Neuvěřitelné. Pravice se spojila.

Featured Image

Médii nepovšimnuta odehrála se událost, kterou byl označil za přelomovou a symbolickou. Skutečně pravicové strany se rozhodly spolupracovat, což se v novodobé historii českého politického systému nestalo.

4.3. t.r deklarovali Svobodní, Hnutí Trikolóra a Soukromníci, že v rámci letošních parlamentních voleb spojí své síly a podají společnou kandidátní listinu.

Tisková zpráva na webu Svobodných

Tento alespoň pro mě nečekaný akt vypovídá o tom, že už jde z tlustejch do tenkejch. Přimět ke spolupráci pravicové strany je totiž asi zhruba stejně snadné jako přimět datla, hranostaje a kapra ke skupinovému sexu. Nemám nyní na mysli tu koalici proevropské levice kolem ODS, ale spolupráci stran založených na pravicových myšlenkách a nikoli pouze rétorice.

 

Míra individualismu v pravicově orientovaných stranách je totiž tak vysoká, že spolehlivě vylučuje jakoukoli spolupráci s kýmkoli, občas i se spolustraníky. Na jednu stranu je to sympatické, protože takové prostředí dává přirozený prostor individualitám a podporuje vnitrostranickou soutěž, na druhou stranu se to nutně projevuje na volebních výsledcích. Všichni tři hlavní aktéři při vyjednávání této spolupráce nepochybně odvedli skvělou práci, když dosáhli tohoto výsledku a mají můj respekt, ačkoli nejsem členem ani jedné z těchto stran. Jsem rád, že po heroickém výkonu spočívajícím v získání vlastního senátora společně s eliminováním toho komunistického imbecila Štěcha dostali chuť na něco většího.

Za zejména symbolický akt pokládám včlenění strany Soukromníků do tohoto spolku. Soukromníci byli tradičně partnerem ODS, ale ta jaksi oddriftovala doleva a nyní připomíná přestárlou smutnou nevěstu čekající na digitálně svazáckého ženicha s pirátskou páskou přes oko.

Je samozřejmě otázkou, jak tohle celé dopadne, stejně jako se nejspíš ještě pořádně neví, jakou podobu ta spolupráce bude mít. Podle mého názoru je to způsobeno tím, že dosud není jasno ohledně tzv. aditivní klauzule, tedy progresivně narůstající hranice pro vstup do sněmovny podle počtu stran v koalici. Všechny menší parlamentní politické strany, včetně ODS a SPD, aditivní klauzuli podporují, což si vykládám tak, že mají nahnáno ze skutečně pravicové koalice kolem Trikolóry. Tím se jim pravděpodobně podaří zamezit vytvoření koalice uvedených stran a ty se budou muset spolehnout na vzájemnou podporu a společnou kandidátku, což by ale nemuselo vadit.

Díky tomuto politickému aktu tak přestala platit omluva či výmluva pravicových voličů, že není koho volit a že by jejich hlasy přišly vniveč. Doufejme tedy, že Trikolóře, Svobodným a Soukromníkům jejich záměr vyjde, stejně jako že bude vyslyšena jejich výzva dalším subjektům, aby se ke společné iniciativě přidaly.

 


11.03.2021 D-FENS


Související články:


12345 (401x známkováno, průměr: 1,21 z 5)
24 590x přečteno
Updatováno: 11.3.2021 — 21:42
D-FENS © 2017