Podvodník z ciziny

Featured Image

Jsem dlouholetý volvista. Začínal jsem s S60 s naftovým motorem D5 120 kW, přes S80 s tím samým motorem a automatem a nyní S80 AWD v plné palbě s atmosférickým 6 válcem v benzinu o obsahu 3,2 l.

Tu naftovou S80 jsem nechával přítelkyni, která sice ze začátku pindala že automat neeee, ale rychle si zvykla. Nicméně přítelkyně pindala časem do všeho a čím dál víc, takže jsem jí vyměnil.

Ta současná má své auto, takže jsem se rozhodl naftovou S80 poslat do světa. Auto je to pohodlné, bezpečné, silné a žere jen kolem 6,5 litru. Protože na auta jsem puntičkář, tak jsem tam vyměnil během let kompletně všechno kolem brzd, tlumičů, silentbloků, čepů, nechal jsem zrepasovat všechny vstřikovače, turbo, seřídit vysokotlaký čerpadlo a plno jiných věcí.

Auto tedy bylo po mechanické stránce perfektní a karoserie bez rezatýho flíčku. Jen ten lak už je za 15 let vyšisovanej. Ale lak nejezdí, ale vozí se. Tak jsem dal inzerát na sauto.cz s cenou 55 000 kč.  Ozvaly se mi hlavně bazary, že ode mě to auto výhodně odkoupí za 25 -35 000. Jeden se dokonce nabídl, že jej ode mě vezme zadarmo a odveze. Slušně, nicméně jasně jsem je poslal tam kde má Sobotka schovanou hlavu.

Pak se ozval mailem  jeden chlápek a že je Nor, kterej dělá v Estonsku. A že se mu kára líbí, přijel by si pro ní. Proč ne. Komunikovali jsme anglicky. Domluvil se termín kdy by přijel, ale den předem mi napsal, že nemůže přiject, protože má nějaký problémy. Ale auto chce. Prej si pro něj pošle svozovku, které jej naloží a přiveze. Peníze nejsou problém, pošle je na můj účet. Napsal jsem mu že bych radši kdyby to auto viděl, že nerad něco prodávám kdy kupující neví co dostane. To prej nevadí. At mu pošlu IBAN číslo účtu pro mezinároní převod peněz. Proč ne, riskuje on. Takže jsem poslal číslo účtu a za chvíli mi přišel majl s potvrzením z banky Nordea.no, že byla složena částka 55 000 + 15 000 CZK na dopravu do depozita, se kterým vkladatel nemůže nakládat a mě bude částka připsána na účet poté, co pošlu 15 000 CZK na účet nějakého Itala, co měl být tou svozovkou. To mě zarazilo, protože o tom řeč nebyla. Už je mi 45 a něco jsem zažil, takže platit někam něco předem nikdy nedělám. Píšu milému Norovi, že chci kontakt pro ověření deposita. Poslal mi scan své občanky a printscreen obrazovky, kde je odchozí platba. A nemusím mít strach, prašule jsou v depositu. Oba doklady vypadaly věrohodně.

Pár let jsem dělal IT, takže o mailech něco vím (mám na půdě vlastní poštovní a web server). Kouknul jsem do hlavičky mailu s potvrzením od banky o depozitu a voalá….. Skutečný odesílatel byl nordea.no@financier.com. Jednoduchým zadáním domény do prohlížeče se nechá zjistit, že to s bankou nemá nic společnýho. Dál už nemá cenu ani používat dotazy prográmkem whois a podobnými na vlastníka doměny. Takže mail Norovi, že mi to připadá jako podvod a at se nezlobí, ale z bussinesu nic nebude. Pokud není podvodník, at mi pošle návod step by step, jak dostane své prachy z depozita. Od té doby ticho popěšině.

Při prodeji do zahraničí je třeba zachovat selský rozum a maximální opatrnost. Přidám několik základních rad:

– nikdy nic neplatit předem

– při složení kauce do depozitu a při obdržení konfirmačního mailu si prověřit u banky, jestli je tam částka opravdu složená. Ideálně, aby to bylo složený v české bance. Nikdy nevíte, jestli ten telefon co vám přijde mailem je opravdu do banky nebo na falešnýho bankéře. Mail by měl mít správnou doménu a ideálně podepsanej digitálním podpisem kterej vydala certifikovaná autorita. Část mailové adresz před zavináčem zfalšuje i školák, doménu zfalšovat je trochu těžší. Proto je dobré se podívat do hlavičky mailu, kde je vidět komunikace mezi servery .

– pokud zájemce chce auto bez toho aniž by jej viděl, je to podezřelý. Vy by jste si takhle koupili auto?

– při prodeji do zahraničí v rámci EU je možnost kupci dát velký TP, on si to doma přihlásí na sebe a pošle vám TP zpět. Pokud je to kámoš, tak OK. Jinak auto odhlašte dejte na mezinárodní značky ( i když to poveze svozovka)

 

Na auto mám nyní skoro pořadník zájemců, takže se nejspíš prodá v pohodě. Cena je jak za starou fabii při nesrovnatelným komfortu.

 


19. 03. 2017 jerry mysak


Související články:


12345 (119x známkováno, průměr: 1,36 z 5)
16 750x přečteno
Updatováno: 19.3.2017 — 22:35
D-FENS © 2017