Harrachovská sklárna přežila obě světové války a komunisty, až ji pohřbil Fiala - zpět na článek

Počet komentářů: 697

  1. Nezapomenme ze na konci demonstraci odeznela pri ceske rovnez i slovenska hymna. PRO by melo alespon ramcove deklarovat kam v tomto smeruje. Mohli by k rozumnemu cili, kterym je konfederace. Zachovavajici samostatnost a svebytnost, ale spojujici do vetsi sily to, co je vhodne a ucelne spojit.

    1. To byla ta demoška, kde hymnu zpíval Ortel? V tom je všechno…
      Pokud tou deklarací směřování myslíte ještě jako jinam, než k lizu, tak to je těžké. Nějaké konkrétní proklamace by jim mohly redukovat cílovku. Destruktivní negativistická „politika“ typu „Fyjala demysy“, to je jiná – tam se toho vejde…
      Vzpomeňme na tříkolku neblahé paměti, když už byla před koncem: lezli do každé řiti, už nebylo poznat, jestli jsou hnědí nebo rudí a kdyby tady byla dost početná skupina uctívačů bohyně Kálí, zvedli by ji taky. A to byla proti PRO ještě šlechta.

      1. Co máš proti Ortelovi? Sice moc zpívat neumí, ale zpívá rád a je to na něm znát…

        1. Proti Ortelovi ani proti české hymně nemám nic. Proti této kombinaci už bych něco našel.

          1. Tak sem s tím…

          2. A to by ji měl zpívat zemští škůdci jako Hnus Fiala nebo Píča Pekarová, od to jistě bylo upřímnější.

          3. Jo Gravere, taky nevím, co užitečného bych řekl.

        2. Ortel je onalepkovan. Jako extremisticka kapela. Mozna uz i fasisticka. Neonacisticka. Nevim.
          😉

          1. Urcite je proruska. A to je trumfovy eso, rozumis. Driv frcel Sandokan, pak C-cka, pak vsechno light, pak fura dalsich picovin a ted je kdeco prorusky. Ja mam proruskyho psa. Je starej a pri venceni ujde par metru prede dvere a vysere se na chodnik.

            1. Proruskej pes….. . Fuj. Takhle podporovat Putina. 🙄

  2. Aniz bych chtel jakkoliv shazovat deklarovanou snahu pana majitele sklarny provoz obnovit, natrefil jsem na cerstvy rozhovor s nim.

    V nem pan majitel povida, „jooo, super, mam plyn na rok 2023 za pakatel a neptejte se mne, kde a jak.“
    https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Drtiva-rana-Fialovi-Sehnal-jsem-levny-plyn-neptejte-se-me-kde-Majitel-vyznamne-sklarny-v-lednu-znovu-rozpali-pec-716345

    Jednomu to muze zacit srotovat v hlave, kde to za takovej pakatel jako mohl sehnat, to ma primej kontakt s RF, nebo co? Navic je tajemnej jak hrad v Karpatech… Babo rad, ja to chcu taky.
    Tak vezte, ze pan majitel to „kde a jak“ prozradil. Normalne na burze, za ceny platne rok zpatky, protoze to zarizoval… rok zpatky. A uz tehda nadaval, jaka je to raketa. (Coz samozrejme nikterak nezpochybnuju.)
    https://nasregion.cz/rostouci-ceny-plynu-radne-zatopi-v-rozpoctu-harrachovske-sklarne-238109/

    Tak drzim palce panu majiteli i zamestnancum, at to nejak zvladnou, jsem si skoro jistej, ze oproti konkurenci budou mit tu nasmlouvanou cenu jako konkurencni vyhodu. Aspon do doby, nez nastane „stav energeticke nouze“, kdy muze dojit k tomu, ze fixovane ceny najednou fixovane nebudou…

    1. Předpokládám, že tohle nebude Rajchlovi stačit, aby nějak korigoval to „Fyjala mu to zavřel“.

      1. Fiala vidí jen statistiky. Já vidím lidské osudy…. Lidské osudy celkem dobře 8 let ignoroval i Andy s Ájou s odborníkem Havlíčkem, Faltýnkem a Tomanem. Dle mého názoru největší podíl na současném stavu má Německo s jeho pitchovinami a Fiala to až tak vyřešit nemůže ( vzhledem k propojenosti energetických soustav ). Příspěvek mi trochu připomíná práci Prchala z týmu dnešní opozice. Otázka je, že i stoletá firma nemusí být konkurence schopná a v minulosti zmizely i jiné věhlasné firmy. Objevili se zase jiné které to dělají jinak. Neříkám, že vše je řečeno špatně ale není to černobílé a potřebovali bychom asi vědět více k objektivnímu posouzení.

        1. máme tamte slavne fázove transformátore, takže dojčlandi si můžou vylízat prdel a né si vyskakovat s propojenéma sóstavama, nasrat jim na hlavu

          jenže po tom kam to te pýče dosrali už se fakt nigdo nepřetrhnul sem ten plyn těma trubkama z východu klačit, nebo budeš ai tady to hovno rozmazávat a dělat, že jako to vláda nic, to samo?

          1. Samo né, to Babiš a Putin, přece! :-D

    2. tak problém akorát vodložil vo rok

      na té burze se každopádně buď domluví s Gazpromem, nebo zdechne

      mě nabídl Gazprom eletriku sílu za 4 voči na rok, dva měsíce před nějakejma vyjebávkama s tunelováním rozpočtu, v době, kdy te čeze nabízele za 10, jak je to možný? holt Gazprom má, a pětidemolica akorát cintá pentlu

  3. Už to začíná.A zrovna minulej tejden nám přišel od sousedů pohled z Harrachova s reklamou na tuhle sklárnu.Smutný.Obávám se, že to nebude ojedinělý případ.A hlavně, když ty pece zatuhnou, tak není jen tak je zase rozběhnout.Ale snad to tam nějak alespoň udržujou.

    1. …ale ze se ten Gryndyl dari, co? A jeste k tomu lidi verej, ze za to muze Putin.

      1. Tohle ještě napáchá škody, který jsou nevratný.Toho se obávám nejvíc.

        1. Ono to již nevratné škody napáchalo. A čím více lidí se bude — stejně jako autor tohoto článku — naprosto idiotsky domnívat, že je mají řešit či jim předcházet* vlády, tím bude hůř a nevratné škody budou větší :(
          ___
          * V jakémkoli jiném smyslu, než v tom, že by je neměly svými regulacemi vytvářet.

          1. Ale tak třeba je to ta evoluce.Co bylo, bylo.Teď nastává ráj.Ale je to nějaký zrychlený.No jo, člověk by neměl bejt sobec.

            1. Jo, ráj. Všichni budou mít holé zadky, a když si někdo zkusí utrhnout aspoň jablko, bude potrestán on i všechna následující pokolení.

              1. Takže restart.A vyhnání z ráje.To už jsem někde slyšel…

                1. Tim vyhnanim z raje rozumime defenestraci ve Strakovce, ano?

                  1. Kdo se přidá?

                  2. A nad jejich hrobem musíme postavit kapli, aby se duše těch pekelných hovad nevrátily na zem.

              2. Socialistický vtip ze základky. Víte, jak docílíte toho, aby všichni měli stejně? Nikdo nebude mít nic.

                1. To je ovsem realita blizke budoucnosti. Budes mit hovno a budes stastnej, rikali.

                  1. No jo, nejen chlebem živ je člověk… ;-)

                    1. Tak hlavne, aby to platilo pro vsechny a nikdo nevlastnil nic. Nebo jsem neco spatne pochopil…? :-P

                    2. Pochopil jste to naprosto správně!

                    3. Zachytil jsem zprávu z US, že v nějaké residentní čtvrti papalášů, kteří milují migranty a hlásají lásku a toleranci přistála asi padesátičlenná skupina potřebných.Prý to tam do 48hod četníci vyčistili jak cikánskej tábor.Ale asi hoax.Anebo to někdo překroutil a šerif jim jen uvařil oběd a místňáci jim pronajali nedaleký Hilton na dobu neurčitou.

                    4. Forge
                      7.10.2022 v 14:03

                      kdepak, luxusní ubytování je jenom tady v ojropě, pže tady se máme dobře https://www.michalapetr.com/mip-150-bida-pro-cechy-luxus-pro-imigranty-kratka-videa-ze-zivota-nelegalnich-imigrantu-v-luxusnich-kajutach-tech-nejdrazsich-lodi-vse-za-penize-bruselu/

                      tam na ně, na tom malým vostrůvku, guvernér povolal národní gardu :D

        2. Už dávno napáchalo. :-P

      2. Teď nevím zda to je nebo není ironie. Nějak nejsem nakloněn představě, že zelené šílenství (které učinilo Německo zcela závislé na ruském plynu), a současný stav, kdy Putin prostě drží (nejen) Německo za koule jsou zcela nezávislé jevy. Zvlášť když si uvědomíme, že Merkel žila dlouhé roky s představou, že za koule držela ona Putina, a že si ho vodila jak loutku.

        Jasně, zavření JE se rozjelo (už) kvůli Fukušimě, jakkoli je to pitomost, ale nevěřím tomu, že by Rusko do (části) německých zelených tlačících na zavření JE a co nejvíc OZE neinvestovalo.

        Jinak házet to na Fialu mi přijde poněkud krátkozraké. Ne že by nemohl řešit třeba jinak zastropování, ale realisticky ten průser se stal dávno před ním. Tak například v roce 2014 se rušil tendr na dostavbu Temelína, že. Bohužel se obávám, že tohle je už problém navěky. Energetická koncepce není záležitost jednoho nebo dvou funkčních období, řešit jaderky je spíše tak na pět. Trochu to připomíná „vtipný“ komentář, že nejlepší čas začít (sportovat/běhat/posilovat/plavat) byl před dvaceti lety. Druhý nejlepší je dnes…

        1. vysrat se na uhniju a překopat energetickou politiku je věc vlády, jenom to nesmí byt poklonkovací neschopná sviňa ve stylu želého, a válečnej štváč k tomu

          1. To je sice pěkné, ale jak píši výše – nic to nemění na tom, že chybějící JE nejsou problém TÉTO vlády. Problém je, že už tehdy s tím zrušením tendru tehdejší ministr průmyslu a obchodu nesouhlasil. A se současnou PR-izací vlády to bude horší a horší, protože řešit novou jadernou elektrárnu je otázka na 15-25 let, tzn. 4-6 vlád, pokud některá z nich nepadne. A být schopen obhájit, proč se kurva lejou prachy do zasrané jaderky, místo aby se daly důchodcům, beznohým, samoživitelkám, nebo patnáctému pohlaví.

            A ano, v tom roce 2014 řekli, že se to s cenami elektřiny nevyplatí. No tehdy se to možná nevyplatilo, ale dnes už by ta kalkulace vyšla kurva jinak.

            1. Za zmínku stojí, že čas, potřebný pro postavení plně funkční a zcela bezpečné JE, je tak zhruba 3-4 roky od prvního kopnutí do země až po proud v drátech.

              Vše ostatní je jen a jenom naprosto zbytečná a totálně zhovadilá uměle vytvořená byrokracie :(

              1. za tendle čas to zvládnou dneska už jenom rejže, a za něma, snad, v závěsu rusáci

                oba tidle dodavateli jsou přece mocinky moc fujky, ne?

                1. Přesně, takhle rychle to funguje jen, že prstem píchneš to katalogu z ikei:-D

                  1. tak výstavba je jasná, ale přetím je potřeba dodat pár (desítek) tisíc stran dokundamentací naprosto od všeho, který si provozovatel a dozorovej orgán musí komplet stránku po stránce naštudovat, to je taky na nějakej ten pátek, celá ta byrokracia vokolo…když by na tom byl pořádnej zájem a šlo to dobře, tak možná 6-8 let se vším všudy

                    za dvě vobdobí se to stihnout dá, ale musí být vůla; tady to dopadne jak obvykle, Dukovany už možná budou i částečně zdemontovaný a tlučrypáci budou pořád eště blekotat v idiotboxu

                    1. Jako vidlák hlavně nerozumím termínu „dostavba“.To je Temelín pořád rozestavěnej?Vždyť funguje.Tak to naklonujem a pohoda ne?

                    2. plán počítal se 4 blokama, čili elekrárna podle toho plánu celá postavená není :)

                    3. Než se handrkovat, vedle bych postavil repliku a bude klid:-D

                    4. Forge
                      6.10.2022 v 15:37

                      repliku asi né, třetí generaci už nestaví, tak buď 3+ V-528 (to co je ve výstavbě v Búšehru v Iránu), nebo pak VVER-1200, potažmo VVER-TOI

                    5. Behemot
                      6.10.2022 v 15:43

                      mimochodem, VVER-TOI mají naprosto stejný nároky na chlazení odpadního tepla, ale čistej výstupní výkon o prakticky třetinu vyšší…těch asi 300 MW (na jednom bloku) dělá víc, než je nejspíš kombinovaná výroba všech těch větráků a jinejch zrcadel dohromady (pravděpodobně i kdyby se tam zahrnulo třeba Slovensko)

                      to jen tak pro představu k těm zelenejm tunelům (přičemž víme, jaký svinstvo ten odpad po větrníkách i žrkadlech potom je)

                    6. No, přístavba taky není ideální označení. A těch reaktorů bylo pochopitelně plánováno víc, takže dostavba. ;-)

                    7. Forge 6.10.2022 v 15:30

                      Ano, je. Aktuálně stojí polovina elektrárny.
                      U Dukovan si nejsem jist. Stávající elektrárna vlastně měla být již odstavená a vedle měla běžet nová, úplně stejná.
                      V době, kdy se Dukovany spouštěly, jsem si kladl otázku, k čemu stavět něco tak velkého na dvacet let (uvádělo se i sedmnáct)… Ostatně, chvilku před tím se to jmenovalo JE Skryje.

                    8. ygorek
                      15.10.2022 v 20:58

                      s pár prodlouženíma životnosti snad počítali i soudruzi už tenkrát

                    9. Pokud zůstaneme v prodeji elektřiny na lipské burze, pak nevidím jediný důvod, proč spěchat s stavbou JE. I elektřina z nového zdroje bude prodána v Němcích a stát si bude půjčovat na relizaci a spotřebitelé z toho stejně budo mít hovno (to ani ne). budu cálova 9kč/kWh a mimo to splácet půjčku – no to nemá (z hlediska dojčů chybu).

                    10. Pokud se nedohodnou, tak tu případnou arbitráž bych viděl jako nejmenší zlo.Jak jsem nepřítel znárodňování, tak tohle mělo zůstat doma.Nevím, kdo spískal, ale zasloužil by pověsit za koule do průvanu.

                    11. codelat
                      15.10.2022 v 19:46

                      spěchat asi ne, ale významně zvednout vobočí už třeba; další prodloužení životnosti Dukovan po 2030 už moc nehrozí (vyžíhání reaktorové nádoby už tuplem ne, vod toho zlýho, ach tak zlýho Rosatomu), a stát se výhradním dovozcem by znamenalo eletriku ne za 9, ale tak za 29, v té době…

                  2. Ne, takhle rychle to funguje úplně všude, pokud se do toho nesere stát s nesmyslnými regulacemi a absurdní byrokracií.

                    Ty katalogové by — nebýt těch umělých a absurdních obstrukcí — pravděpodobně (nejsem si jist) bylo možné stavět během tak cca půl roku, ne-li ještě méně.

                    1. jak jako, katalogový…vona snad někde leží kompletní česká dokundamentace na ten konkrétní kus, co by se stavěl tady? a mohla bych ju vidět?

                    2. ocs
                      6.10.2022 v 16:51

                      nic takovýho neexistuje a, jako obvykle, nejblíž temu só rusácí, co už mají aspoň prototypovýho Akademika Lomonosova nějakej pátek v provozu, další bárky i reaktorový nádoby jsou teď právě ve výstavbě a plácnout to stacionárně do zemně je ten nejmenší problém

                      všecko další só tlučbhubský firmy co zatím cucajou akorát milióny a desítky miliónů tvrdéch mňén na tamty stůdije, a eště (nikdy!) nepostavily ani kadibudku, natož mít k tomu nějakou dokundamentaci

                      dopadne to jak ve vosumdesátkách, po propálenejch stamilionech většina z toho skončí tak v knížkách na vobrázkách, a dělat se to bude v půltuctu zemí na světě, jako ostatně velký reaktory

                    3. je fakt, že škodiffka JS má poměrně bohatou praxi ve výrobě reaktorovejch nádob a dalších, navíc byla donedávna součástí konsorcia, asi by dokázali dle zadání Rosatomu nádoby a další věci vyrobit, páčto ruský těžký strojírenství je docela vytížený nynějšíma objednávkama a okno by se našlo spíš za 3 roky

                    4. Tak Rusi pokracuju vo vyrobe veci pre madarsky Paks. To su tusim dva bloky, neviem ci 440 alebo 1200 ale to je jedno. Otazka je, ako si poradia s EU sankciami a tiez v dodavani dokumentacie su furt tam kde pred rokmi, velmi neochotne a velmi pomaly…

                    5. semancko
                      6.10.2022 v 17:14

                      erh? vedle toho Paksu II mají teď právě ve výstavbě 18 bloků doma i ve světě, což není jenom 18 reaktorovejch nádob a horních prstenců/vík se všema těma trubkama a dalšíma systémama, ale taky většinou k tomu dodávají sami dómy kontejnmentu, halový jeřáby, velký oběhový čerpadla, parogenerátory, někde i turbíny a turbogenerátory, to všecko sou ocelový (často ze speciálních ocelí) komponenty o desítkách až stovkách tun a dělá to kolem půltuctu strojírenskejch závodů v Rusku, takže jako mají naplánováno na roky a roky

                      to počítám jenom VVER; taky teď staví BREST-300-OD v rámci projektu Proryv, několik ponorkovejch, ledoborcovejch a plovoucobárkovejch reaktorů

                      ale aspoň ty fabriky jedou a jedou a dělají dle plánu v požadované kvalitě, nepřetržitě už desetiletí; si vem kolik toho za posledních 20 let postavil Westinghouse nebo Areva a jak to dopadlo – jeden průser za druhým, a v rámci úspor svěřili i údržbu a opravy lemerskejm subdodavatelům a teď mají doma odstavenou polovinu elekráren; todle sem chcou anonisti a pětidemolica zatáhnout

                    6. Předpokládám, že se na sankce EU nakonec zvysoka vyserou. A EU už bude sama tak v prdeli, že nebude poznat, co je bída, a co sankce. ;-)

                2. Tak Dukovany se od kopnutí po spuštění dělaly 7 let. Věřím tomu, že kdyby se nehrálo jen na „kdo nám to postaví“, tak by se to za 7 let dalo postavit i dnes, a nebylo by nutné angažovat „rejže“. Jediný problém je, že naše stavebnictví je poněkud personálně oslabeno válkou na Ukrajině.

                  1. nevim esli zrovna ukroše je dobrý k tomu pouštět :D

                    1. Oni tam budou dělat ať to bude dělat kdokoli, subdodavatelé, chápete :D Když si vzpomenu na spolužáka ze základky, co má dnes stavební firmu, tak snad raději ty ukroše.

                    2. Karkulka: Tak je dobrej a dal jim výcvik.To špatné odpadlo.Tak se to má dělat.U malý firmy to jde.Ale v případě stavby, kde je potřeba mraky dělníků a jde o hodně, by to dopadlo tak, že na jednoho Vasila jeden dohlížitel.To by se asi vcelku prodražilo.

                    3. Sa pozri aky bordel je pod talianskym vedenim v Mochovciach…

                    4. semancko
                      6.10.2022 v 17:15

                      to se dostavuje už snad dýl, než některý projekty co se v RF zastavily po rozpadu Svazu, což je teda vizitka :D už konečně zavezli palivo?

                    5. Pokial je mi zname zavazku realizuju prave na tretom bloku, ak sa opat nic neposerie tak dva tri mesiace a bude prifazovany k sieti. Ceresnicka na torte je, ze cela jeho produkcia bola predana na rok dopredu… hadaj za ake ceny…

                    6. Dostaveny to je od ledna 2021. Platne povoleni od Slovenskeho uradu jaderneho dozoru to ma od brezna 2021. Jenomze rok a pul trvali obstrukce soudruhu z Rakous vcetne asi dvou desitek smyslenych stiznosti na svary, beton, kabely a nevim co jeste u MAAE. Takze povoleni nabylo pravoplatnosti takhle pred mesicem, palivo je zavezeno, pomalu se zahriva aktivni zona a fyzikalni spousteni je planovano ted nekdy kolem 15.10. Nejak v listopadu by to chteli prifazovat k siti a do vanoc byt na plnem vykonu…

                    7. Kevin
                      11.10.2022 v 23:09

                      rok a půl je v normálnějších zemích zhruba třetina doby výstavby…říkej tomu jak chceš, ale neběží=monstrprůser a těžký prachy v hajzlu

                      možná by si vzali nejaký ty buzerantisty k žabožroutům, tam arevácký lopaty měly volnou ruku a skutečně zkurvený sváry a další problémy (např. neschopné slévárny) znamenají, že jim eště furt minimálně třetina elektráren neběží…kde je ten ukecanej gastarbajtr, nemohl by to zařídit, ať místo rejpání taky jednou udělá něco užitečnýho? :o)

                    8. V Olkiluoto stavali betonove zaklady EPR v ramci setrenia polske firmy.. a dojebali to tak, ze sa to muselo 4 roky opravovat (rozumej rozbit a nanovo urobit.. obrovske skody v kabelazi, potrubiach, rozvodoch atd, to vsetko sa muselo vymenit).

                    9. Spomínam si na normalizačný seriál (inžinierska odysea?)…
                      Kukura tam hral hlavného inžiniera na stavbe JE…
                      V jednej scéne kázal natrieť akési potrubie na žlto, potom na zeleno, potom na modro a nakoniec na červeno…
                      Na dotaz, či by nebolo jednoduchšie dať tam rovno štyri vrstvy červenej, odvetil, že nie, lebo tam musia byť ŠTYRI vrstvy farby…
                      Veď mu aj v inej scéne presvišťala okolo hlavy polmetrová matica…

                    10. jizlivec 7.10.2022 v 10:11

                      Ten seriál jsem neviděl, ale humornost scénky mi uniká z jiného důvodu.
                      Střídání barevných vrstev nátěru technologického potrubí byl běžný pracovní postup a používal se obecně. Důvodem byla snazší kontrola kvality a rozsahu provedení nátěru – stavební dozor si nechal v namátkou vybraných kontrolních bodech nátěry postupně zbrousit. Stejně jako si nechal po dosažení hraničního počtu svárů jeden vyříznout a podrobit destruktivní zkoušce, zatímco předepsané procento ostatních jen zrentgenovat.
                      To, že scénárista píše o něčem, čemu nerozumí, je běžné, divit se tomu ale již ne tolik.

                    11. ten serial z roku 1977 se jmenoval Sedem krátkych rokov inžiniera Hagaru a je dokonce i na Uloz.to

                    12. V Temelíně pracovalo 250 ukrajinských svářečů a výsledek je to, že to slojí bez problému.

                    13. codelat 15.10.2022 v 19:50

                      Zajímavé, odkud máte ten údaj?
                      Pokud by na Ukrajině bylo tolik kvalifikovaných a zejména dostatečně zodpovědných svářečů, nebylo by je nutno tahat na Křivý roh z ČSSR, ne?

                  2. Viděl bych to na „stavbu mládeže“.Vždyť by to dělali pro sebe…

                  3. Základem bezpečnosti nové jaderné elektrárny je k tomu nepustit žádnou českou firmu.
                    Tady je totiž taková korupce a tak se vše ojebává, že by to bouchlo do půl roku od spuštění. V nejlepším případě by byly neustálé měsíce trvající odstávky, protože by se rozpadalo vše od sekundárního okruhu dál, protože se tam ojebával materiál, práce, dělaly na tom ožralé ukáčka apod.

                    A rozhodně by to nesplnilo plánovanou životnost.

                    1. Blbost. :-P

                    2. RomanL 7.10.2022 v 7:55

                      Ano.

                    3. Zrejme jsi nevidel, jak montuji Nemci. Sice to neojebou vedome, ale udelaji vsechno pünktlich nach dem Vorschrift. Pokud ale ten Vorschrift delal idiot (bezna praxe), pak i vysledek podle toho vypada. U seriove produkce to neni az takovy problem, protoze se to jeste v prototypove fazi odhali, nebo prinejhorsim to chyti Vorserie. Pokud ale delas nejaky original, tak byva velke diveni a fura predelavek.

                    4. Sysop:
                      „…pünktlich nach dem Vorschrift. Pokud ale ten Vorschrift delal idiot…“
                      – – –
                      … tak bylo dokonale oizolovaný všechno kolem ochrannýho vodiče, ale o fázi nebyl problém brnknout rukou.
                      Naštěstí se jeden českej divínek divil a divil, až se to rozneslo a někdo z kanclu se zeptal techniků.
                      Pak teprv „gešpert“ a všechno zpátky do linky…
                      (2012, pseudo-česká firma)

                    5. U seriove produkce to neni az takovy problem
                      Není, dokud nepřijde nějaký optimalizátor:-)

                3. A proč musí JE stavit „Vláďa“? Vždyť nikdo soudný by si od té sbírky čuráků nenechal postavit ani prasečí chlévek.
                  Nejde udělat hen ten crowdfunding nebo po staru Družstvo (spolek) pro výstavbu JE. Vládní kretény od toho držet co nejdál. Na zelené vyděrače a škůdce co by to brzdili, najmout někoho, kdo jim dá relevantní nabídku a hotovo.
                  Osobně bych do toho část jmění jako investici do důchodu klidně vložil.

                  1. Protože vládní kreténi to omezili tak dokonale šílenou sbírkou naprosto absurdních byrokratických požadavků a regulací, že jim žádný soukromník beznadějně nemůže dostát :( Samozřejmě to je špatně, ale právě tak to v současnosti je :(

                    Bohužel technologie zatím ještě úplně neumožňuje postavit si JE načerno tak, aby o ní úředník nevěděl. To by tak asi byla jediná smysluplná cesta.

                    (Ta, že státy ty zhovadilé regulace zruší, samozřejmě zní moc hezky; ale pořád mám raději tu o Smolíčkovi.)

                    1. jj, Děravej úřad je hezký čtení, ale to tak jedině, čtení :-/

                    2. jo, mívám divoké sny, že podávám na úřad ohlášku na stavbu, kde bude ohledně zásobování energiemi a vodu věta “ Elektřina je zajištěna z jaderného reaktoru v přilehlé hospodářské budově, voda je zajištěna z lapače vzdušné vlhkosti na střeše.“
                      Pro spoustu lokalit by to bylo řešením, bo tento stát překroutil a redukoval Baťovu vizi „Budujeme stát pro 40 milionů lidí“ na „Stát pro milion úřednický parazitů chovajících několik milionů chudých“.

                    3. LD: Jo, to nezní špatně.Asi by ale měli připomínky ohledně štěpného materiálu.A co ta legendární „volná energie“?To je nenapadnutelný.Jenže pak vytáhnou odpady a budou další otazníky.Ale třeba plánuješ farmu se specializací na chrobáky:-)

                    4. Já se obávám, že připomínky by měli docela určitě, prostě proto, že mohou :( Volnou energii by patrně vyhlásili za státem regulovaný zdroj. Parchanti.

                      Snad tak jediné, co bych viděl nadějně (až to technologie umožní) by bylo vykázat generování energie žentourem a ten reaktor schovat do stodoly.

                  2. Tohle řešení mě taky napadlo.Ve snu.Víme, jak to dopadlo s Národním divadlem.A to v porovnání s JE byl buřtastánek:-)

                    1. Ještěže u věcí, které staví vláda, se to stát nemůže, to jsem si oddechl!

                    2. Tam mi to připadá jako sabotáž od začátku.Ten rozdíl vidím.Ale to už míříme do temných močálů.

                    3. Žentour je starý vynález.Jenže tam musí někdo běhat dokola.Křeček to nevytrhne a cokoliv silnějšího zavdá aktivistům podnět k šikaně.Jedině na tajňačku.Zdroje jsou.Dneska i ty dvounohý.

                    4. (Tady ta vlákna fungují fakt divně. Tohle bylo o patro výš, původně.)

                      Jedna věc je, že pokud bude ve stodole schovaný reaktor, bude žentour běhat dokola klidně i sám.

                      Druhá, že dokud ten reaktor není k dispozici, bylo by optimální doň zapřáhnout aktivisty. Ano, většina z nich patrně bude dvounohých.

                    5. ocs 0:16
                      Řadí se to občas divně.Ale to neva.Hlavně až budeš lapat materiál, nelákej to domu.To je častá školácká chyba.Pamatuj, že stopy musí vést od tebe.Pak to bude ťapat a zavládne klidná prosperita:-)

                    6. ocs
                      7.10.2022 v 0:16

                      vlákna fungujou, ale jenom do pár úrovní, pak už se to nějak řadí do jedné

                      každopádně u tech aktivistůch nevim, není vono to většinou takový divný, rachitický, pude to vůbec vycepovat k práci??

                    7. Aktiviste by se k zentouru privazali a sedeli, nebo prilepili a lezeli, nebo nan vylezli a ztoporili nejakej duchaplnej napis a pak tam krepcili. Ale ze by vykazovali nejakou fyzikalni praci, to rozhodne ne.

                    8. …a nemuzes pri kontrole uradu okolo toho zentouru behat ty sam? Pak nemuze aktivni fasista prohlasit, ze nekoho zneuzivas.

                  3. Vláda NESTAVÍ A NEPLATÍ LAUTR NIC. Je to SOUKROMÁ stavba. ;-)

            2. tendr zrušil sám ČEZ proto, že režim odmítl dát záruky na garantovanou výkupní cenu, která nebyla nějak drastická, a ohromně nižší, než garantovaný výkupy na zelený zmrdky (tam se protočilo už prachů, že by za to bylo bloků poněkud víc, než dva, při současným směšným zlomku vyrobené energie za celou životnost těch dotačních kurváren)

              1. Toto bol presne problem pred rokmi pri dostavbe Mochoviec, Rosatom sa vtedy ponukol ze to postavia za svoje(ruske) prachy, my sme spekulovali ze na to nemame, ale chcel garanciu ceny. To samozrejme podla EU neslo, teda pre jadro, solary ani veterniky tento problem nemali. Takze sme nechali talianov robit tam psie kusy a preplatili o miliardy…

                1. navim pokud vím, tak talijáni z toho snad nakonec vycouvali, ne až úplně? nakonec se přelily podíly mezi slovenský a český firmy a nejspíš ste si mraky koupili za daně :D

                2. ty ale na druhé straně na to, že to nemá kontejnment, čili to zůstane generaca II(++++++), tak bute rádi, že to vůbec přes uhniju prolezlo a nechají vás to pustit…hlavně jim musíte dalších aspoň 40 let ukazovat prostředník až budou dolízat držkovat

                  1. Tak si zober, ze vsetko okolo je navzdory rakusakom, ti do toho jebu neustale, sak to poznate u vas tiez. Uz sa obcas ozyvaju ludia, ze my sme isli cestou znizenia emisii a nakoniec to bude dobre aj nemcurom aby neklakli. Jasne ze 440 je pluvanec pre Europu ale aj tak. Akurat ma serie, ze teoreticky sme mohli kralovsky zarabat nebyt toho pojebaneho burzoveho diletantstva.
                    No my ako my, Slovenske elektrarne su to iba podla nazvu, vacsinu ma Kretinsky myslim, my sme tam len privesok a aj to len vdaka tomu, ze Sulikovi zmrdovi nepresiel odpredaj toho zvysneho podielu…

              2. Přesně. Měli to být neřesťanské necelé DVĚ koruny za kWh. ;-)

        2. Nemecka ekonomika je na levnem plynu zavisla odjakziva. Ze te plyn byl shodou okolnosti ruskej, je druha vec. Pokud nebude mit Nemecko levnej plyn, pujde do recese a Cesko stahne taky. I z gati.

  4. Již na začátku roku jsem tu v diskusích psal o energiích a jak na to může průmysl (a to hlavně zbytky! skláren dojet). No budiž.
    A co se týká ČSSR/ČSFR. Viz stále platný ÚSTAVNÍ ZÁKON 327/1991.
    „O návrhu na vystoupení České republiky nebo Slovenské republiky z České a Slovenské Federativní Republiky lze rozhodnout jen referendem.“
    A bylo v 92 nějaké referendum??? Občanů se někdo ptal? „3 pruty Svatoplukovy“.
    A komu to vše s odstupem času pomohlo? Viděli jste např. opuštěné průmyslové areály (hladové údolí) v SR po rozdělení a po tzv. revoluci…

  5. Tento text hodnotim jako naprostou sracku, snad nejhorsi journalisticke hovno ktere se tu objevilo za tu dobu co tyhle stranky sleduju. Pisatel se rozhodl ze nachcije svoje jedovate chcanky na fialovyho zvanila, a jedovaty chcanky vychcal skrze prvoplanove radoby emotivni sracky ohledne nejaky sklarny.

    There are two statements of some substance in the text.
    1) „To on nesplnil svou povinnost zajistit českým podnikatelům dostupné ceny energií.“
    I’m the last person to defend the yapping asshole that keeps waving his arms like a fucking windmill, but … how is the purple motherfucker supposed to „secure affordable gas“ (sic) amid a fucking continent-wide …actually a worldwide energy crisis. Pull it out of his ass?

    This is clearly a US assault, if not declaration of war, on the EU for fucking around and forging too close ties with the Russkies. How is fucking Fiala gonna get cheap gas? From fucking Putin? How? And how is he gonna get the fucking gas from Putin here? Has the author checked the map lately? CR will declare war on the US, against the rest of the world of which we’re part, like it or not? That’s fucking insane.

    Yeah, continuing receiving gas from Russia would be the best option. But that’s not on the fuckingh table.

    2) „Fialovi záleží na pochvale od von der Leyenové“
    Frankly, I don’t think so. I’ll give the purple motherfucker a huge benefit of the doubt and say that he’s actually doing not too bad. The only option for the CR is to go with the flow. Going against the US would be suicidal, total lunacy. It’s much better a strategy to go against the EU, albeit covertly, and play the role of a wedge between Western Europe and Russia, which seems to be what is being cooked up. If it works as per the Intermarium project, the big loser will be Germany and to a somewhat lesser extent the rest of Western Europe. Then Russia. Ukraine will be just about completely destroyed. The winner will be the US and its sycophantic underling Poland and possibly CR and maybe a few other Central European countries that will receive US backing.

    Anyway, one thing is for sure – this guy Reichl has no solutions, he’s yapping yada yada, trying to score political points. I don’t trust him one iota

    1. Prosimvas, mozna uz k tomu nekdy doslo, nectu vsechno- mohu se zeptat proc pisete bilingualne? Je to nejaka vada, ci zamer? Ja si to prelouskam, ale na ceskem foru je to velmi obtezujici. Rad bych Vas poprosil, zda byste mohl psat cesky. Dekuji za zvazeni a za Vas cas.

      1. Czech takes me like 1,000 times more time ane efffort. Don’t habve the time. If you don’t understyand it, don’t read it. I won’t hold it agaoinst ya!

        1. Debile.

        2. If Czech is causing you so much trouble that you have to slip into English and prove to everyone what a dude you are, at least write without mistakes. habve … agaoinst … hrůza.

          De más nyelveket is betolhatsz belénk, ha úgy érzed. De itt egy cseh fórumon vagy, úgyhogy próbálkozz egy kicsit jobban. Különben debil vagy, még ha néha értelmesen írsz is :o))

          1. Je to úplně jedno jak a co píše. Stejně tak je úplně jedno, co a jak tomu pacientovi píšete vy. Má tu ještě minimálně dalších pět nicků a často si tu povídá sám se sebou. A dokonce sám sobě i nadává a jednou se tu i sám sobě odpověděl, proč píše Jacq bilingválně. Stačí to takhle?

            1. Naprosto. Ale člověk má občas nutkavou tendenci přesvědčit se, jestli ten na druhém konci je fakt takový debil, nebo to jen hraje. Bohužel většinou to bývá ta první možnost.

              1. U tady toho případu je to těžké. Je zcela evidentní, že se nejedná o nevzdělaného hlupáka, jelikož jeho alter ega diskutují často umirněně, argumentují logicky a nezřídka projeví i vcelku překvapivý rozhled, což ostatně on občas taky. Jacq je jeho nejvulgárnější a nejextrémističtější značka projevující se velice kontroverzními provokativními bilingválnimi příspěvky. Bohužel už moc netáhne a to ho dost sere. Ostatní (kromě zrg1)si zdeleka nedokázali získat takový diskusní prostor a pozornost.

              2. a tak to sem furt nějací idioti chodijou krmit, a furt to tady zaclání

                co kdybyste jednou použili ten průtokáč na krku, nebo se aspoň zeptali ostatní? takle to tady kurva zkouší každej den jinej, a vono to sem pak furt bleje, furt

                1. Vodmredej se patentovanej imbecolni zvanile vo hovne.

            2. Check out the phenomenon of psychological projection. Oh, you can go fuck yourself too. Have a nice fucked up day.

          2. Attention, la police linguitique est arrivee! Sauve qui peut! Fuck you asshole. Don’t fucking read it if you don’t like ity. Or get a friggin dictoonary. Incidentally, people write in all sorts of languages here, just about everybody drops an English word here and there. Well, I drop a few more than others.

            1. I guess you didn’t notice in your holy sermon that I almost praised you at the end. Nevermind. I’ll use my favorite line: „I’m sorry. I thought something about you that you obviously weren’t. It won’t happen again.“
              And keep beating yourself up all you want.

              1. Buddy, I don’t give a flying fuck about any of that crap. You’re no fucking benchmark for evaluating who’s what. If you have something to say about the subject matter, as outline above in my comment, or any other issue of substance, do so. If you wanna lay into me, utter imperatives, make judgments, or do anything else whatsoever of personal nature, I don’t care one iota. Shove it right back up your ass. Hope tyhat clears it up for ya.

                1. Oké. Baszd meg az angolod a cseh fórumon is és senki nem fog zavarni. És akkor megtudhat valamit a témáról.

                  1. Why are you getting so hot under collar? There’s no law requiring you to read any of the crap I write. Don’t read it and continue living in blissful ignorance.

                  2. :-D Bingo!

      2. Už jsem se ho taky ptal, ale neodpověděl. Možná to bylo tou návodností otázky – ptal jsem se, zda je to proto, že chce aspoň částečně zakrýt, jaké kokotiny žvaní a pokud si vzpomínám, jinou možnost jsem nenabídl.

        1. Mozna nejakej druh jazykove schizy. Mam ho radeji v ignore (Zak, zejo…).

        2. See above.

    2. Jacq: Stačí vyhodnotit jediný fakt.Že ta historická sklárna to balí.Přitom právě český ručně foukaný sklo byla jedna z mála věcí, co ty čínský vopice moc neuměj.Proto mě to sere na druhou.

      1. Místo „byla“ patří samozřejmě „je“.

      2. Vy osobně o tom něco víte??? Nebo tu jen plácáte?

        1. Pokud je to jinak, budu rád.

          1. Poprosím. Zareagujte na položené otázky tázací. Je to učivo ZŠ :-). Nebo klidně napište, nevím nic.

              1. Dotazy zněly jasně. Odpovědi nikde. Tak jaké dtto?

                1. :-D Tak ty jsi dobře nechápavej.A času taky asi nazbyt.Takhle bych se chtěl mít.

                  1. Nechci být úplně společensky nepříjemný. Ale nicméně pokud nechápete, co je otázka tázací, je to na pováženou. :-)
                    Také bych se také chtěl mít…

                    1. Ty vole, další píčus co nepochopil, že diskuze nejsou závody a přišel ji vyhrát.

                    2. Takhle se projevujou učitelky. Skoro každá je takhle na hlavu.

                    3. Ko-za
                      6.10.2022 v 11:49

                      pobavil :D ale občas na tom něco je

                    4. RK 5.2.2022 v 23:42

                      Omlouvám se, jdu jen náhodou kolem, co je to ta „otázka tázací“?
                      I když to „také bych se také chtěl mít“ je asi nepřekonatelné.

                    5. Ygorek:
                      Domnívám se, že se jedná o tzv. pleonazmus. Něco jako vyžranej tlusťoch nebo zaostalý retard. Může to být záměrné, ale také do vidím prvně:-D.

                    6. A rčení: „Na blbou otázku blbá odpověď“ znáte? :-D

        2. O čem? 8-o

      3. Jo, je to na picu. Vo tom ale ta sracka neni. Ta sracka je vo vysrani jedovatyho hovna na adresu ty fialovy mrdky. A jakkoli si fialova mrdka kritiku zaslouzi, tak ne timhle manipulativnim stylem. To uz 1,000x radsi budu cist grafomansky trachtaty Mrcasika.

        1. Je to jak vyrážka.Čumíš na ten výkvět, ale je to zevnitř.

  6. Skončil jsem u povinnost zajistit českým podnikatelům dostupné ceny energií. Tvrdit, že tuto povinnost má vláda, může jedině socialistický centralistický zmetek. Autora a tu jeho partaj nemůže nikdo soudný volit ani omylem.

    Jedinou povinností vlády je nesrat se do volného trhu (což dlouhodobě neplní, a proto jsou ceny energií tak zrůdné).

    1. Ty ses taky dobrej vejlupek. Ty tvoje kecy o volnym trhu jsou jak kdyz preucenej bolsevik zvanil o kapitalismu nekdy v roce 1995.

      What fucking free market r u talking about? How many pipelines supply fucking gas to CR? And how many supply gas to Europea on the whole? And from how many sources? Where is your free market for fucks sakes if just about all customers are captive? And supply severly limited and subject to political issues?

    2. A funguje trh elektřinou když cenu určují cizí důchodové fondy. Kromě kapitálových žraloků stylU soroš a už tady byla americká hypotéční krize nemovitostí dřevěných boud co mezitím shnili a jak to celý svět cáloval jak bulíci. Trh jo, s tou pohádkou běžte do tramtárie.

    3. Energie přeci kupujeme přes Lipskou burzu. A co to znamená pro běžné občany a firmy?
      Víte, kdy byla postavena většina elektráren v ČR??? Víte, kdo to financoval??? Naši rodiče, prarodiče.
      Víte, kdo financoval ropovod Družba, plynovod Bratrství? Opět to samé.
      A ta neviditelné ruka volného trhu nám to tady ukazuje již 30 let. Kdo uhradí ty škody občanům a firmám?
      A uvědomte si, že ty představy o trhu již dávno vzali za své. To teď vidíme v přímém přenosu.

      1. To, co pozorujeme, jsou důsledky ryzího bruselského socialismu. Víte, že lipská bursa je (direktivně) nastavena tak, že libovolný kupující platí právě tolik, kolik je nejdražší zobchodovaná jednotka? Dokážete si na volném trhu něco takového představit?

        Zvažte variantu, že kdokoli, kdo si koupí rohlík, za něj bude přinucen zaplatit stejnou částku, jakou ten den vydal vůbec nejbohatší kupec za vůbec nejdražší prodaný rohlík. Takhle opravdu volný trh nefunguje.

        Je to přesně stejné svinstvo jako před těmi 30 lety; a přesně stejně šílené škody, přesně stejně jako tehdy zaviněné socialistickým centrálním řízením. A nikdo nám je nenahradí. Máme to za to, že necháváme vlády mluvit do toho, jak obchodujeme a žijeme :(

        1. Osobně si dovolím nesouhlasit s tím, „před 30 lety“. Tehdy přeci byly ceny jednoznačně dané a byly přesně uvedeny na jednotlivých výrobcích tzv. MOC. pro konečné spotřebitele. A podniky mezi sebou „obchodovaly“ za dané peníze dle uzavřených kontraktů

          1. Akorát že ty ceny nedávaly naprosto žádný smysl, neboť je vymyslel centrální plánovač od stolu (no, my to zanedlouho s tím idiotským „zastropováním“ nebudeme mít o nic lepší). A právě proto nebyla jakživo k dostání svíčková a občas ani hajzlpapír.

            1. Dovolím si opět nesouhlasit. Dejte sem prosím v čem nedávaly smysl. Ale opravdu konkrétně.
              Svíčková taky byla.

              1. Nedávaly smysl, protože nebyly tržní. Cenu výrobku by měl určovat trh. Je to tak trošku historicky ověřená věc, i když se to méžná vám kovaným komoušům/socanům tak nezdá.

                1. Konkrétně v čem nedávaly smysl? Tzn. cena konkrétného výrobku. V čem nebyla „tržní“?

                  1. Akorát že ty ceny nedávaly naprosto žádný smysl, neboť je vymyslel centrální plánovač od stolu

                    Můžem dokola :)

                    1. Ne dokola. Poprosím. Vemte třeba rohlík. A uveďte v čem ta cena tehdy nebyla tenkrát „tržní“. A srovnejte s dneškem.

                    2. Rohlík. No, rohlík tehdy stál vinou socialistického nesmyslu, už přesně nevím, 30 nebo 50 haléřů, nebo tak něco, ono se to měnilo. A nedal se žrát, bylo to gumové ohavné cosi, protože to byla cena příliš nízká, než aby se za ni dal dobrý rohlík udělat.

                      Dobrý rohlík se dal tu a tam výjimečně koupit v některé pekárně, která na nadiktovanou cenu resignovala, namísto „rohlíků“ dělala třeba „selské rohlíky“, a prodávala je za cenu tržní (dodnes mne fascinuje, jak je možné, že to Mostecké pekárně tak dlouho procházelo). Ty pak stály třeba 1,50 Kčs a byly výtečné.

                    3. Ha, bylo to 30 haléřů. Co stálo toho padíka, to už po těch letech nevím. Možná brioška?

                    4. Jj. 30 určitě ne. A 1,50Kčs za ČSSR za rohlík určitě ne. A určitě tehdejší lepší než dnešní rozpékané.
                      Proč nízká cena? Tak pokud to víte, šup sem přesnou kalkulaci na tehdejší a dnešní rohlík.

                    5. 30 určitě ano, vizte výše. 1,50 také určitě ano, kupoval jsem si je tam po cestě ze školy skoro denně, pokud jsme se tedy moc nenacpali už v bistru U Hradeb.

                      A ne, tehdejší běžné rohlíky z běžné pekárny (stejně ostatně jako téměř jakékoli jiné zboží) byly mnohonásobně horší, než to, co je k mání dnes (a to do průměru počítám i ty nejhorší Babišovy hnusky). Máte-li opačný dojem, doporučuji co nejrychlejší vyšetření stran Alzheimerovy choroby.

                    6. Jasně. Rohlík za 1,50. Tak to byl dovozový z NSR.
                      Samozřejmě, že tehdy bylo vše horší než dnes :-) Dnes je všechno lepčí a kvalitnější.
                      Třeba takový Gothaj.

                    7. Ne. Jak už jsem Vám výslovně psal, byl to rohlík z Mostecké pekárny.

                      Nicméně jedna věc byla skutečně tehdy mnohem lepší. Preservativy. Nepadaly a vůbec, vůbec nikdy se neohýbaly; ale to dnešní zboží? Ani nemluvit!

                    8. Prezervativy? Mohu ti klidně s malou přirážkou odprodat něco z mých zásob s ověřenou kvalitou, neohýbají se ani nepadají.

                    9. Hupert
                      6.10.2022 v 13:14

                      to sou jako nejaký eště skladovky z původní výroby? :D

                    10. Jasně – Vulkan. Skladuju je ve svým protiatomovým bunkru. Pro případ konfliktu jsou to prý nejlíp zhodnotitelný prachy. Zvlášť když nepůjde TV ani internet.

                    11. Za to může Putin. Za Brežněva se mi to nestávalo.

                    12. Je to jen v tobě. Nevidíš, kolik kokotů ztopořil Putin v EU? A Voloďu na koksu nad ně všechny.

                    13. ocs 6.10.2022 v 1.02

                      Rohlík stál třicet až šedesát haléřů (někdy i víc) podle provedení, bývaly i tehdy rohlíky „karlovarské“ nebo „tukové“ či jiné.
                      V gumové ohavné cosi se běžně mění rohlíky i dnes, receptura výrobku je stejná.
                      Proč?
                      Rohlík je lahůdkové pečivo určené k okamžité spotřebě, proto byly ve starých zlatých časech distribuovány okamžitě, jak jste zde před lety sám vzpomínal, v nůších učedníků-cyklistů.
                      V socialistických podmínkách místy až zoufalého šetření bylo obvyklé dodávat rohlíky i s půldenním zpožděním, tedy gumové.
                      Úplně čerstvý rohlík se tu a tam dal za socialismu koupit v prodejnách malovýrobců a nutně musel být a byl dražší než rohlík z velkovýroby.
                      Podobně přecházívala z lahodně křupavého do gumovitého skupenství chlebíčková veka, což se trochu zbrzdilo celofánovým obalem, u vek to bylo již cenově „zkousnutelné“.
                      Tolik k vašim odborným závěrům v oboru pekárenství.

                    14. ygorek: myslím, že je zbytečné řešit, co kdy kde bylo lepší ve věci, kterou je možné si ověřit doma klidně ještě dnes. Stačí najít recept na rohlík, ten večer upéct a pak sledovat, o kolik je ta domácí kvalita v boji s časem lepší, než ošizený rohlík ze supermarketu.

                      Nedělám si iluze o složení kde čeho, ale řešit zrovna gumovatění rohlíků, které je jejich inherentní vlastností, snadno ověřitelnou i v domácích podmínkách mi přijde poněkud nesmyslné.

                      Současně mě zaujal znalec RK, dle kterého je rozpékané špatné (pozval bych ho domů, aby poznal rozdíl mezi croissantem, upečeným hned a takovým, který se týden válel v mrazáku, ale škoda kvalitního pečiva pro takového blba).

                    15. “ Stačí najít recept na rohlík“

                      Ha ha ha …

                      Good thing that you two shitheads are able to stay focused on the subject, eh. FFS, you have an attention span of a fucking five-year old!

                    16. fatdwi 6.10.2022 v 10.51

                      Diskutoval jsem s ocs na konkrétní téma, které nastolil.
                      Jako jinocha mě totiž zajímal proces, jímž se z rohlíku, který mi matka podala okénkem pekárny, stala gumová houžev podávaná s jogurtem při „mléčné svačině“ v ZDŠ – pekárna byla stejná, směna, receptura a materiál rovněž.
                      Nic víc.
                      Snad jen poznámka: ocs, pokud si pamatuji dobře, ochutnal kousek pečiva z naší domácí dílničky, takže jsem vstoupil do diskuse. Samozřejmě jako obvykle ke své vlastní škodě, vlákno bylo samozřejmě o něčem jiném.

                    17. ygorek: však ano, ale přenesením procesu do domácích podmínek jest možno toto téma ověřit experimentálně a jednou pro vždy se oprostit od představy, že (ne)gumovitost rohlíku má něco společného s režimem.

                    18. Takže rohlík před rokem 1989 se nedal žrát. Proti dnešnímu tržnímu rohlíku roku 2022 to byl luxus a dobrota!

                      Už to mi stačí, abych věděla, že Ondřej Čada je kecal – přání otcem myšlenky. Nejdříve si vyhodí výsledek, který chce – a pak si vycucá z prstu příčiny a vlastnosti.

                      To už tak náboženští fanatici z ideologických sekt dělávají.

                    19. Jesterka: Teď dám zase já malé OT.Dnes stačí rohlík obrátit vzhůru nohama a podívat se na otisk roštu.Pokud je tam „kasiopeja“, což znamená w, tak to pochází ze starých tunelových pecí a většinou za čerstva chutná dobře.Pokud ovšem uvidíš tečkování, tak je to z malé pekárny a tam to hodně závisí na faktoru ojebávky.To se ale bavíme o těch nejlevnějších.Kdo chce, najde si pekárnu dle chuti a je spokojen.

                    20. Jesterka: tak jestli Ti rohlík před rokem 89 připadal jako luxus a dobrota proti těm dnešním, kdy si můžeš vybrat pekárnu i druh rohlíku, tak máš asi sklerózu jak čepici.

                    21. Zkus nad tím trošku přemýšlet, proč „ceny nedávaly naprosto žádný smysl, neboť je vymyslel centrální plánovač od stolu“.

                    22. To je řečí. Ceny za socíku dávaly socialistický smysl, takže za tržní nebyly ani vydávané. Kalkulované byly náklady, a ty se samozřejmě vyjma přímých vstupů lišily. Zbožšťovat si ale pojem tržní cena v prostředí, kde jedné firmě vystaví infrastrukturu za pár mld., jiné odpustí daně na 10 let a další vyplácí dotace při téměř nulové produkci něčeho užitečného anebo naopak totálně „ekologicky“ předraženého je mimo mísu. Za socialismu se podnikalo především v soukromé sféře, byť s lehkým kriminálním podtextem. To asi potvrdí každý stavitel svého obydlí. Přispívalo to ale k růstu životní úrovně. Stát hospodařil vyrovnaně, že by plus pro centrální plánování anebo mínus za menší než západní „blahobyt“? Na obou stranách asi jak pro koho, jen té volnosti bylo na východě o kus míň. Dnes blahobyt, opět jak pro koho, ovšem většina, část dík sobě, celá dík mafiánskému rozhazovačnému státu, je v dluzích až po uši. Na nevolnost už nás třetím rokem zvykají a kdo ví, zda brzy nebude nadbytek uchazečů o členství u PSVB( pro mladé – kdysi tzv. pomocná stráž veřejné bezpečnosti, tedy občané s příkladným vztahem k veřejnému socialistickému pořádku).

                    23. Hupert: stát hospodařil vyrovnaně, Vy jste ale veselá kopa. :-D

                    24. Moussa: Stát hospodařil vyrovnaně, což vyniká zejména ve srovnání s hospodařením státu dnes, kdy se o vyrovnaném hospodaření nedá ani hovořit.

                    25. Jesterka 8.10.2022 2:17

                      Stát, zde ČSSR, hospodařil vyrovnaně, ovšem nikoliv zadarmo. Cenou za vyrovnané hospodaření bylo vybydlení infrastruktury, výrobních podniků a totální podinvestovanost.
                      Soudruzi se s tím v polovině osmdesátých letech ani netajili. Pamatuji si na jedno školení ohledně zlepšení hospodaření se senem – cestou k zlepšení výživy dojnic, kdy si jeden přednášejích, pracovník Agroprojektu Brno, dal tu práci a spočítal cenu navrhovaných opatření a počet pětiletek nutných k jeho uskutečnění.

                    26. „ČSSR, hospodařil vyrovnaně“

                      Ygnore, trolle vole, pyco vole. Je rok 2022 demente. Prestan si honit pero vohledne toho co bylo v polovine 1980s vole. To bylo ty degene nekdy pred 40 rokama. To je skoro pul stoleti vole.

                      Doby kdy jsi neuspesne podaval prihlasku do KSC jsou vole trolle vole davno vole pryc vole.

                    27. To jsem, ale nic není jednoduché. Na přírodě byl dluh soc. hospodaření dost znatelný. To se dílem napravilo úhradou likvidace ekozátěže novým majitelům za hubičku získaných firem z daní ovčanů skrz státní tunely. Nevím ale, z čeho bude nezaměstnaná většina ovčanů přispívat na obnovu aktuálně zlikvidovaných českých lesů, až je stát zprivatizuje za odpuštění kousku dluhu věřitelům?

                  2. No, tak tržní nebyla proto, že ji neurčil trh, nýbrž centrální plánovač.

                    A na hovno byla proto, že centrální plánování z principu věci nefunguje a fungovat nemůže.

                    1. A ten „trh“ tu cenu určuje jak? A kdo nyní „centrálně plánuje“?
                      A proč by měla být tenkrát cena na hovno? Nějaké konkrétní argumenty?

                    2. Ano, spousta konkrétních argumentů. Ten odkaz je rozebírá tak detailně, jak by to zde v diskusi nebylo naprosto možné.

                    3. https://cs.wikipedia.org/wiki/Trh_(ekonomie)

                      ceny nedávaly naprosto žádný smysl, neboť je vymyslel centrální plánovač od stolu

                    4. Jak to píšou na wikipedii, tak to musí být pravda.:-)
                      Osobně by mne to fakt detailně zajímalo. Kalkulace na dané zboží, třeba rohlík v ČSSR a nyní.
                      Argumenty typu „ceny nedávaly smysl“ jsou o ničem

                    5. Jistě, kalkulace. Ono je to asi marné, marné, marné — to je jak mluvit do dubu :(

                    6. Ano jak do dubu. Tj. napište náklady na konkrétní výrobek: suroviny, energie, mzdové náklady, režie atd. a to za socialismu a teď za kapitalismu. Nic víc, nic míň

                    7. Už bych ani na ty absurdní výkřiky do tmy neodpovídal, nebýt teď za kapitalismu. Teď, stokráte bohužel, tady není kapitalismus ani smykem — kdyby tomu tak bylo, měli bychom dnes tisíckrát méně tisíckrát méně závažných problémů. Bohužel, ač to zpočátku 90. let vypadalo chvíli nadějně, od 97. roku dál to šlo do háje, a od té doby až dodnes je čím dál tím hůř :(

                      Dnes (a už dávno předtím) zde máme, stokráte bohužel, ryzí socialismus; a právě proto to vše stojí za ekskremento. Není (zatím ještě) až tak úplně tuhý, jako ten, který zavinili před desítkami let komunisté; ale demokraté na tom usilovně pracují, a už dnes to není lepší o mnoho. A bude hůř; obávám se, že důsledků horších, než jaké spáchala ta komunistická svoloč, se dožijeme ještě i my starší.

                      A když už tedy stejně píši:
                      – za kapitalismu má každá pekárna výrobní náklady jiné, a ten jediný, komu do nich něco je, je její vlastník;
                      – za socialismu je nelze určit a jakýkoli pokus tak učinit je odsouzen k nezdaru; detailní a přesnou analýzu, proč tomu tak je, už jsem Vám odkázal dvakrát.

                    8. No napriklad zakon na tvrdou cenzuru cinskeho typu Rakusan intenzivne pripravuje, napriklad. Takze jako vzor slouzi komuniste velmi dobre.

                    9. ocs 6.10.2022 v 1:18

                      Tvorbou cen výrobků se okrajově zabývám od nástupu do praxe dodnes, dnes pouze v oblasti příprav podkladů týkajících se materiálovéa pracovní náročnosti.
                      Pracoval jsem pro podniky družstevní, komunistické i soukromé, i pro sebe a metodika se příliš nelišila.
                      Kalkulace centrální není nesmyslná, ale v případě státu vždy politicky ovlivněná a tudíž nemožná.
                      Je zajímavé, že odkazujete verzi Urzovu a ne Misesovu, protože u Misesova je jasnější, alespoň pro čtenáře- vidláka, i když tento (tu vazbu mám prostě rád) nečetl originál, ale spokojil se s překladem do češtiny.

                    10. ygorek: zaměňovat stát a firmu, byť státní, není možné. Pro státní firmu platí plánování dost podobně, jako pro soukromou, potud máte pravdu – protože obojí má nějaké vstupy v nějaké výši a Vy už pracujete v rámci daných omezujících podmínek konkrétního provozu.

                      Na úrovni státu ale vytváříte i ty firmy a jejich vstupy. A tam už nemáte šanci to udělat smysluplně i kdybyste žádnou politikou ovlivněn nebyl, právě proto, že Vám omezující podmínky chybí. Jasně, ani stát nežije ve vzduchoprázdnu, takže určitě podmínky tam jsou, např. cena materiálů nebo surovin, které jsou potřeba a přitom je nelze získat uvnitř státu. Problém je tedy de facto ve všem, v čem vnější omezující podmínky nejsou a jste coby stát jejich tvůrcem. Tam se to zadrhne, i kdybyste nejméně politický člověk v historii lidstva.

                    11. fatdwi 6.10.2022 v 10:39

                      Vidíte, já se domníval, že moje these „kalkulace centrální není nesmyslná…je nemožná“ je
                      docela srozumitelná zkratka.
                      O tom, co už je, a co ještě není, politika, diskutoval nemohu, tolik času nemám.

                    12. ygorek: ta zkratka ale byla zdůvodněna politikou a to není pravda. Nemožnost vyplývá z jiných faktorů, ať už byste chtěl (jakože nechcete) diskutovat o pojmu „politika“ jakkoliv zeširoka nebo ne.

                    13. fatdwi 6.10.2022 v 10:50

                      Neshodneme se jako obvykle (nebo jen často), ale trvám na svém.
                      Proč?
                      Mám svá omezení, nedokáži abstrahovat politiku v diskusi o činnosti státu (nebo „centra“).

                    14. ygorek: tak zkuste slovo „stát“ nahradit slovem „korporace“, výsledek bude stejný. I když, i v korporacích se jede „politika“, takže možná bysme se neshodli ani tam. Na čem se ale shodneme je ten základní princip, slovíčkařit netřeba.

                    15. ygorek
                      6.10.2022 v 10:45

                      pokud je nemožná, tak je nesmysl to zkoušet, čili v tomto případě se oba významy překrejvají

                    16. Tržní cenu určuje asi pět supermarketů na trhu. Tedy v zásadě téměř centrální plánování.

                      Ale když někdo nenávidí stát, tak totéž od státu je fuj, totéž od korporátního oligopolu je tržní ráj. Na obsahu nezáleží, důležitý je vnější nátěr.

                    17. Jesterka: pokud jste v USA, tak jste teda slušně našrot docela brzy. I pokud si na to jen hrajete, tak bylo sotva 8, to není hezká vizitka.

                      „Zapomněla“ jste na drobnost a to, že vstupy dodavatelů supermarkety neurčují a je to zcela zásadní věc pro cenu všeho, co se v nich prodává. Tedy není možné, abyste tam našla čerstvé mléko za 12.90, protože i když by to supermarket samozřejmě rád udělal, jeho možnost „určovat tržní cenu“ je významně omezena. Zatímco v centrálně plánované ekonomice se s něčím takovým nemusí samoosluha zalamovat, protože soudruzi řekli, že cena bude 2 Kčs za litr, je to na tom rovnou natisknuté a hotovo.

                    18. ocs 6.10.2022 v 0:58

                      K uvedenému odkazu bych si dovolil připomenout, že k onomu a) je pro úplnost vhodné přidat i b), jako to udělal pan Mises.
                      Dokázal, že úřednické plánování je nemožné a pokud se úředník hodně netrefí významně, nastávají problémy s uspokojováním poptávky a to je špatné. Plánování podnikatelské možné je. Pokud se podnikatel netrefí, zkrachuje, což je naprosto v pořádku.
                      Dále bych neabstrahoval fakt, že ceny i kapacity je v případě úřednického i podnikatelského plánování nutno v průběhu času korigovat.

            2. Tys osobně zažil tu dobu, kdy nebyla k dostání svíčková a hajzlpapír? Já ano. Takže vím, že kecáš. Ale nejsi v tom sám. Ovšem tisíckrát omílaná lež se kvůli tomu pravdou nestane.

              1. podle souhrnu mnoha různejch vzpomínek je naprosto zřejmý hlavně to, že to bylo výrazně místně odlišný, někde bylo, a někde nebylo

                rozdíl dneska je, že na malejch vesnicích není ani to hovno, často ani ta socka už tam skoro nejezdí, takž starší a hůř-mohoucí jsou odsouzení k pěknejm sračkám, zatímco dřív tam byla aspoň nějaká ta centrálně naplánovaná jednota, i když měla malej sortiment, případně možná byly i pojízdný prodejny

              2. Daimon
                já jsem tu dobu zažila a má pravdu, jen zapomněl, že nebylo ani dost těch rohlíků a chleba, mléko teklo z přepravek a brambory byly překvapivě také tekuté.

                1. Hm, na nedostatek peciva si teda nepamatuju. To spis tento fenomen nastava dneska, treba Coop ve Velharticich je tim tak tri hodiny pred zavirackou typickej. Nebo Tesco v Susici, jen maji ten cas chloupek kratsi.

                  Mliko vychcany do tech modrejch prepravek byl holt doosledek tech genitalnich PE pytliku. Za to meli komari nekoho povesit za pytlik. Pritom co si pamatuju, tak v 80kach stalo cervny 3,10 Kcs a modry 2 Kcs, tedy v prepoctu na dnesni kupni silu to bylo tehdy o cca 1/3 drazsi, nez dnes v Tetrapacku.

                  1. Ale jo, nedostatek pečiva na vsi byl občas reálný, protože „krámská“ musela předobjednávat počty bochníků chleba a housek den nebo dva předem, no a někdy se stalo, že ve vsi zastavil autobus s hladovými svazáky, co se právě vraceli z nějaké té komsomolské akce a když vykoupili všechny předobjednané rohlíky, tak si žádný místní už neškrtnul. Žádná krámská si nedovolila, aby jí rohlíky a chleba zůstaly na krámě a ztvrdly k nepoživatelnosti. Mám dojem, že to pak pocítily na výplatě.

                    1. Je to stejně paradox. Ten zlý neekologický komunismus skutečně šetřil, zatímco dneska se jídlo vyhazuje do kontejneru, ale hlavně, že má firma nakoupené eko odpustky. A každé osmé děcko nemá na obědy ve škole.

                    2. Komunismus nešetříl. Prostě za komárů převažovala poptávka nad nabídkó, vona socialistická ekonomika nigdá neuměla vyrobit dosť všeckýho co lidí sceli. Taky proto že byla plánovaná a proto pomalá.
                      Navopak v kapitalismu převažuje nabídka nad poptávkó, protože kapitalistická ekonomika dokáže vyrobit všeckýho mraky. Kapitalista sce co névíc prodat, aj za cenu že neco se neprodá a pak vyhodí.
                      A samo že se nevyhazuje enom jídlo. Známá dělávala ve spalovně a kolikrát donesla knihy nebo voblečení, nový, zabalený. Neprodalo se.

                  2. proč je vlastně tetra i dneska vo kačku levňéší, než PETka? pže krabice vyplnijou optimálně prostor v kartonu a ten na paletě, zatímco kulatký PETky vozijou kolem sebe vzduch?

                    proč teda nedělajou hranatý PETky, jak třeba relax má v nich pomrančový džucy?

                2. V Praze bylo pečiva dost, ale pokud si člověk chtěl pochutnat na poctivé práci, tak musel do Mostecké.To už tady někdo nedávno zmiňoval.Pamatuju fronty až na Malostranské náměstí.Na venkově to fungovalo na bázi objednávek.V letní sezóně objednávali vždy trochu víc a pak to lufťákům podpultově poskytli s patřičnou přirážkou.Ale chleba byl ješte teplej a vždycky jsem cestou z krámu sežral jednu patku anžto se nadalo odolat.

                  1. Forge: Karlovo náměstí rok 1986 – 1988 rohlíky nebo obecně pečivo už nebylo v 16:00, chleba v 16:30, celkem pravidelně dle slov prodavaček, pro mě problém, protože pracovní doba končila v 16:20. Takže kdesi v Praze možná pečiva dost, ale rozhodně ne všude v Praze. V úterý jsem dostala chuť na smažené žampiony, když jsem si je chtěla koupit, tak mi prodavačka řekla, že v úterý rozhodně ne, protože žampiony jsou vždycky ve čtvrtek, ulice Palackého. Ve stejné ulici dovezli roštěnou a byla fronta dlouhá jak týden, pochopitelně to bylo jen „pár“ kusů, protože zbytek si rozebrali pod pultem.

                    1. moussa 0:49
                      Tak to jsem špatně pochopil.Odpo už opravdu nebylo.U nás na venku dodnes.Teď jsem byl v krámě pro vostrý a zrovna se tam nějaký turista rozčiloval, už nemají nic.Teda kromě koblih.Ale to jako kombinace s turistickým salámem asi nic moc:-)

                    2. Forge:
                      u nás na vsi je taky pečivo jen do 9:30 a pak už celý den nic, ale s tím nemá nic společného plánování. To je proto, že krámská je protivnej a línej puchejř a objednává toho málo. Ale zvykli jsme si a jezdíme jinam, kde je pečiva dost až do večera.

                    3. moussa:
                      Náš krámskej je schopnej, ale taky přešel na objednávky a ty trvanlivý krájený hnusy nevede.Budiž mu blahořečeno za to, že stejně vždy objedná víc pro ty turisty.Jenže s těma je taky potíž.Je krásně, přijde jich pár.Je hnusně jsou davy.A nahoře máme ještě Jednotu a tam kdokoliv kdykoliv přijde pro chleba tak obligátně:“A máte objednáno?Ne, tak litujeme!“Místní Jednotu ale drtivě bojkotujeme, anžto během čínského moru nás vyhazovali bez náhubku.Přitom vedle ve vesnici to neřešili.Takže výmluvy na nařízení v řetězci nás urazily a vypadá to, že budou končit a nikdo truchlit nebude.

                3. Já si na tu dobu pamatuji dobře.

                  Nedostatek pečiva jsem před rokem 1989 nikdy nezažila. Koupila jsem pečivo kdykoli. Pouze miniobchůdky ve velmi malých vesnicích občas neměly, protože těch 5 chlebů pro vesničany občas vykoupili turisté.

                  Mléko před rokem 1989 bylo báječné a chutnající. Dnes je to bílá voda, občas nastavená na tučnost přídavkem rostlinného oleje.

                  S bramborami a jejich kvalitou jsem problém rovněž neměla. Nemluvě o tom, že jsem mnohokrát byla povinně na bramborové brigádě coby studentka, a později na česání chmele coby studentka. Čeho se ale dnes využívá, že brambory se dají nacpat dusičnany, a ony to uloží a vypadají velké.

                  Vůbec jakákoli zelenina se dá nacpat dusičnany, a pak jíte ledek s příchutí zeleniny. Rostliny to uloží do vakuol, a zvláště pokud se sbírá nedozrálá, tak máte roztok ledku namísto zdravé rostlinné stravy. V supermarketech se pak zelenina a ovoce nechá dozrát v etylénu, což je rostlinný dozrávací hormon. A vy máte dojem, že ta srajda co kupujete je bůhvíco.

                  1. Jesterka: nevím, jaké miniobchůdky ve velmi malých vesnicích myslíte, pamatuji jednu velmi malou vesnici a tam žádný miniobchod nebyl. Jezdila tam pojízdná prodejna (tuším jednou za týden), kde se místní prakticky poprali a ten zbytek zajišťovala řídící v místní hospodě (chléb, máslo, minerálky) a ta to rozhodně neprodala turistům, protože se to objednávalo.

                    Také jsem byla jako studentka na bramborách i na chmelu, ale nechápu, jak to souvisí s tím, že všeho bylo málo.

                    Jaké bylo mléko, nevím, nepiju ho a nikdy jsem ho nepila, ale pamatuji ten smrad z toho mléka, které vyteklo z přepravek. Pravda, dnešní tetrapakové když se zkazí smrdí mnohem víc, ale to je zase za cenu, že vydrží mnohem déle.

                    S bramborami byly problémy většinou, ne vždy, ale většinou. O ovoci a zelenině snad vůbec nepište, protože jsem zažila, jak se lidé prakticky poprali kvůli mandarinkám, chtěli mě kamenovat kvůli jahodám, broskve kupovali zelené. Za komoušů to se zeleninou a ovocem nebylo špatné, jen jste musela být u zdroje, jinak jste měla smůlu. Bylo to jako se vším, bylo, ale ne dost pro všechny.

                    1. S tím, že všeho bylo málo – souvisí s tím, že jako očitý svědek a pamětník doby před rokem 1989 – to nemohu potvrdit. A kdokoli to takto an bloc napíše, tak je lhář. Prostě hledat objektivitu mezi lidmi, kteří chtějí z doby před 1989 udělat zlo za každou cenu, je prostě marné.

                      Věci přírodní, dnes by se řeklo biokvalita – kupodivu podléhají rychlejší zkáze. To je naprosto normální, a každý myslící člověk to ví. Konzervované, umělé a chemicky ošetřené potraviny zase vydrží díle, jen to má jiné důsledky.

                      Zelináři a řezníci byli prostě za komunistů veksláci. Byla trochu jiná doba. Dnes je banánů a pomerančů dostatek. Jen za chvíli budete jablka kupovat za půlku výplaty a u broskví se nedoplatíte.

                      A pokud chcete pokračovat v duchu, že před rokem 1989 byla všechno špatně – tak bych doporučil nemluvit o cenách energií, nájmů, nebo o rychlosti výstavby infrastruktury, přehrad, silniční sítě, bytů, továren, atd. – zvláště ne ve srovnání s rokem 2022 a dalším výhledem.

                    2. Jesterka: připomínáte mi jednu (nevlastní) větev širší rodiny, kde manželé dnes již důchodového věku pomáhali budovat socialismus v barvách SNB. Mají naprosto stejné řeči o tom, že v „obchodech bylo všechno“ a je pravda, že tenkrát to u nich nevypadalo úplně špatně a objektivně se měli lépe než spousta jiných. Holt přístup fízla k nabídce v řeznictví, zelinářství nebo elektru byl jiný než u obyčejného zaměstnance a podpultovky frčely ve velkém.

                      Když se rozvykládají, tak se chce člověku místy smát a místy je mu z nich na blití. Tím mi je taky připomínáte.

                    3. re: Jesterka

                      Jsem také pamnětníkem. Takže když mi bylo tuším dvanáct až čtrnáct, dostal jsem kolo, favorita. Tím byl z poloviny vyčerpán kvartální příděl kol pro síť prodejen jednoho spotřebního družstva. Ani jedno z těch kol fyzicky na prodejnu nedostalo. Když u nás otevírali nový obchoďák, tak byla fronta přes půl náměstí, protože tam měli víceméně všechno. Dokonce i dva favority. Teď budou starší kluk a mladší holka potřebovat nová kola. Schválně, najdete nějaký rozdíl v šíri nabídky a dostupnosti? Nemluvě o tom, že pokud si pamatuji, stál tehdy favorit okolo litru, tedy asi půl platu. Když nebudu rozežraný, dostanu kvalitnější kolo v přepočtu kupní síly i levněji.

                      Když si horolezci doma dělali hexcentry, vklíněnce, sedáky, šili spacáky, dokonce vím o domácí výrobě cepínů, také nebylo primárně proto, že by to vyšlo levněji, ale takové věci prostě byly naprostou výjimkou v obchodní síti.

                      Teď starší mladej zatoužil po stavebnici němesského tanku. Je tedy pravda, že to nebylo jednoduché na vybírání, okamžitě k dodání bylo u tohoto typu od různých výrobců asi deset stavebnic v různých variantách. Vím, jak to chodilo s dovozem stavebnic přes kamioňáky, s dovozem barviček, atd. Ceny domácích stavebnic byly v desetikorunách (tj. ve stokorunách), za B-17 1:72 dotah dával v polovině osmdesátek na burze známý tuším 1200,- Kčs, jeho plat byl asi dvojka.

                      Mrazák jsme měli z jiného obchodu, přes půl republiky. Důvod byl zřejmý, spotřební dužstvo nějký takový mrazák skoro nedostávalo a byli i jiní potřební. Když jsem ho sháněl před pěti lety, tak jsem měl internetu dost. Přišeli jsme do jednoho ze třech elekter v našem malém městě, dostal na výběr několik typů, ukázali jsme rukou, oni se zeptali kdy a kam ho budeme chtít, což klaplo. Onehdá jsme vybavoval kuchyni. Variant domácích spotřebičů.

                      Jako pamětnice si asi pamatujete povolení k nákupu stavebnin, vydávané se stavebním povolením. Když stavěli naši, bylo dokonce u cihel limitované na množství (naprosto nepostačující), zbytek se „sháněl různě“. Ano, to jsme si v posledních cca. dvou letech zopakovali, ale situace se vrací k normálu, trh si to řeší.

                      Fronty před mototechnami a možnost výběru (zelené už nejsou, vyberte si z okrové, hnědé, modré), významný pohled (připlatíš nebo ne). Kombíky nejsou a budou až příští rok (významný pohled, za všimné by asi nějaký byl). Tak jsme měli okrového trabanta asi za 38 tis.? v roce asi 1982, tj. cca. necelých deset až jedenáct čistých příjmů mých rodičů.

                      Nájmy byly v přepočtu nižší, ale nabídky extrémně limitovaná co do dostupnosti (léta čekání) a pochopitelně i co do kvality (bral se doslova jakýkoliv byt). Vlastní byt pořídit nešlo (jako smostatná věc byt neexistoval), dům tedy ano, ale v té době bylo fakticky nerealizovatné si ho někde objednat na klíč.

                      A tak to bylo se vším, ne že by byl problém přežít, ale pokud jste chtěli takřka cokoliv nad to, naráželi jste na dnes neuvěřitelné komplikace.

                      Pochopitelně ani dnes není všechno růžové. Nevíte o nějakém eshopu, kde by měli kompletní nabídku barviček Hummbrol? Většinou je jich nejméně polovina vyprodaná, takže je těžké dát dohromady objednávku za jedno poštovné. Pořád ale nemusím čekat, až seženu bony nebo je přitáhe za pár měsíců kamioňák z imperialistické ciziny.

                    4. „Jsem také pamnětníkem.“

                      Konecne jste tam kde je vam nejlip. V masturbatornim hadani se o tom jestli za bolsevismu bylo lip nebo hur nebo vo hodne hur nebo vo hodne lip. Na todle tema dokazete srat hovna hodiny a hodiny, probirat rohliky, jizdni kola, auta, OPH, fucking name it.

                      Takze si blbeckove uvedomte dve veci.

                      Za prvy. Zvaneni o nejakym bolsevismu nebo socialismu nebo komunismu je ANACHRONISTICKA picovina. Ten spolecensky system skoncil pred vic jak 30 zasranymi lety a to jednou provzdy. Bohuzel. Bohuzel proto ze se socialismem Druheho Sveta skoncil taky welfare state Prvniho Sveta, coz byl mozna idealni kompromis mezi kolektivismem/individualismem. Ted je nicmene historicky eradikovan. Coz znamena ze plebsu, coz jsme my vsichni, bude o hodne hur.

                      Za druhy. Vytahnete si kurve do pice uz jednou hlavu z prdele a pochopte ze tim ze jste emotivne zaujati proti socialismu (nebo cemukoli jinymy, treba rusakum) jste extremne snadno manipulovatelni. Je OBTIZNE manipulovat cloveka pouzivajiciho RACIONALNI MYSLENI ale je EXTREMNE SNADNE manipulovat imbecilka kterym cloumaji emoce. Takze staci aby vam nekdo predhodil socialismus/komunismus/bolsevismus nebo treba ty rusaky a uz panackujete jako ti poslusni psici kteryma jste. Nakonec to pica Reichl se tady v tom textu o to taky snazi – dost amatersky, ale snazi.

                      As stated above – extract your head out of your ass, smell the fucking coffee, and FOCUS ON THE PRESENT AND THE FUTURE!

                    5. Poznání dějinných souvislostí přeci přispívá k pochopení světa a fungování společnosti i člověka v ní, Jacqu. Bohužel, mnozí své poznatky přinášejí poněkud unylou formou na rozdíl od tvé svěží excitované. Asi netuší, že souběžné vyvolání silné emoce u posluchače přispívá k pevnějšímu uchycení sdělené informace v paměti.

                    6. „Poznání dějinných souvislostí“

                      You need to check out the difference between deductive and inductive or abductive reasoning. Analysis vs. synthesis. Zcela jiste clovek spoleha ve svem uvazovani na poznani ziskane v minulosti nebo studiem minulosti. To vole kurva do pici neznamena ze kdyz se neco stalo v minulosti tak se to stane v budoucnosti kurva do pici vole. Check out Karl Popper vole.

                      Be that as it may, masturbatorni zvaneni o jizdnim kole nebo rohliku nebo naky jiny picarne has nothing to do with the aforestated. To je jen masturbatorni zvaneni o jizdnim kole nebo rohliku nebo naky jiny picarne.

                      At uz to je jak chce, jako obvykle jsi nepochopil MESSAGE. Message je ze pokud je clovek emotivne na neco zahackovany, lhostejno jak, tak je SNADNO MANIPULOVATELNY/OVLADATELNY. Takovemu dementovi staci cokoli zabalit do obalu ktery excituje jeho zainteresovanost, i.e. komunismus, a panackuje jak psik.

                    7. Ja jsem samozrejme take pametnikem. Leccos se tehdy sehnat dalo, ale srovnavat to s vrcholem konzumni spolecnosti dnes, to pochopitelne nejde. Tehdy zase byly jine veci fajn. Nemuzu proste rikat, ze na sukani je stihla krasna baba nahovno. Ale je taky dobry si priznat, ze ty oplacany vetsinove lip varej. Idealni zrizeni proste neni.

                    8. LWG, vše o čem píšeš se brzy vrátí i bez socialismu a jak se bude nazývat zdejší zřízení bude všem putna.

                    9. Re: Jesterka 8.10.2022 v 2:13

                      Ono s tou biokvalitou a inými teoreticky úžasnými vlastnosťami socialistickej potravinovej produkcie to bolo tak, že by to súdruhovia aj radi spravili trvanlivejšie, ale nemali na to prostriedky.
                      A nemysli si, že chemické ošetrovanie tam nebolo – postrekovalo sa všeličo a všeličím…

                    10. Jo, ale CSN byly, stran ochrany spotrebitele, lepsi.

                    11. ČSN? K čemu to? Já už vybírám v lese stromy, který mají alespoň trochu jedlou kůru. Hlízy Jiřin taky nebudou marné až dojdou zemáky.

                    12. Může mít vůbec Jiřina na rozdíl od jiřiny nějaké hlízy?

                    13. Esi bévalo za komunistů všeckýho málo = to bylo relativní. V novinách bylo všeckýho dosť, třeba pětileté plán výroby ocele a betónu se dycky plníl aj překračovál, ale to eště neznamenalo, že ve stavebninách se daly kópit hřebíky nebo cement.
                      Ceny energií – jako pamětnik zdražení benzínu ze 4 Kč na 6,50 si pamatuju jaký kolem teho tenkrát bylo haló. Na zeď Ústředního hřbitova v Brně gdosi napsál:
                      Buďte rádi, že jste ztuhlí – zdražili nám benzín, uhlí!

                    14. Vltavo, všeho málo nebylo. Pamatuju, že třeba v šedesátkách měl v našem maloměstě kdejaký obchod svítící nápis z neónů, bylo dost hesel, nádraží s funkční pokladnou, v kině hotové filmové menu – týdeník, krátký film a hlavní chod….a bylo víc času, zvlášť po zavedení té anglické soboty.

                    15. Nepsál sem, že všeho bévalo málo, ale že to bylo relativní.
                      Třeba teho zdraženýho benzínu za 6,50 bylo samo že dosť.

                    16. Máš absolutní recht.

                    17. Jesterka 2:13

                      Jesterko, nemůžeš potvrdit, že za komoušů bylo všeho málo, ale současně tvrdíš, že zelináři a řezníci byli veksláci? Jak by se z nich mohli stát veksláci, když bylo všeho dost?

                      Každá prodejna měla plán tržeb, ten musela splnit. Jenže ho nešlo splnit, když nedovezli dost zboží. Tak se to dělalo tak, že někteří uplatili závozníky, aby jim dovezli zboží. Když už je uplatili, tak toho dali na pult málo a zbytek prodali pod pultem. Splnili plán, pomohli kamarádům, značka ideál. Jenže to by nebylo možné, kdyby všeho byl dostatek. Už to chápeš?

                      Zajímavé je, že režim kdoví proč označil zelináře a řezníky, přitom třeba ve skle, porcelánu a kobercích se kradlo mnohem víc, protože se druhá a třetí jakost prodávala za cenu první. O tom překvapivě soudruzi mlčeli.

                      Neříkám, že před rokem 89 bylo úplně všechno špatně, špatně toho byla až hrůza, nicméně to byl celý systém, nelze říct, tohle bylo fajn a tohle taky, jen tamto kdyby bylo trochu lepší. To není možné, protože to takový systém neumožňuje. Faktem je, že je zcela irelevantní, jestli bylo pečivo nebo pomeranče, horší byla celková nesvoboda, nesmyslné trestání nepohodlných, neustále boje komunistů o moc.

                      Ale pobavit se můžeme, ceny nájmů byly mírné, protože i úroveň bydlení byla řekněme mírná, ceny energií byly mírné, ale bylo těch energií málo, časté výpadky, jak se říká, topilo se mazutem a soudruzi mrzli, uhelné prázdniny například. Také byla výrazně nižší spotřeba energií, mnohem méně spotřebičů, apod. Silniční sítě se stavěly rychleji, ale za chvíli byly na těch silnicích krátery. Jiným slovy všechno bylo levné, ale také to za moc nestálo. Ale asi to nepadne na úrodnou půdu, protože se zdá, že čerpáš výhradně z toho, co tenkrát říkali na ČST a psali v Rudém právu.

                  2. Jesterka: ještě jedna věc by mě zajímala, v kterém přesně obchodě Ovoce zelenina jste před rokem 89 nakupovala a měli tam všechno?

                    1. Moussa: Ještě jedna věc by mě zajímala, ve které škole jste se učila číst. To musela být asi nejhorší škola v této galaxii vůbec. Protože v celém vlákně a mém příspěvku se řeší údajný smyšlený nedostatek pečiva. Ovoce, zelenina, hmoždinky, šachové figury, kalkulačky pí 108 – a jejich dostatek / nedostatek kromě vaší fantazie v mém příspěvku nebyl ani zmíněn.

                    2. co to meleš?

                      tom, že jsem mnohokrát byla povinně na bramborové brigádě coby studentka, a později na česání chmele coby studentka. Čeho se ale dnes využívá, že brambory se dají nacpat dusičnany, a ony to uloží a vypadají velké.

                      Vůbec jakákoli zelenina se dá nacpat dusičnany, a pak jíte ledek s příchutí zeleniny. Rostliny to uloží do vakuol, a zvláště pokud se sbírá nedozrálá, tak máte roztok ledku namísto zdravé rostlinné stravy. V supermarketech se pak zelenina a ovoce nechá dozrát v etylénu, což je rostlinný dozrávací hormon. A vy máte dojem, že ta srajda co kupujete je bůhvíco.

                    3. Pamětníkem, sakra.

                  3. Jesterka 7.10.2022 v 19:45

                    Etylén není hormon, ale plyn uvolňovaný zrajícím plodem a urychlující zrání plodů sousedních, snad by se dal použít pojem „feromon“.

                    1. „Etylén není hormon“

                      Ygnore, you endlessly stupid bolshevik troll, who gives a flying fuck? What do you think this is, you fucking imbecile? A chemistry class? Fuck, no. The issue is the quality of food you fuckwit.

                    2. tak eště, že je mezinárodně všema chemikama i biologama brán a uznáván jako rostlinnej hormon, ty feromone

                    3. Behemot 8.10.2022 v 14:19

                      To máte pravdu, definice se mění, je to jako s těmi vakcínami.
                      Já se to učil ještě bez etylénu, takže se omlouvám za produkci dezinforace.

                    4. ygorek
                      8.10.2022 v 15:27

                      zas tak často se to nemění, todle konkrétně je ustálený už nějaký to desetiletí…

                  4. Pečivo za socíku = ráno bylo, vodpoledňa nebylo.
                    Mlíko nevim, ale podmáslí se vod té doby zhoršilo, to je pravda.
                    Ledek, draslo a NKP bévaly běžný hnojiva keréma se tenkrát práškovalo. Pod herteple samo že taky.
                    Etylén = ovoce ho přirozeně vylučuje. Kvůlivá temu só např. velkosklady jablek z pohledu požární bezpečnosti výbušný prostředí, ze zákazem votevřenýho vohňa, dveřama votevíranéma ven a křížovém pasivním větráním.

                4. moussa 6.10.2022 v 14:17

                  Máš pravdu. Rohlíky byly k mání jen dopoledne a chleba do odpoledne. Neprodané pečivo se pak nemuselo vracet do pekáren a recyklovat, jak je tomu dnes a mnoha spotřebitelům velkovýrobního pečiva vadí zase tohle. Tempora mutans…
                  Tekuté brambory byly jen řídkým problémem, černá (mokrá) hniloba se dala eliminovat pravidelným tříděním. Horší byla hniloba suchá. U černé hniloby, kterou zmiňuješ, šlo o kombinaci bramborám nepříznivého počasí a odrůdové sklady. Relativně rychle byly vyšlechtěny odolné odrůdy a počasí se také umoudřilo. Pokud se pamatuji, tak proti černé hnilobě postřik nebyl.
                  Podotýkám, že černou i suchou hnilobu jsem zažil u vlastních brambor, podle dnešních měřítek produkovaných skoro v „bio“ kvalitě. Poslední jarní přebírání a třídění sadby byla hnusná práce.

                  1. ygorek

                    Já myslím, že byly zkažené, ale nerozumím tomu, takže třeba byly nemocný, že byly „řídký“ by nevadilo tolik jako ten strašlivý puch.

        2. Jsem zmaten. Uvádí se, že Orwell byl ryzí socialista. Ve zkratce spravedlivě všem dle zásluh. Za tohoto předpokladu mi vychází, že Brusel nemůže generovat nic socialistického. Stejně nepřesně se zažil debilní termín veřejně právní televize. Fuj. Co je tam sakra právního. Leda tak ta jejich propaganda. Proto navrhuji používat a zobecnit to na termín Bruselská diktatura, což přesně označuje podstatu věci :-) A také tím právě dochází k degradaci skutečné definice socialismus, na který ovšem nikdy nebudou lidi.

          1. Orwell byl socialista, ale nakonec prohlédl… ;-)

            1. Neprohlédl ani náhodou. Akorát to tak vypadá, protože byl příznivcem jiné ideové větve než byl tehdy dominující stalinismus. 1984 není kritika socialismu, ale kritika stalinismu.

          2. Na veřejno-právní televizi je právní to že vznikla ze zákona a ze zákona je taky placená.

        3. Vy asi moc netušíte, jak se obchodu s energiemi a co je technicky možné nebo nemožné, že?

          1. No tak nám to vysvetli, ako sa obchoduje s energiami a čo je možné a nemožné. Radi sa necháme poučiť.

            1. „obchoduje s energiami“

              Tak v soucasne krizi hlavne nejde o „OBCHODOVANI S ENERGIEMI“ ve smyslu nejakeho obchodu na trhu. On stejne zadny velky trh co se tyce dodavky plynu neexistuje. Dodavatelu je jenom par, ie. Russia, Norway, and that’s about it. Nemluve of tom ze FUCKING SUPPLY ROUTES ARE EXTREMELY LIMITED. Do Evropy vedou cca tri ctyri plynovody. Kde je nejakej trh?

              Na urovni TRANSMISSION/TRANSIT SYSTEMS (as opposed to DISTRIBUTION SYSTEMS), zadny trh neexistuje. Na urovni DISTRIBUTION SYSTEMS diky unbundling trochu jo.

              Tady nejde o obchodovani – to je geopoliticka zalezitost. To ze do toho nekdo muze srat rohliky jako ty kreteni ygnor a farwki je zlej sen.

      2. RK 5.10.2022 v 23:50

        Jak byla postavena většina elektráren v ČR a kdo to financoval, je lhostejné.
        Pamatuji se, že v rámci privatizace dostaly akcie energetických firem (je to zkratka, snad pochopitelná) třeba obce.
        Co s nimi provedly?
        Okamžitě je prodaly.
        Co chtějí teď?
        Pomoc od státu.
        Tyyy jooo!

      3. Mojí rodičí ani prarodičí žádnó elektrárnu nefinancovali, to vím jistě. Ropovod už vůbec né. Nemňeli z čeho, byli chudí.
        Možná tí vaší, esi byli prachatí.

        1. eslivá nebyli chudí právěvá kvůli temu, že jim režim všecko zebrál

        2. Hm, a zamyslel jste se někdy nad tím, PROČ byli chudí? ;-)

          1. Proč bych se nad tem zaméšlál, to vím přesně, proč byli mojí prarodičí chudí.
            Mojí babička podepsali svýmu synovcovi ručitelství na vobchod. Ten zkrachovál, synovca prohlásili marnotratníkem (nesvéprávné) a babička s rodinó ty dluhy spláceli přes 20 let.

    4. OCS +1

      Je to pořád stejná písnička…

      Znovu a opět ten socialismus nefunguje. Znovu a opět se tu pokrokové země s Německem v čele snaží o zavedení socialismu.
      ČR měla šanci, se proti Green Deal sračkám alespoň vymezit. Ale pan Babiš vše bez skrupulí podepsal. Pak Covid, přišla válka….

      No je jasný, že za vše může kašpárek Fiala! Tohle se tady v diskuzích bude líbit, i když dle hodnocení té snůšky sraček to tady se čtenáři není ještě tak zlé.

      Vládo dej! Vládo pomož! Reguluj! Nařiď! Jo no jasně, to nám pomůže… až tam bude Okamura, nebo Babiš, nebo kdokoliv…ty to budou dělat líp…

      1. Ano. Nicméně zase na druhou stranu, že by byla současná vláda zas o tolik méně špatná než minulá, to úplně nevím. Srovnejte třeba pandemický zákon — ten Babišův stál, s odpuštěním, za ekskremento a byl svinský. Ten Fialův stojí za dvě, je mnohem svinštější, a ještě k tomu, to add insult to injury, ta umělá absurdní legislativní nouze…

        Zrušili vůbec oficiálně EET? Nesleduji to, mohl jsem něco přehlédnout, ale nevím o tom; EET chcíplo už za Babiše covidiocie, a změnilo se něco? A docela určitě nezrušili KH, což je v zásadě stejné svinstvo…

        A tak by se dalo pokračovat dlouho. Zač stál starý estébák, o tom není ani nejmenšího sporu; ale zda tihle chachaři stojí za víc, to je hodně nejistá otázka :(

        1. https://www.mfcr.cz/cs/aktualne/tiskove-zpravy/2022/vlada-schvalila-uplne-zruseni-eet-od-pri-46800

          To je tak jediný no. Panda je hnus, ale Covidový nesmysly taky celkem Fialka skrouhnul. to by za Babiše a Hamáčka rozhodně bylo mnohem horší(ostatně to je jeden z důvodů, že byl Babiš poražen…lidem už ty buzerace lezly krkem..)

          Jinak stojí za stejný hovno, v tom souhlas.

          Psal jsem to někde minule, od smrti pana Kubery už pro mě v podstatě není český politik, který by pro mě byl volitelný. Bohužel.

          1. Vida, nevěděl jsem o tom EET, díky! Aspoň něco.

            Jinak souhlas, obzvláštně stran pana Kubery, toho je hrozná škoda :(

          2. Pokud vím, Babiš vyhrál. Poražen byl Hamáček a dobře mu tak.

            1. Babiš prohrál, protože jeho cílem bylo vládnout. Což se mu nepovedlo. To, źe získal nejvíc hlasů na tom nic nemění. Účelem parlamentních voleb není sestaveni žebříčku popularity, ale sestavení vlády.
              Al Hamajdí prohrál ještě víc, to ano.

              1. Na hlasy ho spolu porazilo… Babiš byl druhý. Jinak by přece sestavoval vládu on, oder?

                1. ANO mělo jako politická strana NEJVÍCE hlasů. A ano, proto mělo sestavovat vládu, ale řeklo – budete mít, co jste chtěli. A už to máme. :-D

                  1. S tím si běž stěžovat Zemanovi. Ten pověřil rovnou Fialu. Pravda ale je, že opravdu není nikde psáno, že musí prvním pokusem pověřit předsedu nejsilnější strany. Z čistě praktického hlediska ale nemá cenu pověřovat někoho, kdo zjevně tu vládu není schopen sestavit, protože zřetelně nadpoloviční většina poslanců prohlásila, že jeho vládu nepodpoří. byla by to akorát zbytěčná ztráta času.

                    1. Já si nestěžuju, máme přece demokracii. :-D

                    2. Zvolili jste si Zemana? Zvolili. Tak si ho užijte.

          3. S temi covid nesmysly si nejsem tak uplne jisty. Vybavuju si treba jak pred volbami absolutni zakaz neockovanych v restauracich a dalsich oznacovali jako naprosty nesmysl, ktery hned zrusi, jakmile se dostanou k moci. No a pak po nastupu do uradu Valek prohlasil, ze to sice zrusit chce, ale musi to jeste par mesicu nechat, bo testovaci kapacity potrebujeme na dulezitejsi veci, nez aby lidi mohli chodit do hospod.

            1. Je to velmi podobná sebranka zmrdů. S tím já souhlasím :/

              1. Je to ještě mnohem horší sebranka zmrdů, a uvidíte, že lidi s tím kovidem ještě pěkně vyjebou.

                1. Už zapřáhli do propagace očko i Čtvrtníčka. No to mi ho teda vyndej. …

        2. ítý-volá-domů (teda do berňáka) je zatím pozastavenej, prej je podanej nejakej návrh na zrušení zákona, zatím se stalo hovno

          to víš, jsou důležitější věci, třeba Zákon na určení Jediné Správné Pravdy

          1. https://zpravy.aktualne.cz/domaci/vnitro-zakon-propaganda/r~aeff69a83f7511edba5b0cc47ab5f122/

            Například tohle je svinstvo se kterým přichází Fialova vláda teď. Je to variace na Severní Koreu.

      2. shifty: nezapomínal bych na to, že cokoliv během covidu je objektivně vina Fialy úplně stejná, jako Babiše – prakticky ve všem důležitém hlasovala „opoziční“ ODS svorně s estébákem. Že ta „změna“, kterou se pětidemolice dostala k moci bude k horšímu, to bylo nemálo lidem jasné už předem a taky se to potvrdilo. Fiala dostal možnost to rozjet ještě o level výš a to, co předvádí je katastrofa a ještě si to užijeme. Nedávno mě překvapil myslím shane, když psal, že pro něj ta „změna“ byla k lepšímu, přitom nejpozději při aplikaci pandy si o tom můžem zase popovídat. Svým způsobem škoda, že historii nelze opakovat, mě by docela zajímalo, jak by se zachoval Babiš a v čem by to tady od února bylo lepší a v čem horší než dnes.

        1. „Fiala dostal možnost to rozjet ještě o level výš a to, co předvádí je katastrofa“

          Tezko rict brnensky draku, tezko rict.

          Co presne by navrhovalo tvoje malomestske ja ze by Fiala nebo nekdo na jeho miste mel delat?

          1. Co … by Fiala nebo nekdo na jeho miste mel delat?
            Podřezat si žile a jit do prdele.
            Nebo aspoň to druhý.

            1. A co by mel delat ten kdo prijde na jeho misto? Nebo by si meli vsichni podrezat zily a jit do prdele? Zacnes sam u sebe?

              1. Pravej opak! :-D

      3. Problém je ale v tom, že u sousedů to erár dotuje, takže hovno volný trh. S tím pak nemůžeš udělat lautr nic než řvát, ať ti taky erár pomůže, jinak šlus.

        1. To není tak úplně pravda.

          Jako spotřebitel se mohu (ve většině případů; v některých, konkrétně tedy u těch energií, jež tu asi převážně probíráme, to je problematičtější) rozhodnout, zda chci laciné zboží zpoza hranic, nebo zda si raději připlatím za místní.

          Co se mne týká, já v tomhle mám dávno rozhodnuto — nakolik to je v mých silách, natolik se snažím kupovat spotřební zboží vyrobené co nejblíž k mému domu. Vozit vepřové z Polska nebo rajčata ze Španělska považuji za zhůvěřilost, pitomost a nemrav; a kdykoli a kdekoli si mohu vybrat, takovým věcem se vyhýbám. Jedinou výjimkou je případ, kdy zboží ve srovnatelné kvalitě z místních zdrojů neexistuje (např. israelská červená vína).

          No, a pak jako výrobce se opět mohu rozhodnout, zda se soustředit na soudné zákazníky výše popsaného typu, nebo zda chci raději prodávat mase pitomců, které je úplně lhostejné, co kupují, hlavně že je to laciné. Jakkoli samozřejmě můj obor je od chovu slepic* dost zásadně odlišný a nelze na něj obecně aplikovat spotřebitelká maxima, přesto i zde mám vybráno a dělám takřka výhradně drahý a kvalitní zakázkový software, místo toho, abych sekal sračkové iPhonové aplikace po 99 centech na AppStore jak Baťa cvičky.
          ___
          * Mimochodem, ještě jednou k tomu pohledu spotřebitele: kuřata jíme často a rádi — taková, jež zaživa běhávala po dvorku asi tak kilometr odsud.

          1. No právě že slovo „dotovaný“ je ta past, která spolehlivě zavraždí každý pokus o volný trh. Pokud Polák má energii za půlku, tak se stejným produktem bude levnější než výrobce o pár km jižněji, kterej platí plnou částku. A já jako spotřebitel se už taky začínám cukat platit v ceně uměle vytočené ceny energií, byť bych rád podpořil místního výrobce. Řeším to tak, že prostě nekupuju nic.

            1. No, víteco. Peníze budou, my nebudem‘. Cena mne zajímá v té míře, v níž určuje, co si dovolit mohu a co ne. Uvnitř toho pásma „mohu si dovolit“ ji považuji za ten úplně nejhorší rozhodovací atribut ze všech.

              A nekupovat nic je čistě teoreticky ideální, o tom vůbec není ani nejmenšího sporu; ale já halt ještě k tomu, abych spokojeně žil v jeskyni a živil se kořínky a vlastoručně pochytaným hmyzem, jaksi duševě nedorost‘. (Nicméně v té míře, že je pitomost kupovat cokoli, co si dokáži sám vypěstovat, souhlas naprosto bezvýhradný.)

              1. Pochopitelně jsem to myslel tak, že co nehoří, to odkládám na neurčito. Foukané sklo třeba nehořelo nikdy, je to zbytné, škrtám. Atd.

                1. Podle mě se brzy proškrtáme až k době kamenné a ke žvýkání kůží v jeskyni. To zbytné není, protože bez oděvu z kvalitně sežvýkané kůže nám omrzne naše holá zadel.

                  1. Tržně se staneme otroky pro nadnárodní korporace. Ti nám proškrtají úplně všechno, co není nutné k holému přežití coby montážníci.

              2. Takže ocs se rozhodne, čím se stane statistickou chybou v tržním rozhodování 10 miliónů lidí.

    5. ocs: +1, číst jsem sice nepřestal, ale už to bylo „tainted“. Úplně pana Rajchla vidím, jak hřímá o „povinnosti vlády zajistit českým rodinám dostupné bydlení“ a návrhy na vyvlastnění…

      Současně už tu byl pan Rajchl v diskusi před nějakým cca měsícem probírán a byla to myslím katastrofa, takže jsem si ho zařadil mezi „WTF“ politiky. Nevím už konkrétně, k čemu se vyjadřoval, tuším k Ukrajině, ale byla to perla (někdo sem hodil citaci). Takže jestli poslední články o JZH a „tajemná“ zmínka o tom, co bude za dva roky znamená, že D-F bude kandidovat za PRO, tak tady Rajchl i ostatní (spolu)straníci nejspíš dostanou víc prostoru a tedy se můžeme těšit na zajímavá moudra…

    6. ocs:

      Jasne, ale jelikoz jsme v situaci, v jake jsme (trh nefunguje, protoze neco takhle regulovaneho by spravne nemelo byt trhem ani nazyvano), co muze davat smysl?
      Veci jsou v nejakem stavu a idealisticke uvazovani o volnem trhu bez reguli nikdy fazi idealu nemuze prekrocit. Ac bych treba velmi rad videl rozpad EU nebo jeji navrat do dob ryze obchodniho spolecenstvi, jeste to neni na poradu dne. Z kratkodobeho hlediska je potreba fungovat nejak v ramci moznosti, ktere jsou k dispozici tady a ted.

      Uvazujme, ze prapuvodni pricinou toho vseho neni nedostatek plynu, jako spise nedostatek prepravnich kapacit, a ceny elektriny na ceny plynu uzce navazane (s duvodu zeleneho silenstvi a odstavovani stabilnich zdroju).

      Duvod, proc by treba konkretne plyn mel zajistovat stat, je zminen v tomhle rozhovoru cca pul roku zpatky:

      Jednou jsme s Gazpromem vedli jednání. Nabídli nám nějaký základní lot prodeje (jednotka objemu obchodu – pozn. red.), který se rovnal zhruba spotřebě celého Česka. Plyn u nich navíc musíte nakoupit na delší období, třeba dvou až pěti let.

      My jako obchodník, který působí pouze v tuzemsku a má jen určitý počet klientů (u plynu ještě méně než u elektřiny), si takový obchod nemůžeme dovolit. Obchodujeme tedy s partnery, kteří jsou takovými „prostředníky“, jak jste řekla, mezi námi a Gazpromem.
      https://zpravy.aktualne.cz/ekonomika/jak-funguje-nakup-zemniho-plynu/r~431a0e96da8011ec93abac1f6b220ee8/

      Odtud se vyviji uvaha:

      Muzeme mit hru na „volny trh“. Jenze mensi vzajemne si konkurujici obchodnici na tomhle volnem trhu neudelaji dostatecne velky odber na to, aby dosahli na dlouhodobou smlouvu primo s producentem.
      Vysledkem je dnesni stav: Smlouvu s producentem ma Uniper (ostatni uz to snad polozili uplne) a nasi „konkurujici si“ dodavatele akorat preprodavaji to, co jim Uniper s 350% prirazkou pro Cechy preproda, protoze nikdo jinej na te burze moc neobchoduje, vsechny zeme naokolo maji dlouhodobe smlouvy.
      S ohledem na prirazku Uniperu dojdeme k paradoxni situaci, kdy se najednou i to LNG muze stat kvazi-konkurenceschopne…
      Jo, super, je to „volnotrzni“, akorat, ze je to soucasne i popis aktualniho (krajne neuspokojiveho) stavu.

      Nebo muzeme uvazovat variantu, kdy nemecky Uniper nahradime statnim obchodnikem, ktery by s Gazpromem dokazal udelat dlouhodoby kontrakt na odber plynu pro treba 70, 80 procent spotreby CR na nekolik let a kontrakt na zbytek s Norskem nebo odjinud, klidne i z LNG pro nejakou diverzifikaci, neni pro tuto uvahu podstatne. Podstatne je, ze treba desitka malych dodavatelu proste nedosahne na tu minimalni kvantitu, kterou je nutno odebrat pro dlouhodoby kontrakt.
      Na tomto statnim obchodnikovi pak muzou viset ti jednotlivi obchodnici/dodavatele a hrat si hru na „volny trh“.
      V tomto modelovem pripade by cena plynu byla oproti aktualnimu stavu treba tretinova — za ceny platne pred rokem nam nikdo nic nedoda, ale aspon odpadne vypalne pro Uniper, ktery je navzdory „ceske prirazce“ brutalne sanovan nemeckou vladou, aby kvuli burzovnim cenam nezbankrotoval.
      Samozrejme, s ohledem na vykony nasich z boziho dopusteni vladnich predstavitelu na primy kontrakt z Gazpromem nedojde, protoze jsme uz nejaky cas zemi vuci Rusku nepratelskou. A i kdybychom o dlouhodoby kontrakt coby zeme meli zajem, tak tento zajem Gazprom mit urcite nebude. Minimalne za teto vlady. Jedine se k plynu dostat nejakym barterem za elektrinu skrze zeme, ktere dlouhodoby kontrakt maji.

      Ackoliv mam husinu, sotva slysim, ze se stat chce zase do neceho pustit, tak zrovna v tomhle pripade mi to dava smysl. Kdo jinej nez stat dosahne na tak velke odbery, aby to bylo pro producenty zajimave? Budeme delit 9 mld kubiku mezi 10 dodavatelu a kazdej si bude syslit svoje od prekupniku s brutalni prirazkou (ale budeme mit „volny trh“), nebo to koupime „statne“ naprimo (zadnej prekupnik, statni podnik nejede na maximalizaci zisku), coz sice zajisti levnejsi energie, ale je to fujky socialisticke reseni?

      Nebo jak by dle Vas mel ten „idealni volny trh s plynem, do ktereho se stat neplete“ vypadat, jestlize jediny dodavatel s relevantni dostupnou kapacitou je Gazprom, ktery uzavre dlouhodobou smlouvu jenom pri odberu plynu o hodnote skoro cele CR?
      Nebo mate nejaky recept, jak primet Gazprom k tomu, aby byl ochoten delat dlouhodobe smlouvy i na objemy, ktere jsou pod jejich rozlisovaci schopnost?

      (Jeste poznamka, nekde jsem zahlidnul, ze jsme dlouhodobe kontrakty jak s Norskem, tak s Gazpromem drive meli. K jejich obnove nedoslo mj. proto, ze EU rikala „nene, my jsme pupek sveta, musime na dodavatele tlacit a diktovat si ceny, jake budeme platit, nedelejte dlouhodobe smlouvy, kupujte na spotovem trhu, at je vycukame“, nacez Rusko zacalo pred rokem cukat EU tim, ze omezovalo dodavky na burzu pres Jamal, nakolik tam dodavat mohou, ale nemusi.
      Proc to zminuju – nezarizoval ty tehdejsi dlouhodobe smlouvy statni podnik Transgas? (Nevim, ptam se, mozna se mylim, je to jenom neco, co jsem nekde zahlednul.) Pokud nahodou ano – jake vyhody nam prineslo jejich neobnoveni a ponechani vseho „volnemu“ trhu?)

      1. „trh nefunguje, protoze neco takhle regulovaneho by spravne nemelo byt trhem“

        Z inherentnich duvodu zadny trh na urovni dodavky plynu z naleziste k zakaznikovi NEBUDE EXISTOVAT. Existovat by mohl pokud by zakaznici meli moznost vyberu z multiple suppliers/supply routes a zdroju. To je nemozne – to si jako kazdej instaluje do baraku kurva do pici trubky ktery povedou do multiple nalezist plynu?

        Nemozny. Trh existuje na relativne dobre bazi na distribucni urovni. Na urovni geopoliticke se nejedna o trh per se. Tam se jedna o GEOPOLITICKOU SOUTEZ, coz muze byt vnimano jako trh v prenesenum smyslu taky. Ale soutezi tam entity jako USA, EU, Rusko, China, etc.

      2. jk_6.10.2022 v 11:54

        V roce 1998 byla změněna obchodní firma Český plynárenský podnik, s. p., na obchodní firmu Transgas, s. p. K privatizaci poslední rozhodující části majetku státu, se kterým měl právo hospodařit státní podnik Transgas, došlo až v roce 2001. Jednalo se především o tranzitní plynovod a zásobníky plynu. Na základě privatizačního projektu ev. č. MF 50645 byl tento majetek Fondem národního majetku ČR (dále jen “Fond“) vložen do základního kapitálu nově založené obchodní společnosti Transgas, a. s. V souladu s usnesením vlády ze dne 17. 12. 2001 č. 1342 byla majetková účast státu ve společnosti Transgas, a. s., ale i zbývající majetkové účasti státu v regionálních distribučních plynárenských společnostech metodou přímého prodeje vybranému nabyvateli převedena z Fondu do vlastnictví zahraničního investora – společnosti RWE Gas AG. Za prodej výše uvedených majetkových účastí v plynárenství přišlo na zvláštní účet Fondu privatizace podle usnesení vlády ze dne 17. 12. 2001 č. 1342 celkem 4,1 mld. EUR.

        S prodejem Transgas, s.p., přešly na RWE i smlouvy na odběr plynu.

        Výhodou prodeje společnosti Transgas, a.s., bylo naplnění pravicového idealismu, tedy domněnky, že nejlepším hospodářem je kdokoli, jen stát ne. To, že v dodávkách energie bude moci hrát roli i hledisko státní příslušnosti, tedy „až se sami ohřejeme, Čechům něco pustíme“, je něco tak krutě nepravicového, že si to v době prodeje nikdo z prodávajících nepřipustil.

        1. „Výhodou prodeje společnosti Transgas“

          Kdybys nebyl idiot vedel bys ze the gas supply network se sklada z paterni TRANSMISSION SYSTEM a z multiple DISTRIBUTION SYSTEMS. Na urovni distribution systems funguje po unbundlingu pomerne dobre fungujici trh vole. Je celkem jedno kdo vlastni ty roury. The transmission system, which includes transit, je monopolni zalezitost a mel zustat v rukou statu. Momentalne ho vlastni n4G kterou vlastni konsoricum Canadian and German corporations.

          At je to jak chce, stejne je to pod pomerne zasadni kontrolou ERO, takze stat ma dost znacne moznosti jak plynarenskou soustavu regulovat, i.e. ruzne odberove stupne, nouzovy stav.

          Seres wikipedicky hovna soudruhu ygnore.

    7. A zajištění toho volného trhu tedy do povinnosti vlády nepatří? Protože takhle by to snad mělo být v pořádku, ne? :-P

  7. JUDr. Jindřich Rajchl: „Jediný závazek mám naší milované zemi a k vám. Ptáte se proč? Protože Českou republiku ze srdce miluju, a protože řada z vás ve mě vložila svou důvěru a já jsem už tisícům z vás na svých cestách slíbil, že vás nezklamu. Možná to zní pateticky či naivně, ale tohle slovo je pro mě víc než všechny peníze a prebendy, které mi někdo může nabídnout. Což je ostatně také hlavní důvod toho, proč se nás tak panicky bojí – moc dobře vědí, že si nás nemohou koupit. A to je něco, s čím se dosud nestřetli. Ať žije naše vlast! Ať žije Česká republika!“

    Wikipedia: „Po roce 2020 je svolavatelem a řečníkem na řadě demonstrací proti opatřením v souvislosti s epidemií koronaviru.[15][16] Byl obviněn z šíření řady nepravdivých informací týkajících se pandemie.[17][18][19] Ve spolupráci s další aktivistkou Janou Zwyrtek Hamplovou je sám autorem několika žalob proti některými odpůrcům. Byl členem hnutí Trikolora a ucházel se o předsednický post v hnutí.[20] Na sněmu hnutí v lednu 2022 svou kandidaturu nakonec chvíli před volbou stáhl, ukončil své členství a předsedkyní byla opět zvolena Zuzana Majerová Zahradníková.[21][22]

    V červnu 2022 oznámil založení strany Právo Respekt Odbornost (PRO 2022), zároveň se stal předsedou strany.[23] Strana je některými odborníky vnímána jako subjekt prokremelské orientace a to z toho důvodu, že kandidaturu do senátních voleb na podzim 2022 podpořil ve svém obvodě dosluhující senátor Jaroslav Doubrava, známý svou proruskou orientací.[24][25] Kandidáti strany pod jeho vedením nepostoupili v žádném obvodě do 2. kola senátních voleb.[26]

    Já: Pane doktore, zaspal jste, volby skončily, zasloužený neúspěch ex post nevykompenzujete.

    1. Jojo. Akorát, že v Kroměříži vyhrála Zwyrtek Hamplová Jana Mgr. https://www.volby.cz/pls/senat/se2111?XJAZYK=CZ&XDATUM=20220923&xobvod=76
      Tak si to na té wikipedii už konečně opravte. :-)

      1. Zwratek měla štěstí, že proti ní stálo Ano, jinak by šla doprdele a ne do senátu.

        1. I tak to bylo fakt těsný. Ona volba mezi blátem a louží…

  8. Tento rudý bolševický nok podporuje Putlerovu vojnu a zaroven sa stazuje na jej dosledky. To nevymyslis.

    1. To Wagon: Ty ne, já také ne, ale denně sleduji Вести a ty slavné RU „diskusní pořady“ a to je ještě větší prča. Obecně je humorné sledovat, jaká temata a jak zpracované a jak „vysvětlené“ probírají, protože se během dne-dvou objeví i u nás (zejména v diskusních příspěvcích – včetně předchozí argumentace bratra Rusa). Takový(á? – v příspěvcích mění rody) Jesterka a několik dalších tady fakt pobaví :-)

      1. a tak stejne ty zas bavis nas …. co jsme si to jsme si kazdy at si vnima realitu jsk chce … kolik jste se tu nanadavali Zrd a jak mu predpovedi krasne vychazeji . a to nemas ani zbla anyng co se chysta dal a jak Tva realita bude vypadat rekneme za 3 roky ….

        1. No jo, tobě je hej. Ty to máš do tropického pralesa „coby kamenem dohodil“. Zatímco my tady v Evropě se budeme k době kamenné propracovávat přes bolestivý rozpad civilizace. Namluvě o tom, že v tomto podnebném pásmu ten život v lese na úrovni doby kamenné není ani zdaleka tak komfortní. Banány ani kokosy a další stovky druhů ovoce a poživatelných plodin tu v lese nerostou. Maximálně tak žaludy a lišejníky. A ty si ještě musíme uvařit.

          Myslím že obyvatelé tropů a subtropů nemají šajnu co je to Evropa bez plynu. Kdyby tu šajnu měli, tak asi smíchem puknou,jak ti hloupí gringos co si hráli na pány světa, teď vypadají ve 3 svetrech.

          1. kaBrnak: Vždyť to máš na dosah.Stačí sehnat pozvánku, nebo alespoň turistické vízum a pak se rychle oženit.A bude konec žehrání.I když v tvém případě to asi bude otevřený konec:-)

      2. Bav se a uzij si to. Je to jako bezstarostna puberta. Prijde realita a ta uz tak vesela neni. Tim myslim realitu u nas, zahranici mne nezajima.

    2. Dejte sem prosím jasné argumenty a fakta. Ne jen dehonestaci.

      1. Víte kolik je zpravodajských servů v Rusku??? To znáte jen Вести? Třeba Lenta nic?

        1. Stačí sledovat Вести na Россия 1 (např. dnes Вести в 20:00 Эфир от 05.10.2022), pár kanálů na Telegramu a těch pár pořadů typu Вечер с Владимиром Соловьевым. Jak ale vidím, tak Vám ty noty musejí překládat, když nerozeznáváte TV zpravodajství (mluvené) od vašimi slovy „zpravodajských servů“ typu Lenta.ru (kterou možná dokážete přetranslátorovat sám).

          Musím vám ale poděkovat, v poslední (neradostné) době oceňuji komické výstupy, mezi které nepochybně patří vaše nepochybně upřímné vyznání lásky k vlasti. Vaše další věty v článku: „V mém žebříčku priorit zaujímají první místo občané naší země. Proto za ně budu bojovat dál a neuhnu, ani kdyby naše farizejská kavárna měla udělat pět kotrmelců vzad a vyhrožovat mi všemi možnými důsledky včetně zatčení či výzev k zavraždění, jak to momentálně má v oblibě jedno řeporyjské prasátko.“ patří mezi další perly. Fakt.

          Pokud se z článku odstraní proklamativní kecy, tak tam toho obsahu moc nezůstane a ten malý zbyteček nese jasné stopy původu. Dehonestovat vás nemusím, o to se účinně staráte sám :-) Víte, vcelku chápu motivaci ruské věrchušky (stejně jako chápu, proč zloděj krade), ale vaše motivace je mi záhadou.

          1. dyby ty hňupe něgdo posuzoval tudle díru pouze podle stádní propagandovize, tak z toho rači už asi ten kouřící atomovej kráter musel udělat…tak si nésem jisté, koho jako chceš těmadle kecama dojmout, že jako tadle propaganda je nejaká lepčejší, správnější, protože proto? tak to pak jóóó

          2. …a qeci tam neco nemas, nebo umis jen napadat jine?

  9. Super, tak nějak jsem tušil, že se tu půjde rozesmát nad žblebty tohohle směšnýho blbečka k politování, jen tak dál a děkuji za změnu serveru na humoristický, do dnešní vysmátý doby se to hodí.

    1. Šlo by tak nějak konkrétně?

      1. :-D Chces po trollovi fakta?

      2. Nechápu, já se jen směju, dyt ten blbecek je úplně mimo, nedivím se že je to takovej zkrachovalec, takže fakt o nejakejch picovinach jako energie a válka diskutovat nehodlám

Komentáře jsou uzavřené.

D-FENS © 2017