2020/2021 the Broučo project - zpět na článek

Počet komentářů: 190

    1. Taky me to napadlo, tady kolem Mnichova tehle veci jezdi hromada… vedle kleinanzeigen bych ale koukal i na dealerstvi fiatu, jestli nemaji nejaky ojetiny.

      Ja osobne kdybych vybiral (super)mini, tak bych sel a koupil Mini… a to asi konkretne jeden z poslednich rocniku modelu R56 (2012-2014), prijde mi, ze je dostatecne moderni, ale pritom celkem elegantne (narozdil od aktualni generace, ktera mi prijde silene otekla). POfaceliftove verze z konce produkce uz by mely mit celkem vychytane vsechny neduhy… Cooper S (180k) ideal, podle rozpoctu pripadne JCW (210k), ale ty budou dost drahy a jsou to precejenom trochu takovy „tovarni votunidla“…

      1. scadar: co má R56 vychytané? Základní Prince i THP jsou udělané konstrukčně blbě, takže dle mého nic vychytaného nemají (nebo možná něco ano, ale ne motory). Osobně bych volil R52 z konce výroby v nějaké pěkné speciální edici (Park Lane, Sidewalk apod.). Ano, je to staré a ano, je-li to v super stavu, tak cenově to je – a vůbec ne náhodou – podobně jako o 5-6 mladší R56.

        1. Promin, nejsem motorar, mel jsem na mysli hlavne nahradu N14 za N18 (co jsem ale doted nevedel je, ze v JCW se N14 drzel ve vyrobe dele), ktera by mela mit povicero roznych vylepseni a predevsim pro rozvodovy retez, ktery byl u predFL verzi asi nejvetsi strasak (?)

          „In 2011 came the N18 engine. An improvement in nearly every way over the outgoing N14, the new Cooper S engine gained an extra 10 horsepower and 14 lb-ft of torque, marking a notable increase in performance.

          The N18 is usually considered far superior to the N14, and although somewhat problematic, much more reliable than its predecessor.“
          (https://www.allmagautoparts.com/blogs/allmag-blog/r56-lci-facelift-changes-guide)

          1. scadar: zajímavé, když jsem to svého času řešil, tak problémy N14 i N18 plynou z designu, takže HPFP a turbo odcházelo na obojím. BMW obecně mělo (má?) s HPFP obrovské problémy, jedno, jestli v I4 nebo I6 motorech a problém turba byl dán jeho zástavbou. Takže Mini 2G ideálně jen s velmi malým nájezdem tak, aby bylo možné to v klidu kolem 80k nájezdu poslat dál za nějakým ochotníkem, co si to pak opraví.

            1. Ok, diky za doplneni. Sam prave o R56 aktualne uvazuju jako o druhem aute (ktere vysoupne Miatu, ktera uz pujde na veteranske znacky, na pozici 3). :)

              Jeste jsem pro potencialni zajemce dohledal tohle (nejedna se o oficialni zdroj): https://www.northamericanmotoring.com/forums/2nd-gen-faqs/325329-n18-engine-important-maintenance-items-and-common-issues.html
              Jinak pak holt Mini prvni generace s Rootsovym kompresorem :P V jednom jsem se nechal povozit a ten zvuk je super :)

              1. scadar: jednoznačně první generace, ideálně jak jsem psal výš nějaká SE – ty byly velmi dobře vybavené a hvízdání kompresoru je příjemný doplněk jízdy. Jediná nevýhoda – žere to jak tank. Na to, jak je to auto lehounké a vcelku slabé, tak spotřeba na úrovni o dvě třídy většího auta s dvouapůllitrem je poněkud překvapivá. Akorát bych si dal pozor na stav kompresoru – jeho olejová náplň je pochopitelně „doživotní“ a co jsem se díval na různá videa, jak ji vyměnit, tak to zaprvé není na chvíli, zadruhé to nejspíš umí málokdo (servis na Mini, kde jsem se na to byl ptát to nikdy nedělal a taky mluvil o „doživotí“) a zatřetí to může být načaté, pokud s tím někdo jezdil jak prase – ono to po 13-15 letech nebude v super kondici už jen kvůli věku. Nicméně kdybych si měl dnes koupit Mini, tak buď v Německu něco s nájezdem okolo 50k z let 2007-2008 (první, max druhý majitel s fakturami – určitě ne bazar) nebo holt přišetřit a koupit aktuální generaci s dvoulitrem (který ale taky není kdo ví co, holt BMW čtyřválce nikdy neumělo, snad jen ta první M3 je výjimka).

                Mimochodem, je tu ještě jeden důvod, který mluví pro R52 – Chrono Packet. Nechápu, že to v 2G ani 3G není, podle mě nejlepší příplatková fíčura ever.

          2. Bohužel nešlo o řemen jako u VW, ale o LSPI (low speed pre-ignition). Ten motor se strašně zakarbonuje a detonační hoření umí prohodit ojnici blokem třeba při 30 000 km. Ale nejčastěji jsou to okousaný písty, takže je potřeba honem rychle od Wössnera koupit poslední sady, který nejenže jsou kovaný = lehký a pevný, ale taky jsou levnější než originál. Jenomže (nejen) v Evropě dochází ocel a Italové nemají z čeho dělat, takže až se doprodají skldové zásoby, bude finito.

  1. Tak starý Punto bych taky bral, měl jsem 1.2 63 Kw a bylo to kurevsky svižný, bohužel uklouznutí na zimních sračkách + překulení na střechu v lese znamenalo konec příběhu. Nevím, jaký jsou Punta obdobných parametrů nyní, ale neviditelná ruka Gréty těm novým asi nic moc dobrého nedala.

    1. Tohle punto? Ročník asi tak 2004, ale stav nového auta:

      https://auto.bazos.cz/inzerat/136263265/fiat-punto-unikatni-stav-15-000-km.php

  2. S těmi malými svižnými „sráči“ je to v prdeli. Před třemi lety jsem pořídil rodinnou Lagunu III GT turbo benzín 150 kW ze Švýcarska. Auto super, ale stojí mi nevyužité u baráku, protože na desetikilometrové jízdy do práce jej nechci huntovat a kdoví, zda se z covidu vrátíme do normálu, jsem čím dál větší pesimista… A tak jsem teď dělal roční prohlídku po ani ne 6.000 km. Jako denní káru jinak používám Clio II. Zamýšlel jsem Lagunu prodat, na denní ježdění pořídit tříválcového Logana fkomajnu fplynu a pro radost něco jako Clio Sport, Punto Abarth, atd. Spadla mi brada, když jsem viděl, za jaké ceny se prodávají evidentní vraky. Slevil jsem až na Pandu 100 hP a ta je též kolem stovky tisíc, to jsou šílené ceny. Když jsem tehdy kupoval Lagunu, dalo se ve Švýcarsku pěkné Punto II 1,8 HGT pořídit do tisíce franků. Dnes jsou to ztuněné vraky nebo voňafky za tisíce. A tak jsem vystřízlivěl a Laguna mi zůstane.

    Na to Grande Punto Abarth jste zapomněl, to ještě zkuste. Ale tohle asi fakt jen z venku.

    1. Eurosojuz, brzy dožene „ostrov svobody“, v před cca 10-ti lety jsem trochu asistoval zabydlovaní imigranta z Fidelova panství, ten mi tehdy líčil, jak se ve vyspělé socialistické ekonomice prodávají ojetiny z osmdesátek, devadesátek za ceny kolem 10-20 tis USD, nechápal, že u nás je vidí stát v kopřivách. Vypadá to, že eurokomisaři nás do podobné situace dovedou rychleji i bez amerického embarga.

  3. To mi připomíná můj příběh, když jsem si před lety chtěl udělat radost ojetou Hondou. No, po dvou měsících jsem to vzdal, protože se mě lidi prostě snažili podvést. Poslední kapkou byl borec, co prodával auto v super stavu, pomalu jak nové. Pocházelo z DE, po zavolání do tamního servisu zjištěno, že poslední záznam byl před rokem – totální havárie, vrak prodán.
    Tak jsem ze zoufalství šel a koupil nového Opela :-D

  4. Jedno MiTo jsem zahledl tady:
    https://www.sauto.cz/osobni/detail/alfa-romeo/mito/19085840
    Chtěl jsem se na něj jet podívat, ale nakonec jsem se rozhodl pro větší auto.

  5. A co aktuální generace Swifta? Asi to není výkřik nejmodernější techniky, ale to auto dobře jezdí, je lehké. Motor 1.2 si pamatuju z předchozí generace jako svižný, točivý a bezproblémový motor s výbornou odezvou na plyn. Sedačky nějakou tu oporu v zatáčkách poskytnou a měkké nejsou..

    1. Aj Swift Sport by možno stál za úvahu. Tam dávali ak sa nemýlim 1,5 benzín a jazdilo to na 17-tkach kolesách.

      1. Hele, ja mel U.S. Swifta (Chevy GEO Metro), melo to litrovej motor, trikvaltovej automat a klimu (!). Jezdilo to na flusnuti do nadrze tejden. Po meste neprekonatelny auticko, hodne prdele jsme uzili. Rad na nej vzpominam. A to jem ho kupoval z druhy ruky za $3500. Nebourany.

        1. Sysop: ještě jsi zapomněl, že to mělo turbo. Blbé bylo, že se zapínalo stejným tlačítkem jako klimatizace a bylo tedy možné mít jen jedno nebo druhé, dle polohy spínače:-) Měl jsem to kdysi z půjčovny, ale podle mě to byla už 1.3, v USA v sedanu 1.0 (myslím) nebyla. Každopádně při potřebě předjet jsem vždy „zapnul turbo“ a po úspěšném předjetí zase klimu. Převodovka neobtěžuje řazením, protože není co řadit, taky jsem se s tím docela pobavil. Ale že bych sjíždel tyhlety internety a hledal nějaký kousek k zakoupení, to zas ne:-)

          1. To musel snad bejt turbokompresor ne?

            1. Ne, to byl prostě neoficiální návod, jak předjíždět u slabých aut – napřed vypni klimu, pak zapni blinkr, předjeď, blinkr na druhou stranu, zařaď se a zapni klimu.

            2. Behemot: jak píše mjfox. Tříkvaltový automat u tak slabého motoru sám o sobě sežral půlku výkonu a klimatizace tu druhou, takže jejím vypnutím auto ožilo nevídaným způsobem.

          2. Nene, no turbo. Jeden cetralni vstrik, objem litr. Jezdilo to dobre. Puvodne jsem to koupil pro mati, ta s tim byla spokojena.

            1. Sysop: vidím, že vtip se nepovedl, viz moje odpověď Behemotovi. Turbo jako takové tam fakt nebylo:-)

              1. Mal si to nazvat booster, to by aj mne bolo docvaklo hned.

      2. SS 2012 ma 1,6 100kw, chvilku jsem uvazoval,ale nakonec jsem vzal klasiku 1,2 69kw fungl 2012, takze ho mam 9 let, jezdi denne 20km tam a zpatky do prace, nalet je 96kkm ted, vsechno furt puvodni, cekaji me teda ted brzdy, ty desky uz jsou na hrane, ale udelam to pri prezouvani na podzim. Olej a filtry si delam sam jednou rocne, za celou dobu provozu se menily 2 zarovky vzadu v spz a 2 obrysovky vepredu a baterka. Vepredu je teda nove svetlo, naraznik a mrizka chladice po srnce – cena v autorizaku 36kkc vcetne laku (z pojistky a bylo k tomu na tyden nahradni auto). Problem jeden, zadni lem dostal sutrem a jelikoz jsem na to sral, je to tam chycene,ale nic skz jako na starych generacich.
        Na jednu stranu chapu Dfensovo zapaleni pro italske mrdky (mel jsem punto, bylo to ok povozeni), na druhou stranu, neni spatne dat japikovi sanci. Ja k nemu dosel dlouho snurou evropanu – skodovky, ford, fiat, rencek a kdyz jsem kdysi potreboval neco na par mesicu, vytahl jsem z bazaru z kopriv swift 96r 1,3, ktera uz skoro nemela podlahu za 15kkc, vymenil jsem naplne, nabil baterku, ducktapem prelepil podlahu a nalil prvne benal, pak ethanol, s tim, ze to budu prohanet ten rok co to jeste melo STK – to auto vydzelo litat 3,5 roku tak, ze se uz jen tankovalo, odmitlo umrit a nakonec az zena, ktere vadilo, ze si u spolujezdce musi davat nohy jak na gynde na kozu – protoze pod kobercem uz jen ubihala silnice, mne donutila dat jej pryc – borcovi ktery si dal praci, vyvaril to a dalsi 3 roky ho provozoval. A ja sel proste rovnou do suzuki pro tehdy aktualni generaci, jo uz je trosku vic elektricka, motor holt uz neni s pedalem spojeny mechanicky, posilovac je elektricky, vaha narostla a ten papirove vyssi vykon aby clovek hledal plynem u podlahy, ale motor je atmo s predvstikem do sani a muze brumlat od 2000rpm na klobouka k 6000rpm kdyz je klikata okreska prazdna a nevadi mu to a furt bude ten vzduch prevazet za nejakych 5,5/100, parkuje se s tim do kdejake diry a pritom to neni boudicka na kolech simply clever za 2x tolik penez co potkas na kazdem rohu. Mam ho ve 3D, dobre se do toho leze, zadni sedacky nevyuziju, zrcatka obrovsky, jako auto na kazdy den ideal.

        1. Mam ho ve 3D, dobre se do toho leze, zadni sedacky nevyuziju, zrcatka obrovsky, jako auto na kazdy den ideal.
          Generace z roku 2012 má ještě výhodu v plné výbavě v podobě kotoučových brzd vzadu.

          Současná generace měly výbornou volbu v 1.0 Boosterjet s SHVS, bohužel již neprodávanou. Drobnou nevýhodou je 37 litrová nádrž, ale to se dá přežít.

    2. Sedlám Swifta 2010 1,3 a je neuvěřitelné jak je to uvnitř velké a svižné, byť na cestu k Jadranu bych si to nevybral :-)

  6. Kšeftař s vozidly je obvykle šmejd…

  7. Docela čerstvě jsem řešil generační obměnu manželčina rozpadlého Getze (kterého bych opravdu nikomu nedoporučil, jezdí sice dobře, ale je takové jarní, hodně kvete). Dopadlo to dovozem Hondy Jazz v jedna – čtverce s manuálem. Slušně opravená „totálka“ od Berlína, za danou cenu a s přihlédnutím k povaze budoucího provozu akceptábl.
    To auto je fakt dobrý. Sice tam ty koně trochu hledám (jsou schovaný až úplně nahoře), ale podvozkově fáň, převodovka moc dobrá, motor „twin spark“, baví mě interiér, je prostorný, bez kokotin, variabilní, sedadla rozumná i na mých 186. Domontoval jsem tam akorát loketní opěrku a hotovo. Pro městský a příměstský provoz je to ideálu blízko, dokonce jsem si s tím v rámci testování střihl cestu 100 tam 100 zpět a pohoda.
    Ve hře byl i Swift, ale v přímém srovnání to prohrál.

Komentáře jsou uzavřené.

D-FENS © 2017