Lidové manipuloviny – založeno 1893.

Featured Image

Už nějakou dobu pozoruju úpadek dříve celkem liberálních a objektivních Lidových novin, které jsem ještě nedávno považoval za asi nejlepší z mainstreamových deníků. Kvalitní redaktoři přinášeli často neotřelá témata, někdy i docela liberální názory (občas jsem se i divil, že tohle jim někdo dovolil otisknout) a člověk se i po krátké četbě prostě cítil tak nějak obohacen.

Těžko říct, jestli koupě Mafry tím slovenským magnátem spustila úpadek nebo jen byla posledním hřebíčkem do rakve, ale svou roli sehrála určitě. V posledním sobotní m čísle byl totiž další ze série článků, který měl naprosto evidentně vrátit lid na správnou stranu a hlavně správnou konzumaci, shodou okolností právě komodity, kterou stejný Slovák produkuje v česku v tunách za den. Nechci tvrdit, že tímhle článkem to všechno upadlo, spíš jen pokračuje v trendu. Za poslední cca dva roky jsem četl několik čistě tendenčních článků, často tak manipulativních, že mi nebylo lenošno zapamatovat si jméno autora/autorky, abych případně příště věděl, jaká děvka prodejná a tendenční mi zase něco servíruje.

Sice o tento sobotní příklad přímo nejde, ale i tak ho přiblížím. Tentokrát jsme se dozvěděli něco o problematice kravského mléka a jeho různých rostlinných náhražek. Už v nadpisu samotném jsme se dozvěděli první negativum těch náhražek a současně si nejspíš uvědomili, že náš majitel Olmy má asi velkou produkci mléka kravského, zatímco jeho stále populárnější rostlinné varianty buď ještě nestihl zařadit do sortimentu či o tom dokonce vůbec neuvažuje, proto je potřeba zájem ovcí zatrhnout hned v začátcích a řádně to poplivat. Proto nadpis zněl „Módní a předražená alternativní mléka“. Mimochodem, před nedávnem ty stejné noviny zveřejnily na stejné téma opačný článek. Tehdy to asi ještě vypadalo cool a hlavně docela nevinně, ale slovy klasika: „Odpustit se dá ledacos, ale jak se někomu z nás sáhne na peníze, to se odpustit nedá“ a tak nám najednou náhlá změna myšlenkového kurzu všem jasně ukazuje, kde že vlastně je ta pravda. Abych nezapomněl, název článku se skvěl na titulní straně sobotního vydání, už jen to značí, že to neberou na lehkou váhu.

Dále informační krasojízda pokračovala, jak jinak, vyjádřením odborníka na slovo vzatého, pak pro jistotu dalšího a pak ještě jednoho a celkové vyznění je tedy asi toto:

Mléko je jen jedno, vše ostatní jsou náhražky a koktejly ze semen a uráží nám chudáka opravdové mléko, které je samozřejmě pro člověka nenahraditelným zdrojem vlastně úplně všeho a je proto nejlepší. Sice je nemusíte pít, ale je to tak úžasná potravina, že bych to neriskoval. Poslední věta článku už je jak z Rudého práva: „Zdravá populace by je (alternativní mléka) měla konzumovat nanejvýš pro zpestření jídelníčku.“ Úplně slyším Tondu Blaníka: „A nakonec se tam zmiň o zdravé populaci, to bude vypadat, že nám na tom fakt záleží.“

Toliko shrnutí celého článku, pokud jste neměli tu čest to číst. Předchozích pár vět je to celé v kostce. Nemáte zač.

Aby bylo jasno, nemám nic proti mléku, ale pro ně nemám taky nic. Stejně jsem na tom s rostlinnými (ne)mléky. Cíleně nekonzumuji ani jedno, snad se dají vzít na milost jako surovina do vaření/pečení, ale i tak bych se bez obou z nich nejspíš dokázal obejít. Problém totiž vůbec není, kde je vlastně nějaká realita, ale spíš v bezmezné glorifikaci a nekritickém přístupu k mléku kravskému. Přitom všichni tuší, že pravda nikdy není černobílá a že i tady se má potravinářský průmysl za co stydět. Před časem jsem si o tom trochu zjišťoval a chuti do konzumace mi to rozhodně nepřidalo. O podmínkách, ve kterých dojnice chovají už asi každý něco slyšel, stísněný prostor, stres, podávání hormonů a preventivní dávky antibiotik (která přirozeně nikdo nepoužívá, ale v tom mléce prostě pořád nějak jsou) nejspíš nedávají vzniknout prvotřídnímu produktu. Navíc tu máme všudypřítomnou homogenizaci, která odstraňuje z mléka celkem kvalitní živočišný tuk a pak ho tam zpět přidá ve standardizovaném množství, nezřídka ho nahrazuje tukem rostlinným. Navíc vitamíny A, D, rozpustné v tucích, jsou odebrány právě spolu s tím tukem a je tedy třeba je zase dopumpovat zpět, teď už samozřejmě uměle vyrobené. Trochu se nám ten rozdíl mezi mléky a nemléky začíná zmenšovat, že?

To je jen trocha argumentů pro ukázku, proč neexistuje univerzální dobro, jak se nám snaží Lidovky tvrdit, ale myslím, že ti, kdo ochutnali skutečné, přímo nadojené mléko z farmy bez jakýchkoli úprav stejně vědí, o jakém rozdílu se tady bavíme. Prostě průmyslová velkovýroba toho dělá opravdu hodně špatně, to vše ve jménu masovosti. Na druhou stranu, ať to klidně dělá, dokud to někdo kupuje, ale ta propaganda kolem mi vadí. Asi jsem idealista, ale rád bych dostával objektivní informace, ne jen reklamu od firmy pana majitele na jinou firmu pana majitele. Nejspíš je ale nedostanu, když si člověk uvědomí, kdo novináře platí a komu tedy skládají účty.

Zkrátka nechci mít při čtení pocit, že celý text vznikl z důvodu, že majitel při poradě Agrofertu pronesl svou čechoslovenštinou: „tohle se mi nelíbí, něčo s tím urobte“.

Potom hodně skřípe, když Nezávislý deník od roku 1893, jak se holedbají na titulce, píše jeden tendenční článek za druhým, jak je zrovna potřeba.

 


26.02.2017 JS

12345 (118x známkováno, průměr: 2,45 z 5)
9 346x přečteno
Updatováno: 26.2.2017 — 22:27
D-FENS © 2017