2020/2021 the Broučo project - zpět na článek

Počet komentářů: 190

  1. Dfensi, IMHO jsi udělal dvě drobné chyby a) jsi se upnul na auto, kterých moc není a b) hledáš v bazarech. Ojetinu je lepší koupit od majitele, ale chápu, že když jich není moc, že je to „vem kde vem“.

  2. ‚Osobně nevím, proč se z prodeje nabouraých mrdek v ČR stalo takové mysterium. Když už si někdo dělá byznys z dovozu a opravy nabouraných aut, co mu kurva brání nafotit vozidlo před opravou a v průběhu opravy a k tomu položit na stůl faktury za díly. Jak by se to celé zjednodušilo.‘

    Ano, tento nesvar delaji Nemci. V nabidce na prodej auta je obrazek pudorysu, kde majitel obarvi ty casti vozu, ktere byly opravovane a nasledne k tomu doklada ucty za opravy. Nechutnej nemeckej poradek. V Cesku by se meli ucit!

    1. Myslíte v tom Německu, odkud se právě ty terazprasky dováží?
      Tak tam, pokud na auto není záruka minimálně rok na vrácení 100 % peněz, bych nekoupil ani kolečko na vožení hnoje.
      Pracoval jsem tam teda jenom 3 měsíce v autobazaru, ale věřte mi, že při nákupu auta v Německu máte 100% jistotu, že jste si přivezl hromady a hromady problémů, které byste nikde jinde nedostal (třeba tři písty B a čtrtý píst D a podobně).
      Polovina těch aut v Němeku jsou mrdky odepsaný z Itálie či Francie, který po proplacení pojistky koupili do 150 Euro Turci, převezli kamionem přes Brenero (stojí jich tam denně stovky, stačí se jen podívat, co mají naloženo), stočili km a dokonale zprasili. Pak to prodají Čechovi za 8500 Euro a ten je ještě šťastnej, že má do čeho následující roky vrážet prachy.

      1. Pak to prodají Čechovi za 8500 Euro a ten je ještě šťastnej
        To už je svobodná volba každého. Je to stejně naivní jako jít do áček a čekat, že vás neojebou.

        1. Acka jsou, jako jit nakupovat k Zidovi. S tim musi clovek pocitat. Da se tam udelat dobry obchod, pokud tam maji omylem neco, co treba clovek jinde nemuze sehnat a pritom je to neco, co ne kazdy chce. Pak na miste jejich hru s casem otocit naruby (ne, ze milostive cekam, az nekdo prijde, nekdo neco pripravi, nekdo neco zkontroluje, ale naopak – jeden den se jit jen podivat, pak za tyden znovu a najit nejaky problem, pak zase za par dni a tak…). Ale jednoznacne, pokud clovek fakt nemusi, tak tam proste neleze. Ja jsem z Acek jednou v zivote bral auto, protoze jsem ten konkretni model jinde nemohl sehnat a nebo by vysel nepomerne draz. Pevne doufam, ze toto uz nikdy nebudu muset resit.

          1. Acka jsou, jako jit nakupovat k Zidovi. S tim musi clovek pocitat. Da se tam udelat dobry obchod, pokud tam maji omylem neco, co treba clovek jinde nemuze sehnat a pritom je to neco, co ne kazdy chce. Pak na miste jejich hru s casem otocit naruby (ne, ze milostive cekam, az nekdo prijde, nekdo neco pripravi, nekdo neco zkontroluje, ale naopak – jeden den se jit jen podivat, pak za tyden znovu a najit nejaky problem, pak zase za par dni a tak…). Ale jednoznacne, pokud clovek fakt nemusi, tak tam proste neleze. Ja jsem z Acek jednou v zivote bral auto, protoze jsem ten konkretni model jinde nemohl sehnat a nebo by vysel nepomerne draz. Pevne doufam, ze toto uz nikdy nebudu muset resit.
            Ano, popsal jste to naprosto přesně.

          2. S áčkama mám jen jednu drobnou osobní zkušenost, když jsem prodával auto (cenovka asi 40 tisíc). Volali mi, že auto chtěj, ať ho hned přivezu, že maj kupce, ale po víkendu už mít nebudou… měl jsem načtené ty historky, jak tam přijedeš s autem na prodej, seberou ti velkej techničák, zdržujou celej den, jednou za hodinu přijdou, že na autě našli tisíc píčovin a že cena, kterou slíbili do telefonu, neplatí a když chceš aby ti dali techničák zpátky, že odjíždíš, zdržujou tě dál. Takže s tímhle vědomím jsem si z borce v telefonu jen dělal prdel a určitě jsem nechtěl do áček přijet hrát jejich hru. Nota bene, když jsem už zájemce měl.

            Druhá přenesená zkušenost od kamaráda, kterej tam koupil auto, samozřejmě draze, navíc si nechali draze zaplatit za servis v podobě vyřízení papírů (= přepis na úřadě). Prostě si byl vědom toho, že ho ojebali, ale jelikož potřeboval auto hned (syn mu stávající naboural) a autům moc nerozumí, tak do toho prostě šel.

            1. Tak já do Áček občas jezdím, mám s nimi rozporuplnné zkušenosti. Je to stejně „proradný“ bazar, jako každý jiný s tím, že pokud tam jedeš vybaven znalostmi o jejich praktikách a zbaven iluzí toho, co ti naslibují po telefonu, tak se s nimi dá rozumě vyjít a i tam koupit dobré auto.

              Prodej auta 3x pokus. Vždy auto po prvním majiteli (které jsme kupovali nové my) do 50 tisíc najeto.

              1. případ neúspěšný, najeto asi 47 tisíc, kdy se nás snažili přesvědčit, že auto je bourané a zbytky vosku na karoserii zaměnili s odřeninami. Nabídnuta cena o 50 tisíc nižší, než jsme prodali v jiném bazaru, Odjeli jsme.

              2. případ prodej krásného nebouraného auta s 44 tisíc najeto, po telefonu hory doly, ale musíme přijet hned, jinak auto nekoupí, že jim nabídnou jiné, unikátnější auto s unikátní historií, koupili za podobné peníze, jako nabízeli. Ještě jsem je donutil je přijet si pro zimáky po vlastní ose.

              3. případ auto s 46 tisíci najeto, v rámci záruky měnen motor za nový v 22 tisíc (chronický problém této motorizace), vyměněny dveře na pravém boku přední i zadní v rámci havarijního pojištění (nehoda to nebyla v pravém slova smyslu, jel lehce promáčknuté a odřené na parkovišti, kdyby nebylo havarijka, jezdí se s tim dál a nebylo to moc poznat :D). Po mém neústupném komentáři, že buď dají to, co chceme, nebo jedeme pryč, vysolili dost podobnou částku, co nabízeli po telefonu. Vůbec je nezajímaly pojistné události, neptali se vůbec na nic. Vše bylo zapsáno v servisce, kterou měli k dispozici. Pak nabídnuto jako nebourané na webu :D.

              Nákup auta:

              Pokusy a prohlížení nebudu komentovat, mají tam dost vraků, které na první či druhý pohled vypadají žalostně, ale já tam před třemi roky koupil zánovní auto s původem v ČR odkoupené z leasingovky. Auto s malým nájezdem, serviskou a dokonce účtenkami. Prodejce dokonce přiznal lakování zadního nárazníku. V té době nedostatkový model, popřípadě o trochu levnějších pár aut dotažených z ciziny bylo v ČR, ale to jsem v takové cenové nechtěl a radši připlatil. Složil jsem zálohu a druhý den ráno si z ofocené servisky zavolal do autorizáku, kde auto bylo servisováno a vše mi potvrdili, včetně lakování nárazníku (nebylo bourané, žádné rovnání, jen odřený, auto nechala nalakovat na náklady prvního majitele při odevdzání vozu leasingovka). Na managera jsem rovnou spustil, že nemam zájem o jejich příplatkové balíčky a taky jsem je donutil přepsat jejich předávací protokol, kde z každého auta udělají vrak na zánovní stav všech částí vozu (kdo tam někdy byl ,tak zná, že vše podle toho papíru označí za silně opotřebené a doporučena výměna), vyhověli mi, přepsali a podepsali :D

              Od té doby jsem najel dvojnásobek km a potkaly mne jen 2 problémy spojené s tímto modelem, řešeno v autorizáku, kdy jsem ho nechal i zkontrolovat a vše opravdu sedí, takže žádný slepenec z ciziny.

              Naopak mám špatnou zkušenost z Auto ESA v době online prodeje – koupě levného auta s automatem, na první pohled lehce po bouračce (to jsem věděl a bylo mi to fuk), po 200 km odešla lamela dvouspojky, tak šlo na diag do autorizaku a pak na zvedák u kamaráda, kde byla odhalena daleko větší bouračka a pravděpodobně i přeskládání celého motoru. Vráceno do 48h v rámci online prodeje (a ještě mi do očí tvrdili, že ten svár je z fabriky :D) a pořízen starší model stejného auta s jiným typem automatu a plnou servisní historií v malém bazaru s arogantním bazarním zmrdem jak vystřiženým z Dfensovi typologie, ale auto měl pěkný, ověřeno taktéž v autorizáku…:D.

      2. Nevim, ja jsem v Nemecku v bazaru auto nekupoval. Pokud jsem tam kupoval jetinu, pak vzdy v autosalonu, kam byla prodana jako protihodnota. Bazar je pro mne neco jako skladka. Mam to nejak spojeny dohromady a plati to vsude na svete. Ja prakticky denne potkavam rano cestou do prace prazdne tahace a nebo dodavky s platakem vzadu, jak frci do Nemecka a vsechno jsou to PL. Pokud nekoho potkam i cestou domu, tak obcas docela ziram, co to tam maji nalozeny. Mel bych strach si to pak koupit.

        1. A v devadesátkách se sem ty vraky začaly ve velkým vozit, lehce nabouraný na předek, airbagy vystřelený, tak se místo nich daly záslepky, řetězama se srovnalo auto, aby nebyla vlna na střeše, vyměnit díly, přestříkat a to bylo parády s autem dovezeným z Německa :-)

          1. Muj spoluzak z gymplu se jeste za bolsana udelal na cigaretach, po kotrmelci tahal plynovky z Rakouska, na Mexikoplatzu byl skoro obden a hned pote zacal tahat auta z Nemecka. Garaz predelal na lakovnu, jo panecku, tam se dely veci. Pamatuju, jak si u mne v dilne bral dreveny piliny, ze je potrebuje do prevodovky, protoze moc rve… co par tejdnu jina kara. Pritahl, poflastroval, ojezdil, navonel a strelil. Se divim, ze mu tehda nekdo neprisel rozbit hubu.

      3. Integrale: máte to špatně. Zaprvé, už jen moje maličkost vyvrací Váš blábol o tom, že nákup auta v Německu je „100% jistota hromady problémů“, není-li to lež, tak je to velký, velký omyl. Katastrofální situace u nás byl důvod, proč jsem tam jel a výsledek byl přesně opačný, než se tady snažíte lidem nabulíkovat. Neměl byste ze svojí neschopnosti dělat problém celého trhu.

        1. Spíš bude problém v tom, že Vy ani netušíte, co je u mě dobrý a co špatný auto.
          V tom je jádro pudla!

  3. Jinými slovy, chci něco, co nikdo nemá, a sere mě, že nemám na výběr tak, jakoby to všichni měli.

  4. Za mňa odporúčam kúpiť aktuálnu mazdu 2. Podvozok a jazdné vlastnosti špičkové, atmo motor 1.5 SkyG veľmi živý s prekvapivo vysokým krútiakom a veľmi nízkou spotrebou. Dobre sa cíti nie len v meste, ale aj pri diaľničnej 150-ke. Auto má prevádzkovú hmotnosť okolo 1050kg. Áno, nemá to poriadne miesto vzadu ani kufor, ale to ani autor nepotrebuje, ako som pochopil.

  5. Dfens goes green?
    Žeby po úspěšném projektu „rudý Dfens“ byl na řadě „zelený Dfens“ ? :-)))
    Nedávno tu byl článek o tom jak recyklovat starou mrdku zpět do použitelného stavu, dnes článek o kupování malé úsporné „ekologické“ ojetiny.
    Čekám kdy tu bude článek o výběru elektrokola, nebo o výrobě domácího kompostéru :-)))

    Já nejsem proti, čekají nás hubené roky, a takovéto věci budou nanejvýš praktické. Jen mě to pobavilo.
    Každopádně „ekologický“ šetrný přístup k životuj je věc pozitivná, když se dělá s rozumem a bez ideologických neomarxistických blábolů a bez neziskovek a různých sorosových nadací mající za cíl depopulaci, a pro ten zbytek přeživších pak návrat do středověku.
    A pro elitu pak high-tech uzavřené městské enklávy, ke kterým novodobý poddaný, žmoulaje čepici, bude vzhlížet se směsicí bázně a pobožné úcty.

    1. kaBrnak:
      Nezapomeň, že jsi dosud chemtard…!

      :OD

    2. Zase naprosto nepochopil pointu a jenom si meleš svoje hovna. Fakt bys měl začít do těch Černovic dojíždět aspoň dvakrát do tejdne.

  6. Jedno červený MiTo T-jet 156 koní bude možná v nejbližší době na prodej v Praze.

    1. Není vzhledově nic moc, četná povrchová zranění od parkování. Převodovka GM M32 už po repasi. Auto bez funkčních závad, najeto asi 110 000, má navíc xenony a otvírací skleněnou střechu.
      Majitel se nyní rozhoduje, zda bude řešit podvozek, nebo zda půjde do Giulietty QV/Veloce. Originální odpružení bylo neskutečně příšerný, pak se dal TA, což sice dost pomohlo, ale jeho životnost po roce skončila, když si malý pružiny sedly na sebe tak, že tvoří už jen podložky a mlátí – holt kvalita made in Germany ;-). Takže teď je třeba osadit seriozním podvozkem (ty strašný původní pružiny jsou k autu) a koupit letní gumy (možná i kola, jsou trochu přidřený).

      1. To zní jako auto snů… kolik za to chce?

      2. Integrale: „auto bez závad“, akorát teda při 100k km „oparkované“, s vytuněným odejitým podvozkem, protože originál byl „neskutečně příšerný“ a s repasovanou převodovku? Kdy se bude generálkovat motor, ve 120k nebo ten už je taky novej? Ach ta italská kvalita:-) Nejlepší je, jak jste stihl do jedné věty narvat posměch nad „německou kvalitou“ a popis „kvality“ italské slovy „neskutečně příšerný“. Vy v těch autech nikdy nepřestanete bavit:-)

        1. Ano, MiTo první generace byla kvalitativně příšerná sračka a druhá generace (MultiJet) je jen o něco málo lepší (hlavně podvozkem).
          Typický jižanský auto.
          Váš problém je hlavně v tom, že jak problematice nerozumíte, tak zaměňujete různá, a zcela odlišná, auta téže značky.

          1. Integrale: můžete být konkrétní? Vzhledem k tomu, že jste psal o jednom křápu a na to já reagoval, netuším, co bych si s čím mohl vůbec plést.

          2. A mimochodem, převodovka GM M32 je – jak jinak – německá…

  7. Co máte proti bouraným autům?
    Rozstřelil jsem před pár dny feldu.
    Na levej čumák.
    Což znamená nárazník (kompletní čumák), jedna strana čílka(kompletní čumák), roh kapoty (kompletní kapota – čumák), světlomet a blinkr (levý čumák), blatník (levý čumák). Oprava trvala šest hodin práce (protože všecky šrouby a matice musíš vodbrousit a na dvou autech – druhý je to, co kanibalizuješ). Zvládl by to i jeden, dělali jsme to dva. Kdo to chce dokonalý, přidá dalších šest hodin za dokonalej povrch, lak, atd. ….
    Myslím si, že auta stojí za to opravovat a dokonce si myslím, že opravená (dobře opravená) jsou lepší než nová (v detailu).
    Jinak, vypadá to, že i 25 let let stará felda není špatné auto. Ten naproti mně přišel taky vo levej čumák, ale toho to bude stát tak čtyřicet, a bůhví, co měl za čílkem. Jestli přišel vo chladič a klímu a senzory, má to za šede.

    1. 12 člověkohodin, to je převedeno na hodinovou sazbu významná část tržní hodnoty té feldy :-) Kanibalizované díly snad byly zadarmo nebo za pár šušňů… to člověk dělá, protože ho to baví. Blatník, nárazník a světlo, to je drobná nehoda, kdyby dostala větší ránu a zkroutila by se celá kastle, šel bys do toho? Nebo náraz z boku, pak by byla do banánu.

      Felda, pokud je slušná, by byla dobrá investiční komodita, už teď jsou favority nebo š 105 jako klenoty v áčkách za nesmyslný peníze. Felda je jen o trochu mladší… v provozu bude zbytečně reznout. Jen mít kam ji schovat, nějakou tu stodolu nebo garáž.

      1. Felda, pokud je slušná, by byla dobrá investiční komodita, už teď jsou favority nebo š 105 jako klenoty v áčkách za nesmyslný peníze. Felda je jen o trochu mladší…
        Snaha áček vytvořit si trh a nastavit si na něm ceny je velice optimistická. Osobně to dlouho sledujim, jestli se jim podaří najít dostatek srnečků.

        1. Třeba tady. Jestli to tu cenu má? Nejsou to amatéři a auta prodávaj už roky.

          https://www.youtube.com/watch?v=43FDVkujAlA
          https://www.youtube.com/watch?v=eJ_OewK4xsY

          1. Třeba tady. Jestli to tu cenu má? Nejsou to amatéři a auta prodávaj už roky.
            Pletete si profesionalitu a vychcanost. Jsou pouze vychcaní. A prostě teď to zkoušejí se starejma vrakama. Teď je otázka, jestli se na to někdo chytí. Kampaň rozjeli dobře.

            Účast Vaculíka mě v tomhle mrzí, protože jeho recenze jsou technicky dobré, byť to není těžké být v české rybníčku napřed, když se člověk podívá, co někdy třeba předvádí ostatní.

            1. Říkej tomu jak chceš, ale neokecáš, že je to největší autobazar v ČR. Vyhrabat někde starou škodovku v ucházejícím stavu, hodit to na plac za 120 tisíc – každý zboží si najde svýho kupce.

              Když Vaculíkovi to auto půjčili, byla to oboustranně výhodná dohoda – oni mají reklamu a svět motorů zajímavou reportáž a sledovanost.

              1. Říkej tomu jak chceš, ale neokecáš, že je to největší autobazar v ČR. Vyhrabat někde starou škodovku v ucházejícím stavu, hodit to na plac za 120 tisíc – každý zboží si najde svýho kupce.
                Pak mi, ale nefňukejte, že jsou auta drahá a že vám v Bruselu zdražují auta.

                Když Vaculíkovi to auto půjčili, byla to oboustranně výhodná dohoda – oni mají reklamu a svět motorů zajímavou reportáž a sledovanost.
                U toho mě vždy hřeje, že jsem dostatečně jazykově a znalostně vybaven a můžu kooperovat mimo český rybníček. Takhle dvojice pak na mě nic nevydělá.

                1. Pokud nekdo umi prezit bez viseni na statnim cecku, nebo otravovanim zivota lidem v nejake ztratovce, tak porad dobry. Ja vim, ze mam latku hodne nizko, ale doba to halt vyzaduje.

                  1. Přesně, já v áčkach taky nenakupuju, ale určitě mají i nějaké spokojené zákazníky, vlastně spíš většinu.
                    Na Vaculíka koukám, dobře se to poslouchá, jeho recenze na auta.

                2. Jak s tím souvisí Brusel? Škoda 105 v tom stavu, v jakém ji půjčili Vaculíkovi, je mimořádně zachovalá, druhou takovou najdeš těžko, proto stojí víc než ojetý dvojkový focus.
                  Zdražování nových aut je fenomén poslední doby, aby bylo na dotace na elektrické hračky pro bohaté. Tady fakt není příčina autobazar, který vydělá pár tisíc na prodeji veteránu.

                  1. Zdražování nových aut je fenomén poslední doby, aby bylo na dotace na elektrické hračky pro bohaté. Tady fakt není příčina autobazar, který vydělá pár tisíc na prodeji veteránu.
                    Tady spíš bavíme o pár desítkách tisíc. Pokud je něco cenného a je toho málo, tak je to třeba 120 pro Kanadu, kde Hrdlička po emisním skandálu doinstaloval katalyzátory…

                    Zdražování nových aut je fenomén poslední doby, aby bylo na dotace na elektrické hračky pro bohaté.
                    Technologie přeplňování spalovacích motorů byla také původně drahá. Teď to najdete v skoro v každém vozidle. Tady to bude stejné.

                    1. Umíš tu vo Koblížkovi?

                    2. Marty…:
                      Mohl byste nám zapomnětlivým připomenout onu strašlivou dobu, kdy atmosférický motor výrazně zdražil a na koupi oturbeného stát přispíval dotací několika set tisíc?

                      Můžete také nějak demonstrovat propad hodnoty auta pro svůj účel tím, že došlo k montáži turba? Bohužel totiž k Vašim posledním větám to skutečně spěje, ale není to nijak přirozené a je to za současného výrazného zhoršení uživatelských vlastností (dojezd, rychlost tankování, degradace podstatných celků).

                      Vaše srovnání turba s elektrodebilitou je prostě, ehm, debilní.

                    3. fatdwi
                      28.5.2021 v 5:38

                      To už je tak nejak ruku v ruce s tím, že věřící ovce plantají debilní věci.

                    4. Mohl byste nám zapomnětlivým připomenout onu strašlivou dobu, kdy atmosférický motor výrazně zdražil
                      Mohl…třeba po přechodu na elektronické vstřikování a instalaci katalyzátorů na začátku 90. let, kdy jste držkovali úplně stejně.

                      Můžete také nějak demonstrovat propad hodnoty auta pro svůj účel tím, že došlo k montáži turba?
                      Můžu….než jste zjistili, že tubro není problém, tak to v bazaru taky nikdo nechtěl.

                    5. Marty…: lžete. Nikdo tehdy auta nedotoval.

                      Ad hodnota – pardon, moje chyba, měl jsem na mysli „užitnou hodnotu“, jak bylo zřejmé z toho, co jsem napsal do závorky.

                    6. lžete. Nikdo tehdy auta nedotoval.
                      Nikoli, to Vám taky končil svět „protože to doma neopravíš“, „to se musí připojit na počítač“, „to jezdí na drahej natural 95“.

                      Nikdo tehdy auta nedotoval.
                      Samozřejmě je špatné, že Česi dotace zaplatí, ale nic z nich mít nebudou, ale spíš je to o jejich blbosti.

                    7. Jasně, turbobenzíny nebo turbodiesly byly drahé, ale když jsi to nechtěl, mohl sis koupit obyčejné levné auto s atmosférickým benzínem. Pak se zaplatil vývoj a turbo je dneska v každém autě – ale tak trochu k tomu výrobce dotlačili úředníci, protože turbo zvyšuje účinnost motoru –> snižuje spotřebu (a CO2).

                      Dneska si můžeš koupit auto na baterky za mega a víc nebo benzínovou fabii / sandero, kde je cena uměla navýšená:

                      https://zpravy.aktualne.cz/ekonomika/auto/elektro-za-stejnou-cenu-jako-benzin-slibil-sef-renaultu-a-zd/r~248cb55459e011ebaabd0cc47ab5f122/

                      A řada států už má nakročeno k tomu úplně benzínová auta zakázat. Takže si nebudeš moct koupit sandero za 250, ale nějakého enyaqa za milion, jiná cesta nebude. Pohádky o levných elektroautech si nech, jasně s dotacemi asi levnější budou, ale připomíná mi to systém letadlo, v současné době je jejich výroba dotovaná z prodeje spalovacích aut, ale co bude, až se spalovací nebudou vyrábět a prodávat?

                    8. Takže si nebudeš moct koupit sandero za 250, ale nějakého enyaqa za milion, jiná cesta nebude.
                      Já si vždycky kladu otázku, proč si musím kupovat Sandero za 250 a nemůžu si koupit jako Němec enyaqa za milion….

                    9. Jasně, všichni Němci jezdí autem za milion a třeba fabie se tam nikdy neprodávaly, takže je nikdo nikdy nedovezl z DE.

      2. V době stodvácy a favorita se používaly oceli s mezí pevnosti do 250 MPa. Na dnešní auta se používají oceli 1000 MPa a víc. Má to jednu vadu, ohřátím (vlastně popuštěním) při opravě (svařování) se z vysokopevnostní oceli stane normální železo. Čili to opravené auto může být sebekrásnější, ale v zatáčce se kroutí a při srážce nemá šanci.
        Názorně to mají hasiči. Pokud stříhají originální sloupek, po pár nehodách mají tupé nůžky. Stará auta přitom stříhají jako papír.

        1. cyklista:
          Co seš za profesi?

        2. Jo a kolik jich tam těch vysokopevnostních je?

          A vo kolik došlo ke ztenčení těch příslušnejch plechů?

      3. No, tady v kraji je běžný plat asi 100,-/hod. Tedy se vyplatí si sám opravovat auto, sám si malovat domácnost, sám si opravit rozbitou pračku, ledničku, sporák ….. a tak.

        1. Myslim, ze to neni jen o te sazbe za hodinu. Ja vydelavam dost na to, abych si na prace na baraku zaplatil nemeckou firmu. Jenze po noho zkusenostech s ruznymi takyremesniky rikam, ze si to za svoje prachy radeji zkurvim sam. Takze co muzu, k tomu radeji niko nepoustim, abych to nemusel zase nekoho jinyho zanedlouho nechat predelavat. Casove i financne je to monkey business, ale nervy proste za prachy nekoupis. Navic, ja se zivim hlavou, takze jakakoli manualni prace je pro mne relax.

          1. Já jsem jednak z nutnosti (trošku se změnila situace v kraji, ve společnosti, v rodině), jednak z lenosti, jednak z jisté náklonnosti k manuálním činnostem, rezignoval i na práci hlavou (i přes vysoké akademické vzdělání) i na vysoké příjmy. Volím minimalismus. Takže do smrti budu, za pár šupů, něco někde vyrábět a sám si doma stavět, spravovat a činit kde co.

          2. Přesně. Uděláš si domácí práce sám, ale pořádně a tak jak chceš. A po celodenním sezení u PC je to relax. Taky si na autě něco opravuju sám, co zvládnu – nemám obě ruce levé a živil jsem se chvíli i ruakama.

          3. Ja vydelavam dost na to, abych si na prace na baraku zaplatil nemeckou firmu. Jenze po noho zkusenostech s ruznymi takyremesniky rikam, ze si to za svoje prachy radeji zkurvim sam.
            Mno a německá firma to taky zkurví takovým způsobem, že je lepší si to zkurvit sám?:-)

    2. Můžu Vám poslat video přímo ze školení servisního střediska Fiatu, kde udělají klasický crash-test Delty podle metodiky EuroNCAP a potom skutečně pečlivě to auto opraví. Tím pečlivě myslím fakt uvedení do stavu úplně novýho auta, včetně antikorozní úpravy apod. Auto po opravě vypadá úplně jako nový, nelze na něm nalézt jedinou známku havárie (ostatně to středisko slouží právě ke školení, jak správně opravovat auta).
      A pak jde na crash-test znovu. Výsledky i velmi pečlivě opravenýho auta jsou tristní. Není to na zabití (taky to má z výroby asi 5x tužší kastli než měla Felda nová, nemluvě o 25 let shilém papíráku), ale karoserie ztratila zhruba polovinu své tuhosti. I měřené jízdní vlastnosti jsou horší, než před testem (na druhou stranu – většina aut jezdících v ČR je na tom podstatně hůř a jejich provozovatelům to nevadí, protože to většinou ani nepoznají).
      A to po padesáté opakuji, že se jednalo o servisní školení a oprava byla provedena tak, aby auto bylo uvedeno do stavu nového. Jeho oprava by zobrazeným postupem byla samozřejmě naprosto nerentabilní a koupě nového by vyšla levněji.

      Takže současné auto nabourané na nosnou část karoserie je šrot, a patří do ekologické likvidace vraků. Rozhodně ne na silnici. A to ani neřeším, že Felda byla papírák už jako nová (testem EuroNCAP by samozřejmě bez přeškrtnuté hvězdičky neprošla, zkoušeli to vylepšit Safe line, ale bylo to prd platné), natož po 25 letech intenzivního hnití (ta Delta měla velmi kvalitní plech, navíc ošetřený kataroforézou).

      1. Nojo, ale Deltu Integrale HF dnes nikdo novou nekoupí.

        1. Horsie je ze ani jazdenu. Aspon nie na tesjto strane Atlantiku. Pred 3 rokmi som v ramci pooperacnych prechadzok chodil obdivovat jednu do autobazaru zhruba 3 km od nasho domu. Nekupil som ju, nakolko som bol bez prace a navyse aj odstaveny na nejaku dobu od hladania prace. A teraz je prec…

            1. TA Lancia Delta HF Intefrale je v těch inzerátech jen jedna. Asi jako rozdíl mít AR GT s 2.0 JTS nebo AR GT s 3.2 busso. Obojí je AR GT.

              1. Přijde na to, co kdo chce. Někomu by třeba stačilo mít auto, co tak vypadá, protože potenciál integrale stejně neumí využít.

        2. Taky to nebyla Integrale, ale prachobyčejná Delta III.
          Poslat Integralu do zdi by bylo hodně osobitý.

      2. Prijde na to, co se s cim srovnava. Pokud budu to opraveny auto srovavat treba se Zizulikem, tak porad jsem na tom lip. Takze ono neni lze tvrdit, ze opravene auto je proste Außchuss a finito. Spis je problem v tom, ze u silnejsich aut ma majitel fikci, ze je stejne bezpecne, jako nove. Coz samozrejme neni.

  8. Před dvěma a něco lety jsem pořídil Seicento. Je to takový obyčejný, mrňavy, 40kW, ale metrákovýho chlapa to v pohodě utáhne na 110km/h cestovní rychlost. Zrychluje to kolem pajsky jako debil a brzdí jako prase. Stálo mne 15k, tedy cenu levnýho jízdního kola.

  9. Co takhle Mini Cooper S?

    1. S motorem Peugeot 1.6 THP? Snad ani ne …

      1. Porta: proč s pažoutem? Stále se dají koupit velmi pěkné kousky z posledních let výroby první generace s kompresorem. U nás jedině když to prodává nějaký nadšenec, co to typicky dovezl z DE, ale Německu to není až takový problém najít.

        Na straně druhé, pro D-F by naopak mohla být lepší verze s Technicko-Hospodářským Pracovníkem pod kapotou, protože by mu její spolehlivost lépe připomněla vytoužené italské výtvory a tedy by nepřišel o zábavu v garáži.

        1. Ty si nečítal či nepochopil Integrale-ho príspevok o dovoze z DDR+BRD? Jasne to povedal – dovoz z BRD+DDR je 100% katastrofa. Ak dovoz jazdenky tak jedine z teho úžasného slnečného Talianska.
          Koniec irónie.

          1. SatanOkkY: to mi samozřejmě neušlo a i jsem si na to dovolil sarkasticky reagovat:-) Není ale každý vyhledávač italských kvalitních vraků co mají převodovku po generálce už při 100k km a třeba by to někoho mohlo zaujmout jako alternativa (ne zrovna D-F, ale holt každý máme své úchylky a jsme rádi když je ostatní aspoň trochu respektují současně s tím, že si z nás kvůli tomu občas udělají srandu).

            1. Já má pár zkušeností s onou německou kvalitou mám – např. EA888 (1.8 TSI) v Oktávii; nebo N62B40A v BMW 5 gen. E60 po faceliftu (mimochodem hezké auto – V8, manuální převodovka, černé, M-paket, fkůži, poctivých 160kKm, kdyby měl někdo zájem – jen ten motor trochu cuká). No a vysmívaný T-Jet mi ve Fiatu fungoval bez problémů.

              1. ještě bych zapomněl na benzínový 2.2l v Oplu. Taky „super“ motor..

            2. Zapomněl jste napsat NĚMECKOU PŘEVODOVKU GM M32 má po Go …

              Už jsem si u nějakého článku říkal, že jste asi zmoudřel, ale omlovám se, byl to obrovský omyl.

      2. Domnívám se, že tam je dvoulitr od BMW.

        1. Slušňák: domníváte se správně, ale to je až aktuální generace a nepředpokládám, že by představovala alternativu s ohledem na hledání 10 let starých povozů za podstatně nižší ceny.

          1. Já mám za to, že nikde v článku není explicitně řečeno, že hledá primárně ojetinu. MiTo hledá ojeté, protože už se nevyrábí. U pětistovky jsem vydedukoval, že už se tam nemontuje motor, který chce. Čtu tento web plus mínus 20 let a je mi známo, že DF si nakupuje ojetiny, protože si je raději ojede sám. Deset let staré povozy vyplynuly více méně z diskuse. Ale nám to vlastně může být úplně fuk.

            1. Hledal ojetinu (2013), ale po několika neúspěšných pokusech začal uvažovat o novém F500, kde ho neuspokojil pohon. Potom, co na mě vypadlo na webu fiat.cz u modelu 500 se mu nedivím: „Užijte si ikonu s nepřebernými možnostmi personalizace a vychutnejte si pocit bezpečí díky 7 airbagům a omezovači rychlosti.“ To se zas jednou marketing vyznamenal.

            2. Slušňák: můžete mít pravdu, jen už základní úvaha „chci auto, které se už 5 let nevyrábí“ mi indikuje zájem o starší ojetinu v odpovídající ceně. Ale to je fuk, osobně spíš nechápu, o čem ten článek je, protože v DE ta auta jsou, ceny jsou v pohodě a když nad tím tak přemýšlím, úplně stejný článek jsem mohl předloni napsat já. Místo toho jsem napsal článek o tom, jak aktuálně probíhá dovoz z DE. Nadávat na místní zmrdy všeho druhu, kvůli kterým jsem tam jel by možná vyvolalo souhlasné mručení v diskusi, ale auto do garáže by mi to nepřivezlo. Holt je to o prioritách. Takže diskuse jako taková o tom, co by ještě jiného mohlo být nedává smysl ze své podstaty, D-F auto vlastně zas tak moc nechce.

              Jedno je mi to určitě, jezdit tím nebudu:-)

              1. Asi se shodneme, že ojetinu chce, ale dle mého názoru ne z toho klasického důvodu, že nemá na nové. Být na jeho místě, při vší té mizérii, co dnes u aut panuje, bych vzal třeba to Mini s dvoulitrem, užíval bych si to a byl rád, že něco takového ještě existuje.

Komentáře jsou uzavřené.

D-FENS © 2017