Já jsem učitel a kdo je víc?

Featured Image

Kontrolní otázka? Co je to? Flákalo se to o pět roků déle ve škole, dělá to tak tři hodiny denně, má to tři měsíce dovolenou, na ostatní povolání se to dívá z patra a nově to má 48 tisíc korun českých hrubého? No tak co, víte šmejdi? No přece UČITEL!!

Nedávné, opětovné zvýšení platů pedagogických pracovníků mě přimělo ze sebe konečně dostat veřejně to, co jsem zatím řešil pouze se svými kolegy v práci ve chvilkách pohody, kdy provoz vyrábí tuny hydroxidu a grafy dělají rovné čáry. To znamená v případech, kdy celý provoz nevypadne na podpětí, protože ČEZ nedokáže uregulovat dodávku elektrické energie v momentě, kdy si celé město zapne rychlovarné konvice, či nějaký rozespalý elektrikář nezakopne o kabel. Naštěstí u nás ve fabrice zamrzly socialistické praktiky a když si každý plní své povinnosti, má relativně velkou volnost v tom jak trávit svůj čas v práci. Netvrdím, že se tam všichni flákají, ale oproti různým zahraničním „koncentrákům“ u pásu, kde nestíháte normu, pokud si odskočíte na 5 minut na záchod je to skutečně ráj na Zemi.

Nicméně toto není ani propagace mého zaměstnavatele ani chvála socialismu a dělnické třídy. Kapitalismus jsem si zamiloval minulý rok, kdy jsem během hodiny na burze vydělal tolik co v práci za 2 měsíce. Jako ten příslovečnej vesnickej idiot, co nic nedělá, ale obědval by pečené husy a kaviár na stříbrném talíři. Fakt, že si lidé mohou vydělat nakupováním a prodáváním částí cizích firem, pro které nehnuli ani prstem je „zázrak“ a chápu, proč ten kapitalismus spousta lidí nemusí. Slovy jednoho moudrého muže: „Komunismus je špatný, protože je proti kapitalismu. Kapitalismus je špatný, protože je špatný.“ Ale ani o tom tady psát nechci a jelikož je měsíc, kdy si budu muset podávat vlastní daňové přiznání, tak to zas tak růžově nevidím.

My máme hlad

Učitelé si neustále stěžují na to jak mají nízké platy. Přestože jim a ostatním státním zaměstnancům vláda Andreje Babiše několikrát přidala. Ale my víme, že není vysokoškolák a vysokoškolák. Koneckonců nelze srovnávat doktora medicíny a nějakého magistra z pajďáku, co učí tělocvik a občanku. Ony i mezi doktory jsou propastné rozdíly. Neurochirurga z 1.lékařské fakulty UK se zahraniční praxí nelze srovnávat s obvoďákem, z jehož ordinace se ozývá znělka jistého francouzského animovaného seriálu pro děti. „Tisíc podob život mívá, kdo ho chce znát ať se dívá…“ Ale to jen tak na odlehčení. Pochopil jsem, že když mám kožní problém, bude lepší jít rovnou k specialistovi a né čekat frontu v ordinaci svého obvodního lékaře, který mě za tím specialistou stejně vyšle. Nicméně doktorů a sester si vážím a ať mám jakýkoliv názor na tu pandemii koronaviru, která nás tady minulé dva roky obtěžovala si myslím, že si své peníze a případné zvýšení platů zcela jistě zaslouží. Učiteli na druhou stranu až na světlé výjimky pohrdám. Jestli si někdo ve školství (a nejen v něm) zaslouží zvednout plat, pak jsou to školníci, uklízečky a kuchařky.

Jak už jsem zmínil v úvodu, učitelé mají přímo pohádkovou práci. Jasně spousta lidí v kanclech taky nedělají celých osm hodin se 30 minutovou přestávkou a i směnaři nejedou na 100% celou šichtu. Ale učitelé pracují tak 3-4 hodiny denně. Zbytek jsou přestávky a volné hodiny, kdy se údajně připravují na další hodinu. To mám jako ignorovat fakt, že se učí podle osnov a učitelka přírodovědy se prý musí připravovat na něco, co ten týden už sedm krát odvyprávěla v jiných třídách? Navíc osnovy jsou rozepsané na celý rok dopředu. I nový učitel tak získá podklady k tomu, co má dětem odvyprávět a záleží pouze na něm/ní jestli bude proaktivní a nějakým způsobem své hodiny ozvláštní nebo je udělá stravitelnějšími. Dneska probereme Sámovu říši a zítra Velkou Moravu. Dneska probereme přímou a zítra nepřímou úměrnost. A tak dále. K tomu mají učitelé dva měsíce prázdnin a to v létě, což je to nejžádanější období na dovolené. Sám dělám střídače a vím, že si v létě neškrtnu. Navíc jsem nucen poslouchat jak se mí kolegové hádají, kdo tam měl tu dovolenou napsanou dříve. Nebudu komentovat výmluvy učitelů, že v srpnu musí jít do práce už týden před začátkem školního roku, protože se musí pořádně připravit… Každopádně i kdybych se mýlil , což je možné, tak učitelé berou za svou práci opravdu slušné peníze. Pamatuji si na lamentování mé učitelky chemie na gymnáziu, paní Hňupové (jména učitelů jsou záměrně upravena tak aby se v nich případně poznali, ale nemohli mě žalovat – zde jsem jednoho kastráta vyměnil za jiného) , že je strašně nespravedlivé, že ona s vysokoškolským vzděláním má stejné peníze jako nějaký dělník. Zajímalo by mě, jestli by takto mluvila i po absolvování jedné šichty ve Škodovce. Ano, paní učitelko. Jsem dělník. A vydělám si víc, než vy za předpokladu, že mám dobré prémie, tři přesčasy a svátek. A to s pouhou maturitou. A počkejte až zjistíte, že lidé ze základkou s dvojciferným IQ si v realitce přijdou na třikrát tolik, protože se umí prezentovat a prodat. Ona totiž žádná spravedlivá korelace mezi vzděláním a dosaženým výdělkem neexistuje. U nás v práci jsou opravdu excelentní inženýři, kteří pracují ve vývoji, ale stejně nebudou mít plat srovnatelný s personálním ředitelem. To je život. Možná by se paní Mgr. Hňupová cítila lépe ohodnocena jako profesorka na univerzitě, ale na to očividně nemá. Mimochodem: 6CO2+6H2O→C6H12O6+6O2. To je ten vzorec fotosyntézy, za jehož neznalost jste mě vylila z vašeho „elitního“ gymplu a já pak odmaturoval na chemické průmyslovce, kde ta chemie byla tak desetkrát horší…

Nakonec by si ty větší platy někteří učitelé i zasloužili, ale moc jich není. Měl jsem tu možnost projít tři školy a skutečně profesionálních učitelů bych tam napočítal na prstech jedné ruky. Na základní škole v Mojžíři (dříve poloromská, dnes již plněromská škola) to byla paní učitelka Rathouská. Na gymnáziu to byl pan učitel Havel a jedna angličtinářka, kterou jsem ale já bohužel neměl. Na SPŠ to byl pan učitel Zametal. Zbytek učitelského sboru stál s prominutím za hovno. Buď neměli respekt, neznali dostatečně to co, měli vyučovat nebo byly jejich vyučovací hodiny extrémně nudné. Teď pomalu přejdu ke kritice školního systému jako takového.

Inflace vzdělání aneb potřebujeme reformovat

Trh práce je nastaven tak, že jsou upřednostňování lidé s určitým stupněm vzdělání před lidmi s nějakými schopnostmi. Jistě. Zručný řezník nemůže se svou znalostní anatomie prasat provádět syntézu kostí u lidí nebo vyoperovávat nádory na mozku, ale v mnoha případech jsou požadavky zaměstnavatelů absurdní. Přejdu fakt, že požadují nebo alespoň v době kdy jsem odmaturoval požadovali praxi v oboru nejlépe v době trvání delší, než je věk uchazeče. Ale mnohdy naprosto bezdůvodně požadují maturitu nebo vysokoškolské vzdělání u něčeho, co by se kdokoliv mohl za pár měsíců naučit i bez těchto milníků. Například v adiktologickém centru můžou pracovat pouze vysokoškoláci se sociálním zaměřením, přestože jejich práce spočívá v tom, že lidem říkají, že drugs are bad a dávají jím sterilní stříkačky. Kolikrát potřebujete VŠ titul z ochrany ŽP tam, kde by stačila maturita a trocha těch znalostí. Jelikož je tu takto nastavena poptávka (zřejmě po vzoru USA, kde lidé studují takzvané community college, aby měli titul ač jsou ty školy na úrovní univerzit třetího věku pro seniory) přizpůsobuje se tomu většina rodičů, kteří své děti, které na ty školy povětšinou nemají, posílají na gymnázia a univerzity, kde získají titul z nějakého směšně jednoduchého oboru, aby mohli pracovat. Přitom tu už delší dobu bojujeme s nedostatkem učňů na učilištích. Rodiče tak svému panchartkovi zničí život, protože nemůže rozvíjet své nadání jako truhlář, ale musí do sebe soukat derivace a integrály a nakonec skončí na úřadě práce a bude se svými rodiči bydlet do 40 let, protože si nenajde odpovídající práci. Pamatuji si na gympl, kde ten rok kvůli nedostatku studentů brali bez příjímaček. Tím pádem tam proklouzlo několik troglodytů, kteří tam neměli co dělat. Včetně jednoho dnes relativně úspěšného realitního makléře, který měl tenkrát pro někoho jako byl on až nadpřirozený cíl stát se advokátem. A o tom to je. Je to začarovaný kruh. Zaměstnavatel požaduje určitý stupeň vzdělání, protože ví že kvalita školství šla do hajzlu, rodiče tlačí na své potomky aby si udělali vejšku a střední a vysoké školy musí zareagovat snížením obtížnosti a nároků, aby se tam tito lidé dostali a tu vysokou udělali… A tím vzniká inflace vzdělání. A tu uměle navýšíme integrací mentálně postižených, nepřizpůsobivých a autistických dětí. Sám mám v rodině dva postižené sourozence a vím nejlépe, že v „normálních“ školách by trpěli. Koneckonců myšlenku, že mentálně postižení lidé za to nemohou a není hezké se jim smát nebo je šikanovat by měli svým dětem vštěpovat jejich rodiče. Integrace je špatný nápad.

Tuto inflaci vzdělání jsem naposledy vnímal, když se řešila povinná maturita z matematiky. Gymnazisté (a nejen oni) si stěžovali, že už si nemohou vybrat mezi jazykem a matematikou, a že jestli bude matematika povinná, tak neodmaturují. No jo. Ono je jednodušší pět minut kvákat o „My family“ a napsat krátký e-mail v angličtině, než se vypořádat se středoškolskou matikou. Ale pokud má mít maturita nějaký smysl, pak by měla obsahovat povinnou zkoušku z matematiky. Matematika je základ. Zkouška z cizího jazyka nemá prakticky žádnou váhu, protože sami učitelé ten jazyk nijak do hloubky neznají. Pouze ta výše zmíněná angličtinářka měla opravdu slušnou úroveň, kterou jsme s kamarádem testovali překlady opravdu složitých frází, které se jinak než volně přeložit nedají. Ostatně úroveň učitelů se přenáší i na žáky, kteří pak například překládají písničky na karaoketexty.cz. Na té stránce jsem se zaregistroval a začal jsem opravovat ty slátaniny, dokud mi jistý admin neřekl, že mi ty překlady neuzná, protože ta holka si s tím dala práci a je jedno, že je to špatně. On je tam admin a má tu vysokou pozici a může mi házet klacky pod nohy, protože bagr. Ona spousta písniček se ani pořádně přeložit nedá, protože například Man On The Moon od R.E.M. nebude lidem, kteří neznají Andyho Kaufmana a detaily kolem jeho života moc dávat smysl. A to je jen jeden z mnoha příkladů, kdy například člověk s certifikátem CPE nedostane práci lektora AJ, protože nemá vystudovanou anglistiku nebo amerikanistiku. Já na jedné takové veřejně přístupné přednášce na UJEPu byl a většina těch studentů ani nerozuměla o čem ten Amík mluvil… Vždy jsem si vážil inteligentních lidí a je mi jedno, jestli mají VŠ nebo jen základku, protože si v mládí přičichli k pivu a kundě a přesto dokážou vyřešit problém s kterým si ti študovaní inžové nevědí rady. A taky si vážím skromnosti a proto si myslím, že by se tito uřvaní a domýšliví učitelé měli nad sebou zamyslet a trochu se vcítit do těch, co neberou ani polovinu jejich platu. Sám jsem si zhoršil kvalitu života úvěry a když jsem si v práci stěžoval jaký bereme hovno, byl jsem upozorněn na to, že jsou tam lidé, co dělají pode mnou, co berou ještě větší hovno a musí z toho uživit ještě děcka… No nic. To je má troška do mlýna. Pokud se učitelům nelíbí jejich mzdové ohodnocení, tak ať jdou dělat něco jiného.


20.3.2022 SimonR


Související články:


12345 (296x známkováno, průměr: 2,84 z 5)
13 032x přečteno
Updatováno: 20.3.2022 — 21:02
D-FENS © 2017