Proč musí loupežník ven

Featured Image

Situaci kolem milosti od jeho milosti Miloše již rozebral náš spolupracovník Dědek, já jen doplním, proč si myslim, že Kajínek musel ven.

Pro Babišku se to poslední dobou nevyvíjelo dobře. Kauzu s korunovými dluhopisy pominu. Pro většinu lidí je to nečitelné, kromě toho se mi to nezdá jako až takový problém. Agrofert je Burešův, je na něm, jak si v něm uspořádá vlastnické vztahy, a i kdyby ho třeba vyměnil za bonbóny, tak je do toho každému prd. Od lidu se očekává, že bude hezky nakupovat salámy ze sójových vepřů a ne že bude analyzovat vlastnické vztahy v Agrofertu. Myslím, že většina obyčejných lidí nechápe ten background, jinak by třeba musela zjistit, že korunové dluhopisy nejsou nelegální, nelegální je užít korunových dluhopisů k daňové optimalizací, a taky myslím, že obyčejní lidé by se měli především zaměřit na to, že mají kvůli Babiškovi dražší naftu a že se ten jejich spasitel pakuje na dotacích.

Podstatně větší problém bylo zveřejnění nahrávek, jak Babiš s nějakým prdelním novinářem z idnesu plánuje, jak získávat a zveřejňovat kompro. Tady už by to asi pro běžné lidi překvapení být mohlo. Jednak Bába tvrdil, že média nijak neovlivňuje, takže byl tady jednoznačně přichycen při lži, což by mu v očích některých jeho fans uškodit mohlo. Se mnou to nic nedělá, ostatně většina mediálních výstupů vznikla na něčí podnět a s nějakým cílem, a ačkoli se tváří nezávisle, jedná ve v 90% případů o palebnou přípravu k prosazení něčího záměru. Nicméně zde existovala nějaká „Skupina Šuman“ a ta zveřejňovala nahrávky, a Babišův mediální tým se na začátku musel opotit až na prdeli, když si jen představil, kolik toho ještě mohou mít a jak to budou po kouskách pouštět ven. To je pak jak kumulativní nálož, do díry po prvním výbuchu hned směřuje další, a to byl přesně ten důvod, proč musel Kajínek ven.

Mediální prostor je konečný, tedy noviny mají konečný počet listů, zprávy v bedně stanovenou délku a na internetu si nikdo nemůžeme číst celý den. Libovolnou kampaň lze díky tomu oslabit antikampaní. Najednou se o konečný mediální prostor budou muset začít dělit dvě silná témata, lid bude muset rozložit svůj zájem a pozornost na obě, prostě se začne psát i mluvit o něčem jiném.

Myslím, že pustit Kajínka byl skvělý nápad.

Jak správně Dědek poznamenal, Miloš měl možnost Kajínka pustit kterýkoli ten požehnaný den, který trávil v prezidentské funkci, a pokud mu o to skutečně šlo, mohl iniciovat formálním i neformálním postupem znovuotevření jeho kauzy v kterýkoli den, kdy byl veřejným činitelem. Styky na to měl dobré dost. Také něco plkal, že milosti rozdávat nebude, což byla zdaleka ta nejpitomější věta, co jsem od něj kdy slyšel. Sice jsem chápal, že nehodlá navázat na Václava I. Ochlastu, který omilostňoval na objednávku, ale stejně jsem to pokládal za hloupé. A najednou tohle a teď. To není náhoda ani omylem.

Mimochodem geront nebyl jediný, kdo se poslední dobou pokusil o úspěšný protiúder. Asi taky nebude náhoda, že uprostřed Bohoušových trapných pokusů o demisi nedemisi odvolání neodvolání policie pozatýkala fotbalový klub ČSSD, ve kterém hráli klíčové role pánové Pelta, Březina a Jansta. To vše jeden den po Sobotkově nedemisi, to je ale náhoda. Bezpečností divize Agrofertu je někdy vážně rychlá. Sobotka rozhodl pragmaticky. S fotbalovou divizí ČSSD je konec tak jako tak, stalo se, jedeme dál.

Symbióza Babiše a Zemana je čím dál očividnější. Tak se prostě rozhodl svého zlodějského kamaráda podpořit a uspořádat mediální protiúder, protože to mohlo pomoct a vážně to pomohlo. Prvním dějstvím tedy bylo omilostňování Kajínka, kdy Miloš signalizoval, že bude milost, pak že bude milost, až přijde z Číny a přiveze škopíček špíny. Osobnosti se vyjadřovaly, tu pro, tu proti, promluvil soudce i fízl, a noviny se plnily.

Druhým dějstvím bude propouštění Kajínka. To nás čeká tento týden a to bude nepochybně taky event. Bude třeba ho taky správně načasovat, protože se objevil další problém. Bába za sebe navrhl na post ministra náměstkyni Schillerovou, jenže se ukázalo, že její mladej je tak trochu mafián. Herny, dluhopisy a sponzoring ANO šestimístnou částkou. Tohle hodně zavání a tentokrát by to mohlo otřást nejen Babišem, ale celým ministerstvem financí a částí státní správy. V podstatě brzy začnou defenestrovat sami sebe. Proto myslím, že je čas otevřít basu a naplnit noviny fotkami Kajínka s báglem. Ještě nějakou dobu vystačí média s tím, že šel nakoupit, do kina, do bordelu a i kdyby někdo vyměnil Pražský hrad za škeble, nikoho to nebude zajímat.

Doufejme, že nebude třeba dějství třetí. Nerad bych panu Kajínkovi přál něco zlého, jsem rád, že se dostane z basy ven, protože o policejním vyšetřování jeho kauzy mám pochybnosti stejně jako úplně každý. Na druhé straně, nevím, zda náhodou ještě po těch letech není naživu někdo, komu bude z principu vadit, že nějaký Kajínek pobíhá po světě a mluví. Lidi často neunesou tíhu nově nabyté svobody a udělají nějakou hloupou věc. Spáchají bilanční suicidium, sní jedovaté houby nebo je jíst nechtějí, omylem je v lese zastřelí hajný a takové zlé věci. Ještě teď se dozvídáme, že se sem tam někdo, kdo byl v kauze Kajínek involvovaný, jen tak pro nic za nic zastřelí.

Taky by mě zajímalo, co má geront ještě nachystaný za další krycí manévry, aby pokryl Burešovy skandály. Protože jestli tohle je jen začátek, tak bych rád viděl ten konec.

 


21.05.2017 D-FENS

12345 (282x známkováno, průměr: 1,39 z 5)
21 728x přečteno
Updatováno: 21.5.2017 — 22:32
D-FENS © 2017