Prodejce elektra po sedmi letech života – část 1.

Featured Image

Tento článek pojednává po tolika letech zkušeností s prodejem elektra. Protože konkurence je dnes veliká, srovnáme si i částečně i konkurenci a uvedu tipy, pokud se chcete tím opravdu živit. A taky jak COVID-19 ovlivnil naše výsledky.

Ptáte se, jak to někdo může po tolika letech dělat? Je to úplně jednoduché, mě to stále baví. Pro tuto činnost musíte mít chuť, nadšení a trpělivost, když se nedaří. Naopak zase pokoru, když se daří. Nesmíte si tuto práci brát osobně, jinak vás to semele. A taky mít cíle, jinak vás semelou kolegové nebo konkurence.

Jak říkával náš manažer, zákazníci nosí penízky. Tu jde stovka, tam jde pět, tam jde dvacet tisíc a je na vás, co si z toho ulovíte. Co neprodáte, to nemáte. Většina lidí si myslí, že obchod natahuje zákazníky, ale situace se otočila, dneska si musíte zvyknout, že většina lidí chce s Vámi doslova vyjebat, i ty babičky se to už naučily. Povíme si v druhém díle, jak se to dělá…

V praxi odměňování vypadá tak, že Vám zaměstnavatel dá tzv. fixní složku mzdy + provize z prodeje, obvykle v inzerátech to označují termínem „motivační složka mzdy“, ta největší hovada dávají pořád minimální zákonnou mzdu, která se naštěstí zvyšuje zákonem.

Tento systém zavádějí všechna elektra, s výjimkou TS Bohemie, kde převažuje fixní složka mzdy bez velké buzerace, za to v Planeu Elektru, kde musíte plnit jejich „pilíře na 100 %“, za který vám pak firma zaplatí, budete permanentně žít ve stresu.

JEDNOTLIVÉ SLOŽKY MZDY – zboží a služby

ZBOŽÍ

Každé zboží, které prodáte, má určitou marži. Čím větší marže, tím větší výplata a víc bonusů. Je to jednoduché.

Ze sortimentu elektra s velkou marží, kde to vždycky sype, jsou tyto kategorie:
– velké bílé elektro (pračky, ledničky, myčky, sušičky, vaření … )
– malé bílé elektro (mikrovlnky, příprava potravin a kávy, vysavače, vlasová kosmetika, hygiena…)
– příslušenství všeho druhu a ke všemu (kabely, žárovky, přepěťové ochrany, hadice, odvápňovače, držáky, baterky, skla a obaly k telefonům atd. atd… …)

Sortiment elektra se spekulativní marží, kde je i není, záleží na konkrétním výrobci:
– černá elektronika (televize, soundbary, domácí kina..)
– notebooky
– tiskárny, audio a reproduktory

Sortiment elektra, který nemá marži a na tom budete obvykle prodělávat:
– mobilní telefony
– chytrá elektronika (hodinky, náramky…)

SLUŽBY

Říká se, že služby mohou tvořit i klidně 30 – 40 % vaší výplaty. Je to pravda. Ze služeb jsou slušné peníze, takže si to rozepíšeme detailněji.

1. Splátky

Ta doba, kdy splátkovky odíraly klienty, tak už dávno skončila. Je to především díky tomu, že vstoupil v platnosti před pár lety č. 257/2016 Zákon o spotřebitelském úvěru, který především vychází vstříc zákazníkům. Třeba takový Home Credit, který byl synonymem odírání, tak v roce 2020 vyhrál tzv. Index odpovědného úvěrování na 3. místě z 38. společností. Dříve se psaly úvěry s velmi vysokým úrokem 30 – 50 % na 3 – 6 let, dnes frčí tzv. revolvingové úvěry s RPSN 10 – 25 %, max. na 2 roky.

Jen maličkost, pokud se chcete bavit o úvěrech, musíte mít certifikát ČNB a ten dostanete, pokud máte aspoň maturitu. Obvykle to nebývá podmínkou.

Úvěry celkově zažívají pokles, bohudík finanční gramotnost lidí vzrostla, takže každý si umí spočítat kolik přeplatí a splátkové společnosti PŘÍSNĚ posuzují bonitu klienta. Můžete být klidně manažer se 40 tisíc čistého, s dítětem a hypotékou na krku, tedy nezbytné výdaje 20 tisíc a úvěr na pračku za 10 tisíc mnohdy zamítnou. Řekněte splátkovce, že děláte v gastru a šmitec. Pracujete v zahraničí – musíte to doložit výpisem z účtu nebo výplatními páskami. Jste ve zkušební době – sorry jako.

A mnozí lidé se už dnes nechtějí zadlužovat, především kvůli koronavirální situaci, což způsobilo další pokles …

Nejčastější splátkové společnosti – Home Credit, Cofidis, Essox a Hello Bank (Cetelem). Samozřejmě nejlepší splátky jsou ty bez navýšení, čili 0 % RPSN

2. Pojištění (prodloužená záruka + náhodné poškození)

Tento produkt zase bývá na vzestupu, protož opravy jsou drahé, časově náročné a ne každý má hned cash na to si kupovat nový výrobek. Proto existuje něco, jako placená prodloužená záruka, obvykle sjednaná s pojišťovnou, pro niž je porucha “nahodilá událost“ a má povinnost plnění dle Občanského zákoníku, což se ale nevztahuje obvykle na kosmetické vady, vlastní poškození, opotřebení spotřebních dílů a zanedbanou údržbu.

A teď nastává ta pravá sranda, přátelé. Je třeba číst pojistné podmínky, protože spotřební díl, jsou třeba ložiska u pračky a jediná pojistka to kryje ta od Allianzu, to prodává řetězec Okay, TS Bohemia a Expert. Dále zanedbaná údržba, je třeba nečištění panelu OLED, takže pokud se Vám vypálí logo, tak máte smolíka pacholíka. To nekryje zase nikdo.

Zmíním i náhodné poškození, nejčastěji na mobilní telefony. Pozor, obvykle se uplatňuje časová cena a bývá i nějaká spoluúčast. Kryje obvykle pády, vniknutí kapaliny, také i krádeže nebo zneužití telefonu.

Pojistné plnění dnes už bývá buď opravou výrobku a nebo obvykle pojišťovny odškodňují poukazem na nákup nového výrobku, což je to to nejlepší, co můžete dostat.

Pojistitelů je hodně, jmenuji Allianz, Axa, ČPP, Ergo, BNP Paribas a Generali.

Pojištění s časovou cenou nebo amortizací zásadně nebrat, v tuto chvíli tento nesmysl se prodává v řetězcích Datart nebo Electro World.

3. Doprava

Další a nejzásadnější služba, protože každý nemá kapacitu na to si odvézt pračku a vytáhnout do šestého patra bez výtahu, vybalit, zapojit a snést tu starou, rezavou. Většina lidí „sockuje“, protože je přece standardní dnes vozit vše zdarma. Buď se cena dopravy rozpočítá do výrobku všeho, takže to všichni platí a nebo se sjednává samostatně, samozřejmě placená.

Doprava zdarma pračky někde z eshopu znamená, že přijede týpek od Geisu nebo PPL, mrdne paletu s pračkou před barák, tady mi to podepište a zdarec. Ta lepší elektra poskytnou full servis, kompletně dovezou a zapojí. Mimochodem, vyzkoušel jsem si, co to je tahat pračku v létě do 6. Patra nebo americkou lednici. Není to prdel…

Pro tento díl je to vše, v dalším díle si rozebereme nejčastější vyjebávací praktiky a ukážeme si celkově ten život prodejce v praxi i v koronavirové situaci …

 


10.01.2021 Felman


Související články:


12345 (272x známkováno, průměr: 1,21 z 5)
16 241x přečteno
Updatováno: 10.1.2021 — 21:32
D-FENS © 2017