O důvěřivém Pepovi a Blaženě, aneb jak nám tu vzkvétá nejen silniční fašismus.

Featured Image

 

Pepa Důvěřivý byl šikovný kluk odvedle z vesnice. Jeho praděda byl kulak ale nějak se to po revoluci nepodařilo prokázat a tak rodina nic  nerestituovala. Pepa nebyl příliš nadaný, nicméně vyučil se zahradníkem, vzal si šikovnou ženu Blaženu, které zahradničení také bavilo a když ve svých 30 letech zdědil nějaké peníze po strýcovi, založil se svou ženou zahradnickou firmu na živnostenský list.

Bydleli nedaleko Prahy, takže díky stavebnímu boomu před cca 10 lety než dorazila krize měli co dělat a tak nejdříve rostli,  dokonce měli i 5 zaměstnanců a stali se plátci DPH. V době boomu jim účetnictví spravovala  externí firma, ale tu po prodělané krizi již nemohli platit, zaměstnance stejně museli propustit a tak si koupili účetní program a žena (vystudovaná to gymnasistka)  se naučila odevzdávat daňová přiznání k DPH. Jednou ročně si nechali účetnictví za pár tisíc zkontrolovat kamarádkou, sestavit DPFO a hlášení pro pojišťovny a tak krizi jakž takž přežívali. Blažena byla poctivá , Pepa taky a tak snad nikdy nezatajili žádnou tržbu, vše včas platili a necítili se ohroženi. Navíc se jim podařilo získat a dlouhodobě udržet zakázku pro dvě nedaleké obce na údržbu zeleně, což jim zajistilo jakýs takýs stálý příjem.  No a když pak přišly na řadu volby v roce 2013 měli  Pepa s Blaženou jasno. K volbám nikdy nechodili ale protože z ODS, ČSSD a TOP09 se jim zvedal žaludek, začal je zajímat nový fenomén.

ANO, byl to ten pán co má už dost peněz a proč by tedy kradl. ANO, byl to ten pán co prý bude řídit nenažraný a rozhazovačný stát jako firmu. ANO, byl to ten pán co slíbil ušetřit na nákupech pro státní správu miliardy. ANO, byl to ten pán co prý zavede férové podnikání a díky tomu sníží daně. A tak (dokonce asi ani nedostali tu jednu koblihu) dali svůj hlas tomu roztomilému šmatlajícímu pánovi. Nu což nic zvláštního se nedělo, Sice jim bylo jasné, že pán tak trochu kecal, a že z těch slibů prakticky nic nesplnil ale protože pravdu o něm říkal pouze arcilotr Kalousek tak si ani nevšimli jeho méně medializovaných slibů například o tom ,že malé a střední podniky jsou klišé a k ničemu, že cenu má podporovat pouze velkoprůmysl  a netušili jak se jim to vymstí.

Přišel rok „dvašestnáct“ jak šišlal jejich leader při rozhovorech a s ním kladivo na karuselové obchody s DPH takzvané kontrolní hlášení DPH. Blažena s Pepou sice chvíli uvažovali, že by se stali neplátci, ale když zjistili, kolik by museli doplatit na DPH za dříve nakoupené stroje, raději se Blažena naučila jak to podání vyplnit. Naštěstí na to nakonec nebylo potřeba ani zřizovat datovou schránku a zaručený elektronický podpis. Stačilo pouze vyplnit formulář na stránkách MF, odeslat, vytisknout a vytištěný odeslat do 5 dnů na úřad. No vidíš, říkala Blažena, Kalousek furt strašil a nakonec to není takový vopruz. Stejně faktury tisknu z účetnictví a program mi data pro ten jejich formulář sám nachystá. Ráda to budu dělat když to pomůže najít zloděje co okrádají stát.

No a tak to šlo, rok „dvašestnáct“ byl dokonce super, stavební boom začal a Pepa s Blaženou museli už v únoru nabrat lidi, zatím brigádníky na dohodu. V březnu se skoro nezastavili a jarní práce jely naplno. Přesto Blažena včas stihla do 25. dubna správně odeslat přiznání i kontrolní hlášení DPH. Vše bez jediné chybičky, včas odesláno včas zaplaceno. No a protože jejich práce odjakživa vylučovala letní dovolenou, a v posledních 5 letech byli pouze 3x v zimě týden na horách, tak si, protože se jim dařilo, zaplatili 14 denní zájezd na Kapverdské ostrovy. Nebyl nejlevnější, ale už nyní měli „vyděláno“ a navíc na léto měli fůru objednávek. Nebylo se tedy čeho bát.

Všechny zakázky ukončeny, brigádníci vyplaceni, další postup po návratu z dovolené domluven, a tak prvního máje odjeli na svoji dovolenou snů…

Bohužel po jejich odjezdu se daly události do pohybu. Účetní těch dvou spojených obcí, kterým Pepa s Blážou každý měsíc posílali po dvou fakturách za údržbu zeleně měla takový zvyk, že do obecního účetního programu si k číslu faktury přidávala ještě počáteční písmeno z názvu dodavatele aby se jí ty faktury lépe dohledávaly.  No a dva členi vedení velkých nadnárodních firem, kterým provedli Pepa s Blážou v březnu jarní přípravu u nově postavených rodinných domů dostali posvěcení, že mohou Blážou vystavené faktury přinést a že je firmy začlení do svých nákladů. Konec konců tak byli zvyklí nakládat se většinou faktur za stavební práce.  No a dal se do pohybu i velký bič na karuselové obchody s DPH, Program Programů připravený odborníky z ANO. Po prvním únorovém zápřahu se Program pomalu dolaďoval a v dubnu už jel na plné obrátky. Ze zaslaných kontrolních hlášení DPH pároval Program vždy nahlášenou fakturu dodavatele a odběratele podle čísla, data a částky. Pokud se Programu nepodařilo něco spárovat, vyrozuměl automaticky obě strany takzvanou „výzvou“ elektronicky do datové schránky nebo emailem a očekával jejich odpověď. Odpověď musel plátce podat do pěti kalendářních dnů od doručení, přičemž doručením na email bylo datum odeslání Programem. Příjem opravného hlášení resp. odpověď na výzvu byla samozřejmě také monitorována Programem a při pozdním zaslání byla automaticky vygenerována pokuta ve výši 30 000,- Kč bez možnosti prominutí, či korekce.

Odpovědět ve stylu „u mně bylo a je vše v pořádku“ musel každý a pokuta při pozdní reakci platila i pro toho, kdo byl vyzván bezdůvodně, resp. chyba nebyla na jeho straně. A tak se na slunné dovolené začaly nad Pepou a Blážou stahovat černé mraky. Pochopitelně, že díky pozměněnému číslu faktur se v přiznání obce nemohly spárovat faktury Pepy a Blaženy a také další dvě výše uvedené faktury se nespárovaly, protože Bláža (resp. její účetní program) je naprosto správně vložila do hromadné kolonky A5 kontrolního hlášení anžto se jednalo o prodej nepodnikatelskému sektoru. A protože Program postupoval hezky krok za krokem, tak Pepovi a Bláže mezi druhým a desátým květnem postupně přistálo v emailu pět výzev k doplnění kontrolního hlášení DPH. Přestože Blažena po návratu z dovolené 5x vyplnila „Potvrzuji správnost podaného KH“ a přestože měla pravdu, stejně přišel od FU přípis o zaplacení 150 000,- Kč. bez jakékoliv možnosti odvolání. Přizvaný právník jim sice řekl že to odporuje prakticky všemu, co si kdo pod spravedlností představuje, ale že v současné „atmosféře“ nepředpokládá, že by se jich zastal v této republice soud kteréhokoliv stupně a že hnát to do Štrasburku by bylo sice dobré, ale byl by to běh na několik let, investice do soudního řízení by pokutu přesáhly a odkladný účinek to pochopitelně nemá.

Pepa s Blaženou to tedy pochopitelně nějak zaplatili, zda ještě volili toho roztomilého pána a zda ještě byli ochotni přiznávat všechny příjmy to ponechme budoucnosti. Jedno je ovšem jisté. Ani automatická pokuta ve výši 30000 Kč neznevýhodní činnost při které podvodníci jednorázově zakládají  několik desítek společností s ručením omezeným v ceně cca 50 000,- Kč za kus, ale zcela jistě dokáže dopadnout na poctivého, vše platícího drobného podnikatele. No a že podniky ala Kostelecké hnusotiny, které mají celé oddělení plné vyškolených účetních které se na dovolených střídají to také nepostihne…..


12.12.2015 Luděk
 


Související články:


12345 (222x známkováno, průměr: 1,38 z 5)
14 811x přečteno
Updatováno: 13.12.2015 — 21:40
D-FENS © 2017