2020/2021 the Broučo project - zpět na článek

Počet komentářů: 190

  1. 0,9 Multiair jako pohon pro fun auto neni vysloveně špatný, problém je že to dojebali 5-st převodovkou s dlouhejma kvaltama. Panda s touhle motorizací umí jet dobře, akorát se s tim musí zacházet jak s motorkou, ne jako s autem. Nevýhodou je pak pochopitelně spotřeba.
    Do asi 3000 ot/min je to líný a gumový, pak se dostaví lehký turbo kopanec a nad 5500-6000 už zase vadne. CNG verze má nahovno dojezd na obě paliva, prostě se to tam nevejde, nebrat.

  2. Chapu vasi averzi vuci tunerum, ale ten Abarth za tu extra srandu stoji. Za Akrapovic vyfuk vam fanousci ruce utrhaji a radi ho vymeni za standartni i se slusnym doplatkem.

  3. Tahle sračka stojí věčně rozbitá známýmu na dvorku. A už i kvete. Jo a kupoval to jako nový. Nechápu, jak mohl D-Fens tak klesnout, to auto je prostě klasickej italskej křáp. Známej radši jezdí ve 25 let starým dehtu, protože dává i tak větší pravděpodobnost dosažení cíle cesty než Fiat 500.

  4. Škodá té zaujatosti Italy a nevyzkoušení jiných výrobců. První problém bych viděl v úplném vynechání francouzů či japonců a zaměření na A segment, přičemž si myslím Bčko, tzv Fabia klasse už není o tolik větší a je mnohem více ojetin.

    V loni jsme takové auto sháněli do 100 tisíc pro tátu jako druhé přibližovadlo po městě. Favorit bylo Clio 3. Francouzi malá auta umí, vždy to tak bylo, s malým benzinovým atmomotorem se tam nedá moc udělat chyba a hlavně mají velmi dobrou protikorozní ochranu. Mým tajným tipem je Clio ( 3. generace) , dostupné s živým 16v 1.2 až po 2.0 F4R v ostrých verzí, velmi prostorné a pohodlnné auto. Ale chce to hodně přebírat, protože většina aut je v žalostném stavu se zanedbanou údržbou… my takové tehdy nesehnali :/. Pokukovali jsme po Polech, Ibizách i Fabií, ale tam je příšerný výběr motorů (drtivá většina HTP) a každé druhé rezne a když ne, vyvažují se zlatem.

    Nakonec koupen Yaris 2 s 1.33VVTi a 65kw. Geniální městské auto. Je strašně ošklivé, v interiéru ještě více, hnusný digitální tachometr na středu , ale je to přesně auto do města. Zvýšený výhled, naprosto neskutečný poloměr zatáčení, to auto se otočí na pětníku, živý a točivý motor VVTi, který nemá problém upalovat na dálnici 160-170 s přehledem, když se s autem jede slušně, vezme si kolem 5-6, když se s ním jezdí ostřeji v Praze, tak jede za 7. Problém mimo vzhledu je směšný zavazadelník a přeposilované řízení, které je super ve městě, ale v těch dálničních rychlostech neztuhne, jenže na to to auto není. Oproti 1. generaci slušná antikorozní ochrana, rozvody řešené řetězem…

    Doporučuji alespoň vyzkoušet, protože při vyšším rozpočtu se dá koupit i novější generace.

    1. No, Fabia-klasse Dfens má, to je ta vytuněná cordoba. Prostě si vysnil ten italský zázrak = MiTo / F500, tak hledá. A to auto vlastně nepotřebuje, jen ho chce.

      Máš pravdu, že polo/ibiza/fabia často rezne, zatímco stejně starý francouz tak nějak odolává.

      Toyota je jen taková japonská škodovka, ono to jezdí, chlubí se to svoji nadprůměrnou spolehlivostí, ale že by to byla zábava v tom jezdit nebo se na to koukat? Jsou zábavnější auta.

      1. Jo, to určitě jsou, to není zábavné auto :D , ale to myslim ani ta pětistovka, na tom autě je skvělý ten točivý motor a překvapené výrazy řidičů, že se na ně tlačí Yaris na nájezdu na dálnici :D Jezdil jsem i novějším s 1.5 atmo (ten jel ještě lépe) a pak i Yarisem GR4, což už by se jako zábavné auto dalo definovat, ale to je trochu jiná liga a zábava se odehrává v jiných rychlostech :D

        Osobně BYCH (taky si totiž pohrávám delší dobu s myšlenkou „fun car“) zaměřil pro zábavu na auta typu Hothatch. Z těch Asegmentových mne napadá snad jen Twingo RS (to se nedávno objevilo na prodej v hezkém stavu na Renault klubu, ale prý je to strašně prkenné), z B ček pak z aut, co tu jsou dostupná ve více kusech třeba Fiesta ST150 či dnes už váženo zlatem Clio Sport/RS (tedy v hezkém stavu). Ostatním HH v této cenové jsou spíš raritky a prodávají se tu jednotky kusů či co jsem zatím viděl, tak v žalostném stavu a s nejistými investicemi do budoucna. Nějaké výše v diskuzi zmíněné Punta HGT (to sem na prodej neviděl snad věčnost :D), Corsy GSi/OPC či tu a tam nějaký ostřejší Japonec, třeba i ten Yaris 2 býval v nějaké sport verzi s 1.8VVti a nedávno jsem viděl v inzerci kolem 120 tisíc. Docela ale vídám P207 GTi, jenže ten má slavný motor THP, což taky nebude zrovna dobrá volba :D

        Kamarád shodou okolností taky pokukuje po Mitu, ideálně s Tjetem a to je brutální bída s nouzí v nabídce ojetin, nicméně proč ne, proti neabarthové pětistovce mi to příjde zajímavější.

        1. Pokud jde o zábavu, co mazda mx5?

          1. V této cenové co jsem měl tu čest, jsou to rozkvetlé zahrádky, do kterých teče :D Jinak jízdně to bude zábava předpokládám, nicméně jsem s klasickou MX5 nikdy nejel, jen s Fiatem 124 s Tjetem, měl sem problém se svou výškou se tam nasoukat :D

            1. Aha, no je to malý auto, když máš dva metry, tak nenastupuješ, ale oblékneš si ho :-)

              1. V tom se mi líbí nejvíc to Clio, protože se dopředu vejdu královsky :D Ale zase jako víkendovku bych přežil i tu MX5.. škoda jen, že se dříve nedělala i s pevnou střechou, v našem podbnebí to bude použitelnější.. a GT86 je pořád dost nová a drahá :D

                1. dá se v poho Hardtop :)

                  1. I ta stará? Budu se muset dovzdělat :)

                    1. Na druhou generaci (MX-5 NB) určitě jo. Akorát teď zrovna se žádnej neprodává nikde, taky furt chčije že? :-) Ale na tu první NA to netuším…

                    2. A nafocená je na kalkulačku :D Kamarád koupil tuhle generaci v nádherném stavu, ale připlatil si, což je pro mne zatím mimo pro auto pro zábavu, dával asi 250 tuším.

                    3. Nafocený je to naprosto debilně, očividně z PC monitoru. Nicméně je to unikát a proto to stojí raketu – chtít takové auto? Zamknout do garáže a najet s ním 1000 km ročně, ale co je to za zábavu. Možná se to časem zhodnotí líp než bitcoin.

                    4. shifty: samozřejmě i na NA je hardtop.

                    5. Aha ok. Já jsem hodně řešil NB, NA vůbec, tak jsem si nebyl jistej…

                    6. Průser je ta koroze. Jestli jste někdy zažili, že jste zapíchli prst (ne šroubovák) do auta a projel skrz, nechcete něco takovýho řešit. Když auto i na pohled vypadá ok, ale když kromě měřiče tloušťky laku přemýšlíte, jestli není lepší magnet – aby pod tím lakem byl ještě plech :-/

                      Třeba tady prodejce tvrdí „začínající koroze“, ale jak na to sáhnete, půlka prahu půjde pryč.
                      https://auto.bazos.cz/inzerat/136549604/mazda-mx5-nb.php

                    7. Tohle auto nemůžeš sám kupovat na bazoši, pokud samozřejmě nejsi autoklempíř a mechanik. To vůbec, to je cesta do pekel…Já bych se obrátil na nějakou bandu, co tyhle auta dává dohromady a připlatil si. Zase na druhou stranu mechanicky bejvaj dost nezničitelný.

                    8. http://gururacing.cz

                      Nechci dělat reklamu, ale pokud bych nikoho neznal a chtěl to vážně koupit, tak bych šel na rozumy třeba sem a klidně bych jim i dal vydělat. Počítám, že když to koupíš tam, postarají se ti o to. Stejně tak až budu řešit mašinu, mám zase super reference třeba tady kousek od Plzně v Klabavě – https://www.rvmoto.cz Prostě když nějsi mechanik a nechceš se v tom vrtat, musíš to koupit někde tam, kde ti to budou i udržovat.

                    9. mjfox: tak „začínající koroze“ je s ohledem na fotky dobrej džouk a nejspíš taky důvod, proč to majitel posílá dál. Současně ale oprava není tak složitá, přesně jak píšete – půlka prahu se vyřízne, dá nová a pohoda. Jen s ohledem na cenu vozu je těch cca 20k docela dost a pro lidi, kteří mají rozpočet tak akorát ve stylu „mám kilo, vezmu něco za kilo a pak teprve řeším, z čeho zaplatím pojistku a benzín“ už je to mimo. Pokud je auto jinak v dobrém stavu, tak s rozpočtem cca 150k z toho bude moc pěkný kousek a člověk s tím užije spoustu zábavy ještě pěkných pár let, než to zase pošle dál. Nebo za těch 150k lze koupit něco, co tak nekvete, ale už to není „aniversárka“. To si musí každý zvážit priority sám.

                    10. Ono to vypadá easy, tady se to uřízne, tady se navaří nový díl, zabrousit, překitovat, přelakovat… ale kde vzít nový díl – z vrakáče bude spolehlivě rezavý taky, nový originál drahý jak pes a druhovýroba a kvalita? I kdyby to kvalita byla, v místě svaru to může začít reznout znova… Najít někoho spolehlivého, kdo to opraví dobře, protože špatně to umím opravit taky…

                    11. mjfox: myslím, že originál neexistuje a druhovýroba je v pohodě. Největší problém není kvalita plechu, ale kvalita práce – většina opravených aut nekvete proto, že by byl vsazen nekvalitní plech, ale protože byl vsazen nekvalitně.

                      Měl jsem kdysi na autě vyrezlou díru v blatníku. Opraveno novým kusem plechu a protože na moje auto se nic nevyrábělo, byl vzat z auta s podobným rozměrem úplně jiné značky. Navíc neoriginál. Trvalo skoro 10 let, než se zase objevily puchýřky a nebylo to v místě svaru, ale tam, kde se to objevovalo u všech aut. Jsem si téměř jistý, že u MX-5 to bude stejné, když se to dobře opraví, tak to vydrží hodně dlouho, ale protože je to namáhané místo, časem to tam začne reznout zase (jak rychle bude záviset hlavně na způsobu provozu a parkování). Jedině, že byste přišel na způsob, jak tam dát kus nerezu:-)

                    12. Heh, kus nerezu, to už se rovnou zeptej, jak tam navařit kus hliníku :-) Nerez není spolehlivá záchrana, protože ten bude reznout v místě sváru nebo to urezne na té straně původního plechu.

                    13. mjfox: nebo se tím nezalamovat a užívat si lepší zrychlení – jak praví klasik, „rust is ligther than carbon fiber“ :-)

                      S hliníkem by to dopadlo dost podobně plus jeho vlastnosti by při navaření na ocel nejspíš vedly k ne úplně optimální pevnosti. MX-5 je auto pro radost a pokud člověk nemá problém do ní něco nasypat (tj. jak jsem psal, koupit auto za 100k s rozpočtem 150k), tak je to pořád nejlevnější zábava za volantem, jakou lze pořídit. Že ty „investované peníze“ už člověk nikdy neuvidí nesmí brát jako problém, s většinou koníčků to není jinak a s mnoha je to ještě horší (po vyjížďce s mazdou máte pusu od ucha k uchu a mazdu, po skoku s padákem máte jen pusu od ucha k uchu).

                    14. fatdwi – naprosto souhlas :))

                    15. Ondra87, mjfox –

                      Mazda MX-5 NB/FL 1.8 107kw rok 2004 najeto 211 700 km.
                      První majitel v ČR 2013 , eko zaplaceno, na českých SPZ, nová STK.
                      Klima , svor , rollbar, nosič kufru, H A R D T O P.
                      Od roku 2015 – 2021 najeto pouhých 11 tis. Km , garážovaná v zimě nejetá.
                      2015 vyvařené nosníky , ošetření prahů a zadních lemů ( kit. verze). Zadní prahy a lemy viz foto , nic hrozného ( tohle se ukázalo po 6letech ).
                      Krásná plátěná střecha.
                      Kastle krom začínajících lemů bez koroze. Spodek nápravy , ramena povrchová koroze.
                      Nový motorový olej Valvoline Racing 5w/50 , nová spojková a brzdová kapalina. Brzdy ok, filtry ok , spojka ok . Diferák a převodovka výměna 2015/najeto 11k.
                      Moc hezký lak , přední a zadní nárazník kamínky, běžné opotřebení provozem.
                      Cena 119 900 Kč
                      Auto je k vidění v Praze #GuruRacingGarage .
                      V případě zájmu volejte Oťas 605256007 , nebo Michal 603852224 nebo FB SZ Michal Švaněk.

                      Je to na FB guru racing. A je tam i ten HARDTOP :)

                  2. Panebože, já viděl na parkovišti u Alberta NĚCO. Mělo to asijský název, podle mě dvoumístnou plastovou kastli s nějakou lavicí za předními sedáky. Nebo teda, aspoň podstatný části kastle, už podle zabouchnutí dveří a toho zvuku. Motor měl takový divný, jakoby kompresorový zvuk, řekl bych jednoválec a docela hlučný. Přijel s tím student, zaparkoval a šli jsme nakupovat. Ve frontě stál za mnou, takže jsme se skoro sešli i na parkovišti. Vešel do toho docela velký nákup. Startování to má elektrické, s jedním prsknutím do sání to na druhý pokus chytlo. Podle zvuku motoru a pohybu toho výrobku je to automat-nějaký druh variátoru, jako měly zahradní malotraktorky.
                    To si potom člověk ve čtyřválcové 1.3 připadá, jak v americe :D

                    1. Aixam? Jednou jsem do toho viděl nasedat kluka s holkou, asi byli na rande, po nastartování to znělo jak dieslový dvouválec… ta holka se netvářila moc šťastně, těžko říct, jestli to bylo tím autem…

                    2. Do toho se naseda? Ja myslel, ze se to navlika…

                    3. Oni ty 15-letý cucáci maj celkem drobnou postavu :-)

                    4. Jo, ale tyhle „motoauta“ mají omezenou rychlost asi na 70km/h, takže to žádné extra zábavné auto není. Pokud už ti bylo 18, je lepší koupit dospělé auto. Zrovna levné to taky moc není.

                    5. Jojo, to je ono! Nemohl jsem si vzpomenout, jen že to začíná na A.
                      Ten zvuk byl „řidší“, než má třeba Maluch a podobný 1V motorkám, z toho jsem usoudil, že je to asi jednoválec. Já myslím, že to na 70km/h ani nemá výkon.
                      Bylo to vyrobené v té alzácké zelené a takové krabicoidní. Maluch je proti tomu elegantní malé autíčko. Ale dovnitř jsem se nedíval.

                    6. A hlavně je to fnaftě ! :D

                    7. A fmetle a na hlínách a fplný palbě je to úplnej kočkolap. Teda před základní školou.

                    8. http://www.sauto.cz/osobni/detail/aixam/coupe/18302320?goFrom=list

                      No, jako na základce s tím budeš asi za krále, ale teda za tuhle cenu by byla i lehce jetá Ofce fplné a to by si dělal parádu i před místní diskoškou :D

                    9. Jo, ale řídit by musel starší brácha ;-) Je to prostě pro lidi mezi 15-17,99 lety, mladším musí stačit kolo nebo taxík a starší už si pořídí normální auto.

                    10. No tykrávo. Celých pět koní z půllitru objemu? To teda ale jezdí jen na odvětrání nádrže, ne?

                    11. Aixam? Za cenu týhle sračky se dá koupit automobil LeSabre V8 350 cui.

                    12. A kolik to stojí nové a ojeté? Tam je spíš ta přednost, že to mohou šušni bohatějších rodičů řídit od 15, než cokoliv jiného.

                    13. A oproti motorce do toho neprší. Ale tyhle vlastnosti měl i Velorex, původně pro invalidy všeho druhu :D Ten posun v čase, myslím od Velorexu, je fakt zajímavý :D
                      Znám člověka, co s Velorexem uměl zručně driftovat – po výměně původního, 16k/350 motoru za motor se stejným objemem, ale 24k točivý motor z Jawy 350 Californian.
                      Dokonce mu do toho nějak vešel i původní dynamostartér. Vždycky jsem si myslel, že na velkém dešti do toho někudy téct musí, že je to samá díra. Houbeles, ono to je origoš udělaný tak chytře, že pokud s tím jedete aspoň 50km/h i v prudkém dešti, tak stačí jen zapnout stěrač a fakt do toho neteče. Vyzkoušeno na sedadle spolujezdce – řídit bych si netroufl, ale je to velmi živé vozítko.

                    14. servisdok:
                      „…Znám člověka, co s Velorexem uměl zručně driftovat …“
                      – – –
                      I verze 250 ccm na písčitých cestách a šotolinách dávala možnost se vyblbnout. S trochou úprav jako snížení hlavy, kanály, jiný karburátor a laufy to umělo na tehdejší poměry i celkem svižné rozjezdy (v jednom). Spotřeba ovšem brutálních 5 – 6 litrů.
                      Spolužák ho měl, takže jsem si vyzkoušel, zač je toho třetí stopa – skutečně mi to zpočátku dělalo problém…

                    15. Zajímavá byla zpátečka a ne každý auto ji mělo. Otočilo se zapalování. (Jsem slyšel, že občas se to u motorky někomu stane ani nechce, prostě ji našlápne, ten dvoutakt se roztočí naopak, pustí spojku a nabije si držku – samozřejmě se to stává, jen když je kolem nějaký publikum.)

                    16. Přesněji je to tak, že vačka u toho dvouválce má čtyři hrby, u jednoválce jsou dva hrby a dvě kladívka. U dvouválce se navzájem přepnou kladívka, motor si zajímavě vybere vhodný moment zápalu „sám“. Akorát je pak nutný přepólovat dynamostartér, aby zatočil motorem opačně. V této části elektrovýzbroje je u Velorexu nejvíc poruch. Museli byste vidět ten stykač a šlauchy k němu, co ten dynamostartér reverzují. Je to tam snad složitější, než má kdejaký malý osobák, jeden jsem pomáhal restaurovat. K tomu je nutný, aby byl akumulátor stále v top stavu, jinak jste byli odkázaní na drc z ulice, jako Abrhám :D

                    17. Asi proto ne všechny velorexy tu zpátečku měly, když koukám, jak je to složité. Stačilo místo toho otevřít dveře a odstrčit se nohou ;)

                    18. Přesně. Většina uživatelů ten původní systém kvůli poruchovosti původních komponentů, nebo nedostupnosti náhrad odstavila. Někteří si ale dali práci s převíjením cívek náhradních relátek a stykačů – a funguje jim to. Těch pár stovek dochovaných čtyřkolových Velorexů, už má údajně instalace 12V, později použité sériově u Jawy 350/634. A to prý už funguje spolehlivě.

                    19. Pokud vím, mělo by to mít z výroby 45km/h… tyto „auta“ rád provouji na svém 125ccm skútru a vždy vítězně :D Nicméně je možné, a asi i pravděpodobné, že budou existovat nějaké kity na odmontování omezovače.

                    20. Aha, máš pravdu 45, to jsem si to splet… max. 70km/h měly ty elektroauta Peugeot ion (= citroen zero = mitsubishi něco), tedá možná by jely rychlejc, ale vybila by se baterie a musel bys zbytek cesty tlačit…

                    21. Jsou dvě kategorie mopedaut.
                      1) Od 15 let jako AM, tedy 50 ccm benzínu, nebo 4 kW jiného pohonu, max 45km/h a max 350 kg (bez baterek).
                      2) Od 17 let jako B1 Čtyřkolová motorová vozidla nespadající do skupiny AM, jejichž výkon nepřevyšuje 15 kW a hmotnost v nenaloženém stavu nepřevyšuje 400 kg nebo 550 kg u vozidel určených k přepravě zboží.

                      https://www.bezpecnecesty.cz/cz/bezpecna-jizda-v-aute/pravidla-silnicniho-provozu/skupiny-a-podskupiny-ridicskych-opravneni

                      Na zrychlení musí u toho od 15 skútr vyhrát, protože 4 kW na 350kg (+ posádka) vs x kW (max 11 kW u 125ccm) na 100-150 kg ( + posádka) je fyzika na straně skútru.

                    22. Ja jsem poprvy tyhle nakupni tasky videl v Italii. Pak i v Nemecku a taxem si rikal, ze pro potomka je to v 15 lepci, nez nekde cekat na bus na gympl. Ale mam zasadni vnitrni boj stran bezpecnosti pri pretlacovani s nejakym blbem, co treba neda autem prednost. Takze na presuny po silnicich treti tridy dobry, ale jinak… nevim nevim. Chapu, ze decka v 15 proste chteji jezdit, ja mel tehdy uz dva roky fichtla a tesil se, ze konecne budu jezdit i s papirama.

            2. Všechny Mazdy reznou jak prase, ale zrovna MX5 se docela houfně vyvařujou a dávaj znova dokupy. Třeba namátkou Guru Racing Praha(sleduji delší dobu a přijde mi ok). Okolo MX5 je tady v čr dost nadšenců a velká komunita, takže to není špatná volba. Samozřejmě to chce investovat.
              Jediný co mě tam odrazuje jsou motory a jejich projev. Ale jinak je to super motokára a hlavně kabrio :)

              1. No, to je pravda, najít staré auto, aby nerezlo… pak snad nějaký Citroen VTS: saxo, C2…

                1. Proto jsem prapůvodně mluvil o francouzích, těch hezkých je tu ale pramálo :)

                  1. Nojo, jak člověk stárne, mění se mu priority. Než nějaké cool auto, ke kterému by si musel pořídit svářečku, tak raději nějaké polo-cool, kde sice bude řešit jiné věci, ale aspoň se to nebude za jízdy rozpadat na oxidy železa. Protože přecejen, když je potřeba z auta něco odšroubovat a našroubovat nový díl, je to jednodušší než řezat, brousit, vařit, kitovat a barvit – aby to po příští zimě vykvetlo znova na tom samém místě nebo v lepším případě někde jinde.

                    1. No já mám tedy pár skromných zkušeností s těmi francouzskými hothatchi, tedy zrovna s Clii Sport a RS (ještě s atmosférami) a to je přesně to, co bych chtěl :D A že to není cool je mi jedno, protože takové auto právě ti cool lidi většinou podcení a na okresce v rukou dobrého řidiče (né mne) nemá přemožitele ani v mnohem silnějších autech. Jako kompromis mi pak příjde právě mnou zmíněná Fiesta ST 150, která nestojí tolik, byť je trochu slabší, ale poslední dobou co jsem obhlížel tak je to taky vše předělané tunnery a rádoby závodníky :/.. navíc Ford a koroze bývaly v této době docela kámoši a to jinak Fordy jezdím a rád :D

                      Ale je to tak, s věkem se priority mění, já takto koupil jako druhé auto na popojíždky podruhé Renault, šel jsem na jistotu s tím, že radši opravím prkotinu či vrzající dveře, než vařit prahy, díky tomu, že to nemá znak vesnického statutu borce (tzn koncernu či prémie), stojí to méně a slouží to stejně dobře :)

                    2. A co Clio V6? Ale to je trochu vyšší cenová.

                    3. No, odpověděl sis sám :D :D začínají na 1M, to jsem viděl v provozu asi 1x :D A navíc postrádá trochu tu štíhlost a velikost malého hothatche, protože je to široké jak SUVčko :D

                    4. Nebo prostě musíš mít peníze na kvalitní servis. Sám si to dělat nemusíš. Ono zadokolek v kabriu tolik na výběr není.
                      Pokud jde o tzv. „hot hatch“, tak tam už se vybírat dá dobře.

                    5. No právě… peníze :D Ty na auto pro zábavu zatím moc nemám :D Ale tak třeba časem….

  5. No ja se zmrdy zlomit nenechal, prodával jsem auto totálně bourané, ukázal vše jak bylo co je opravené atd. a kupující auto koupil za cenu jako jiné „nebourané“, obvykle když prodávám auto, tak kupujicí/mu řeknu ať se jedou podívat napřed na nějaká jiná auta stejného typu co se prodávají.

  6. Nikdo jeste nezminil Nissan Micra – ja mam pro Japonce slabost. Ty novy to je hnus, ale K11 jsou tak osklivg az sou roztomily. Nedavno sme kupovali druhy auto (jen na dojizdeni na nadrazi a zpatky) a po tom co sem mel z pujcovny na den Renault Captur jsem se utvrdil ze chci neco 1) malyho a 2) staryho. 2012, slusnej stav, £600 usmlouvano – co chtit vic?

    1. Problém u micry asi bude motor, novější generace se dělaly nejčastěji s benzínovým tříválcem. Pokud to někomu nevadí, je to asi dobrý tip. I tomu fiatu broučo se to dost podobá.

      1. To budou ty novy K12-ky (2003+), na tech se mi ani trochu nelibi ty svetla a navic maj takovyhle novosti… Oproti tomu K11 je krasne staromodni, moje dokonce i se svihadlama.

        Motor to ma slabej (60 koni i kdyz sou myslim k videni i 75), a ve vetsich otackach (napr. pri mem maximu 85 mph na dalnici) to zacne zrat, ale na popojizdeni po meste nebo po venkovskych silnickach staci. Na druhou stranu se rychle zahreje. A kdyz se drzi pod otackama tak netahne az tak spatne, zvlast kdyz v tom sedim sam.

    2. Mam v garazi jednu uskladnenu K10. Skoda, ze to nie je Nissan March, respektive Micra K10 SuperS, co bol 0.9 liter s turbom / kompresorom, teraz si uz nespominam. Vzhladom k tomu, ze to nic nevazilo s tym ten motorcek neskutocne cvicil.

    1. Zasadni chybou ovsem je ta kamuflaz. Bejt to osedla bila barva, misty prokukujici cervenohnedej termoset na plechacich, tak to bude na semaforu o to vetsi preqapeni :-)

      1. Jako udělat z toho sleeper? Zase když chceš mít nevšední auto, tak taky chceš, aby nevšedně vypadalo. Trabant VR6 v továrním šedém duroplastu by neměl takovou hodnotu. Ostatně upravil i podvozek, dal širší kola, ty by mu z toho jinak vylejzaly, tak tam má brutální lemy.

        1. Tak jasne, hodnota je takto nekde uplne jinde, cert vi, jestli je tam vubec puvodni vlastovka, aby ten motor pri pridani plynu treba neodletel. Ale bejt to s minimalnimo zasahy do konstrukce, zas to ma vetsi fun factor :-) Kazdopadne to pisu pro prdel, takhle je to vetsi mazel, o tom zadna.

          1. Ak to ma vyzerat ako original a clovek ma par hodin na zabitie na Youtube, vrelo odporucam pozriet sa na Project Binky.

            Stare anglicke Mini, do ktoreho je bez zmeny vonkajsich rozmerov napchata Toyotacka stvorkolka dvojliter prifuknuta obrovskym turbom.

            1. Tak panu domácímu by se asi líbilo něco od této firmičky https://www.alfaholics.com/ mě osobně tedy velmi :)

  7. Já bych si jako nákupní tašku koupil Yarisku nebo Swifta. Prostě japonec nakonec.Yaris není žádný skvost, ale funguje skvěle. Jednu 1,0 vvti z roku 2007 koupeno s druhé ruky s nájezdem 25 tis má tady jeden důchodce, kterému jsem ji doporučil a je naprosto spokojený. Pouze základní údržba, pravda najede ročně do 5000km (do krámu, k doktorovi, a 3x rocne za synem 100km), ale přesně k tomu to auto slouží. Pak tu jezdí 1 yariska z roku 99, má ji lékárnice zakoupena jako nová a pořád vypadá dobře a je v kondici a doposud nebyla v servisu kvůli poruše. Okamžitě by si mohla koupit prakticky jakékoliv nové auto, ale není to předmět jejího zájmu. Prohlásila, až yariska klekne hodí ji do šrotu, lékárnu předá dceři a koupí si elektrokolo. Obavám se, že se ještě načeká.
    Mě osobně se se více líbí Swift. Nicméně ve sbírce mám několik Coroll, té nejmladší je teprve 31 let a jsou to děsně nudná auta,není na nich co opravovat, není nad čím špekulovat, hledat, googlit, shánět díly a občas mi to chybí.Někdy si ze samé nudy koupím nějaký ten díl do zásoby, kdyby se něco posralo a nebudou. Situace je taková, že úspěšně plním starou šatní skříň.

    1. Když yarise, tak stojí za zvážení i jeho menší bratr aygo (nebo citroen C1 / peugeot 107, to je stejné auto), ale tam to budou vždycky jen tři válce.

      1. mjfox 26.5.2021 v 10:35

        C1 zvanou Lentilka zda v mnoha příspěvcích kladně hodnotil HonzaZZR.
        Dokonce tvrdil, že zatímco Oktávii lze použít leda pro dva lidi a psa, do Lentilky se mu vejde paní s miminem, kočárkem a výbavičkou.
        Laicky by to bylo auto pro krátké pendlování vhodné, ale podle recenze HonzyZZR pro D-Fense příliš velké.

        1. Jó, ten pohádkář, co jezdil denně ve sněhové bouři na motorce a nikdy nepracoval na státních zakázkách…

          1. No v snehovej búrke som síce na motorke nešiel, ale môj osobný rekord na motorke je -15°C.

            1. Ale jo proč ne, venkovní teplota je jen o tom, jak se oblečeš. On ale psal doslova o sněhové bouři a když se mi to nezdálo, že by v té době nějaká v ČR byla, dodal fotku. Na té byla silnice lehce pocukrovaná, mělo to daleko i k té pověstné pražské sněhové kalamitě jak na Sibiři (= tři centimetry sněhu a u muzea 4).

Komentáře jsou uzavřené.

D-FENS © 2017