Samochód się zepsuł

Featured Image

Story o rodině, které se rozbilo auto na polské dálnici, vypadá jako typická zpráva okurkové sezony. Ve skutečnosti obsahuje hlubší poselství.

Mladá rodina si zakoupila vozidlo (podle videa FIAT Ulysse II, rebranding modelu Citroen Evasion používající techniku PSA, výroba ukončena v roce 2010) a krátce po zakoupení tohoto skvělého stroje se vydali na dovolenou na Balt. Jenže co se nestalo, samochod se na cestě zpátky pojebal. Rodina zastavila na odpočívadle poblíž polského města Goleniow a tam bivakovala podle tvrzení médií tři dny (já to spočítal podle jejích vlastního líčení na 36 hodin).

Situace rodiny byla tristní, auto totiž v důsledku závady na dobíjení nemělo energii a po vybití mobilních telefonů už nebylo čím je dobít. Tchyně se rozhodla pomoci a vypravila se na cestu vozidlem Daewoo Matiz, že rodině pomůže, nicméně zabloudila a skončila bez paliva 50 km od Berlína.

Otec rodiny se rozhodl umístit na střechu mrtvého automobilu výstražný trojúhelník (zřejmě v očekávání zásilky z budoucnosti jako v seriálu Návštěvníci) a k němu přidělal ceduli s nápisem S.O.S. Záchrana duší byla relevantní, protože rodině docházela voda a jídlo. Tato rekvizita upoutala pozornost polského řidiče dodávky, který jim přivolal pomoc. Vozidla bylo odtaženo do blízkého servisu, kde došlo k jeho opravě, kterou zafinancoval místní podnikatel. Majitelka místního hotelu zase ztroskotance ubytovala. Doufejme, že se Polákům v nesnázích dostane v České republice stejné solidarity zejména za té okolnosti, kdy jsou nám vládními agromédii vypodobňováni jako monstra pojídající polomrtvé krávy dochucené posypovou solí na silnice.

Celá situace byla zprvu médii prezentována tak, že rodina uvízla na parkovišti, protože si prostě neuměli pomoci a nikdo o ně nejevil zájem. Bylo však zcela evidentní, že to nebude pravda, protože na předmětném parkovišti je například stánek s občerstvením a nejbližší obec je vzdálena asi dvacet minut chůze. Rychlostní silnice S3 je frekventovaná, například v protisměru je na původních polských fotkách vidět kolona, nicméně fotky v českých médiích byly ořezané a hodně lidí i v mém okolí uvěřilo tomu, že to prostě byli dementi.

Jistěže rodina udělala celou řadu chyb a hodnoceno zpětně pohledem generála po bitvě si počínali velmi lehkovážně a neohrabaně, ale tím se nehodlám nijak detailně zaobírat, protože to jednak provedl předchozí autor a jednak každý dělá, co nejlépe ví a umí a tihle prostě neuměli nic.

Po nějakém čase se v idnesu objevil článek, který celou událost uvedl do patřičných souvislostí a přinesl očekávané rozuzlení, totiž že to bylo trochu jinak. Ostatně, vždy je to trochu jinak.

Jen tak na okraj, zajímavé je, že poslední dobou iDnes nějak méně lže. Buď Bábu zaměstnává řepková sklizeň a vládní krize, nebo se něco chystá. Největší dojem z produkce iDnes na mně udělal šílený nerdský elaborát „technologické“ sekce iDnes, jak udržet mobilní telefon v provozu i v tak nehostinných podmínkách, jako je Polsko. Čekal jsem, že se tématu zhostí ještě další magazíny, třeba Ona Dnes mohla přinést nějaký článek o tom, jak vypadat dobře i když houmlesačíte na parkovišti a o vaření by se také dalo něco napsat, ale asi dostali záchvat soudnosti.

Rodinka má dluhy kam se podívá, protože si napůjčovali kdoví kde třista tisíc. Věci mají oblepené exekutorem a rozhodli si, že si „našetří na dovolenou v Polsku“, aby měly děti radost. Exekutor po přečtení článku určitě nastartoval své BMW a vyrazil konat, takže se po čase někde v aukci objeví levný FIAT s novou řemenicí. Celý výlet byl pojatý velmi limitním způsobem bez jakýchkoli rezerv pro nahodilé situace. Otec rodiny vyrůstal v dětském domově a tam toho moc do života nepobral, nemá ani řidičák a pravděpodobnost, že se postaví závadě vozidla čelem, nebyla velká.

Přestože automobil nedobíjel baterii a byla jen otázka času, kdy se zastaví, rozhodla se rodina pokračovat v cestě, ačkoli každému soudnému člověku je jasné, co nevyhnutelně bude následovat.

Na odpočívadlo bez infrastruktury se dostali poté, co je tam zahnala policie, protože jejich auto s vybitou baterií málo svítilo. Policii evidentně pramálo zajímalo, že tam na místě nebudou s to situaci vyřešit. Být to v ČR, ještě jim napaří pokutu.

Situace měla řešení, a to i přesto, že rodina měla peníze. Telefony si mohli nabít u Mc Donalda, kde bivakovali předtím, tam nikoho nevyhodí, ale především na větších odpočívadlech lze většinou najít někoho, kdo dobije autobaterii, zvláště když jsou tam autobusáci a řidiči kamionů. Starý diesel ujede na baterku asi 200 km, protože nemusí napájet zapalování, jediné nezbytné spotřebiče jsou nízkotlaká palivová pumpa, řídící jednotka a injektory, kterými netečou žádné velké proudy. Chce to vypnout všechny zbytné spotřebiče a zbytečně nestartovat. Některé řemenice s volnoběžkou mají dvě díry, do kterých se dají narvat šrouby a dá se dojet, je to failsafe feature, ale pokud to nebyl tento případ, je možné prostě sundat nebo uříznout řemen a jet jen na baterii. Je to sice trochu adventure, ale dá se dobře rozeznat, kdy energie dochází a je třeba znova nabíjet. 77 zlotých jim mohlo postačovat na jídlo, je to asi 500 Kč podle aktuálního kurzu.

Ne ne, oni nebyli dementní. To je velmi hrubé zjednodušení. Celá rodina včetně tchyně jsou prototypy občanů moderního věku. Takhle nějak to teď funguje. O auta se nezajímáme, to je skoro sprosté slovo, od toho jsou přece umouněnci v servisech a když se něco rozbije, může za to automobilka, že to nevyrobila nerozbitné. Pokud se něco rozbije, tak se někam zavolá a tam jsou povinni to vyřešit a když ne, tak si na ně budeme na internetu stěžovat.

Základní nepřítel státu je člověk, který je schopný, nezávislý a umí se postarat sám o sebe. Takové je třeba potírat všemi myslitelnými způsoby. Stát, politici a úředníci úplně milují lidi, kteří jsou neschopní a zcela závislí. Závislí na státu, na bankách, na úřadech, na sociálních programech, na školství, na státem organizované dopravě, na tom, co jim kdo řekne. Rozmazluje je dalšími dávkami a sociálními programy, aby byli ještě závislejší. Tady nás chtějí mít všechny. Uvidíte, bude to prima, za pár let nám takové zprávy už ani nepřijdou, budeme to pokládat za normální. Zdatnější jedinci už teď mohou přemýšlet, jak založit neziskovku, něco jako odtahovku pro vadné lidi, a dostat od vlády grant na repatriaci neschopných občanů z výletu nebo vylovení ztraceného Pražáka z kukuřice.

 


28.07.2019 D-FENS


Související články:


12345 (269x známkováno, průměr: 1,20 z 5)
31 425x přečteno
Updatováno: 28.7.2019 — 22:32
D-FENS © 2017