Den mobility 2020: sobota 19.9.

Featured Image

Podle informací meteorologů nás čeká mimořádně teplé období, což se projevilo tím, že někteří jedinci na naplánovali coming out. My také provedeme coming out, nebo tedy spíše drive out. Termín tradičního autovýletu, který nazýváme Den mobility, se nám opět přiblížil.

Letošní autovyjížďka proběhne v sobotu 19. září 2020 od 16 hodin ve středních Čechách.

Den svobodné mobility je t.č. jediným setkáním autorů a příznivců našeho webu mimo elektronický prostor. Akce spočívá v tom, že účastníci projedou svými motorovými vozidly předem definovanou trasu nebo její část a sejdou se ke krátkému pokecu, který je nevyhnutně spojen s okukováním a komentováním vozidel a probíráním témat příbuzných k automobilům. Třetí a poslední částí události je obvykle přesun do hospody, protože účastníkům za ty zhruba dvě hodiny vyhládne.

Při hledání vhodné trasy se snažíme najít takovou, aby byla řidičsky zajímavá, ale na druhé straně zvládnutelná a nepředstavovala neúměrnou zátěž pro ostatní účastníky silničního provozu. Je třeba totiž neustále mít na paměti, že do akce se zapojuje pravidelně skoro stovka vozidel, z nichž některá se na trasu vydají individuálně, jiná vyrazí v koloně. Na silnicích typicky třetí třídy se to neobejde bez různých vedlejších efektů, které se snažíme minimalizovat volbou trasy. Tím se náš Den mobility odlišuje od cyklojízd, jejichž hlavním smyslem je terorizovat co nejvíce slušných lidí.

Vozidla, která se dostavují, pokrývají celé myslitelné spektrum od obyčejných po raritní. Neklademe žádné podmínky ohledně použitého vozidla vyjma jedné, a to že vozidlo musí mít výfuk. To není žádná diskriminace elektromobilů, protože ty mají výfuk také, přičemž není pevně spojen s automobilem. Elektromobily mají ten nejvíc fešácký výfuk ze všech, jen se mu neříká výfuk, ale komín a není od Akrapoviče, ale od ČEZu. Samozřejmě oceňujeme výraznou uhlíkovou stopu, aby stromy a květiny měly co jíst a aby se Greta ta pizda pořádně vztekala.

Jak jsem již loni avizoval, letošní ročník bude poněkud odlišný. Je to ročník jubilejní. Ano, je to tak, už se setkáváme podesáté. První DM se uskutečnil v roce 2010, když nepočítáme nultý ročník v roce 2009, který fungoval jako generálka, při které jsme testovali, zda nás to bude bavit. DM vznikl jako protiváha cyklojízd a asi takhle fungoval, protože hned první ročník vedl k dopravnímu kolapsu v Černošicích. Poučili jsme se z toho a pak se to už neopakovalo. Později už také nebyl nutný ten politický kontext, protože cyklojízdy přestaly postupně zajímat jak jejich účastníky, tak jejich pořadatele, a mohli jsme tím pádem začít o to radostněji jezdit pouze na výlet.

Vzhledem k tomuto jubileu jsem měl velké plány a chtěl DM spojit s představením knihy, kterou plánuji vydat a jejímž hlavním tématem je policie, správní orgány a jak neuváznout v sítích, které tito nechutní kořistichtiví pavouci každodenně omotávají kolem nás řidičů a motoristů obecně. Nicméně do přípravy tohoto útlého dílka zasáhl jednak vládní lockdown, jednak zamýšlená změna legislativy, která bude pravděpodobně značného rozsahu. Takže jsme provedli týmový workšop a usoudili, že bude lepší rok počkat, než vyrobit zmetek a pak k němu vydávat hotfix jako když Tesla vyrábí auta.

Stín čínské chřipky dopadne i na výlet samotný. V důsledku nepředvídatelného vývoje koronakrize v Praze, resp. v důsledku nepředvídatelné reakce státních orgánů na chřipku, bude možná zrušena poslední část akce, tedy hospoda. Avizuji to předem, protože se to na pozadí současného vývoje v Praze jeví pravděpodobné. Jestli to bude pokračovat tak, jak to probíhá nyní, včetně mediálního volání po dalším lockdownu, budeme v druhé polovině záři uprostřed celorepublikové hysterie dubnových dimenzí a budeme vůbec rádi, když nás ministr pro boybandy a zdravotnictví nechá cestovat.

Neobávám se toho, že by se někdo v průběhu výletu případně afterparty nakazil a měl z toho závažné zdravotní potíže. Problém by byl, kdyby se někdo nakazil a zbytek petrolheadů by se ocitl v karanténě, nehledě na to, že by si z toho medíální mamrdi udělali téma a propírali nás všude možně jako klub Techtle mechtle. Nechávám proto tématiku kolem hospody zatím ještě otevřenou, ale předesílám, že se nad ní stahují mraky temné jako bezpečnostní prověrka plukovníka Prymuly.

Jako tradičně nabízím možnost využít akci k prezentaci různých myšlenek a záměrů, které s sebou účastníci přivezou, at už jsou jakéhokoli charakteru. K tomu je optimální cílový bod, kde je na to časoprostor.

Uvítám i nejrůznější návrhy a tipy, protože definitivní podoba tras vznikne v nadcházejícím týdnu mezi 1. a 4. zářím a podobu výletu je možné do značné míry ovlivnit.

Přesnější informace zveřejníme zhruba týden před výletem samotným. Těším za necelé tři týdny na viděnou.


30.08.2020 D-FENS


Související články:


12345 (86x známkováno, průměr: 1,21 z 5)
7 989x přečteno
Updatováno: 30.8.2020 — 23:18
D-FENS © 2017