Skrytý dohled, zjevné riziko

Featured Image

Nedávná policejní prasárnička se „stíhací“ Octavií vyvolala diskusi o skrytých majácích policejních vozidel a já bych si dovolil komentovat některé skutečnosti, které média uvádějí.

Nehoda se stala 30.6.2017 kolem 17. hodiny tady. Modrá policejní Škoda Octavia s úpravou pro skryté měření rychlosti se blízko křižovatky a autobusové zastávky otáčela prý za protijedoucím řidičem. Ten údajně překročil rychlost a policisté v autě pocítili potřebu provést honění. Otáčení však nedopadlo dobře – do auta zboku naboural motorkář, který přijížděl zezadu.

Není to poprvé ani podruhé, co se policie otáčela na prasáka, policisté na tom zjevně nic špatného nespatřují a jejích nadřízení nevidí důvod proti tomu nějak zakročovat. A to ani přesto, že už to jednou vedlo ke smrtelné nehodě, ze které se policejní orgán zkoušel vysoukat tím, že motorka nebyla určená pro silniční provoz a zkoušeli to smést ze stolu i jinými kreativními způsoby. Involvovaný policista dostal nakonec podmínku, věřme , že ve stejnou shovívavost soudu budou moci doufat i jiní řidiči, kteří způsobí vážnou nehodu z nedbalosti nebo i méně flagrantním porušením předpisů.

Samozřejmě je těžko říct, jak ochránci zákona a pořádku prasili v tomto konkrétním případě, ale trochu světla do toho vnáší periodikum zvané Budějcká drbna, které mívá často informace přímo od fízlů: „Podle informací z místa nehody měl mít policista zapnuté majáky, aby informoval ostatní řidiče o změně směru jízdy.“

Ohledně použití majáků zákon stanoví, že se je smí používat při plnění úkolů souvisejících s výkonem zvláštních povinností. Zákon neumožňuje používat výstražná světla účelem informování řidičů o tom, že se policejní hrdina rozhodl otáčet v křižovatce. Jedná se však o v těchto končinách běžnou praxi řidičů vozidel Policie ČR, že při provádění nějaké prasárny, například otáčení ve světelné křižovatce, projíždění zákazem apod. zapnou majáky a následně je vypnou, protože po dobu, kdy mají majáky zapnuté, nemusejí respektovat vybraná ustanovení zákona a nikdo je tím pádem nemůže za to kritizovat. Policejní hlásná trouba to mezitím „uvedla na pravou míru”, když uvedla, že se řidič policejního vozidla otáčel za jiným rychle jedoucím řidičem. To by zákonné podmínce použití majáků vyhovělo. Otázkou je, zda tomu tak ve skutečnosti bylo. Osobně si myslím, že nikoli. Každopádně je sporná proporcionalita použitých prostředků, tedy zda skutečně stojí ohrožení ostatních účastníků silničního provozu za to, že policisté budou honit a s trochou štěstí dohoní někoho, kdo podle nich domněle jel rychle.

Na uvedeném místě můžete potkat policisty otáčet se ne snad často, ale občas. Je to tím, že úsek České Budějovice – Nová Hospoda patří k oblíbeným honícím destinacím. Je tam celá řada rychlostních omezení na 70 km/h. Dají se tam nahonit čárky, a když ne, snadno se tomu pomůže, jede se pomalu před kamionem a někomu určitě povolí nervy. Co je silnice I/3 na Prahu v přestavbě, honí se tam vostošest. Uvedenou křižovatkou honící revír víceméně končí, protože dalším inkasním místem je až most v Protivíně za nějakých 20 km. Taky tam končí okres. Je proto třeba se otočit a vrátit se zpět na výnosná loviště, aby bylo, řečeno policejním slangem, co kostit.

Způsob jízdy motorkáře média blíže nepopisují, dovedu si představit mnoho různých variant, jak jeho jízda mohla vypadat, každopádně nám Kostelecká pravda nezapomněla připomenout, že u něj byl zjištěn „zbytkový alkohol“ (zřejmě tedy velmi malé množství alkoholu v dechu) a byly u něj detekovány návykové látky (a to pravděpodobně testerem Drugwipe). Jeho situaci bych přesto neviděl vůbec zoufale. Policejní vyjádření o „zbytkovém alkoholu“ (co je to do prdele za právní termín?) naznačuje, že výsledky měření detektorem pralinek Dräger jsou pod hranicí průkaznosti 0,24 promile nebo blízko ní a Drugwipe nemá snad ani význam komentovat, protože o tom, zda byl řidič skutečně ovlivněn nějakou návykovou látkou, může rozhodnout pouze lékařské vyšetření a ne nějaké policejní těhotenské testy. Řízení před správním orgánem bude nepochybně zajímavé, doufám, že se defenzívy zhostí někdo dostatečně zběhlý a rozhodný. O výslechy svědků asi v tomto případě nikdo stát nebude (něco se už na internetu objevilo) a tak to vidím spíš na zastavení řízení.

Posledním zajímavým aspektem jsou majáky na honících strojích. Policie je prý má schválené, ale nepochybuji, že kdyby se do procesu jejich schvalování někdo skutečně zanořil, jistě by něco zajímavého našel, stejně jako našlo Autofórum v roce 2015. Již jen z letmého pohledu na policejní honící hračky je zřejmé, že zákonná podmínka videlnosti „neviditelných“ majáků ze všech míst v 360° okruhu kolem vozidla nebude dána, protože si je policie pořídila právě pro jejich „neviditelnost“. Policejní ředitel Tuhý se tehdy chlubil, že je to evropský unikát a že „se jim to povedlo prosadit“, zjevně však za cenu masivního ocházení zákona. Čím to asi je, že se tak „skvělou“ věc jinde v Evropě prosadit nepodařilo. Ale asi nemá smysl se utápět v takových detailech v prostředí, kde policie dává okatě najevo, že se necítí zákony vázána a že oni prostě můžou.

Nicméně vypadá to, že na straně policie asi přece jen nějaký problém vznikl a vedení policie si není už tolik jisté v kramflecích, protože včera bylo spatřeno druhé budějovické policejní honidlo hnědé barvy s dodatečným magnetickým majákem na střeše. Asi jim došlo, že na nějakou dobu budou muset s prasením přibrzdit a řídit se těma blbejma zákonama, nebo se veřejnost naštve a sebere jim stíhací honidla. Jako každý pachatel pochopili, že mohou žrát, ale nesmějí u toho mlaskat a příliš pozornosti škodí.

Poslední odstavec věnuji prostému lidu, který to ještě neprokouknul, myslí si, že se policie stará o bezpečnost občanů a chronicky požaduje, aby bylo více policistů „vidět v ulicích“. Fakt nemáte s tímto způsobem fízlování a honění problém? Nepřipadá vám nějakým způsobem závadné, úchylné a podezřelé , že se dopravní policisté před veřejností schovávají v civilních autech, se skrytými majáky a za neprůhlednými fóliemi, aby naopak v těch ulicích byli pak vidět co nejméně? Jak to vůbec můžete akceptovat?


26. 07. 2017 D-FENS


Související články:


12345 (334x známkováno, průměr: 1,11 z 5)
29 441x přečteno
Updatováno: 26.7.2017 — 22:48
D-FENS © 2017