Vohnout z Řeporyj I.: Lide ruský poslyš

Featured Image

Poslechl jsem si video se starostou Řeporyj Novotným odvysílané v ruské televizi a musím říct, že jsem se styděl, že s tímhle individuem žiju ve stejné zemi. Protože to byl naprosto šílený zážitek a Rusáci se museli tetelit blahem, jako když našli ve schránce dopis 99 pragováků.

Pro doplnění, vystoupení burana z Řeporyj se odehrálo na ruské televizi Rossija 1, což je velmi významná, ne-li nejvýznamnější televizní stanice. Starosta Řeporyj vstoupil přes Skype do živé debaty. Zdrojem určitého komična by nízký framerate přenosu, ale o zbytek se postarala nová naděje salónní pravice sama.

Předmětem debaty bylo, že pan starosta pojal záměr postavit pomník zhruba třem stovkám vlasovců, kteří zahynuli při osvobozování Prahy. Sice nevím, proč se o něco takového má starat právě starosta Řeporyj, což zrovna nebyla obec kruciálního vojenského významu, ale budiž, určitě to teď po 75 letech je vysoce atraktivní téma.

Ruský mediálně-vládní orgán tuto snahu nesprávně interpretoval tak, že Novotný hodlá postavit sochu samotnému Vlasovovi. V tom okamžiku začala v Rusákách pracovat představivost, protože měli před očima monument ve výrazně nadživotní velikosti po vzoru soch Lenina, Stalina a dalších vrahů, kterým v Rusku stavěli sochy jako na běžícím pásu, což s nima nepochybně zamávalo.

Pochopení role generála Vlasova a ROA je složité a není účelem tohoto článku. Je k tomu zapotřebí chápat příčiny a následky historických rozporů mezi Ruskem na straně jedné a Ukrajinou a Kavkazem, což je široké téma, které má velký přesah i do dnešní doby.

Už jen vstup vidláka z Řeporyj do debaty byl mírně šokující. Pan starosta se do debaty navolil ze zabordelené kanceláře oblečen v jakýsi černý hábit zahrnující černé tričko s něčím, co měl být buď přeškrtnutý Putin, nebo logo z filmu Ghostbusters. Na uvítání se plácnul dlaní do čela, jako to dělají paviáni, což mělo předznamenat věci příští.

V dalším průběhu debaty si Novotný počínal jako opravdový idiot. V debatě měl v ruce všechny trumfy, zdánlivě nemohl neuspět. Čelil totiž nepříliš zdatným oponentům, totiž hysterické moderátorce a ruskému účastníku debaty, který furt dokola omílal, že vlasovci vraždili Poláky při varšavském povstání. O roli ROA při osvobozování Prahy nevěděli ani góvno. Novotný tedy úplně klidně mohl říci, že co se dělo ve Varšavě, ať zůstane ve Varšavě, ale on že má za historický fakt, že vlasovci pomáhal osvobodit jeho zem a jeho město, několik set jich za to zaplatilo životem, tím že vlastně snížili ztráty nejen povstalců, ale také Rudé armády a zda mu to mohou vyvrátit. Pokud by dál omílali různé ty sporné akce Vlasovců, tak by jim mohl připomenout řádění ruských okupačních armád v Německu koncem války nebo třeba bombardování české obce Hrotovice ruským letectvem v květnu 1945. Tím by debata v podstatě skončila, protože na to se nedá namítnout nic. Jenže to by nesměl mít v hlavě naděláno.

Pan starosta Novotný však usoudil, že namísto debaty bude nejlepší ze sebe dělat kašpara. Přemýšlel jsem, zda jen tak švejkuje, nebo zda trpí nějakou pozdní formou ADHD, nebo zda si před vystoupením náhodou nepřepudroval nos. Koukal se na hodinky, strkal si do mluvící díry nějaké cigáro a dělal grimasy hodné psychicky nemocného. Ruského účastníka diskuse, který až na extrémně zploštělý výklad dějin byl na rozdíl od pana starosty úplně normální, označoval za zfetovaného nebo opilého.

Ruský účastník diskuse to vystihl naprosto dokonale větou: „Na co se ho ptát…“. Musel jsem mu dát za pravdu. O čem se vlastně dá diskutovat s takovou sračkou? Takového člověka lze jen nechat, aby dělal ze sebe blbce dál a tak ho taky nechali.

Protiruské weby dospěly k názoru, že pan starosta Novotný svým rozhovorem vyslal jasné poselství, že se před Ruskem nebudeme klanět. Já si myslím, že pan Novotný vyslal především jasné poselství, že je úplně blbej.

Proruské weby jsou toho mínění, že pan statosta poškozuje naše vztahy s Ruskem. Doufám, že nikoli, protože takového kašpara nemůže brát nikdo vážně ani v Rusku, přestože tam bývají ohledně kritiky jejich jediné správné historie poněkud upjatí a nemusí být ochotní udělit někomu pardon jen proto, že je vylízanej.

Mně se zase nelíbilo, že starosta z Řeporyj mluvil jménem občanů České republiky. Já rozhodně nechci, aby nějaký kolotočář z Řeporyj mluvil i za mně, ale jinak ať si v tom svém Kocourkově vztyčí pomník komu uzná za vhodné. Není to nijak originální nápad, minimálně jeden pomník tady v ČR už má přímo generál Vlasov. Já bych navrhoval, že by v Řeporyjích měli vztyčit monument falického tvaru a do něj vytesat portrét pana starosty.

Myslím, že by panu starostovi a jeho fanklubu uvnitř ODS pomohla změna perspektivy. Představte si takový pořad na ČT1, třeba 168 hodin, ve kterém se bude pojednávat o tom, že v Německu v Halle by rádi odhalili pomník Reinhardu Heydrichovi. Do diskuse by přizvali místního politika Helmuta Pinkelschwanze, který by se připojil přes lagující Skype ze své neuklizené kanceláře, kde právě pojídal vepřový hnát se zelím. Herr Pinkelschwanz by s umaštěnou hubou pronesl, že podle svědectví pamětníků Reinhard byl dobrej kámoš, zdatný sportovec, skvěle hrál na housle, byl také čestný voják a dobrý policista. Naja kann sein, mínil by pan Pinkelschwanz a lehce krknul, protože se mu v bachoru štosuje Schweinshaxe a Hefenweizenbier, to, co dělal náš kámoš Reinhard v Protektorátu, že bylo sice ošklivé, ale dělal jen svoji práci a bylo to podle tehdejších zákonů, tak o co vám frdamt tam v Čechaj jde. Nevím, možná se najdou sebemrskači, kterým by to nevadilo, ale myslím, že by z toho národ smějících se bestií byl docela auf.

Před nějakou dobou ódeeska vyrazila mladýho Klause, protože měl blbý kecy a používal svůj poslanecký mandát v souladu se svým přesvědčením, ale nikoli v souladu s politikou profesora Fialy, pokud něco takového vůbec existuje. Neudělal nic proti ničemu, nikoho neurážel, nechoval se jako hovado odněkud z čtvrtý cenový, jen měl nepřijatelné názory. Jak se zdá, hranice přijatelnosti je u ODS velmi fuzzy. Klaus vadí, vidlák z Řeporyj nevadí. Halt pokroková pravice.


22.12.2019 D-FENS


Související články:


12345 (627x známkováno, průměr: 1,55 z 5)
26 722x přečteno
D-FENS © 2017