Den Mobility 2021: Mission briefing

Featured Image

Vážení čtenáři, přátelé a příznivci, jak bylo slíbeno, přiináším další informace ke Dni mobility 2021.

Den mobility je neorganizovaný výlet automobily a tč. jediná příležitost k setkání autorů a čenářů našeho webu. Během výletu se snažíme nikoho neomezovat a nezatěžovat silniční provoz. Den mobility je příležitostí potkat lidi, které bychom jinak nepotkali, a shlédnout zajímavá až exotická vozidla, která tráví většinu času v garážích.

Setkání má jako obvykle tři části, tedy výlet, pokec a večeři.

Náš společný automobilový výlet se uskuteční v sobotu 18.9.2021 jihozápadně od Prahy.

Výlet

Pro výlet jsme sice vymysleli nějakou trasu, ale její projetí není povinné, nejsme zyklojízda, abychom se bavili zíráním jeden druhému na zadnici. Je možné se k ní kdykoli připojit, odpojit se z ní nebo ji různě modifikovat podle možností řidiče a vozidla tak, aby fun factor byl maximální.

Letošní trasa není tak zajímavá řidičsky a je pojata spíše jako „kochací“. Soustředili jsme se na zajímavé výhledy kolem Vltavy a zkoumání, kam je všude možné se autem nebo na motocyklu dostat. Zejména pro motorkáře by letošní trasa mohla být zajímavá.

Cílem hry je mezi 16.00 a 16:45 projet Břežanským údolím. Skrz Břežanské údolí vedou dvě cesty, náročnější severní přes obec Točná a pohodovější jižní, kde je však provoz řízen kyvadlově. V Břežanech se stočíme kolem Eli centra a budeme pokračovat na prdelákov Ohrobec. V souvislosti s Ohrobcem je třeba zmínit radar na začátku a na konci obce. Tímto způsobem dojedeme do obce Zvole, které je známým prvorepublikovým výletním místem. Odtud se mezi lesy vydáme do obce Vranné n/Vlt. a po pravém břehu Vltavy podél železniční trati zpět do Prahy. Výhled na skály kolem Vltavy z pravého břehu shledávám dechberoucím. stejně tak jízdu souběžně s kolejemi železniční tratě. Poté budeme pokračovat do Komořan na parkoviště, odkud jsme vyjeli.

Trasa není vhodná pro vozidla nad 3,5 tuny.

Trasa v plánované podobě má 23 km a projetí trasy trvá kolem 40 minut.

Charakter trasy neumožňuje jízdu v koloně, protože po trase je příliš mnoho prvků, které kolonu neumožňují dodržet. Kromě toho by průjezd kolony vedl k problémům na kruháčích v Dolních Břežanech, protože by přátelé motoristé jedoucí v jiných směrech museli čekat. Přesto to zkusíme projet trasu nikoli za sebou, ale společně v menších skupinách. Kdo má zájem o jízdu ve skupině, pak se sejdeme zde (parkoviště u firmy Interpharma v Komořanech) a pojedeme jako svobodní občané, nikoli jako cyklistické stádo. S odjezdem z Komořan počítáme v 16:15.

Parkoviště o víkendech slouží spíše jako odkladiště kamionů. Pokud bychom se nevešli, další vhodná plocha je tady, ovšem v podstatně horším stavu.

V souvislosti s trasou je třeba upozornit na překvapivou koncentraci dopravně buzeračních prvků, se kterými se budeme muset utkat. Dole je jejich seznam. Chápu jako jeden z vedlejších cílů výletu ukázat obecním zmrdům, že i přes jejich pokusy o likvidaci dopravy jsme pořád tady. Samozřejmě že u radarů je třeba zatroubit, protože to soudružka Šámalová judikovala.

Setkání

Po návratu z výletu se vrátíme zpět do Komořan sem do výchozího bodu, kde budeme moci nějakou dobu socializovat. Letos je ohrožený perníček, protože moje žena musí hlídat psa. Dosud to bývalo tak, že psi hlídali lidi, ale v zemi, kde můžete v roušce operovat slepák, ale pro nakupování rohlíků musíte mít respirátor je možné všechno. Prosím proto všechny, kdo mají kulinářsky zdatné manželky, manžele nebo registranty, aby s sebou vzali nějaké to pohoštění. Uděláme za hladem tečku.

Hospoda

Poměrně intenzivně jsme letos řešili, jak to udělat s hospodou. Vláda hospody nezavřela, avšak platí omezení 6 osob u stolu. Také platí podmínky týkající se bezinfekčnosti (taky vám to slovo zní tak komicky) a tak bych musel nutit účastníky, aby se nechali očkovat nebo napíchat, pokud tedy už nechytili ten smrtící virus, a je nutné to umět prokázat, protože platí doktrína presumpce nakažlivosti.

Aby toho nebylo dost, letos bude problém odhadnout počet účastníků. Předpokládám, že jich bude méně než obvykle, protože jsme jeden rok vynechali, a vynechání ročníku u periodické akce má většinou devastující vliv na počet účastníků.

Zatím máme rezervovaných 30-40 míst v zadní části zahrádky pod pergolou ve Zbraslavském hostinci. Přesný počet míst a nabídka jídel je ještě předmětem upřesňování. Pokud již nyní víte, že se zúčastníte Dne mobility a budete chtít vyrazit na večeři, prosím o zprávu po mailu zde, usnadní nám to plánování.

Jsem nakloněn i alternativním řešením. Pokud by někdo věděl o nějaké zajímavé lokaci, kde bychom si mohli například opéct buřty bez nutnosti prokazování bezinfekčnosti, nechť se mi ozve.

Další informace

Pro aktuální informace prosím sledovat Twitter

https://twitter.com/DFENScz

Radary na trase

Komořany – úsekové měření, které se nás ale pravděpodobně nebude týkat

Ohrobec – na začátku i na konci obce, funguje jako úsekové měření i jako měření okamžité rychlosti

Jarov – radar v katastru obce, měření okamžité rychlosti

 

Bezpečnost

Dá se očekávat, že onoho slunného dne bude na trase velký počet pumpičkářů a motorkářů. Narazili jsme na to už během shakedownu. Motorkáři byli bezproblémoví, ale cyklisté byli jako tradičně prezentací pasivní agresitvity, hlouposti a zbytečného riskování. Jak jsme zmínil, DM není automobilová soutěž ale výlet, nejde o rychlost a nakonec ukažme této specifické skupině účastníků silničního provozu, že my jsme ti ohleduplnější a vyspělejší jedinci, zatímco oni jsou banda frustrovaných zoufalců s opruzenými šourky.

Telefonní číslo pro hlášení poruch, nehod, problémů na trase apod.: + 420 734 895 010

 

Organizátoři

Jako každý rok, i zde použijeme systém předjezdců a uzavíracích vozidel, abychom si byli jisti, že nikdo na trati nezůstal v důsledku nehody nebo technického problému a abychom mohli reagovat na různé náhle vzniklé události. Za tím účelem bych uvítal ještě dva nebo tři spolupracovníky, konkrétně na pozice fotografa a uzavíracího vozidla. Pokud tedy má někdo čas a náladu na to, aby se zapojil do příprav, budu mu velmi vděčen.

 

Počasí

…. nám zjevně bude přát, jak plyne z týdenní předpovědi.

 

Preview

Jako tradičně jsem připravil preview video z trasy, tentokrát pochází přímo z mého auta, takže se můžete bavit sledováním různých drobných řidičských chyb.

 

Označení vozidel

Abychom se lépe poznali, doporučujeme tradičně označení vozidel českou vlajkou v jakémkoli provedení (samolepka, papír…) . Komu není česká vlajka dost recht, může zvolit jakoukoli jinou vlajku.

Děkuji za pomoc všem spolupracovníkům, kteří se do příprav DM 2021 zapojili a těším se na shledání s Vámi. Doufám, že si sobotní večer užijete.

FAQ

Je výlet legální?

Celý výlet je v souladu se zákonem. Žádný zákon nezakazuje, aby lidé jeli autem na výlet a ani aby jich to udělalo víc najednou. Zákon zakazuje pouze organizované akce, které mohou ohrozit bezpečnost silničního provozu, což nemáme rozhodně v plánu.

Uvedené ustanovení zákona nám neumožňuje Den mobility pojmout jako organizovanou akci. Jedná se proto o výlet a toho se budeme držet.

Co dělat v případě, že účastníky výletu bude obtěžovat policie?

Pokud jde o hlídky a radary na trase, odhalíme je včas, protože disponujeme výzvědnými vozidly, které prověří trasu ještě dříve, než na ni účastníci vjedou, a účastníky na ně upozorníme. V případě, že by individuální účastník výletu byl zastaven a obtěžován policií, jak se některým stalo například v roce 2014 ve fízlím městě Mělníku, doporučujeme se s nimi vůbec nebavit nebo jim říci, že jedete za tetou Helenou do Řitky.

Pro aktuální informace včetně policejních hlídek na trase se skvěle osvědčila aplikace Waze.

Chci mluvit s D-FENSem, s pořadateli, s někým jiným, kdo je na webu důležitý a oni na mně neměli čas.

Pro mě je tradičně DM poměrně značný stres. Snažím se nestavět se k tomu lehkovážně a proto společně s organizačním teamem děláme hodně proto, aby nikdo nedošel újmy a neblokovali jsme nikde provoz. Vedlejší efekt je, že nemám dost času na to, abych si mohl potřást rukou se všemi, se kterými bych si potřást chtěl. Nevnímejte to jako přehlížení. Já si velmi vážím toho, že se do naší skromné projížďky zapojují lidé ze všech koutů země a naštvat je je skutečně to poslední, co bych chtěl.

 


12.09.2021 D-FENS


Související články:


12345 (75x známkováno, průměr: 1,31 z 5)
9 851x přečteno
Updatováno: 17.9.2021 — 23:48
D-FENS © 2017