Hujavej je fujtlatej

Featured Image

Těžko se lze ubránit pousmání při pohledu na to, jak se státní úředníci a některé státní instituce snaží zbavit zařízení Huawei poté, co nějaký jiný úřad vyhlásil to, co všichni ví, totiž že je ta zařízení mohou fízlovat.

Tomu se říká zkazit lidem vánoce, protože hodně úředníků teď asi přemýšlí, co o nich jejich mobil všechno napráskal do Číny a co tam s tím soudruzi budou dělat. To je přece zrada zrada, soudruzi. Socialistická Čína byla až dosud vzorem všech uvědomělých budovatelů moderní společnosti. Pokrokový režim, vzor všech evropských úředníků, Velký Bratr, rozpoznávání tváří, automatické ztotožnění, rozeznání emocí, sociální kredit. Jo tak ty ses dneska ráno mračil? Tak to máme mínus dva body, protože my úředníci chceme štastné občany, koukej se usmívat, jinak si nekoupíš lístek do kina a budeš se mračit ještě víc. Všechno je tam úžasně progresívní a soudruzi naimplementovali nepochybně správné věci, co dělají společnost lepší a stejně je brzo tady taky zavedem. A tihl pokrokoví soudruzi v Číně tak ošklivě podtrhnou. Nás, spojence. Ještě včera jsme pevně stáli v jednom šiku v budování nové globální totality a nyní si fízlujeme mobily. Tedy Číňani nám fízlují mobily, protože zaostalá EU na něco takového technologicky nemá a odposlouchávat může nanejvýš poštovní holuby. To je podtrh.

Tak jsem se rozhodl, že státním úředníkům, co právě rituálně místo kadidla pálí svůj čínský smartphone, naopak vánoce zlepším několika uklidňujícími slovy.

1. Ve výroční zprávě BIS za rok 2015 se píše:

V oblasti státem řízené či podporované kybernetické špionáže představují nejzávažnější hrozby pro ČR Ruská federace a Čínská lidová republika

V tom pořadí.

Ve výroční zprávě stejné instituce za rok 2016 se rozsáhle rozebírá nějaký ruský worm a o čínském hardware používaném nejen jako koncová zařízení, ale také jako infrastrukturní prvky tam není nic.

Ve zprávě za rok 2017 se kontrarozvědka odhodlala k této obecné větě:

Informace a signály o několika případech čínských aktivit vůči českým právnickým osobám považuje BIS za součást čínského úsilí o naplnění MC2025 a nesou znaky ekonomické a vědecko – technické špionáže.

Nemáte se tedy čeho bát. Kontrarozvědka, co nás má chránit, nevidí v infiltrací komunikace státní správy čínskými potenciálně nebezpečnými zařízeními dlouhodobě problém a v jejím fokusu se nachází jednoznačně Rusko.

2. Já pracovat pro státní správu, tak bych se nejprve obával odposlechů PČR, jejích donašečů, provokatérů, potom udavačů z řad vlastních kolegů, následně udavačů z řad široké veřejnosti a pak až nějakého Huaweie. Číňanovi je u prdele, že si ouřada nechal poslat třicet litrů cash poštou domů v obálce se známkou s Milošem a pak někomu nesebral řidičák, protože se spis zatoulal, rok podepíral kratší nohu u stolu. Ale fízlům to rozhodně jedno není. Osobně si myslím, že všichni státní úředníci kromě vysloveně subalterních pozic mají telefon ušatej a Čína je tak až druhá.

3. Tip na dárek na posledních chvíli! Osobně jsem fascinován tím, kolik lidí v mém okolí používá blbé tlačítkové telefony. Možná se nemrknou na fejsbuk a instáč, ale zase mají větší míru jistoty, že si je nedobrovolně nepřidal do přátel Si Ťin-pching. Dokonce bych to charakterizoval tak, že čím zajímavější lifestyle dotyčná osoba provozuje, tím hloupější telefon má. Úředníče, dej chytrý telefon bábě a seber jí Aligator. To, co bylo ještě před pár týdny retro a hipsteřina, to bude za pár měsíců krutohustě trendy. Alza na mě vyprskla asi 50 tlačítkových telefonů v ceně 300 – 3000 Kč, což jsem trochu nečekal, poptávka zjevně ještě existuje, neváhejte, nebudou. Čím méně výkonný hardware, tím nižší cena, čím méně výkonný hardware, tím menší pravděpodobnost, že to něco hromadí a někam posílá. A pokud chcete něco highend, tak mám v šuplíku starý Sony Ericsson Elm, co běží na Javě, ten má dokonce vestavěný prohlížeč a wifi, a určitě se do něj Číňan nekouká, protože se na těch pár kusů v oběhu už nevyplatí programovat nějaký exploit.

4. Last but not least, knížecí rada na závěr. Následujte myšlenky bývalého überfízla Koláře. Ten řekl v roce 2004:

„Mě ta myšlenka mě vůbec netrápí. Já vedu rozhovory a ať si je každý odposlouchává, jak chce. Když si je člověk jistý, že nic nespáchal, může mu to být jedno.“

Tehdy prezident (republiky) žádal jeho rezignaci, dnes by dostal od téhož ústavního činitele za podobný výrok medaili.

 


23.12.2018 D-FENS


Související články:


12345 (204x známkováno, průměr: 1,43 z 5)
25 288x přečteno
Updatováno: 24.12.2018 — 0:03
D-FENS © 2017