Ale uděláme tu tečku, žejo rejžo.

Featured Image

Přesně před týdnem, v úterý, jsme mohli shlédnout poslední reklamu na dodávky energií od Bohemia Energy.

Pánové Liška a Daniel sehráli rádoby humornou scénku, aby nás už asi potisící přesvědčili, že je úplně nejvýhodnější nakupovat elektřinu a plyn od Bohemia Energy. Většina diváků vnimala jen trapně se pitvořící provařené kašpárky, informovaná menšina však již věděla své. Za pár dnů musela Bohemia Energy dodávky energie ukončit, protože banka odmítla dále financovat její provozní úvěr. V pozadí toho všeho stála současná situace na energetickém trhu, který dovedlo zelené náboženství na mez stability. Bohemia Energy, která své nákupy vystavěla na krátkodobých nákupech, za podmínek prudce rostoucích cen ztratila půdu pod nohama a devastující tažení zeleného náboženství ji vzalo s s sebou. Doufejme, že komedianti Liška a Daniel dostanou své faktury proplaceny, zatímco zhruba půl milionu zákazníků, co uvěřili pitvořícím se pánům umělcům nějak zvládnou zajistit dodávky elektřiny a plynu pro jejich zhruba 900 tisíc odběrných míst, aby jim v zimě neumrzla prdel.

Vysoce brizantní skandál ovlivnil dokonce i předpovědi počasí. Ještě docela nedávno se na Evropu řítil polární vítr, nicméně v neděli si to polární vítr rozmyslel a experti díky jejich počítačovým modelům dospěli k závěru, že zima bude mírná a jaro přijde brzy. Experti neví, jak bude v zimě, ale ví, že za padesát let bude o tři stupně tepleji. Hlavní je udržet ovce v klidu, mámo, v televizi říkali, že bude v zimě teplo, takže nám zdražení plynu na dvojnásobek vlastně nebude vadit. Hlavně aby se lidi nezačali ptát, co jsou vlastně ty emisní povolenky, proč je musejí platit v ceně energií a kdo na nich ve skutečnosti bohatne.

Ještě než došlo k tomuto obratu, vyfotografoval jsem v kladenském obchodním domě Central tento poutač.

Na něm se pitvoří „tvář boje s pandémií“ a principál covidové úderky MESES Smejkal. Sice bývá v médíích vytrvale titulován jako epidemilog, ale protože nemá vyhovující praxi ani vzdělání, zvolili tvůrci kampaně raději neutrální „infektolog“. Stejně tak tam mohlo stát „kapelník protiponorkové hudby“, protože názory pana Smejkala jsou asi stejně závazné jako expertíza pánů Lišky a Daniela ohledně trhu s energiemi. Smejkal se rozhodl pro vlastní komické číslo, aby přesvědčil širokou veřejnost, že je výhodné nechat si píchnout od vlády včeličku, protože se tím udělá za koronavirem i obavami tečka. Jasně rejžo.

Nicméně i zde informovaná menšina už ví, že tečka se konat nebude, protože vyjebat s přírodou není vůbec snadné a nepovedlo se to ani zdatnějším jedincům, než je tajtrlík Smejkal. A tady se to taky nepovede, protože poroučení větru, dešti a viru nefunguje bez ohledu na snahu různých komediantů přesvědčit nás o opaku. Pravděpodobně bude čím dál těžší nacházet další hejly, ktěří ještě v dnešní době věří na nějakou tečku a jánevímčeholog Smejkal je tak ještě méně důvěryhodný než kašpárci Daniel a Liška, kteří slibovali výhodné a spolehlivé dodávky energií ještě v době, kdy v Bohemia Energy narazili v kase na dno.

Oni prostě lžou. Jsou to profesionální komedianti, mimořádně flexibilní bezpáteřní jedinci, kteří nám výměnou za popularitu nebo peníze, nejlépe pak za obojí, udělají cokoli. Spojovat s nimi jakákoli rozhodnutí je hazard.

 


19.10.2021 D-FENS

12345 (578x známkováno, průměr: 1,26 z 5)
31 349x přečteno
Updatováno: 19.10.2021 — 22:40
D-FENS © 2017