Šikana národní kultury, žena není ženou?

Featured Image

Sněmovna bude jednat na přelomu května a června o možnosti žen zvolit si nepřechýlené příjmení. Doposud tak ženy mohly učinit, musely však splnit určité podmínky, například mít nebo si zvolit jinou než českou národnost, případně žít v cizině.

Zdánlivě nepodstatná záležitost, nad kterou asi mnozí čtenáři jen mávnou rukou se slovy, když to ženy chtějí, tak proč ne. Já osobně tento pohled nesdílím a snad správně se v tomto případě dá použít rčení o ďáblovi ukrytém v detailu.

Na druhou stranu mám dobrý pocit, že vládě se tato novela nezamlouvá a má ke změně odmítavý postoj. Podle vlády k tomu není věcný důvod a přechylování příjmení je charakteristickým rysem českého mluvnického systému. Podobný názor mají i někteří jazykovědci. Podle spoluautora novely Ondřeje Profanta z Pirátů ženy stávající stav šikanuje a dokonce je prý nutí ke lži. Tohle je na můj vkus fakt těžký argumentační kalibr, který naprosto postrádá logiku.

K jaké lži nutí stávající stav ženy? Žena snad není ženou a některé tak nutí ohledně příjmení lhát, že jsou vlastně muži? Když pominu fakt, že by se v případě dlouhodobé agendy Pirátů mohlo jednat o další čachry s termíny typu gender a věcí s tím spojených, vnímaných doposud jako neochvějné, tedy záležitostí jejichž rozklad a destrukce v konečném výsledku někomu strašně moc vyhovují, tak je tu pro mě další podstatná záležitost. Tou je rozklad národní kultury a identity. Jazyk každého národa je jedinečným nositelem kultury, jeho jedinečnost, jeho energie a vibrace, to vše je jedinečné, unikátní. Přechylování ženských jmen k naší národní kultuře neodmyslitelně patří.

Jsem přesvědčen, že tak, jako je desetiletí likvidována forma českého národa (potravinová soběstačnost, pobídky zahraničním korporacím, které mají někdy větší HDP, než celá Česká republika, masivní odliv dividend do zahraničí atd.), tak ruku v ruce s tím, aby mise byla úspěšná, se salámovou metodou likviduje i kulturní obsah národa. Novela jdoucí do parlamentu je toho jasným důkazem. Bohužel zatím vše nasvědčuje tomu, že tento výtvor parlamentem projde.

 


22.05.2020 besta

12345 (262x známkováno, průměr: 2,08 z 5)
14 381x přečteno
Updatováno: 23.5.2020 — 0:00
D-FENS © 2017