Cestujeme s koronavirem – rok 2020

Featured Image

Tentokrát jsem zvědavý, jaká bude letošní cestovní sezona 2021. Ta loňská 2020 byla zajímavá, jak nám COVID-19 tím zamíchal a jak se k tomu stavěli i někteří politici i moje okolí. Je načase se s některými zážitky podělit a vnímat, jakým způsobem nás ovlivnila.


Hodně budou převažovat osobní zážitky než politická teorie.

Kdo jsem?

Je mi 30 let, jsem svobodný a nemám děti. V současnosti bez přítelkyně. Nemám závazky, tedy nic nesplácím ani nemusím platit alimenty. Jsem zaměstnaný s průměrným platem na venkov.

Jsem hodně v oku vrstevníků, když jezdím „průměrným“ autem, ale já nepotřebuji živit Báwo nebo Audinu na servisu. A Octavie RS se bojím, že mně ji někdo ukradne na díly.

A teď hlavní pointa článku – hodně cestuji.

Jak to dělám?

Mám rád kratší a aktivní dovolenou než dlouhodobé válení u moře. Preferuji spíše Evropu než exotiku, ta mě vůbec neláká. Z přímořských destinací pouze Chorvatsko, Itálie mě v létě 2019 neoslovila. Do Řecka, Francie nebo Španělska je to autem už daleko, tak snad někdy letadlem.

Je to jednoduché, stačí se domluvit s kamarádem či přítelkyní nebo existují na Facebooku i různé cestovní seznamky. Vytipovat si na mapě místo, spočítat náklady, nakoupit si den před tím jídlo a směnit Eura, může se druhý den ráno vyrazit. V případě ubytování rezervace pouze přes Booking. Cestovní pojištění se dá sjednat i v mobilní aplikaci z pohodlí domova. Pravidelně používám ČSOB.

Jak se změnil rok 2020 měsíc po měsíci ???

Leden 2020

Moje přítelkyně Klára tehdy přišla s návrhem desetidenní dovolené v Řecku, což jsem byl tak spíše k tomu donucen. Neptala se, prostě oznámila zakoupení. Cena zájezdu asi 27 000 Kč pro dvě osoby od Invie, šlo platit na splátky pomocí tzv. Chytré zálohy. Plán odletu červenec 2020. Začíná se mluvit o nějakém viru z Číny.

Únor 2020

Plán odletět do Řecka stále přetrvává, obavy z pandemie začaly sílit. Vyčkávali jsme.

Březen 2020

Uvažoval jsem o zrušení zájezdu, o čemž ale přítelkyně Klára nechtěla ani slyšet. Pandemie je v ČR a jako viníci se označili „lyžaři z Itálie“. Na hranicích stály všude hlídky, nešlo se legálně dostat ven jako před rokem 1989.

Všechno se zavřelo včetně mého zaměstnání, začaly povinné roušky. Přítelkyně Klára přišla o práci. Já taky, zavřeli nás.

Duben 2020

Chtěl jsem zrušit zájezd z důvodu pandemie, přítelkyně už brala můj názor v potaz. Podnikl jsem výlet na dělostřelecké tvrze u Ostravy. Chtěl jsem si cestu na Hlučín zkrátit přes Polsko, ale nikdo mě nepustil. Všechno bylo zavřené, nešlo si ani koupit čaj výdejním okénkem. Hranice byly stále zavřené.

Začal jsem podnikat výlety do přírody na jižní Moravě, když začaly první teplé jarní dny.

Vrátil jsem se do zaměstnání.

A mimochodem, přemýšlel jsem o rozchodu. Tahle doba ukázala, co je ten druhý „zač“, protože dosud to bylo takové oťukávání. Teda spíše ignorace varovných příznaků. Není snadné chodit s někým, kdo má narcistickou poruchu osobnosti. Tohle je boj, který nikdy nemůžete vyhrát. Odmítl jsem po těch všech zážitcích společné bydlení.

Květen 2020

Je krásné jaro stvořené na sportování, opatření se rozvolňují a otevírají se hranice. Přítelkyně Klára nechtěla rozchod, tvrdila, že se změní.

Červen 2020

V médiích se začalo mluvit o tom, aby lidi nejezdili k moři, protože je všude hrozba COVID-19. Začalo se taky v médiích hovořit o tom, že sousedské státy zpřísňují pravidla pro cestování.

Rozhodl jsem se, že nepoletím do Řecka, protože naše delegátka CK přišla s tím, že si náhodně tipuji lidi a ty testují a umísťují do karantény. Už dlouho jsem nechtěl letět do Řecka, takže máme pádný důvod to zrušit. Začala na ni tlačit její rodina, ať zrušíme zájezd. Přítelkyně Klára stornování zájezdu těžce nesla s brekem, za to v kanceláři CK se chovala suverénně a sebevědomě. Ztráta asi 25 % z hodnoty zájezdu + propadlé cestovní pojištění.

Udělal jsem si solo dovolenou, přemýšlel jsem severní Itálie nebo Chorvatsko. Jel jsem na mys Kamenjak v Chorvatsku, naposledy jsem tam byl v létě 2017. Došlo ke značnému úbytku turistů, jak mi potvrdila majitelka. Ceny šly dolů, bylo celkově levněji než v létě 2017 a dokonce bylo levněji než v kempu Pasohlávky – jídlo, ubytování a služby. Seznámil jsem se tam s mladým slovinským párem.

Červenec 2020

Můj zaměstnavatel byl nesvůj z toho, že jedeme s Klárou do Chorvatska. Zvláštní, že v červnu mu to nevadilo, ale v červenci už ano. Požadoval po návratu PCR test, z nichž většinu částky mi uhradí.

Kolegyně Monika prohlašuje něco o tom, že „dovolené za hranice by se měly zakázat“.

O Chorvatsku se začalo v televizi mluvit jako o nebezpečné zemi a díky ní bude v létě druhá vlna a bude se zavírat. Sám Babiš v televizi lidi nabádal, aby nikam nejezdili. Kolegové byli z toho nesví také, samozřejmě negativní kamarádi přítelkyně nám přáli jen to nejhorší, tedy „hezkou karanténu a že díky nám bude druhá vlna“. Vesměs mladé rodiny s hypotékou a rozpočtem na krev.

Rozhodl jsem se tomu vztahu dát poslední šanci. Odjeli jsme přes mé horečky v den odjezdu, přítelkyně Klára na tom trvala. Její rodina mi dala najevo, že tam mám zákaz vstupu k nim a máme si hledat nové bydlení. Na hranicích s Rakouskem měřily teploty, naše auto se tomu vyhnulo. Slovinci se nás dotazovali, kam jedeme. Chorvati zase chtěli občanky a věděli, že máme vyplněný formulář.

Po 3 dnech horečky se ztratily a dovolená začala dávat smysl. Z Plitvických jezer jsem neměl nic, za to NP Krka jsem si užil už bez teplot. Uzdravil jsem se na dovolené.

Byl jsem rozhodnutý – ROZCHOD, vlastně jsem si vyčítal, že jsem na tu dovolenou jel. Hysterické scény v restauraci, hádky skrz peníze, zákaz volat domů nebo psát na FB, zatímco ona denně vyprávěla své rodině, jak se tam máme krásně. Bylo mi vyčítáno všechno, moje koníčky, zaměstnání i rodina. Neviděl jsem v tom budoucnost. Bylo chybou jet na tu dovolenou.

Po návratu po 2:00 ráno jsem jí řekl, že v životě tam už nepřijdu. Ten samý den proveden PCR test, druhý den negativní výsledek. Ukončil jsem dovolenou o dva dny předčasně a šel do práce.

Srpen 2020

Sám premiér Babiš odjel na dovolenou na Krétu a jeho manželka do Chorvatska. V médiích se začalo mluvit o tom, jak jsme my „dovolenkáři u moře“ nezodpovědní. Denně bylo asi 2 – 3 tisíce nakažených a je to kvůli nám.

Můj PCR test z minulého týdne a zároveň měsíce byl negativní, takže jsem chodil dál do práce. Šéf si zrušil dovolenou v Chorvatsku, kolega Michal s rodinou nakonec odjel, i on však musel na testy a kolegyně Monika zase byla celá bez sebe, protože „v Chorvatsku je ten zlý koronavirus a ona by to nejraději zakázala“. Sama strávila dovolenou doma. Protože Michal a můj šéf jsou dobří kámoši, obešlo se to bez stresů. Zvláštní.

Sestra Lucie s kamarádkami ze školy letěla do Francie do Nice na dovolenou, nemusela nic podstupovat. Je to studentka chodící na brigády.

Týden po dovolené, tedy začátkem srpna jsem se rozešel s přítelkyní Klárou. Pocítil jsem úlevu.
Hned po rozchodu jsem podnikl výlet na Hallstatt a přilehlé jezero Gosau. Dokonce jsem se v jezeru i vykoupal a rozhodně jsem měl radost ze svobody. Prožíval jsem v mysli úlevu.

Dále jsme s mým kamarádem Tomášem začali podnikat „ferraty“, docela hodně jsme si oblíbili za Vídní v Alpách, což je hned dostupné. Připadal jsem si jako Stallone z filmu Cliffhanger .

Září 2020

V médiích se mluvilo o tom, že roste počet případů, číslo se blížilo asi k 20 tisícům denně a začal jsem tušit, že je to tu zase zpátky. Jenže DOOM z letních dovolených se jaksi nekonal a Flégrovy předpovědi se taky míjely účinkem …

Potvrdilo se, jak umí média lhát nám všem lidem. Čtěte dále…

Za to se začalo mluvit, že ostatní státy zpřísní podmínky pro vstup a není doporučeno tam cestovat.

Najednou mě nikdo od cestování už neodrazoval, vymizeli všichni negativní lidé, především „facebookoví kamarádi“ ze strany mojí bývalé přítelkyně Kláry. Měl jsem hladkou cestu a jasnou mysl. Musím to ještě stihnout.

Splnil jsem si sen. Odjel jsem na týdenní dovolenou do Tyrolska v jižním Rakousku, odtud jsem si udělal výlet po průsmykách Timmelsjoch, Silvretta a Stelvio. Ráj motorkářů, já však jel autem. Během krátké doby jsem navštívil Rakousko, Německo, Itálii a Švýcarsko.

Rakušané mě stavěli jen při návratu z Itálie, ptali se mě kam jedu. Umím německy, takže dali pokoj.

Němci při vjezdu stáli na hranicích se samopalem MP5 a zastavovali česká auta s SPZ s písmeny S a A. Co se nestalo, v den návratu byla Němci ČR označená jako riziková a tak jsem se zpátky vracel přes Zell am See kolem Glossglockneru.

Italové vůbec nehlídali na hranicích a Švýcaři také ne. I my byli pro Švýcarsko riziková zem, při vjezdu ani výjezdu jsem neměl žádné potíže.

Mimochodem, chtěl jsem vyjet Glossglocknerhochalpenstrasse, obětovat 37 Euro za výhledy a přespat tam. Neudělal jsem to. Druhý den tam napadlo přes 2 m sněhu.

Poslední zářiový víkend dovolené jsem obětoval na ferratu za Vídní, hora Schneeberg, přes 2 000 m.n.m. Už tam byl sníh. Od té doby českým horám říkám nakloněná rovina. Tohle je pro tvrďáky.

A v rakouských médiích se začíná mluvit o tom, že mají strach z pandemie a že se bude vše zavírat, načež nějaký rakouský činitel namítal, že nechce, aby byla omezována dovolená v Alpách, protože pro spoustu lidí je turistický ruch obživou.

Kolegyně Monika mi říkala, „že mám luxusní fotky z dovolené a hned by jela taky“.

Říjen 2020

V médiích se začalo mluvit o zavírání, nakonec v průběhu října byl vyhlášen znovu „lockdown“. Do zaměstnání chodím dál. Všechno se zavírá a já se stahuji do přírody. Našel jsem si novou zálibu v běhání.

Rakouský „Coronaampel“ na okresy začíná nebezpečně červenat a Rakušáci nás označují jako rizikové, tedy přicestovat se může pouze s negativním PCR testem, pro ostatní okolní státy to platí také.

Chtěl jsem jet ještě na podzimní Hallstatt, ale bylo by neekonomické platit si PCR test v hodnotě výletu.

Listopad 2020

Je zavřeno, začal fungovat nějaký protiepidemický systém PES, aktuálně byl 5 – 4 stupeň. Začal jsem navštěvovat naše hory, tedy začal jsem poznávat naše krásy. Jako první přišly na řadu Jeseníky, tedy Bílá Opava a Praděd. Jsou časově dostupnější než Krkonoše.

Při vstupu do Rakouska je vyžadována karanténa, pak tedy testy. Celá Evropa je vesměs označená jako riziková, tedy červeně. Občas nějaký stát zoranžoví na semaforu Ministerstva zdravotnictví.

Byly zaznamenány teroristické útoky v nedaleké Vídni, což mě odradilo od návštěvy Vánočních trhů.

Kolegyně Monika onemocněla koronavirem a do konce ledna byla doma. Tvrdí, že byla i v nemocnici a skončila na ventilátoru.

Prosinec 2020

V médiích se začalo mluvit o tom, že za rozvoj COVID 19 mohou ti „lidi z obchodů“, na konci měsíce zase „sáňkaři z hor“. Vždycky se to musí na někoho svést.

Systém PES spadl do 3. Stupně, obchody se otevřely a tedy my tím také. Začala sezona a lidi byli jak pominutí.

Na Vánoční trhy do Vídně jsem nejel, množí se příspěvky o pokutách na FB od Čechů ze strany represivních složek za nedodržení karantény – až 1 400 Euro, což je zhruba 40 000 Kč. Kolegyně od kolegyně vyprávěla mé kolegyni, že si udělala nákup asi 15 km za hranicemi v rakouském Hoferu s přilehlém městečku. Měla to za 500. Euro, samozřejmě. Nedodržení karantény.

Po Vánocích se zavřelo, nastal PES stupně 5 a podnikl jsem s kamarádem Tomášem výlet do Beskyd. S jednou holkou Terezou jsme podnikli ne zrovna úspěšný výlet o Silvestru v Jeseníkách. Cestou zpět bylo vylidněno. Takový Silvestr nepamatuji, aby na ulicích bylo mrtvo.

Leden 2021

Už došla i řada na mě. Onemocněl jsem COVID-19. Po 12 dnech se úspěšně vracím zpět do pracovního procesu a vstříc dalším zážitkům.

Vrací se i kolegyně Monika.

Únor 2021

V únoru se daly ještě podniknout nějaké výlety, bohužel potom přišla uzávěra okresů. Konec cestování. Teda spokojil jsem se s místním lesem, když je pěkně, tak je tam i teď v zimě větší aktivita než v letních měsících za jinak normálního stavu.

Turisticky zajímavější místa jsou navštěvovanější, jsou tu však místa, kde vás ani mobil nenajde, protože nedosahuje GPS signál.

Březen 2021

Svítá na lepší časy. Už se těším, až vyrazím v létě do hor.

Kolegyně Monika si často stěžuje, že „nedojde ani na zastávku, jak se zadýchá“. Já jsem zaběhl tu samou trať po koronavirové nemoci ještě lépe, než v lednu. Rychleji i déle.

Mám pocit, že některým ten „lockdown“ zcela vymýtil mozek. Začíná se mluvit o rozvolňování, o letních dovolených a spousta lidí na internetu má najednou pocit, že je to něco špatného a je potřeba to znovu zakázat….

Tak vzhůru dalším cestovatelským zážitkům…


28.03.2021 Felly

 


Související články:


12345 (142x známkováno, průměr: 2,49 z 5)
7 480x přečteno
D-FENS © 2017