Řezníčkovy Dekrety

Featured Image

Následující text se bude zabývat ustanovením Soutěžního a disciplinárního řádu Českého svazu ledního hokeje (ČSLH), respektive jeho novou částí, regulující chování fanoušků. Jde o komentář fanouška – keťase a živla, který hokeji škodí, – bude tedy více než logicky pokleslý, přízemní a vulgární. Předně bych měl asi určit mantinely.

Rozhodně plně respektuji, že hokej je soukromý kšeft a o podmínkách této „služby zábavního průmyslu“ by si měli rozhodovat majitelé. Oh, wait! 1. Nerozhodují majitelé, ale ichtiligenti ze svazu, což je občanské sdružení. 2. Je profesionální hokej namnoze silně přisátý na státní cecík. 3. Jsou to na mnoha místech diváci, kteří kluby spoluutváří, kofinancují, dávají jim tvář a spolupodílí se na celku. Ale dobře. Dejme tomu, že je to soukromý kšeft. A já jsem teď tedy nespokojený zákazník. Příště si vytřu svojí nevymáchanou hubu třeba telefonním operátorem. Dnes to bude ČSLH a pan Řezníček.

Fandíme kurva slušně vy hovada!

Jde o to, že se moudří pánové dali dohromady a přišli s geniálním nápadem jak vyřešit největší problém českého hokeje – sprosté fanoušky. Do soutěžního řádu tedy vyzvraceli odstavce b) a c) článku 316. Zakázány jsou hanlivé, pohoršující, urážlivé, provokující, zesměšňující nebo ponižující posunky, gesta a pokřiky vůči soupeřům i rozhodčím. Ušlechtilé?

Článek 316
Pořádající klub je dále povinen:

b) přijmout dostatečná opatření k tomu, aby nedošlo k hanlivým, pohoršujícím, urážlivým, provokujícím, zesměšňujícím nebo ponižujícím posunkům, gestům, pokřikům nebo jiným nesportovním jednáním jednotlivců či skupin osob vůči členům družstev, rozhodčím, či jakýmkoliv jiným osobám, způsobilým poškodit dobré jméno a zájmy českého hokeje, a proti takovému jednání adekvátním způsobem, bez zbytečného odkladu a účinně zasáhnout,

c) přijmout dostatečná opatření k tomu, aby nedošlo ze strany jednotlivce či skupiny osob k jakýmkoliv projevům hanobícím některý národ, některou rasu nebo etnickou skupinu, nebo jednotlivce či skupinu osob pro jejich skutečnou nebo domnělou rasu, příslušnost k etnické skupině, národnost, politické přesvědčení, náboženské vyznání či sexuální orientaci, a proti takovému jednání adekvátním způsobem, bez zbytečného odkladu a účinně zasáhnout,

[0]

Maminky s kočárky na hokej.

Deklarovaným cílem pánů na svazu je zamezit závadnému chování tak, aby se na stadiony nebáli slušné rodiny dětmi, prostředí bylo vyspělejší a jako „na tom západě voe“. Problém je, že prostředí na hokeji (nejen) v posledních letech nepatří k rizikovým, excesy za hranou se objevují sporadicky a ty rodiny s dětmi, které o to stojí, už na hokej chodí. Ostatně spílají si trenéři, hráči, rozhodčí. Emoce bublají. I facka semtam přiletí. (Většinou bez postřehnutí pruhatce, tady beztrestně). Představte si situaci, kdy nějaké bezmozek mydlí vašeho oblíbence hokejkou po hlavě a vy na to suše odtušíte, že rozhodčí se zmejlil a dotyčný že se nechová hezky. Je to blbost. To že hokej není Cinestar (zábava čistě komerční) ani divadlo (zábava kulturní), ale pokleslá zábava proletariátu je prostě fakt. Patří k němu emoce a lidé je tam chtějí prožívat. Jednotlivé kluby mají samozřejmě právo se přeorientovat na zábavu čistě komerční a pokusit se konkurovat multikinům a ordinaci v rudé prdeli, tak jako nejmenovaný klub ze Synerce. Problém je, když si takový klub prosadí tuhle svojí cestu přes ČSLH a určuje podmínky i klubům, které si myslí, že k tomu prostě patří bouřlivé prostředí, utvoření pocitu sounáležitosti, emoce a připouštím z něčího pohledu možná davová psychóza. Ono ledacos napoví podíly vstupného na rozpočtu klubů. Zatímco v Synerci se hokej financuje po Synerecku, jinde, v klubech s fanouškovskou základnou, tradicí a atmosférou je podíl vstupného na chodu mužstva mnohem markantnější. Takže ve skutečnosti jde jen o snahu udělat z hokeje ještě víc továrnu na dotace a zbavit se fanatiků, kteří pak koukají vedení pod prsty.

Rozhodčí je píča – nikoho jiného by to totiž pánové na ČSLH nemohli nechat dělat

Není náhodou, že nejčastějším cílem vulgárních výpadů na hokeji jsou pánové v pruhovaném.

Nechce pan Řezníček, aby z tribun znělo, že rozhodčí je vulva? Samozřejmě se to dá zakázat. Nebo by se taky dalo něco udělat s namnoze zoufalou úrovní arbitrů, která je zejména ve WSM lize (na kterou se Řezníčkovi dekrety vztahují také) příliš zřetelně ubohá a ELH na tom zase o mnoho lépe není. Ale ne, jsme ČSLH a nebudeme řešit příčiny, zakážeme důsledky. Stejný princip, jako zakazování opakovaček sporných momentů, či zákaz komentování výkonu sudích po zápase v minulosti.

Co s týče urážení soupeře (ať už hráčů, nebo klubu), opět to vyplývá z celkové kultury hokejového prostředí u nás. Dovedete si představit, že přijede do ČB jistá firma na mizerné sekačky[1], tak si její představitelé budou léčit škytavku ještě půl roku po tom zápase. A to vůbec nepíšu o tom, co se stane, pokud se tu někomu dostanou do rukou. A byl to opět svaz, kdo připustil, že práva na reprezentačního brankáře a další letité extraligové matadory, jakož i nadějné mládence si pánové přivlastnily za 5000 českých/kus (za to nekoupíš ani prase), nebo že akciovka se závazky se mohla vyprázdnit a její majetek převést na novou, „čistou“ [1]. Ale ne, tohle se v Českém Hokeji řešit nebude. Budou se pokutovat fanoušci, kteří své chování přizpůsobí prostředí a mezi dobytkem se zachovají jako dobytek.

Ale pojďme ještě dál. Slovenský vepř Bartovič kdysi v jistém zápase bruslí schválně prokopl protihráči kotník a tím mu de-facto ukončil kariéru. Výsledek stop na jeden zápas a bez trestu v utkání – rozhodčí Němec to měl daleko celý metr a půl. Největší trest v tomto případě dostal Dominik Hašek za to, že řekl, že by sudí zasloužil deku [2]. Takových historek je samozřejmě celá řada. Existují sporty, kde by se viník i chybující arbitr pakovali na hodně dlouho a z tribun by sklidili pískot – potažmo by byli odkázáni, ať se jdou věnovat kopané. A pak je tu hokej, kde následky prostě nenesou. A to lidi prostě sere a aktérům, kteří dělají z jejich oblíbeného sportu frašku pak mnohdy nevybíravě spílají.

Dokud slušnost a vzájemná úcta nebude fungovat na hřišti a v zákulisí, těžko chtít, aby tyto hodnoty přijali fanoušci.

Legislativní Zprasek podle nejlepších zákonoprasných tradic

A celá věc má ještě jednu stránku a to je provedení. Po vzoru zákonoprasců jsou i zde fadní formulace. Co sakra je například „hanlivým, pohoršujícím, urážlivým, provokujícím, zesměšňujícím nebo ponižujícím jiným nesportovním jednáním jednotlivců“??? Posouzení záleží samozřejmě na sudích a delegátovi (bejvalej sudí). Takže proviníte se prostě tehdy, když ONI řeknou že jste se provinili a hotovo. Podle takhle nastavených pravidel může nepohodlný klub dostat pokutu i za to, když se jeho fanoušci zvednou, na všechno se vyserou, mávnou rukou a půjdou domů – protože pak budou soudruzi z ČSLH skutečně opravdu k smíchu. Je to, že se jim na to lidi vyserou zesměšňujícím jiným nesportovním jednáním jednotlivců?

Druhý problém je přenesení zodpovědnosti. Lojza Vochcal sdělí hlasitě rozhodčímu, či hráči soupeře co si o něm myslí a pokutu dostane klub. Hm a řidič ochcávie proletí křižovatku na červenou a pokutu dostane škodovka? Moderní „právo“ se v prdel obrací a zrcadlí se to i v hokeji.

Nakonec perlička. Za zmínku rovněž určitě stojí udavačská doložka:

Článek 517
Disciplinární jednání v konkrétní věci může disciplinární komise zahájit na základě:

a) písemného nebo ústního podnětu jednotlivce, kolektivu nebo organizace,
b) návrhu člena disciplinární komise,
c) zprávy v hromadném sdělovacím prostředku.

Celé nařízení umožňuje pokutovat kluby za chování fanoušků až půl milionem kronen a to za chování, jehož závadovost je přinejmenším bagatelní, pokud ne sporná.

[0] Soutěžní a disciplinární neřád

[1] Info podrobně v odkazu.

[2] článek

 


22.10.2017 Dědek

12345 (96x známkováno, průměr: 1,42 z 5)
8 956x přečteno
Updatováno: 22.10.2017 — 21:42
D-FENS © 2017