Harrachovská sklárna přežila obě světové války a komunisty, až ji pohřbil Fiala - zpět na článek

Počet komentářů: 697

  1. Alors, jouons l’avocat du diable a.k.a. let’s play the devil’s advocate.

    I kdyby se Fiala rozhodl ze se vysere na zbytek sveta, i.e. USA potazmo EU (kterou USA drzi pod krkem, za koule, a jebe ji prdel), a udelal nejakou dohodu s Rusakama jako ze od nich bude brat levnej plyn, jak byste si to presne kurva do pici predstavovali ze to prakticky udela? Je to v podstate nemozny.

    The Czech-Polish Interconnector a.k.a. STORK makes much more sense.
    https://www.reuters.com/markets/europe/czechs-poles-ask-eu-funding-revived-gas-interconnector-project-2022-09-30/

    Odebirat plyn skrze Druzhba by sice davalo vetsi smysl, ale to Druzhba nesmela prochazet Ukromrdinou kterou ma pod kontrolou USA.

    Any way you slice it, the Czech have no option other than play along with the Americans while getting the most out of the EU as well.

    All things considered, siding with Russia is OUT OF THE FUCKING QUESTION.

    And that’s REGARDLESS OF WHO IS RIGHT OR WRONG in the sense of the greater good or justice per se.

  2. Noooo… v minolosti zanikalo spousta skláren kvůli nedostatku levné energie. Včetně několika sklářských hutí v Harrachově. Zanikaly už za císaře pána i za tatíčka prezidenta i za dělnických předsedů. Nic zvláštního se v případě Novosada neděje.

    Mimochodem ty důvody byly v podstatě stejné, jako dnes. Zpočátku šlo o vytěžení dostupného dřeva v okolí a pak jim ho nechtěl nikdo levně dovážet a prodávat. Poté zdražilo uhlí ze Slezska. Potom se uzavřely cesty uhlí z Německa a kus Německa se stalo Polskem. Pak se zdražila elektřina a teď plyn. Ale hlavně je o české sklo stále menší zájem na trhu.

    1. Tady na Jizni Morave taky kdysi zaniklo zelezarstvi, protoze proste jako palivo pouzivali dreveny uhli a to se nakonec oproti cernymu uhli na ostravsku financne nevyplatilo. Ono to taky bude uz nejaky to stoleti, ale Fialovy zlolajne paraty zjevne neznaji hranice casu.

    2. Tady v Posumavi je fura zaniklych sklaren a to na obou stranach cary. Ted zanikla velka fabrika ve Spiegelau a nebylo to quli energiim. Proste plast vyhrava nad sklem a velka sklarna uz se neuzivi. Sklo se sice libi, ale vydrzi dlouho, pokud ho nekdo nerozflaka, taxi dalsi nekoupi. A postupem casu to jde do prdele.

      Ostatne, kolik mame dnes profi fotografu s atasy? Jeste pred triceti lety byly v kazdem meste. A co takovy kolar, ja jednoho jeste pamatuju v prdeli, kde jsem vyrustal. A takhle by se dalo jit dal a dal. A pritom si taky myslim, ze takove loukotove kolo je kus poctive lidske prace a ne vylisek z plechu, nebo odlitek z hliniku…

      1. No ale nějaká huť s historií by se měla zachovat.Je to kulturní dědictví a pokud se budeme chovat striktně tržně, tak tu zůstanou opravdu jen ty trpaslíci made in PRC.A pak umělecké záležitosti.Jako v kovařině.Jsou umělci, ale maj plynový výhně, autogeny a lasery.Naštěstí pár hamrů ještě máme…

        1. Jasne, ale ekonomika jde do prdele a tim padem podpora odvetvi, klaticich se nad propasti, nebude velika. Netvrdim, ze je to tento pripad, ale hodne malych firem s podobnym artiklem ma proste problem. Nebo si vem divadelni sceny. Jen v Praze je cca 160 ruznych divadelnich scen a spolku, ktere dostavaji dotaci od Ministerstva kultury. Jako jo, umeni je hezka vec a melo by se podporovat, ale ted se zdrazuje zradlo, takze inter arma silaent musae.

          1. Neboj „umjelci“ si tu miliardu rozdají, ať se děje, co se děje; to, že tak milion lidí z Phy a okolí do nich chodí 0-1× ročně, je to v zásadě otázka pár desítek tisíc stálejch a nějaké stovky tisíc občasnejch návštěvníků, nikoho nezajímá. Já sem tady v divadle nebyl eště nikdy a celkově v životě esli tucetkrát, a to většina z toho tak eště zájezd se školkou a základkou.

            Prostě další z nekonečné řady tunelů.

          2. Chápu, ale muzea a skanzeny se rovnají podivné sterilizaci.Byli jsme předloni ve skanzenu v Přerove nad Labem.Co tam ten kovář předváděl bylo naprosto bizardní.Řemeslo nulový.Ale smrdělo to čertem a byla to atrakce.Co se týče divadel, tak tam Národní a v okresních městech.Ten nabobtnalej zbytek ať se snaží.Nebo skončí.Tam by se tomu měl nechat tržní průběh.

  3. Dle tohoto je to jinak, nikdo sklárnu nezavírá, pouze zastavuje provoz na dva měsíce, bo na 2023 už má nakoupený plyn za normálnější cenu, za kterou se vyplatí vyrábět. Všechny zaměstnance propustí přesně na ty dva měsíce s tím, že s výpovědí podepisují pracovní smlouvu od 1.1.2023.
    Čili?

    https://www.idnes.cz/liberec/zpravy/sklarna-harrachov-drahy-plyn-zastavi-vyrobu-novosad.A221004_153837_liberec-zpravy_jape

    1. Čili autor je vychcanec a D-FENS zase vsádza na nesprávneho politického koňa.

      1. Pathy: autor se hlavně sám zdiskreditoval. Zaprvé cokoliv od toho pána už budu brát jen jako plácnutí do vody, zadruhé těžko volit člověka, který není schopný ani zvolit funkční háelpéčko pro svoje hejtpromo…

        1. vodloží problém vo rok, za současnejch podmínek, kór s děravejma trubkama, už nesežene plyn vůbec, natož pod 1000 ojrů

      2. Nepředpokládám, že by byl Rajchl až takový blb, aby sám věřil tomu, co dělá a říká. Nepředpokládám, že by byl DF až takový blb, aby věřil tomu, co dělá a říká Rajchl. Čili vychcanost je to imho od obou. U Rajchla je důvod jasný, proč to dělá DF netuším a je mi to fuk.

        1. Reichl se zjevne snazi kanalisovat naladu ve spolecnosti k tomu aby se dostal k lizu. DF si zjevne mysli ze kdokoli je lepsi nez soucasne politicke mrdky, viz podpora Zwratek Hampova. Prvni je oportunistick mrdka druhe je naivni.

  4. Skoda, ze jsme se od pana predsedy politicke strany nedozvedeli ani naznak mozneho reseni toho problemu.

    1. ryuu: jste nějakej nedočkavej. Na řešení je času dost, teď je potřeba se hlavně zbavit Fialy. Co bude dál je jedno, podobně jako bylo hlavně potřeba zbavit se Babiše a tak tu teď máme Fialu. Way to go.

      1. English 101

        Your use of the expression „way to go“ is baffling brnensky malomestsky draku.

        Way to go is an exclamation used to express appreciation of a job well done, kinda like „good job“. Oftentimes, it’s used in the opposite sense, sardonically, for instance when somebody fucks something up, i.e. „way to go, motherfucker“.

        Neither seems to be the case in your incoherent gibberish above. Are you sure you’re in control of whatever the fuck you’re talking about?

        1. Jacq: takovej jazykozpytec a ironii nepozná, to je shocking.

    2. Řešení je úplně jednoduché, bohužel je politicky nepřijatelné.
      – konec greendealu spolu se vším co k němu patří
      – prodej elektřiny napřímo mimo burzy
      – nákup plynu z Ruska. Jiný stejně není k dispozici. Místo toho, abysme ho sem dopravili trubkou, kupujeme plyn zkapalněný na Sibiři, převezený lodí přes půl zeměkoule, několikrát přeprodaný a hlavně 5x dražší.

      1. :-) Vexláci všech zemí spojte a tady mají lůzr ešta bli mentály.

      2. Tak ja si nejake reseni taky dokazu predstavit. Ale jelikoz tady autor clanek podepisuje jako predseda politicke strany, tak si tu zjevne dela agitku a u toho mi vadi, ze jen poukazuje, co je vsechno blbe, aniz by se nam pochlubil, jakym zpusobem by to sam delal lip.

        1. kdybys taky sledoval i jiný kanály, tak dávno víš, co navrhuje; čekat, že se všecko vejde do jednoho v zásadě krátkýho článku, zaměřenýho na konkrétní věc, je docela naivní…nebo debilní :o) který z toho v tvým případě?

          1. Dekuji za ukazkovy ad hominem, pane kolego. Moje pointa je v tom, ze se pod clankem podepsal jako predseda strany. To znamena, ze si tady dela reklamu. Prijde mi trochu mimo reklama stylem „tady vam reknu, co je blbe, a zbytek si nekde dohledejte sami.“ Pokud k tomu ma treba rozsahle pojednani o moznych resenich nekde jinde, tak by nebylo moc narocne na to k tomu clanku alespon prilozit linky, ze ne?

  5. Pan Novosád na svých webových stránkách uvádí, že se soustředí na luxusní zboží, které vyváží hlavně do USA a Skandinávie. Tedy pokud má drahý plyn, může zdražit výrobky. Dolar nyní posílil, jistě mu to někdo koupí. A pokud by nechtěl provozovat sklárnu, má pan Novosád ještě hotel a minipivovar. Tedy se může soustředit na tyto činnosti a zaměstnance přeškolit. Není tak důvod, aby pan Novosád a jeho zaměstnanci umírali hlady a není důvod jejich osud popisovat s vlasteneckým patosem.

    1. Tvoje myopicka zabednenost je naprosto fascinujici, pokud teda to blaboly nepises schvalne.

      Kurva do pici, TEXT NENI O NEJAKE SKLARNE. Tenhle radoby srdceryvny pribeh spojeny s krakanim o Ceske republice na prvnim miste ma jediny ucel – portratovat Reichla a jeho kumpany jako SAVIORS – ZACHRANCE a ostatni, vcetne fialoveho hnusu, jako ZDRACE.

      Na nejakou sklarnu sere pes.

      Nedivim se ze kdyz jste tak zabedneny a takhle amatersky napsana politicka agitka vas dokaze excitovat k ejakulaci idiocii z vasich per (pun intended) ze vas kdokoli vopije rohlikem (no connection to the „rohlik“ ten idiot ygnorek zvani about).

      1. Vážně je to politická agitka? Děkuji, že jste mi otevřel oči. Mimochodem Vy jste nějaké ranní ptáče, pokud skutečně sedíte v té zlé Americe. Asi chcete být productive.

        1. Try to focus on the issue at hand as opposed to worrying whether somebody is an early bird.

          Zas delas to samy co vyse – zvanis vo hovne a navazis se do entity ktery se ti snazi vysvetlit ze zvanis vo hovne. Dulezitej neni ta entita, dulezite je ze sis nechal vysrat mozek a zvanis vo hovne. Try to focus on what matters for once.

          1. Vy jste otec, syn i měch svatý v jedné osobě. Nejprve naučíte rolníky sít, pak zvýšíte produktivitu v továrně, generálům poradíte nejnovější strategie a nakonec naučíte hlupáky rozpoznávat politickou agitku. Počkejte chvilku, doběhl si pro zápisníček.

            1. The truth is that you’re pissed that somebody called you out for yapping bullshit and you’re acting up.

              Oh ya, bez. Vracet se nemusi vole.

              1. To Vy se pořád vracíte a když to nejde dveřmi, spustíte se jako Santa Claus komínem. Já se Vám divím, že s těmi komentáři takto troškaříte, zkuste taky napsat nějaký článek, ať nejsme ochuzeni o nějaké Vaše moudro v neředěné podobě.

                1. Moc Vam dekuju Slusnaku, Vase hlasky me dnes rozjasnily rano!

    2. Slušňák 6.10.2022 v 10.43

      Majitel sklárny v tisku uvedl, že v září popustil zaměstnance dohodou a se všemi podepsal smlouvu od 1.ledna 2022.
      To je zajímavý údaj, ne?

      1. Neni. Na nejakou sklarnu, nejakyho majitele, nejakou smlouvu a na tvoje myopicky debilni pindy sere pes.

        Jediny co je zajimavy je ze Reichl ma pocit ze publikovanim takovyho hovna na tomto serveru docili politicke body.

      2. To určitě. Podepsat teď smlouvu od 1.1.2022 se rovná magii.

  6. To je dobra prda :D

    Tak zaprve narek, ze chudaci nemuzou nabidnout zamestnancum kvalitni pracovni podminky a ti nevdecni zebraci jdou – ach ten sok – za lepsim, kde je plati lip, min se nadrou a maji lepsi stabilitu zamestnani. No ale to je volny pracovni trh, co by pan chtel? Nejake povinne umistenky, budes nevolniku delat u panske pece a nikam nepujdes? O kolik stoleti jsme se s timhle sekli? :D

    A Fiala opravdu nema zadnou povinnost nikomu zajistovat nejake energie. Co je to za kravinu. A veceri by zajistovat nemel? Nebo tak neco? Levny pivo a vurty k televizi? Co to kua je za mentalitu :D

      1. Ja porad nechapu, co na tom jejim vyroku bylo fakticky v neporadku.
        Pokud na nekoho tvrde dolehly ceny energii a nemuze si dovolit vytapet doma na 25 stupnu tak musi holt teplotu omezit a jit dolu, aby usetril. Pak bohuzel je nutno pristoupit k tomu, ze se bude muset clovek oblect. Neni to tak v poradku a stoji to za vylizprdel, ale jake jinaci reseni je na stole? Brecet ze ja jsem soc a state sypej mi z dani jinych lidi do zobacku? Proc bych ja mel sponzorovat nekomu jeho rozmarilou teplotni pohodu, kdyz se o ni on sam starat nehodla? A pokud by doslo (jako ze spis nedojde) k tomu, ze by nebyl plyn tak kde nic neni, ani Fiala nebere. A sebevetsi hysterceni a strapceni plyn z niceho nevygeneruje.

        1. Krásné knížecí rady naprosto dementních lidí jako jsi patrně ty nebo ta idiotská čůza. V 21. století si budeme doma „topit“ na 18 stupňů, protože jsme si rozesrali obchodního partnera a místo rozumné domluvy s ním ho 20 let provokujeme kde můžeme. A ještě navrch budeme tvrdit, že ON nás vydírá.

          Ale dost řečí o teplotě v domácnostech, u nás doma netopíme jako kreténi ani před krizí, máme radši studenější vzduch. Problém je v tom, že pokud 4. nejvyšší představitel vidí řešení v absurdních cenách za energie v teplejším oblečení pro pobyt doma, tak je s námi ámen. Copak ta vylízaná dementní čůza nechápe, že chleba v pekárně se zabalením do svetru neupeče? Že průmysl bude při současných cenách zcela nekonkurenceschopný a budeme tady mít statisíce žebráků závislých na žebračenkách?

          Že idioti nechápou širší souvislosti a ve slepé fanatické nenávisti jsou ochotni obětovat budoucnost svých dětí, to bych ještě dokázal pobrat – jsou to totiž idioti. Vrcholný politik by ale měl umět dohlédnout dál než na špici svého rypáku.

          Už pro tu slepou nenávist všech ukronácků tak nějak doufám, že Vladimir Vladimirovič necouvne a dotlačí zkurvené „vůdce“ západu víc myslet hlavou, než prdelí.

          1. „svetr“

            Pekarova je pica non plus ultra ale kurva nenechte se takhle nachytat na kazdej spek.

            Ty zvasty o svetru jsou uplne stejna manipulativni picarna jako siti rousek behem neexistujici pandemie CONVID. Ucel je presvedcit lidi o tom aby se podridili jejich narrative. Samozrejme ze je to vsechno uplne k hovnu ale o to nejde. Jde o to aby lidi verili tem srackam kteri oni rikaj. A jde o to rozdelit lidi na ty kteri se tem picarmam podvoli a ty kteri jim oponuji.

            KURVA DO PICI TAK SE UZ KONCECNE NAUCTE ROZPOZNAVAT TY TAKTIKY KTERY NA VAS POUZIVAJ. Jako tady ta pica Reichl se snazi vyvolat emoce ohledne chudacka sklare abyste ho podporovali. Ty sracky vo svetrech jsou to samy. Hovna, hovna, hovna.

        2. na východě je plynu, že by se mohl spalovat volně do ovzduší…oh, wait, von se vlastně spaluje volně do ovzduší :o)

    1. Povinnost Fiala nemá, ale k čemu je, když nehodlá řešit problém, který se týká každého v Česku? K ničemu, pryč s fialou.

    2. „A Fiala opravdu nema zadnou povinnost nikomu zajistovat nejake energie“

      Fiala potazmo stat samozrejme POVINNOST ZAJISTOVAT ENERGIE MA … I REPEAT … MA.

      Ted jde samozrejme o energie vstupujici do nebo disponibilni v CR jako takove. To znamena na TRANSMISSION/TRANSIT urovni. Tedy na urovni toho kudy a odkud se plyn dostava do CR. To je monopolni zalezitost totalne regulovana statem. Tam NENI ZADNY TRH.

      Co se tyce dodavky plynu zakaznikum, tak tam samozrejme stat zadnou povinnost neco dodavat nema. Tam nejaky trh diky unbundling existuje a zakaznici maji ruzne moznosti jak si plyn zajistit. Tam stat pouze musi zajistit nejaky nedisrkininacni pristup k distribution system.

      Stop mixing apples with oranges. Nemotej do toho veceri a levny pivo pokud jsi takovy economicky nedouk.

      1. Pokud s bavime v kontextu clanku a vyroku „To on nesplnil svou povinnost zajistit českým podnikatelům dostupné ceny energií.“ tak ne. Takovou povinnost nema.

        1. Tak hlavně že má čas a povinnost vymýšlet další zmrďárny jako je nyní ministerstvo jediné Pravdy…

          1. To je ovsem uplne jiny tema. Ja ho taky nemusim, je to na me prilis levicak. Ale vycitat mu energie, to je mimo.

            1. Lyssor 6.10.2022 v 12:12

              Pokud stát brutálně zasahuje do obchodu vydáváním povolenek k aplikaci zboží a určuje, s kým se smí obchodovat, a s kým nikoliv, není to mimo, a to ani náhodou.

            2. „To je ovsem uplne jiny tema“

              Taky bych rek. To je otazka toho ze svet se sere a ty mrdky potrebujou nastroje na kontrolu populace. Svoboda skoncila. Je to vsude stejny a v CR to zdaleka neni nejhoris.

        2. „zajistit českým podnikatelům dostupné ceny energií“

          Ceny energii pro ceske podnikatele nejsou vysoke z duvodu toho ze by nefungoval ten omezeny trh na distribucni urovni. Ten funguje porad vicemene stejne. Ceny energii jsou vysoke kvuli situaci na geopoliticke rovine, tedy rovine o kterou se ma starat stat. Takze stat tu povinnost ten problem resit ma protize stat je jedina entita ktera na to ma prostredky. Rozhodne to nemuzou resit zakaznici jako takovi. Ty udelaj akorat hovno.

          Co se tyce funkce statu, tak je potreba Fialovi priznat ze to nejak resi. A Fiala respektive CR je maly hrac. Soucasna situace je (obchodni) valka USA proti EU. Takze Fiala ma pomerne maly manevrovaci prostor. Predstava ze udela deal with the Russians je SHEER LUNACY. To nelze z milionu duvodu. Ani by ten plyn do CR nedostal.

          Nejlepsi reseni pro CR je nejaka obdoba STORK a ziskavani plynu z Baltic Pipeline pripadne z USA. Jo, je to fantasmagorie – Ruskej plyn skrze Druzhba by bylo idealni reseni ALE TO PROSTE NENI NA PORADU DNE.

          Did I say that the US has declared a war on the EU?

          Takze Fialuv ukol je nasledujici – zalizt do nejhloubejc do prdele USA a zaroven to neudelat moc explicitne vis-a-vis EU aby to nepochopili a aby je CR mohla dal dojit.

          Otazka je co udela EU. Jak se k ty Americky agresi postavi. Rekneme ze stahnou vocas mezi nohy a ackeptuji the American diktat. Vodkud dostanou energii? Z USA? Mozna. Za tezku prachy. Z Ruska? To tezko, to USA ted nedovoli (i kdyz prej NS2B nevybouch). Z toho by nic nemeli.

          Kdyz se to vezme kolem a kolem tak EU je v pici. Big fucking time v pici.

          Paradoxne je mozny ze na tom zeme jako Polsko a CR muzou vydelat. Budou podporovany USA aby preventovaly Zapadni Evropu aby se spojila s Ruskem.

    3. tak ať se celá pětidemolica zebere a naskáče do rokle, aby tam kradli a škodili, na to se jim každej akorát vysere

  7. „To on nesplnil svou povinnost zajistit českým podnikatelům dostupné ceny energií.“

    No nemyslím si, že by stát takovou povinnost měl. Pak se nám budou zemědělci domáhat povinnosti státu zajistit jim výkupní ceny, pekaři se budou domáhat povinnosti státu zajistit jim cenu mouky, automobilka se bude domáhat povinnosti státu zajistit jim levné dělníky atd.
    To už není tržní ekonomika, ale socialistické plánované hospodářství.

    Pokud něco není ekonomicky výhodné vyrábět, tak je podle mě v pořádku, že se to vyrábět přestane.

    1. Na to jsi odpověděl vlastně co dělá kalergiáda výměny obyvatel evropy eu pro globální i lokální lichváře, podlokajníky a náhončí do sítí velrybářů přes pusté proklamace a hromady lží. Tržní ekonomika kde? Snad ne u egregorů moci.
      https://www.youtube.com/watch?v=tllqGr6iTCQ
      Akorát ten princip jde mnohým mimo.
      https://www.youtube.com/watch?v=AMOVsU8H6mw

    2. Já nevím. Vzhledem k tomu, že podnikatelé jsou zatíženi spoustou různých daní, poplatků, papírování a pruzení ze strany všemožných úřadů, tak jeden by řekl, že by za to mohli i něco dostat. Ale to je asi naivní myšlenka. Když se zdraží energie, tak se automaticky zdraží úplně všechno a drobné podnikatele (už tak zředěné kovidiádou) to prostě položí spíše než korporátní molochy. Ekonomicky zdravý stát se schopnou vládou by to dal, jenže jsme v ČR takže …

    3. Ne, má zajistit takové podmínky, aby ty ceny energií DOSTUPNÉ BYLY! :-P

  8. se vší úctou ke sklářskému řemeslu – výrobky této sklárny jsou něco jako dvouřadé hazuky s krejzlíkem, dávno vyšlé z módy, a jsou furt dokola opakováním toho, na co se práší ve sklenících měšťanských salónů už od dob posledního císařpána. do účetnictví sklárny nevidím, leč mám za to, že prodej výrobků (minimálně tedy v obchodě u sklárny) je opičím obchodem, a reálně je příjem z exkurzí a z hospody/pivovaru, a zavřít v podzimní mimosezoně je racionální krok.

  9. Majitel, stejně jako já, spekuloval před Ruskou invazí na Ukrajinu na to, že ceny energií nahoru významně nepůjdou. Taky jsme si udělal fixaci jenom na dva roky.
    Na rozdíl od autora článku si ale nemyslím, že za mou chybnou spekulaci na pokles cen může předseda vlády.

    Pokud za něco můžou předchozí „vlády“, tak je to:
    – dlohodobá závislost na ruských zdrojích,
    – dlouhodobě nedostatečná podpora dostavby Temelína a Dukovan
    – složitá a tvrdě prokorupčí územně-plánovací a stavební legislativa, díky které já nebydlím ve svém pasivním domě.
    – složitá dotační podpora snižování energetické náročnosti namísto jednoduchého snížení DPH na zateplovací materiály, zateplovací práce apod.

    1. Zapomněl jsem do výčtu chyb předchozích vlád přidat:
      – přeregulovanost trhu s energiemi (oproti zemním na severu evropy) a z ní vyplývající závislost na velkých firmách.

      1. „– dlohodobá závislost na ruských zdrojích,“

        Zavislost na Ruskych zdrojich je zalezitost ktera trva cca 50 let (https://www.youtube.com/watch?v=LagmVeRYRZo). Je to dlouhodoba vzajemne vyhodna spoluprace mezi Zapadni Evropou a Ruskem. Fungovala spolehlive i v dobach hluboke Cold War. Nejvetsi problem ktery kdy nastal bylo kdyz dodavku plynu zacala sabotovat Ukraine. PROTO SE TAKE POSTAVIL NORD STREAM, aby se supply route Ukraine vyhnul. To ma bohuzel negativni vliv pro CR, protoze pres CR vede transitni plynovod (Druzhba) ze ktereho mela predtim prijmy ktere ted klesly, nemluve o tom ze se snizila strategicka vyznamnost CR.

        Jake jine nez Ruske zdroje muze CR vyuzivat? Norske pres Nemecko. Nabucco projekt byl zruseny, to by byal dalsi moznost. STORK a.k.a. Czech-Polish INterconnector se take nezrealizoval – ted se o to budou snazit.

        CR asi udelala co se tyce diversifikace co mohla, hlavne tim ze se odstrihla od Ukrainy kde hrozilo ze ty mrdky zavrou kohouty nebo vsechno ukradnou. Vsadili na dodavku skrz Nemecko. Ale to je jen otazka supply route. Plyn stejne jde z Ruska.

        „– přeregulovanost trhu s energiemi“
        Retail market neni preregulovany. Regulace se aplikuje na monopolni nebo quasimonopolni casti gas supply system.

        CR ma omezeny manevrovaci prostor. Kurva do pici, copak neni jasny ze si cesi nemuzou sami postavit X trubek nekam do hourouci prdele kde se nachazi plyn? Nemluve o tom jak nejista situace je v terioriiich ktery by museli transversovat?

        Nuke power? Where is the fuel gonna come from…. Russia …?

        1. „Where is the fuel gonna come from…. Russia …?“

          Sweden:
          https://www.westinghousenuclear.com/sweden/

        2. Je to jednoduché. Každý prvý pondelok v mesiaci pošleme ruskému cárovi 100 panien a on nám pošle plyn. Teraz len vyriešiť problém, kde zohnať tie virgin girls. Dnešná mládež slovo panna ani nemá v slovníku.

          1. ale jistě, že sou

          2. V Cine to vedia recyklovat, urobime s carom zmluvu o spatnom odbere pouziteho tovaru, recyklujeme a cast z toho 100ks kontingentu bude recyklat. Podobnost s palivovym cyklom AE cisto nahodna.

    2. Muze mi prosim nekdo vysvetlit, v cem presne je problem v zavislosti na ruskem plynu, ktery je nejlevnejsi na trhu? Ja tam nejak nechapu to slovo ‚zavislost‘.

      Cela Evropa je zavisla na levnych energiich. Nebudou levne energie, nebude Evropa. Je to jasne, jako facka. Vsechno je to jen otazka casu, nez se dopady drahych energii projevi. Ze, ciste nahodou, nejlevnejsi plyn je ten z ruskych trubek, to je holt dano ruznymi faktory, ktere jsou pomerne logicke a snadno pochopitelne.

      My prece vubec nejsme zavisli na ruskem plynu. Uplne klidne muzeme brat plyn jiny, jen budeme muset setrit na vytapeni, posere se nam nemala cast prumyslu, staneme se v mnoha odvetvich neschopni exportu a celkove muzeme rict, ze obdobi blahobytu timto konci. Ale to je vse, nikdo nam prece u hlavy qer nedrzi.

      1. Celou dobu to frčelo dle starého modelu.Najednou někdo řekne, že takhle dál ne.Tohle ti nikdo nevysvětlí.To totiž popírá vše.Jsme v rukách šílenců.

      2. Modrožlutí svazáci ti vysvětlí, že takovéto myšlenky jsou sobecké, proputinovské a vlastně je to prakticky vlastizrada, protože brát ten škaredý plyn od fuj Ruska je vlastně souhlas s genocýdou. Do levicově-převýchovného tábora s tebou! Většina národa zcela zblbla a buď se urputně starají o Ukrajinu, nebo o Rusko. To, že bychom se měli starat především o svoji zemi nějak všem uniká, nejdůležitější je vyprodukovat nějaký ten virtue signalling, všechno polepit ukrajinskými vlajkami a navzájem se poplácat, jak jsme to Rusku nandali. Čas ukáže, kam tento přístup povede. Tipuju, že leda tak do pjordele.

        1. Ja to proste nechapu. Na Araby stran genocidy Jemencu nenadavame a ropu kupujeme, proc? Norove si na EU ted masti kapsy a smeji se, ze je to i v Cesku slyset. Uz maji i plan prijmu na 2023, prakticky narust o sto miliard USD. A EK jen frfle, ze je to drahy. Jak vidno, Norum je frflani EK u prdele.

          Ja to mam asi nejak spatne nastaveny, protoze jde z tlustejch do tenkejch a tak mam fpici, kdo se s kym mele nekde tisic kilaku daleko. Delali jsme to tak prece roky u vsech konfliktu, tak proc to menit. Ale srat si do vlastniho hnizda zavrenim plynovodu, to chce fistrona. Zkusim doma zene navrhnout, ze vypnu hlavni jistic, protoze je potreba skoncit se zavislosti na elektrice. Kdybych se delsi dobu neozval, tak to zena nejak nepokrokove pochopila.

          1. Sysop: nabízí se myšlenka, že my nic takového neděláme, protože jsme jenom blbý, ale protože nic jiného dělat nemůžeme. Tedy veškerá vládní aktivita se omezuje na vytváření narativů, které nastálou situaci pro průměrného debila vysvětlí.

            Už čínský mor fungoval stejně – když se nad tím zamyslím, velmi málo se řešilo „co dělat“ – to byla doména jara 2020. Od podzimu už se nic takového neřešilo, Evropa měla de facto jednotné noty a pouze se vymýšlely narativy, které měly vše zdůvodnit a ospravedlnit (nakonec pozornosti to neušlo ani tady, viz D-F články o digirudém právu svazákzprávy.cz a jejich neustálém „kosení, drcení atd.“) a bojovalo se s „dezinformacemi“, to když někdo narušoval informační embargo oficiální linie.

            Takže dnes je to tady zase. Nejsme samostatná země, na to si jen hrajeme. Naše postavení v rámci EU se dostalo do fáze protektorátu a naše vláda už není naše, ale jen protektorátní správa, která nám má vysvětlit, proč se dějí věci, které nechceme a které nás poškozují.

            Určitě by bylo možné se tomu vzepřít (Orbán), ale není tady ani nikdo jako on, ani narativ, který by takto orientovaného člověka mohl podpořit. Soudruzi z Berlína to u nás mají přes brusel zatím velmi dobře podchycené, žádná „česká vláda“ tu nebyla od nástupu Bureše.

            1. Vcera mi zena povida „pojd se mrknout na bednu, jsou tam zpravy, Fiala lize prdele“. Nebyl jsem si jistej, jestli si takhle vecer chci jeste zvednout tlak, kdyz jdu za chvili spat. No, nakonec jsem sel. Kdyz jsem videl tu hromadu debilu a okolo nich poletujiciho Fialu, co mel svych par minut slavy a citil se jako reditel Zemekoule, tak mi bylo jasne, ze tohle po dobrem nepujde. Vzdycky se mi u toho vybavi deda, kterej mi vypravel, jak to probihalo v roce 38. A to tehda se lidi aspon realne bourili a vlada se snazila hrat betla, byt vic toho moc delat neslo. Dnesni ceska vlada jde otevrene proti zajmum Ceska a jen si hraje do vlastnich kapes.

              Doted nevim, jestli jsou tak blbi a nevidi to, nebo jsou naopak tak mazani a vychcani, ze hraji svoje role podobne, jako Zelenac.

              1. Sysop: myslím, že je těžké předpokládat, že by se v dnešní době do čela dostal nějakej blbec. To jde v USA, kde je prezident jen loutka a výkladní skříň a senil ničemu nevadí, však má akorát dělat, co se mu řekne, číst projevy, které napsal někdo jiný, usmívat se do kamery a mávat poddaným.

                U nás si myslím, že jsou to prospěcháři všichni. Je to pro ně business, dobře to okomentoval Sandstorm, že „asi v bruseli platí fakt dobře“. Nikdo nemůže být idealista už jen proto, že když se dívám, o čem se tam plácá, tak ideály na úrovni těch při vzniku první republiky tam vůbec nejsou. Prostě politik je dnes něco jako manažer v nadnárodní firmě – cílem pro ty největší psychopaty je dostat se do centrály, kde je největší moc, nejlepší benefity a nejvyšší platy. Takže politik nedělá něco pro svůj stát, ale pro centrálu a tady to řídí „jako firmu“, tedy minimalizuje náklady a maximalizuje výnosy z otroků na svěřeném území. Kdo to dělá dobře, ten se má dobře. Pokud se mezi takové dostane nějaký rebel á la Orbán, je systematicky (z)likvidován.

                Tj. za mě jednoznačně hrají roli.

          2. Uršula slíbila, že Ukrajina bude mít za dva roky stejnou životní úroveň jako EU. Tak to vypadá, že se jí to podaří dodržet…

            1. Nejen podari, ona to i prekroci. Na UA bude zivotni uroven vyssi. A to dokonce drive, nez do dvou let. Ona v podstate vsude bude zivotni uroven vyssi. Mozna i ten Banglades to bude mit tesne.

          3. Patřilo sem a je to na konci, takže pro pořádek, ať je to pohromadě:
            Sysop: jsem to odeslal moc brzo… Jsem chtěl ještě dopsat, že otázky, proč vadí Ukrajina a nevadí Jemen jsou mimo, o tohle vůbec nejde. Zájmy jsou jinde, nejsou naše a my jsme jen v jejich vleku. Co (ne)vadí nám nikoho nezajímá. Jak jsem psal v jiné diskusi (asi jsi to už nečetl), aby to někoho zajímat začalo, musela by se vytvořit paralelní linie mimo brusel, která by měla nějakou rozumnou geopolitickou i ekonomickou sílu, aby se s ní někdo bavit začal. Na příkladu Orbána je vidět, že toho sice sám dokáže hodně, ale dotacemi zkorumpovanou zemi neudrží a myslím, že správná bruselská protektorátní správa bude brzo i v Maďarsku. Možná je v zimě čeká „nenadálý výpadek“ toho jejich levného plynu, co mají nasmlouvaný. Tipuju závadu na potrubí nebo teroristický útok.

            1. Problem je, ze V4 uz je jen chimera a nostalgie. Madarsko to samo neda, rebelove budou potlaceni. Zatimco v padesatem sestem se to potlacilo tanky, ted se to potlaci skrtem penezovodu a nasledne zafinancovanou barevnou revoluci. Ostatne ta se uz dodava skoro jako prefabrikat z e-shopu.

              1. Sysop:podle mě je dnes největší šance se trhnout, protože EU je nejslabší od chvíle, co jsme tam vlezli. Současně je ale taky nejméně česká vláda, pracující pro západní Moskvu a tak to nehrozí. Kdyby tu byla vůle na V4, posílenou o Pobaltí a něco z Balkánu, nemuselo by to vůbec dopadnout špatně. Ale to je s ohledem na protektorátní vlády všude kolem nereálné. Byť blížící se průser by mohl s ledy docela pohnout, je třeba se na možná spojenectví dívat trochu mimo krabici.

                1. Zrovna ted, kdyz se pofrci s kopce, se bude EU drzet za nase klobouky. Na jednu stranu mame kliku, ze nemame Euro, ale na strane druhe klicovy prumysl ma klice na zapade. Takze socializace ztrat zacne u nas. Jako to bylo koncem 90ek v Alstomu – problemy Francouzu s lodema vedly k propousteni a financnim ztratam v Cesku. Proste se to ‚odsalo‘, kam bylo potreba. To prijde zas. A nami voleni a zapadem uplaceni vrtichvosti to zajisti.

                  1. Sysop: napsal jsem to na mobilu moc zkratkovitě, ale jak jsem psal v té vedlejší diskusi – nemyslím, že bysme z EU vystoupili. Myslím, že bysme postavili paralelní strukturu, která by ty největší sračky z brusele prostě ignorovala. Když se podíváš na akceneschopnost EU vůči vnějšímu nepříteli (umíme hezky řečnit a posílat zastaralé zbraně ze skladů) a vůči vlastním lidem (vyjebávání typu grýndýl), tak z EU se stal spolek tragédů, který by (podle mě) větší rebelii neustál. Co by třeba na spolek V4, jižních států, pobaltí a balkánu, který by (třeba) vzal do holportu Itálii, domluvil se s Ruskem na plynu a odřízl (proklamačně) od české elektřiny Neměcko řekla Makrela nebo Lejno? Poslali by sem tanky na baterky plné těhotných tankistek? Lejnová zlikvidovala Bundeswehr, Ukrajina odčerpala z velké části Evropy zbraně a představa, jak na nás jde Fantík s Germánem s puškami je dnes směšná. Jasně, můžou hrozit dotacemi, ale tak velký spolek, nota bene vybavený levnými energiemi a (proklamačně) hrozící paktem s Ruskem by ignorovat nemohli.

                    Nemyslím, že by to byla nějaká pohodička, ale obecně třeba UK by se určitě s námi rádi dohodli na spolupráci, otevřelo by to možnost spoustě diskusí nad tím, jak bude EU fungovat dál a jestli vůbec bude. Za mě je teď ta pravá doba, ale jak jsem psal ráno, bohužel soudruzi z brusele a Berlína to dělají dobře a nálada ve společnosti není něčemu takovému vůbec nakloněná. Spíš se většina dívá na Orbána jako na škůdce, protože to tak říkali v televizi.

                    1. + 1

                      Klíčovým problémem bude opět Polsko. Ze středoevropských zemí má zdaleka nejsilnější armádu a zdaleka největší pifku na Rusáky, takže od těch bych rozumnou dohodu moc neočekával, i když nouze naučila Dalibora housti. A zrovna Poláky by si asi Putin vychutnal, kdyby přilezli ke křížku. Jedině je nahradit tou Itálií, to není špatná myšlenka. Máme společný zájem na zastavení migrace, a severní Itálie koneckonců již v naší Říši byla…

                    2. Jihočech Honza: jak moc má Polsko „pohodu“ v oblasti energií nevím, ale myslím, že se ještě relativně nedávno (5-10 let zpátky?) psalo, že mají skoro všechno na uhlí a že toho budou muset dost odstavit kvůli EU. Jak jsou na tom dnes nevím, něco tam myslím patří ČEZu, to by mohl být další bod pro spolupráci, navíc my máme elektřiny dost.

                      S plynem jsou na tom stejně jako všichni ostatní, takže zase body pro spolupráci.

                      Polská armáda by se naopak hodila nám, resp. celému podobně koncipovanému ansámblu, dodalo by to pro vyjednávání s bruselí kromě ekonomické a geografické síly také vojenskou.

                      Samá pozitiva a sociální jistoty. Ale to už tak ve snech bývá.

                    3. Bingo!
                      To je rozumnější než nějaké demonstrativní czexity.
                      Kdyžtak vyszegrad bez Polských dementů.

          4. Protože masírka a propaganda na všech frontách je už natolik intenzivní, že určitá skupina lidí je jí totálně vymytá, vnímají jen tu mediální realitu a tu skutečnou realitu mají na háku. Zejména pokud tato nepostihuje je, ale jen ostatní. Nějakému 40-tiletému puberťákovi, který pracuje v neziskovce nebo na úřadě a bydlí v mamahotelu je úplně jedno, jestli o patro výš důchodce zdechne hladem nebo zimou, nejdůležitější je aby v Ukrajině zvítězila pravda a láska.

            1. Taky si rikam, co je vlastne pro mne dneska vice nebezpecne – jestli curak ve Strakovce kdesi v Pze, nebo curak soused s vymytym mozkem. V soucasnosti to zacinam videt na to druhe. Je to takovy novy neonacisticky model. V tom 38 byl pro BFU mene nebezpecny Ada, zato vice soused zblbly hulakanim cestneho obcana mesta Liberce.

              1. Sysop: Postupně se dopracovávám k obdobnému závěru. Kdybych dostala korunu za každý střet s vyšinutým a hysterickým kovidonáckem během „pandemie“ tak by to krásně pokrylo tu 20% inflaci.

              2. Sysop: oba stejně. Bez těch ve Strakovce by nebyli ti vymletí sousedi – vymletí jsou proto, že to tak ve Strakovce chtějí a taky na tom makají. Stejně, jako v minulém totáči by bez vedoucí úlohy KSČ nebyli žádní milicionáři, uliční výbory a domovní důvěrníci.

                Tak, jako potřebuješ schopné manažery na řízení velké firmy, tak potřebuješ tu největší angažovanou špínu pro udržení diktatury. „Novinář“ v RP nebo seznamzprávy to pak vše informačně pokryje, aby někde nevznikla zbytečná pochybnost.

            2. „…40-tiletému puberťákovi, který pracuje v neziskovce nebo na úřadě…“
              – – –
              Dobře, že o nich vůbec někdo ví. Tuná se dost „chytrejch“ umí hádat, že ten druh neexistuje…

              :OD

Komentáře jsou uzavřené.

D-FENS © 2017