Dodrceno jest!

Featured Image

Rád bych vážené čtenáře seznámil s jedním skromným úspěchem, kterého se podařilo dosáhnout v pandemické válce s hrozným smrtícím virem. Koronavirus přestal drtit a nemohou za to ty skvělé vakcíny.

Dne 7.7. jsme tady na D-FENSovi zveřejnili článek, ve kterém jsme se vysmáli koronasvazáckému médiu Seznamzpravy.cz. Novináři tam mají omezený intelekt a v důsledku toho omezený slovník, což se projevovalo opakovaným používáním klišé „koronavirus drtí“ případně „covid drtí“.

V podání novinářských es ze Seznam Zpráv drtil covid kdeco a kdekoho. Celé země, obory podnikání nebo skupiny obyvatel. Skvělou zprávou tak je, že dne 7. 7. přestal covid drtit a asi jsme tomu pomohli. Zadrtil si totiž už jen jednou. 3. 8. sáhnul po dramatické drtivé rétorice vysoce profesionální novinář Trněný. Ten nabyl dojmu, že nutně potřebujeme vědět, že Afriku drtí mutace delta. Ale jinak se ukázalo, že celkově to s tím drcením asi nebylo tak horké, protože stačilo je jednou zesměšnit před zhruba 36 tisíci čtenáři a najednou drcení pominulo jako mávnutím kouzelného proutku, a to přestože se předtím drtilo celý rok jak na běžícím pásu.

Proč koronavirus drtil a nedělal raději něco jiného? Působení na emoce je klasická technika neurolingvistického programování, Překlopení problému do emoční roviny zablokuje schopnost příjemce racionální analyzovat a kriticky interpretovat, co se kolem něj děje. Jinak by si lidé museli položit otázku, v čem konkrétně jako to drcení ráčí spočívat a proč se vlastně děje, a na konci toho procesu by se ukázalo, že uvedené subjekty nedrtí virus, ale reakce vlád na něj, tedy restrikce, lockdowny, roušky a podobně. Byl bych však asi paranoidní, kdybych novináře ze Seznam zpráv podezříval z nějaké rafinované manipulace. Vysvětlení je mnohem prostší. Oni jsou prostě zoufalci a na víc než na repetitivní činnost v podobě omílání jednoho klišé nemají.

Nedávno tady někdo v článku zmínil tovaryšče Bezmenova a jeho přednášku na téma rozvrácení společnosti. Tady je jedna s českými titulky, Není jisté, jak dlouho vydrží odkaz fungovat, protože youtube Bezmenovovy přednášky z 80. let minulého století průběžně maže a lidé je opět průběžně nahrávají ze svých domácích repozitářů. Pokud nevíte o co jde, zadejte do vyhledávání na Youtube hesla „Bezmenov subversion“ a pokud vládnete anglicky, budete koukat. Škoda, že se tovaryšč Bezmenov nedožil dnešních dnů, viděl by, jak dalece měl pravdu, nicméně nestalo se tak, protože v roce 1993 zemřel za nepříliš jasných okolností. Poslední dobou roste zájem o různé artefakty, které Bezmenov zanechal, a to právě proto, že se to celé nějak podezřele přesně realizuje. Stejnou hodnotu jako Bezmenovovy přednášky měla jeho činnost literární. V knize World Thought Police Bezmenov pod pseudonymem Thomas Schuman popsal, jak to fungovalo v sovětské „informační agentuře“ Novosti, kde pracoval na různých pozicích. Novosti byla v podstatě pobočka KGB a jejím hlavním posláním bylo ovlivňovat obraz Sovětského Svazu v očích západní veřejnosti. V podstatě z toho plynulo, že většina Bezmenovových kolegů byla buď průměrných, nebo rovnou neschopných, v lepším případě nezkušených. V „minulé práci“, což byla většinou žurnalistika nebo diplomatické služby, měli třeba nějaký průser. Nebo se ukázali být totálně nepoužitelní pro cokoliv jiného, než bolševický copywriting. Metodicky je vedlo několik inteligentních, vzdělaných, vycvičených profesionálů jako Bezmenov. Ti udávali směr a zbytek byla mechanická práce těch idiotů. Byla to právě průměrnost a omezenost „novinářů“, co umožňovalo této hlásné troubě KGB fungovat.

Podobnost s jiným redakcemi je čistě náhodná.

Redakce Seznam Zpráv se z výprasku kolem drtičky poučila a v manipulování čtenářstva nabrala jiný směr, který je trochu propracovanější, více názorný a méně prvoplánový. Asi zaměstnali lepšího Bezmenova. Ale o tom zase příště.

 


26.09.2021 D-FENS


Související články:


12345 (285x známkováno, průměr: 1,15 z 5)
19 071x přečteno
Updatováno: 26.9.2021 — 22:23
D-FENS © 2017