Politická policie a policejní politika

Featured Image

Sobota 23. ledna byla dnem, kdy došlo ke skutečně zajímavé koincidenci. V obou hrála hlavní role Policie České republiky, restaurační zařízení a vládní „opatření proti šíření koronaviru“, správněji vládní opatření pro potírání podnikání.

V sobotu 23. ledna dorazilo do petičního místa umístěného v restauraci U Ervína v Hlubočkách 5 policejních kontrol. Celkem se tam během jednoho dne prostřídalo 28 policistů. V jednom okamžiku jich tam bylo 16.

Video, které publikoval majitel bývalé restaurace a provozovatel petičního místa Hořín, ukazuje jakéhosi nadpraporčíka, který vykládá blbosti a bez důkazů obviňuje provozovatele petičního místa z porušování zákonů. Dále způsobem odporujícím zákonu sděluje přítomným petentům různé výzvy a vůbec je zralý na stížnost.

Je to velmi přesvědčivá ukázka toho, že v ČR je příliš mnoho policistů. Početní stavy Policie ČR je bezpodmínečně třeba snížit minimálně na polovinu. Protože jsou to mimořádně vzdělaní osobnostně dokonalí profesionálové, jistě si snadnou najdou jinou práci a ušetřené peníze lze vynaložit například ve zdravotnictví.

Téhož dne se odehrála v teplickém hotelu narozeninová oslava bývalého poslance Petra Bendy. Oslavy se účastnili nejrůznější vyžírkové spojení převážně s ČSSD a se sportovním prostředím. Všemu dominoval poslanec za ANO a předseda Babišova „ministerstva sportu“ Hnilička. Mediální pozornost na sebe ale poněkud nespravedlivě strhl liberecký krajský policejní ředitel Vladislav Husák, který se na tomto místě v té době také octil. Došlo tak k poměrně kuriózní situaci. Vysoký policejní činovník se ocitl na party s osobami, jejichž background by se dal asi nejvýstižněji označit jako sportovní mafie.

Fízl Husák má za sebou pestrou minulost plnou zvratů.

Původní profese fízla Husáka je horník. Tuto práci vykonával nedlouho na dole Nosek. Pak se mladý horník Husák zamyslel nad svým dalším životem a dospěl k názoru, že z něj bude policejní hrdina. A policejním hrdinou se mladý perspektivní soudruh nejlépe stane u pohotovostního pluku SNB.

Skutečný profesní rozvoj zažil fízl Husák v devadesátkách v různých funkcích na pražské policejní správě. Postupně vybudoval síť klientelistických kontaktů a protislužeb s dojiči pražského městského socialismu. Husákův problém byl a dosud je, že s těmi všemi zloději, pro které dělal, nejen stál, ale i padal, a to se mu stalo i teď. Nicméně jeho pády byly vždy tak nějak podivně tlumené, pravděpodobně tím, že lidé jako on představují principiální základ policejního sboru, a každý pád znamenal současně počátek nového ještě většího vzestupu.

Nejvýrazněji se Husák předvedl v době vyšetřování sportovní korupce v kauze „Ivánku, kamaráde“, Tehdejší šéf fotbalového svazu Jan Obst vyšetřovatelům oznámil, že požádal Husáka o předání všech policejních podkladů a ten přislíbil požadavku vyhovět. I to Husákovi prošlo.

Husák ve svých veřejných projevech označoval policii trefně jako „největší firmu ve státě“.

Co pohledával vyznamenáními olepený fízl Husák na večírku pro sportovní mafiány, co si udělali byznys z dojení vládních rozpočtů na „podporu sportu“ aby nebyly tlusté děti, skutečně netuším a je mi to tak nějak jedno. Zajímavé je, jak to vysvětlil samotný Husák. Husák následně tvrdil, že na místě byl služebně vést jednání o podpoře sportu a probíhající party se nezúčastnil. Proč vede policejní ředitel jednání o sportu zůstalo neobjasněno. Každopádně, přestože byl policejní prezident Husák na místě služebně, neměl potřebu party rozehnat ani legitimovat její účastníky, jak činil nadprapočík z Hluboček.

Přestože se Al Hamajda profiluje jako koronavirový jestřáb a porušení vládních nařízení by nejraději trestal propadnutím hrdla, ani on nenašel sílu Husáka vyhodit od sboru a odklidl ho na nějakou vedlejší kolej, odkud bude zase po čase vytažen. Nebo se mu stane nějaká ošklivá nehoda, už takhle měl problémy s rychlou jízdou.

Husákovo „plnění služebních úkolů“ v sobotu ve snobském hotelu ve společnosti osob, v jejichž přítomnosti by se každý policista musel cítit nesvůj nějakou dobu plnilo média. Jeho nebývalá služební horlivost byla rozebírána ze všech úhlů, zejména pak z toho, že flagrantně porušoval vládní nařízení pro „boj s virem“. Došlo tak ke kuriózní situaci, kdy byl Husák kariérně postižen za bagatelní delikt v podobě ignorování vládního nařízení, přičemž samotná krajně podezřelá fízlova přítomnost v natolik dubiózní společnosti je jako totálně v poho. A to ještě kdo ví, zda měl při výkonu služby v hotelu roušku!

Je smutné, že se nikdo nepozastavuje nad propojením špiček policie se špičkami politiky. Tento stav, velmi často charakterizující tzv. banánové republiky, má dalekosáhlé důsledky v podobě politizace policie a současně „opolicejnění“ politiky. Policie se v takových zemích stává čtvrtou mocí ve státě. Díky České straně sociálně demokratické bylo v minulých letech umožněno prolínání policie do nejrůznějších společenských procesů a běžný čtenář by se pravděpodobně podivil, jaká všechna rozhodnutí například na krajských úrovních ovlivňují policejní funkcionáři a „kucí, co spolu mluví“. Například v nejmenovaném kraji policie neformálně schvaluje nové úředníky krajských orgánů. Propojením policie a politiky je zajištěno, aby policii byly alokovány další a další zdroje, její rozpočet nedoznal úhony, personální stavy se nadouvaly a pravomoci rostly. Pak se snadno stane, že se na petičním místě vystřídá 28 fízlů.

V posledních týdnech to vypadá, že v policejních kruzích vládne určité napětí z toho, že další budování čtvrtého mocenského pilíře bude komplikované. Jednak se ukázalo, že v zemi jsou i větší firmy. Dále ČSSD, dosavadní policejní politická platforma, pravděpodobně už nebude stranou parlamentní, což je samozřejmě problém. Furt je tady ta zasraná demokracie a ty zákony, které kucí píšou, musí někdo formálně odhlasovat. Nezdá se mi, že by fízlí kooperativní síť uspěla s hledáním nějakého východiska, protože trh je konkurenční, významná partnerství už byla návázána a politické strany jsou buď nepoužitelné, nebo je vlastní někdo jiný. Významnější politické strany už mají rozebrané nadnárodní vlivové skupiny a rozvědky. „Největší firma ve státě“ tak přišla o svou politickou divizi.

Docela by mně zajímalo, jak to bude dál. Jaký politický subjekt bude policie používat teď. Určitě to není snadná situace a bude to trvat mnoho měsíců. Fízl Šlachta, který měl už dávno sedět v base, propadl trudnomyslnosti natolik, že se rozhodl policejní stranu si založit. Bude se jmenovat „Přísaha!“, i když já bych spíše doporučoval údernější „Pendrek!“ nebo výstižnější „Ucho?“. Pro mně je ovšem favoritem jiný subjekt, a to sice Pirátská strana.

 


31.01.2021 D-FENS

12345 (438x známkováno, průměr: 1,14 z 5)
13 097x přečteno
Updatováno: 31.1.2021 — 0:05
D-FENS © 2017