Matějka má křišťálovou kouli

Featured Image

Provalilo se minulou sobotu 12.11.2016 v Praze, u příležitosti sněmu Svobodných, že blogger a místopředseda strany František Matějka má křišťálovou kouli, a to minimálně jednu.

Během sněmu probíhala pochopitelně debata o dalším politickém směřování strany, přičemž došlo i na úvahy o tom, kam bude směřovat konkurence. František Matějka měl k tomu nepochybně co říci, což také udělal, a mezi jinými věcmi, které zmínil stálo také, že Babiš před volbami předstoupí před veřejnost a řekne něco v tomto smyslu: „Já se omlouvám, že jsem byl tvrdej, ale vybrali jsme o x miliard víc a já teď snížím daně o jeden procentní bod.“

V úterý 15.11.2016 vystoupil Bureš před veřejností a pronesl následující:

„Samozřejmě se všem omlouvám za kontrolní hlášení a rozumím tomu, že vás to zatížilo, ale myslím, že jste všichni rádi, že jsme díky tomu vybrali o 13 miliard na daních navíc.“

Zdroj.

A bylo to venku. Tím se naplnila první část Matějkovy předpovědi a nezbylo než počkat na naplnění části druhé, totiž že Bureš řekne něco o snížení daní. To se stalo 27.11.2016, kdy nám agent Bureš sdělil, že má jakési úmysly s daní příjmu. Podnikatelé budou prý migrovat své daňové domicily z daňových rájů zpět, aby mohli odvést daně tady a přispět například na novou fízlárnu za 3,5 giga.

Míra shody je překvapivá. Matějka se netrefil pouze ve dvou vedlejších ohledech. Predikoval, že Babiš provede popsaný manévr (bezprostředně) před volbami, což se nestalo. Na druhé straně, není vyloučeno, že to udělá před volbami ještě jednou znova. Dále Matějka nepředpověděl, že Babiš tento přístup dotáhne tak daleko, že začne couvat z EET, jak předvedl minulý týden.

Zajímavou otázkou je, jak to Matějka asi dělá. Žádné okultní sklony jsem na něm nikdy nepozoroval, pokud pomineme vypouštění dýmu. Kromě křišťálové koule možná taky líže žáby, věští z kávové sedliny anebo je stejnej parchant jako Babiš a dovede se proto do něj vcítit, což za daných okolností není nevýhoda. Osobně si myslím, že Matějka toliko vychází ze znalosti mentality českého vohnouta, kterému nebude vadit utahování šroubu ani drakonické zákony, když se ten šroub nejprve utáhne nadoraz a pak o čtvrt otáčky povolí.

Bureš pouze prostě praktikuje postup, který na českého vohnouta skvěle funguje a v mnoha různých podobách se praktikuje denně. Třeba tak, že se sójový buřty z Kostelce v Kauflandu o 20% zdraží, pak o 10% zlevní a opatří cedulkou „akce“. I historie to ukázala. Úplně stejně to tady koulel K.H. Frank. Sice jsme vám popravili strejdu a teta odjela vlakem někam do Polska, ale vy máte férovou šanci. Odpracujete pár směn přesčas ve zbrojovce a dostanete dvoje sardinky a Gutschein na Ersatzcigarety. Tak hodný na vás budem.

Stejný vzorec použila pražská socANOkracie kolem modrých zón. Nejprve zavedli modré zóny, což je extrémistické a úchylné řešení, které mnoha lidem neúměrně zkomplikovalo život. Teď přišli s tím, kde všude vyrostou P+R parkoviště. Tedy v podstatě všude, kde si je dovedete představit. Lid jásá, jak Krnda a zmr. Dolínek umějí řešit problémy. Jenže oni řeší problémy, které by bez nich nebyly vůbec vznikly.

Ať to Matějka dělá jak chce, doufám, že mu věštění ještě nějakou dobu vydrží.

Zajímá vás, jaké postřehy jsem učinil na sjezdu Svobodných? Stejně bychom se tomu v diskusi nevyhli, takže to vyřídíme z jedný vody načisto.

Celkem jsem to vnímal pozitivně. Sice jsem si místy myslel, že někteří členové hulili kytičky, ale celkový obraz zůstal pozitivní. Strana má v sobě v podstatě tři frakce. Jedna jsou dejme tomu eurorealisté. EU vidí realisticky, tedy tak, že je klinicky mrtvá. To je maximálně realistický obraz. Podstatou jejich úvah je to, co velmi přesně pojmenoval p. Pilc, totiž že socialismus má dvě fáze. První jsou potíže růstu a druhou růst potíží. Eurorealisté jsou hluboce humánního založení a hledají cesty, jak EU toto trápení zkrátit a tomuto záměru hodlají podřídit vše další. Další frakcí jsou ortodoxní libertariáni. Ty už dobře známe a poznamenali minulou periodu existence strany, v jejímž průběhu jsem ukončil členství. Další frakcí jsou recykláti z ODS, kteří by to v podstatě chtěli dělat jako kdysi za Klause. Bohužel už ale neplatí stejné rámcové podmínky jako na konci devadesátek, protože všechno je mnohem přímější, rychlejší a agresivnější, a tak z toho nic nebude.

Zejména mě potěšilo, že Mgr. Pecák byl zvolen místopředsedou strany. Z některých kandidátů na místopředsedu strany jsem měl žaludeční křeče. Potkal jsem tam i další lidi, kteří mají co říct, aniž by to byly úplný hovadiny. Také jsem pozitivně přijal, že strana hodlá přičiněním p. Novotného postupně ujasnit své vize týkající se dopravy a postupně převést je z myšlenek do slov a do formy politického programu. Tohle mi tam také chybělo a už to nechybí.

Celá strana si tedy nestojí v předvečer supervolebního roku jako nahý v trní, což se ještě někdy před rokem nepochybně dělo a dá se s ní počítat.

 


03.12.2016 D-FENS


Související články:


12345 (174x známkováno, průměr: 1,53 z 5)
16 189x přečteno
Updatováno: 3.12.2016 — 22:48
D-FENS © 2017