Jsi rasista, nenechal jsi jí ubodat!

Featured Image

V USA se strhla vlna dalších vášní po zákroku bílého policisty, který zastřelil černou chudou šestnáctiletou holčičku jménem Ma’Khia Bryant, která údajně držela v ruce nůž. K výzvě za odsouzení policisty se přidali přední sportovci, zástupci Demokratické strany a BLM (Na černých životech záleží). Takto nějak to líčí média.

Pojďme se podívat na průběh události. Na tísňovou linku zavolala rozrušená žena, že je někdo napadl nožem, snaží se je pobodat a právě útočí na její babičku. Policejní hlídka přijela na místo a okamžitě se přímo před nimi odehrála zajímavá scénka. Zřejmě „babička“ z tísňového volání sražená k zemi chudou, černošskou dívenkou (Ma’Khia). Před policistou kope ležící babičku do hlavy nějaký muž. Mezitím se Ma’Khia sklání nad babičkou, v ruce svírá nůž a křičí „Já tě zapíchnu, ty děvko“ („I’m Going to Stab Fuck Out of You, Bitch“). Člověk prostě musí ocenit vytříbený slovník šestnáctileté křehké slečny. Ma’Khia se otáčí na černošskou dívku v růžovém (která jde k policistům a která pravděpodobně volala na tísňovou linku), zahání jí k autu a napřahuje se nožem k bodnutí. Dívka v růžovém se instinktivně kryje, ale nemá kam ustoupit. Policista zasahuje třemi výstřely Ma’Khiu, která se právě chystá bodnout černošskou dívku v růžovém. Opodál stojící muž (patrně pěstoun zastřelené, který kopal do hlavy ženu na zemi) vykřikuje něco jako „Co jsi to udělal, zastřelil jsi mi dítě“. Člověka by mohlo napadnout něco o jablku padajícím ze stromu.

Video z události:

https://rumble.com/vfyer3-new-video-of-makhia-bryant-shooting-shows-just-how-dangerous-the-situation-.html

https://rumble.com/vfwn1h-heres-what-actually-happened-with-makiyah-bryant.html

Na sociálních sítích jsme svědky reakcí jako: „To hned musí policie vytahovat střelnou zbraň, když šlo jen o souboj na nože. Pokud policista neumí takovou rvačku de-eskalovat jinak, tak nemá dělat policistu.“. My poděkujeme paní profesorce Brittney Cooper, aktivistce a hip-hop feministce za odborný názor a pouze upřesníme, že se jedná o velmi eufemistický popis událostí. V „souboji“ obvykle mají zbraně oba, což není tento případ.

Kathy Griffin, herečka, držitelka dvou cen Emmy a LGBTQ aktivistka se podělila o svoje pocity: „Jak si sakra policista myslel, že je dobrá myšlenka naslepo střílet do skupinky dětí, které se perou? Jako ano, jedno z nich mělo nůž. To se jako u vás ve škole nebo v sousedství nikdy nestalo, že by se někdo popral na nože? Nezasloužila si zamřít, bylo jí šestnáct.“ Ne, pardon, asi jsem ze špatné strany města, ale u nás ve škole se lidi nožem nebodali – ale chápu, že když to někde vede moderní progresivní levice, tak to může být na denním pořádku.

„Přestaňte financovat a zakažte policii! Mládež se pere s noži od nepaměti. My opravdu nepotřebujeme policii, aby se objevila na scéně a použila zbraň proti jedné straně. My potřebujeme pomoc. Myslím to vážně.“ Chápu správně, že má policie zastřelit obě strany? Nebo má počkat a pouze uklidit těla do pytlů? Nevadí, Bree Newsome, filmová tvůrkyně, muzikantka, obhájkyně zvýhodňování na základě rasy a aktivistka oceněná Hillary Clintonovou za projevy občasné neposlušnosti má prostě jasno.

Televizní stanice CNN nezůstává pozadu a přirovnává útok nožem k „v podstatě dětské rvačce, rvačce na školním dvoře“.

LeBron James, hvězda basketbalové NBA, hrdinsky ukazuje fotografii zasahujícího policisty a uvádí „Ty budeš další!“. Tleskáme, přestože tento pozitivní a veskrze konstruktivní vzkaz nakonec smazal.

Mluvčí prezidenta USA uvádí: „Zabití šestnáctileté Ma’Khia je tragédie, byla ještě dítě. Myslíme na její kamarády, rodinu a komunity, kteří litují její ztráty a cítí velkou bolest. Víme, že policejní násilí nadměrně zasahuje černošskou a latino komunitu, černošští chlapci a dívky zažívají vyšší stupeň policejného násilí. Uvědomujeme si zejména zranitelnost dětí v pěstounské péči, jako byla Ma’Khia, jejíž smrt přišla právě ve chvíli, kdy jsme doufali, že Amerika učinila krok vpřed …* My se zaměříme na institucionální rasismus v USA a na předsudky proti minoritám. Zejména se teď zaměříme na schválení legislativy, která přinese tolik potřebné reformování policie.“ – V co by se měla policie reformovat, si raději nebudu představovat. Souhlasím ale, že děti jako Ma’Khia jsou opravu policejním násilím výrazně ohroženy. Stejně jako ostatní vrazi a násilníci jsou vystaveni vyššímu stupni policejného násilí – což ovšem, na rozdíl od mluvčí prezidenta USA, nutně nevnímám jako negativum.

Studenti Státní university Ohio pochodují za práva černochů – předpokládám, že za právo na bitku na nože, právo nebýt rušen při ubodání jiné osoby a volnost při vykopávání mozku z hlavy. Je pravdou, že ústava USA tato práva výslovně negarantuje, což ukazuje na zakořeněný rasismus otců zakladatelů. Věřím ale, že demokratický kongres připraví patřičný ústavní dodatek, který bude tyto nové potřeby moderní společnosti plně reflektovat.

To až budou večer v televizi nepokoje z USA na základě nějakého veskrze „rasistického skutku“, aby byla představa.

Tohle jsou USA dneska. Začalo to pozitivní diskriminací, označováním rasistou každého, kdo zastával myšlenku rovného přístupu ke všem, a pokračovalo zaváděním „sociální spravedlnosti“ místo té skutečné. Toto je cesta, kam vedou zprvu drobné ústupky, které Americká pravice neváhala učinit. Můžeme s napětím očekávat další ukázku. Obávám se, že nebudeme muset čekat dlouho.

Buďte dobří!

 


25.04.2021 Anderson

 

*) Zde vyzdvihuje rozsudek v kauze policisty, který klečel na zádech (přesné umístění kolene prozrazuje záběr z osobní kamery policisty prezentovaný u soudu, záběr prezentovaný médii z ulice je zkreslen postavením kamery a budí zdání klečení na krku) černocha Floyda, až došlo, v důsledku požití smrtelné dávky drog, k zástavě srdce. Tuto „drobnost“ přirozeně mluvčí pozapomněla zmínit.


Související články:

12345 (365x známkováno, průměr: 1,12 z 5)
20 307x přečteno
D-FENS © 2017