Renault Laguna 2. generace – fakt takový průšvih?

Featured Image

Prakticky v každém článku o Renaultu Laguna se autor otře o její druhou generaci, jak byla nespolehlivá. Namátkou, Garáž CZ, iDnes CZ. Tak já vám povzpomínám, jak jsem to s touto generací Laguny měl já. Nepovažujte to prosím za recenzi. Přece jen od provozování uběhlo mnoho let, takže dost konkrétních detailů odplynulo do zapomnění, ale dojem zůstává. Kladný!

V roce 2005 jsem vybíral auto místo Seatu Toledo 1. generace s klasickým 1,9 TDi, který jsem pár let předtím podědil po šéfovi. V tu dobu však už byl po větší havárii, nájezd skoro 300 tisíc, nebylo na co čekat. Tak jsem se porozhlížel po možnostech, a protože v rodině jsme už měli pár Francouzů, Peugeotka 309 a Renaulta Megane, padla mi do oka roční Laguna II 1.9 dCi liftback s nájezdem asi 26 tisíc km. Autorizovaný dealer z Brna tvrdil, že po jednom majiteli. Mno, ano, ale pak jsem zjistil, že to byla autopůjčovna AVIS.

Tehdy byly informace Laguně 2. generace docela kladné. Design podle mě i jiných rozhodně koukatelný, v červené metalíze jí to slušelo i s takovým tím knírkem. Pohodlí, vcelku nízká spotřeba. Pět hvězdiček v Euro NCAP, jako jedno z prvních aut! Recenze pravila v titulku „Jízda jako po kolejích“! A taky že jo – zkušební jízda udělal dobrý dojem. Jen když jsem za volant sedl já, tak mi to hned dvakrát chcíplo :-) V Toledu mi spojka totiž zabírala až nahoře a motor měl takový záběr, že byl schopný se v pohodě rozjet i na volnoběh. Nicméně jsem ji koupil.

Co reálný provoz? Pohodlná, ne moc měkká sedadla, záda nebolela ani po dlouhých jízdách. Dobrý výhled, velká zpětná zrcátka. Bílé podsvícení elegantních budíků (aleluja! – červenou jsem fakt nesnášel, v létě ve slunečních brýlích ji kvůli sníženému barvocitu skoro nevidím). Solidně nastavitelná manuální klima, na tehdejší poměry dostatek místa vzadu i v kufru. Plnohodnotná rezerva. Po celé republice slušně hrající rádio, navíc s anténou integrovanou do střechy. Žádné šroubování klacku před myčkou. Stěrač i vzadu – tehdy jej řada aut v základu neměla!

Jízdní vlastnosti: odpružení spíše na pohodu, tlumení nerovností dobré, ale ani v zatáčkách jsem si s Lagunou nepřipadal neobratný. Co chci zdůraznit: jedovaté brzdy s rychlým nástupem! Chtělo si to na ně zvyknout, na poskakování v kolonách v Praze se moc nehodily, na druhé straně mi ale v provozu párkrát zachránily čumák! Vždy jsem dobrzdil, i v nečekaných situacích na dálnici. Spojka šla lehce, ani žena si nestěžovala. Určitým zklamáním byl motor. Určitě ne z hlediska spotřeby, tam jsem se při našem dost přesně kombinovaném provozu dostal na průměr 6,15 l/100 km, ale dynamika byla bohužel velmi průměrná. Onen typ F9Q N7 74 kW/4000 ot. ve spojitosti s poměrně dlouze poskládaným pětikvaltem fakt moc nejel, obzvlášť pružné zrychlení 90 – 130 na pětku se nekonalo. Lidi mně upozorňovali, že se musí podřazovat a točit, no ale i tak mi tehdejší Oktávky dávaly v pohodě na frak a k předjíždění na okresce člověk musel přistupovat rozumně. Nemohu říci, zda to nebylo jen mým konkrétním kusem, nicméně nikdy jsem na motoru neměl diagnostikovanou žádnou závadu, která by výkon takhle od počátku podrazila. Interval výměny oleje jsem zkrátil z výrobcem deklarovaných 30 tisíc na 18 – 20 tisíc.

A co ta tolik kritizovaná spolehlivost? No, možná budete čučet! Předně, za 355 000 km mě vyšplouchla jen dvakrát. Jednou, asi ve 120 000 km, jsem ani neodjel z domu, když vypovědělo podávací palivové čerpadlo (Bosch). Podruhé mi někdy okolo 220 000 chcípla před křižovatkou a odmítla startovat. Už si zaboha nevzpomenu, čím to bylo, ale byla to nějaká banalita, zase na palivovém systému. Za pár dní a pár korun bylo opraveno. Jinak jsem měnil jednou ramena řízení, dvakrát tyčky řízení, okolo 200 000 silentbloky zadní nápravy a okolo 280 000 kompresor klimatizace. Sem tam nějakou tu žárovku, přístupné byly rozumně. Samozřejmě brzdové destičky, asi 2x kotouče a myslím, že dvakrát rozvody včetně vodní pumpy. A to je asi tak vše, tádydádydá! Auto jsem prodal ve 355 000 km, když už i po vyčištění zlobil EGR ventil a já už měl v záloze Mazdu 6.

Kritizovány bývaly startovací karty. Ano, nebyl to dobrý nápad, nic praktického jsem na nich neviděl. Obzvlášť když jsem měl instalovaný zámek zpátečky, jehož klíč jsem pak musel nosit na svých normálních klíčích. Ale zase – žádná tragédie. K autu jsem dostal dvě karty. U obou časem odešel jeden z mikrospínačů, a to ten zamykací. Známý, schopný elektrotechnik se mi v tom pošťoural, ale konstrukce byla prý taková, že výměna mikrospínače nebyla rozumně proveditelná. Nicméně auto se dalo zamykat tak, že se zamknulo tlačítkem na zadních dveřích, a ty se pak zabouchly. Jednu novou kartu jsem ale stejně koupil, za 3000, vydřiduši, a ta sloužila až do konce.

A pár perliček z doslechu na závěr: Auto si ode mě za pár peněz koupil automechanik, který mi jej celou dobu servisoval a viděl, jak i po 355 000 km na tom je relativně dobře – mechanicky i z hlediska koroze, přestože nebyla nikdy parkována v garáži. Vyměnil EGR ventil a jeho dcera s ní pak několik let jezdila zdárně do práce. Myslím, že časem ještě vyměnili turbo, snad za nějaký repas. Pak hopla do příkopu, přední tlumiče vycestovaly kapotou ven, ale ještě ji nějak dali do kupy a jezdila dál. Když už pak kleklo něco dalšího, tak Lagunu zavezli na vrakáč. Pan Vrakáč však jen vyměnil obě přední látková sedadla za kožená, auto zprovoznil a střelil nějaké sestřičce z místní nemocnice na dojíždění do práce.

Takže jestli ještě dnes někde okolo Mělníka uvidíte Lagunu II s knírem v hezké červené metalíze, vězte, že může mít natočeno přes 410 tisíc km.

 


16.01.2022 samm91

12345 (115x známkováno, průměr: 1,23 z 5)
12 080x přečteno
Updatováno: 16.1.2022 — 22:40
D-FENS © 2017