Vždyť oni dělají jenom svoji práci

Featured Image

Rok 2021 bude zapsán v našich učebnicích dějepisu černým písmem. Státní moc překročila pomyslný Rubikon a zcela nekompetentní a nedůvěryhodná vláda, aby zakryla svoji absolutní neschopnost v řízení krize, poslala na vlastní občany naprosto bezprecedentní počty policistů, dokonce i armádu a vyšponovala tak šikanu a flagrantní porušování našich základních práv a svobod o další stupínek výše.

Jisté rozčarování vidím především na svém tátovi. Jeho táta, tedy můj děda, byl celý život antikomunista. Přitom měl skvělý kádrový profil, dělnický původ a soudruzi ho opakovaně lákali ke vstupu do strany. Kdyby do strany vstoupil a byl správný „uvědomělý“ soudruh, no prostě kdyby to byl pořádný zmrd, mohl to dotáhnout daleko. Nikdy ale do strany nevstoupil, nikdy s nimi nekolaboroval, opovrhoval jimi. Nakonec se mu soudruzi pomstili tím, že nenechali mého tátu vystudovat vysněný obor na VŠ. Přesto se můj otec po revoluci vypracoval, založil úspěšnou firmu a myslel si, jak si vydělané peníze na stará kolena užije v prosperující a svobodné zemi. Nasazení 30 tisíc policistů a vojáků mezi okresy aby vám bez papíru znemožnili pohyb, ho šokovalo. Jak mi nedávno mezi řečí řekl, „doufal jsem, že už nic podobného nezažiju, tohle není ta svoboda, o které jsme za minulého režimu snili“.

Ale pojďme k meritu věci. Poslední dva dny slyším apely na to, že chudáci policisté a vojáci dělají jenom svoji práci a že na ně máme být hodní a spolupracovat s nimi. Do jisté míry souhlasím, ale ono to není tak jednoduché. Moje osobní zkušenost s policií je naštěstí vesměs pozitivní, možná to ale bude tím, že s nimi prakticky nepřijdu do styku a nebýt budování současného policejního státu, ani bych nevěděl, že existují. Naučil jsem se jednoduché rovnici, že pokud s někým jednáte slušně, většinou se vám dostane stejné odpovědi. Samozřejmě to není pravidlem a aktivních nebo arogantních blbů najdete poměrně dost v každé profesi a policie nebude výjimkou. Mám i pár známých u policie, takže vím, jak je současná situace také sere a mnozí z nich samozřejmě také nedodržují všechny vršící se absurdity, které tento stát vymýšlí. Technicky vzato už to ani dodržovat nejde a jsem přesvědčen o tom, že každý dnes nějaké vládní nařízení porušuje. Stát tedy z každého z nás a myslím to doslova, udělal zločince. Což je dost obludné. K tomu abych se stal zločincem, mi dnes stačí otevřít branku a udělat čtyři kroky do lesa před domem, který už se ale nachází v katastru jiné obce. Nevím, jestli se mám smát nebo brečet, když tyto řádky píši. Přesto si nemyslím, že nadávat policistům nebo být na ně nějak neslušný je na místě.

To je jeden pohled. Přidám ale i druhý pohled. Policie a armáda jsou represivní složky státní moci. Je sice pravda, že rozkazy a nařízení nejsou z hlav řadových policistů nebo vojáků, ty pocházejí od politických představitelů, výkonné či zákonodárné moci. Přesto každý řadový policista nebo voják reprezentuje a je součástí státního aparátu a politiky státu. Vraťme se do období před rokem 1989. Běžný a řadový člen veřejné bezpečnosti také zcela jistě státní šikanu v tehdejším režimu nevymýšlel, i on jenom plnil své povinnosti a nařízení či jak někteří říkají, živil svoji rodinu. Přesto byl řadový člen veřejné bezpečnosti prodlouženou rukou státní šikany, tehdejšího totalitního zřízení a dle mého názoru se podílel na udržování režimu u moci stejnou měrou, jako politické elity v komunistickém politbyru, které to celé tlačily ze shora. Pokud bychom opustili naši zemi a podívali se do minulosti i jinam, tak vlastně policie a armáda v jakémkoliv režimu, vždy jenom plnila nařízení a rozkazy a jak všichni říkají, dělala jenom svoji práci. Navíc nesmíme zapomínat, že jakákoliv represe a šikana ze strany státu, má v daném čase svoji oporu v legislativě. Pro totalitní stát není problém si vytvořit takový legislativní rámec, který následnou šikanu zlegalizuje a ospravedlní. Svého času bylo i držení otroků, či jejich beztrestné zabíjení, dle tehdejšího práva legální. Svého času bylo i legální, pokud třeba ženy nesměly volit. Norimberské zákony také v daném čase zlegalizovaly a umetly cestu zvěrstvům druhé světové války. Toto a mnoho dalšího dnes považujeme za něco nepřijatelného. Když půjdeme do extrému, tak policie a armáda v KLDR, která terorizuje své vlastní obyvatelstvo, dělá také vlastně jenom svoji práci, živí své rodiny a plní své povinnosti. A co hůř, pravděpodobně legálně dle tamních zákonů. Přesto nám to přijde nepřijatelné a nic takového zde nechceme. Kde je tedy ta hranice, kdy už je legitimní se proti státní šikaně a útlaku aktivně bránit?

Dnes nesmíte po 9 hodině večer vyjít ven. Nikdo se ani neobtěžoval toto opatření zdůvodnit. Pravděpodobně to bude tím, že toto opatření nemá absolutně žádný opodstatněný důvod. Přesto se vám může stát, že vás po zákazu vycházení zastaví policie ČR a bude vás za porušení tohoto nařízení šikanovat. Ale oni přeci jenom dělají svoji práci, živí své rodiny, plní si své povinnosti. Nebo ne? Je dobré si připomenout, že podobný zákaz vycházení v takové délce trvání zde nebyl ani za dob tzv. heydrichiády. Máme se servilně sklonit a za toto nesmyslné porušení vládní šikany se nechat mlčky buzerovat? Je to ještě akceptovatelné a chceme v takovém státě žít? Já tedy rozhodně ne.

Stejné je to s uzavřením okresů. Že je to znovu nikým nezdůvodněné opatření, které žádný efekt nepřinese, což připouští i vrcholní představitelé státu, jenom akceleruje celkovou šikanu a posilování moci policie. Znovu také pokládá otázku, je to ještě akceptovatelné a chceme v takovém státě žít? Přijde někomu opravdu normální, že na dodržování tohoto nesmyslného a stupidního opatření je nasazeno 25 tisíc policistů a dokonce i armáda což nemá v historii našeho moderního státu obdoby? Přijde někomu normální, že v Jizerských horách policisté na čtyřkolkách nahání 11 běžkařů, jako kdyby se jednalo o drogové pašeráky albánské mafie? Ale oni vlastně dělají jenom svoji práci, plní si své povinnosti. Nebo ne? Já tedy v něčem takovém žít rozhodně nechci.

A dalo by se vesele pokračovat dál. Těch nesmyslných a vládních opatření, která nejsou nic jiného než státní zlovůle a šikana, je stále víc.

Takže páni policisté, sice jsem schopen vás lidsky pochopit, že děláte jenom svoji práci, plníte si svoje povinnosti, chcete živit své rodiny. Ale jako občanu této země mi je to s prominutím u prdele. Pokud přistoupíte na to, že budete vlastní spoluobčany šikanovat za stále absurdnější nedodržování státního teroru, potom nečekejte, že budeme dlouhodobě přátelští a budeme s vámi spolupracovat. Věřím, že spousta z vás je z této situace nešťastná taky. Přesto jste to vy, kdo máte moc něco změnit, sami si musíte nastavit limity, za které už nebudete ochotní zajít. My nikoliv. My už se můžeme začít pouze bránit. Zlo není ve zlu samém, ale v ochotě lidí jej trpět.

Nečekají nás totiž hezké časy. Moc státu a represivních složek poroste. Společně s početnou suitou sráčů, kteří celé roky za záclonou čekali na svoji příležitost škodit a udávat, tu máme doslova smrtící koktejl. Společnost je tak rozdělená víc než kdy jindy. Brzy začne růst i nezaměstnanost, poroste inflace, vše se začne zdražovat. Životní úroveň klesne drtivé části obyvatelstva, ti kteří dnes jedou ze svých rezerv a úspor, brzy klesnou na samotné dno. Budou se muset výrazně zvyšovat daně. To je kupodivu stále ta lepší část. Na obou stranách politického spektra začnou růst extrémistické tendence, s tím jak začnou zoufalí lidé hledat okamžité řešení. Důvěra v současný stát a politiku klesne na bod mrazu. Brzy se tam propadne i důvěra v bezpečnostní složky státu. Výsledkem bude pád do chaosu, kriminality, násilí a celkového rozkladu, jak ekonomického, tak morálního. To je bohužel ta horší část, protože z tohoto podhoubí může vyrůst nakonec všelicos a pěkné to nebude. Nevím, jestli tuto spirálu lze ještě zastavit. Obávám se, že nikoliv. A budou to i vaše děti, které v tomto státě budou vyrůstat páni policisté. Myslete na to až budete na nějaké okresce šikanovat babku s dědkem, kteří si jedou do sousedního města koupit rohlíky, nebo nahánět po poloprázdných ulicích ty, kteří se už nadále odmítají venku dusit v maskách a nevidí v tomto stupidním opatření žádný smysl. Nebo až budete šikanovat o víkendu cyklisty na kolech, kteří se sklopenýma ušima nesedí doma na zadku a za krásného počasí si dovolí opustit katastr své obce, aby se na čerstvém vzduchu projeli a udělali něco pro své zdraví. Vše samozřejmě v rámci páchání Dobra.

Já se po bezmála čtyřiceti letech svého života v této krásné zemi poprvé zaobírám otázkou, chci tady ještě vlastně žít? A je mi z toho všeho smutno.

 


07.03.2021 Ctihodný občan


Související články:


12345 (398x známkováno, průměr: 1,10 z 5)
14 398x přečteno
D-FENS © 2017