Ubiquitous City

Featured Image

Nepatřím k hlasitým kritikům evropského navigačního systému Galileo. Jistě, vývoj trvá mnohem déle a stojí mnohem víc peněz, než se před skoro dvaceti lety odhadovalo; některé věci šly udělat líp a projekt jako takový by taky mohl být řízen lépe (a kdyby to synovec pana Vika tak nezprofanoval, tak by se dalo napsat i „prezentován upřímněji“). Nicméně z čistě technického hlediska jej nepovažuji za špatný, dokonce v některých směrech lepší než předobraz, americký GPS.

Aktuální je námitka o selhávajících hodinách, za které to EU schytala v diskusích od Bureše po Novinky (nechme stranou nuance typu EU/EC/ESA/GSA, podle většinového názoru za to může „EU“). Hodiny ovšem vyrobil švýcarský Spectracom a Indové, kterým v době zveřejnění potíží Galilea tyto hodiny „fungovaly bez problémů“, týden nato museli jeden satelit kvůli jejich selhání úplně odepsat. Což EU nevyviňuje, jen chyba nemusí být nutně (jenom) na její straně, roli mohlo hrát víc faktorů.

O Galileu to ale dnes až tak úplně nebude (nicméně pokud by byl zájem, mohl bych se pokusit sepsat technické argumenty, proč si myslím, že má potenciál být užitečné, a proč je v něčem lepší než GPS), v tématu je zástupné a mohlo by být nahrazeno jakýmkoliv jiným navigačním systémem.

K pokusu o článek mě totiž donutila ranní svodka světového dění, konkrétně představení projektu GHOST za 875 tisíc EUR. V něm jde (nebo spíš šlo, projekt měl být dokončen letos v lednu) o vývoj šmírovací krabičky do prostředků veřejné dopravy. Krabička má tři funkce: zjistit svou polohu (Galileo + inerciální senzory), snímat své okolí kamerou a posílat snímky kamsi na server. Účelem je pak automaticky rozpoznávat „anomálie“ jako je díra v silnici, přetékající odpadkový koš nebo nesvítící pouliční lampa a ty nahlásit úřadům.

Potud by mě GHOST nezaujal, maximálně bych se zasmál nad představou zahlcení českých samospráv hlášeními o dírách a „rozbitých“ lampách vypnutých kvůli šetření. Ďábel se skrýval v dalším odstavci: mezi nové funkce má patřit detekce „špatného parkování“, „parkování neautorizovaných vozidel na místech pro invalidy“ (což znamená, že by se detekovaly RZ aut a porovnávaly s databází, něco jako se děje v modrých zónách), „neoprávněná jízda ve vyhrazeném pruhu“ či „neoprávěný vjezd do nízkoemisní zóny“ (tady už by bylo nutné detekovat RZ všech aut okolo…). Jako bonus byla představena i mobilní aplikace s totožným určením, v níž každý uvědomělý občan může napráskat, koho bude chtít. Stačí mít zapnutou lokalizaci a vyfotit „anomálii“.

Celé to bohužel ukazuje, jak jsou potenciálně užitečné technické koncepty zneužitelné, zejména když se jich chopí byrokrati. Ti těžko budou jako první součást chytrých měst zavádět senzory v silnicích monitorující hustotu dopravy a používané k optimalizaci intervalů semaforů v reálném čase, to je moc drahé, moc práce a vůbec, prioritou je omezování dopravy, ne její „zvýhodnění“ (což se ostatně dá dočíst i v popisu GHOST). Místo toho přemění flotily městských autobusů na rozlezlého velkého bratra, kterého nejen že dotujeme z daní, ale ještě nás bude šmírovat.

 


26.03.2017 Zajic


Související články:


12345 (107x známkováno, průměr: 1,20 z 5)
7 298x přečteno
Updatováno: 26.3.2017 — 21:39
D-FENS © 2017