2020 the Cordoba project - zpět na článek

Počet komentářů: 187

  1. A teď ten projekt co se nepovedl.

    1. To bude 2v1. Nepovedl se ten kurnik.

  2. V současné době Leon 1,4 kolem roku 2005 v nějakým rozumným stavu je asi za pade. Takle kompletně poladěnej bys to udal v klidu za kilo. K tomu, jakou to má nulovou cenu :D

    1. Jedna vec je za kolik se to bezne nabizi, druha za kolik se to realne prodava. :D

      1. Přesně tak, jak sem řekl. Možná by stálo za to se rozhlídnout kolem sebe, zvlášť teď.

  3. Jestli ono s tím EET to nebyla taková ta vyhnívací taktika. Po týdnu: „Jé vono vám to nedošlo? Tak já to pošlu znova. Nebo se někdy radši stavte. Jé nám to zase nejde…“ Nikoho nepodezírám a nechci nic naznačovat, ale přesně takhle by to archetyp zlovolného bazarníka asi dělal.

    1. ET je už navěky vypnutej, asi jim přišlo blbý, jak sami kradou jak straky stamiliardy, se vozit po upadajících vohnoutech pro pár drobáků.

      1. Jako… zeby sli do sebe, jo? Aprila jsi prestrelil o tri dny, voe :-). Misto EET prijde neco jinyho, jen co zacne nova vlada premejslet, cim zatahnout dluhy a vydelat na duchodce.

        1. To „neco jinyho misto EET“ se bude jmenovat statni kryptomena. Pak budou mit dokonaly prehled kdo kdy a kde kolik utratil a dane se z toho budou strhavat automaticky az do posledniho halere. A v sede ekonomice se bude smelit s papirovymi dolary, juany nebo rubly jako za sociku, samozrejme za tezce nevyhodne smenne kurzy. Tesite se?

          1. No, vzhledem k tomu, jak statu funguje cokoli, co smrdi pocitacema, tak jsem dost v klidu, ze ja bych se toho jeste dozil. Jako jo, vypise se tendr na firmu, co to bude mit spichnout, na tom se provari par miliard a to bude cely.

  4. Jaký je vlastně smysl Winterwagenu?
    Aby se kvalitnější auto ušetřilo předčasnému shnití na prosolených silnicích a urychlené korozi dutin v nevětrané garáži?

    1. Rozumnej clovek nema auto v nevetrany a vyhrivany garazi. Porad lepsi na nej venku nechat snezit. Jednou v zivote jsem v zime neco resil v garazi, ktera mela zavreny odvetrani a spadlo mi cosi pod auto. Musel jsem tam vlizt a s hruzou hledel, jak je celej spodek orosenej, pritom auto tam stalo nekolik dni, nebylo venku. Tohle mne vyskolilo dozivotne.

      1. Ono ak sa nemýlim tak garáž by mala byť vždy vetraná (prirodzená cirkulácia) inak ti novostavbu ani neskolaudujú. Že to potom niekto „potuní“ a vetracie otvory uzavrie je vec iná.

        1. Kolaudace? To je takovy to divadlo s dortem a chlebickama, po kterym se fura veci predelava? Jojo, to jsem takhle kolaudoval v pulce 90ek byt. Az vypadli, tak se bourala pricka mezi zachodem a koupelnou, vypinac koupelny stehoval dovnitr… a co ja vim co vsechno se muselo predelat… Tehdy vypinac musel byt venku bez ohledu na to, jak daleko je zdroj vody a hajzl nesmel byt soucasti koupelny, jinak mi druzstvo, ktere vlastnilo sotva polovinu bytu v dome, nechtelo dat ani souhlas s rekonstrukci meho vlastniho bytu. Checht. Elektrika v baraku dtto, pak mne zase nutili, ze budik od pripojky vody nesmi byt v dome, ackoli dodavatel vody to mel u prdele. Takze jsem si od souseda pujcil tu jimku na budiky, zakopal pred barakem a po kolaudaci to slo zase ven a budiky do baraku…

          1. Kolaudácia – asi ako kde a ako kedy. Ale áno – je to predpisový opruz a zbytočná jebačka. Len aby bolo treba navyše zamestnancov na úradoch.

    2. Nechápu ty lidi, co si postaví barák a garáž tam mají vlastně v baráku. Buď jim jde zima do baráku, nebo musí mít garáž vyhřátou.

      1. Já takový už koupil a nevím, čím to je, ale žádné problémy s tím nemám. Vytápěná není, takže celou zimu je tam nějakých 10-15 stupňů a všechny kovy suché, nikde se vlhkost nesráží, ani na oknech, ani na vratech. Nad tím je pokoj s dřevěnou podlahou a když jsem dělal rošt, tak jsem mezi to nacpal vatu, takže na podlaze se dá i ležet. V létě je tam taky krásnej chládek, takže je taková celoročně temperovaná.

        1. Tak je to hlavně o tom, jak se k ní (garáži) člověk zachová. Když přijdu ze zimy do garáže a orosí se mi brýle, tak je něco hodně špatně. Viděl jsem i barák, kde digestoř z kuchyně byla vyvedena do garáže! Naštěstí nový majitel (zedník z UK) z garáže udělal obytnou místnost a kuchyňský kout přesunul jinam. A garáž vyřešil luxusně. Domluvil se se sousedem a zastřešili průjezd na dvůr a udělali si nádhernou průjezdnou dvougaráž s pracovním koutem. Hodně muziky za pár šupů.

          1. Nevím, jestli to má nějaký efekt, ale vlastně ji prakticky celou zimu neotvírám, protože tam mám hlavně veterány. Okno mám přes zimu taky zavřené, aby tam nebyla zima. Narozdíl od obytných místností se a dílny, kde je výrazně chladněji, se tam na oknech nesráží voda, takže tipuji, že hlavní je to, že tam není žádný zdroj vlhkosti.

      2. Vazne? A co takovej sklep, v nem taky bud musi vejt teplo a nebo z nej tahne zima do baraku? Pak asi neco delam blbe. Ve druhym baraku vypada podzemni patro nasledovne: dvojgaraz, sklep na ovoce, sklep na zeleninu, posilka, technicka mistnost od venkovniho bazenu, kotelna, zasobni mistnost na pelety, sauna s virivkou, trezorova mistnost. Ventilace prirozena, izolace jsem projektoval hlavou. Pelety nevlhnou, v garazi nic nerezne, sklepy drzi teploty v rozmezi tri stupnu celorocne, v posilce je prijemne, v saune horko, v trezorove mistnosti sucho.

        1. Vám chlad stoupá? Asi tedy máte dům v odstředivce?

          1. On má druhý dom na Novom Zélande – tam je všetko dole hlavou.

          2. Tak jak jinak jde zima z garaze do baraku? Leda ze by to byl Pepicek Zima.

            1. No dyž je to na stejné úrovni, tak obvykle buď vedením přechází teplo z obytné části do garáže, anebo prouděním dyž se vodevřou dveře nateče teplej vzduch do horní části garáže a ten studenej zase dovnitř do zbytku baráku. Tak nějak? Kde je tam nějakej ten Zima?

            2. „…garáž tam mají vlastně v baráku“ – je u mne garáž, která je v baráku na stejné úrovni a dá se do ní vstoupit dveřmi přímo z domu (2-3 společné zdi s obytnou plochou). Jinak to beru jako přístavbu, ve Vašem případě jako sklep. Taky jsem bydlel v domě, který byl v prudkém svahu. Technické přízemí (kotelna, sklep a garáž) bylo z půlky zakopané do svahu a bylo to super.

              1. No, tak to mam taky, barak ve svahu, vyjezd z garaze vodorovne, nicmene zbyrek suterenu je dokola zasypan prave proto, aby mel suteren vicemene konsrantni podminky behem roku. Z auta se da vystoupit do backor. Nicmene, soused ma bungos bez podsklepeni a problemy s chladem z garaze take nema. Chce to premyslet nad skladem izolaci, nic vic.

                1. Pak ale do garáže vstupuje buď přes kvalitní dveře, nebo do ní může jen vratama. Moje garáž je od baráku úplně oddělená a jedinou chybu to má, že já čurák jsem nevypustil před zimou vodu a tak už teď nemám do garáže přívod vody, bo to někde cestou popraskalo. A dobrý je taky, že když si v dílně smrdím se svařováním plastů, tak je to dál od baráku.

                  1. Dvere jasne, nejvetsi problem je, v pripade garaze v baraku, spravne navrstvena izolace. cili, stycna zed mezi garazi a obytnym prostorem musi mit pridavnou izolaci ze strany garaze tak, aby rosny bod vysel do ni. Jenze, catu nebo eps nelze mit pod tenkou omitkou, protoze drive, nebo pozdeji do toho nekdo necim stejne udela lochnu. Idealne tedy odvetrana prizdivka z co nejvice teplovodiveho materialu. Strop zaizolovat a zaklapat zelenym sadrosem plus taky odvetrat ven z budovy. Pak at je augk mokry nebo suchy, je teplo nebo zima, nebyde to pkesnivet, ani delat tepelny mosty.

                    Stran tech trubek s vodou jsou, mimo jine, dve reseni, co znam. Pokud je voda vlastni, psk tahnout stoupacku s vraceckou a v mrazech to periodicky (cerpadelko s hodinama, dela tusim Danfoss) nechat pfocyklovat (neresi to ale zmzlej kohout) a nebo ohrevny kabel omotat okolo trubky vcetne kohoutu. Jen to temperuje, spotreba neni ranec. Samozrejme vypusteni je idealni, ale… kolikrat uz jsem slysel narek majitele. I me se to podarilo, ve skleniku.

                    1. Kurva na tom matlafounu psat je jak od dementa…

      3. z formulace „jde zima do baráku“ se mi ježí chlupy. zima nikam nejde. šíří se teplo. v zásadě třemi způsoby, jako když ten promrzlý turista přijde do chalupy, buď si sedne na rozpálená kamna (=vedením), nebo si ke kamnům natáhne ruce (= sáláním), nebo se napije horkého grogu (=prouděním). znalci jistě identifikují pramen, skriptum úvodu do stavební termodynamiky. teplo se může šířit tam, kam nemá, čili utíká. ale zima opravdu nikam nechodí. laické představy o šíření tepla (a utíkání tepla tam, kam nemá) jsou kapitola sama pro sebe, většina z nich je založena na existenci perpetua mobile.

        1. No pozor, zima nejen že chodí, ale ona se i vráží! Vážně, když se venku oteplí, tak se zima ze zdí vrazí dovnitř do baráku (je tam chladno), naopak, když se venku ochladí, tak se teplo ze zdí vrazí dovnitř! (Prostě pokud je venku najednou tepleji, tak se ztratí subjektivní pocit tepla uvnitř a naopak).

          Je to zhruba stejný mechanismus jako v lékařství. Člověk něčím onemocní a ta nemoc se mu někam vrazí, čímž skončí (někdo má na konci infekce většinou dermatitidy – tedy infekce se vrazí do kůže a tam se asi uzemní, vyčerpá, nebo jinak skončí). Já třeba mívám po velké únavě opary, takže mi bylo vysvětleno, že ta únava se vrazila do těch oparů.

          Je třeba se na takové proroky vrážení usmívat a nevrazit jim jednu, ani dvě, bo to nic nevyřeší.

          1. No to máš ještě dobrý s oparama. Tuhle se mi vrazila krev do … jo, no taky do hlavy. A to je teprv patálie, kamaráde.

  5. Docela dost mě zaráží ta životnost 200 000 km. Není to spíš stářím auta? Mám totiž taky levnou mrdku od novoty, před týdnem jsem pokořil 200 tisíc a auto mi přijde funkčně úplně v cajku. Při výměně svíček jsem měřil komprese a 14 bar na všech válcích, takže motor ve skvělé kondici. Jenže je to taky rok 2014 a ne 2004, tak to přičítám spíše tomu?
    To samé Dodge, 270 tisíc km, rok 2013 a taky mi nepřijde nijak na konci životnosti.

    1. Rec je o EVROPSKEM aute. Mountaineer ma naskakano 260t, je z roku 2002 a je v lepsim stavu, nez X-Trail, kterej ma ani ne 130t a je o nekolik let mladsi. Ten Mercury ma vsude plechy jak na ruskym tanku, motor dvakrat vetsi co do prostoru i hmotnosti a celkove je to uplne jinej wagen. Tohle pohopila uz i moje zena, jezdici v Laredu a rekla, ze nez se celej ten pohebanej evropskej trh s autama posere, mel bych dovizt aspon dve ameriky a dat je na druhej barak do garaze, abychom meli za par let s cim jezdit.

      1. No mám své zkušenosti a o US autech tedy takovéto ideály rozhodně nemám :)
        Řekl bych, že jediné, co je nějak nad průměrem ohledně spolehlivosti, jsou Japonci, zejména Toyota.

        1. Tak spolehlivost je jedna vec a omrdavani materialu vec jina. Ja mel na mysli kastli a podvozek. Jakmile je v necem elektronika, stoji to za hovno an bloc. Na manzelcine Jeepu svitilo na palubce, je je fpici tlak v pneu. Dofukovani nikam nevedlo, proces resetu taky ne, takze jsem sehnal cinsky cidla a dal je do kol. Klid byl asi tak par tisic km a problem se opakoval. Okay, jsem sporiva kunda. Koupil jsem originaly, opet nechal prehodit a… problem se objevil znovu po par tisicich. Tim pro mne toto skoncilo, kontrolku z palubky jsem vymontoval a kdyz jedu na STK, beru s sebou PC a tesne pred emisema smazu errory.

          1. Pak to, obecně to asi bylo způsobeno relativní jednoduchostí US aut, nemají problém doteď vyrábět dvouventilový OHV motor. Ale i tam to šlo do kopru s emisema a různým vypínáním válců, časováním ventilů apod.

      2. Dají se vůbec sehnat zachovalé ameriky kolem roku 2000 ? Pořád zvažuju grand cherokee do r.2000, jen mě od toho odrazuje absence klímy a to že to jednoho dne neprojde na emisích.
        A taky cena. Viděl jsem prodávat jeden se shnilými prahy a končícím STK za 50k. Já bych za takový vergl se skoro propadlou STK nedal víc jak 30k. Ikdyž zbytek karoserie vypadal obstojně.

        1. Dají, ale za ceny, které za takhle starý vergl nikdo soudný nedá :)

    2. Toho jsem si taky všiml. Že koncerny mají nejen pečlivě vymyšlené kurvítka aby se auto rozpadlo po daném nájezdu kilometrů (přesněji řečeno stalo se finančně neúnosným ho opravit).
      Ale taky mají svoje „kurvítka“ aby se auto rozpadlo samo od sebe po těch cca 15 letech.
      Měl jsem taky koncernové auto a po 15 letech se tam naraz začalo srát úplně všechno, kromě atmosférického motoru který byl držák.

      To co bylo možné kdysi, tedy že po 20 letech staní ve stodole stačilo vyměnit akumulátor a zkorodované palivové čerpadlo a auto se rozjelo, ke dnes naprosté scifi.

      Samozřejmě že tento rozpad dnes v rámci plánované likvidace IAD a svobodné mobility, urychlilo přidávaní biosraček do paliva, čímž trpí jak celá palivová soustava, tak motor a změněným složením spalin i výfuková soustava.

      Asi jako když notorikovi místo kvalitní kořalky začnete dávat pančovaný denaturák vyrobený z kapaliny do ostřikovačů a sava. Taky mu vyrazně zkrátíte život, oproti tomu kdyby pil kvalitní destiláty.

      1. Nojo, ale cileno neni na spotrebovani spotrebitele. Naopak, spotrebitel musi prezit, zato nesmi dlouho prezit predmet spotreby, aby se spotreba zvysila. Docela bych i rad vedel, jestli ten puvodni a naivni napad s elektrifikaci aut nevysel z nejakeho koncernu, ktery videl, jak mu klesaji prodeje konvencnich aut.

        1. To platilo donedávna, přežití spotřebitele. Ale novým heslem „doby Great resetu“ je DEINDUSTRIALIZACE poněvadž se s přežitím většiny spotřebitelů jaksi nepočítá.
          Viz. ENVIRONMENTAL SOCIAL GOVERNANCE
          https://jakhospodaritspenezi.cz/wp-content/uploads/2021/01/esg-fondy-fond-esg-investovani-esg-investice-socialne-odpovedne-investovani-udrzitelne-investovani-Environmental-Social-a-Governance-2.png

          Tento článek vysvětluje o co jde na pozadí této „bohulibé“ akce.
          http://zvedavec.org/komentare/2021/04/8666-esg-a-velky-reset.htm

      2. Vozy jsou projektovány na 250tis. a 5 let, respektive 350tis. a 7 let. Dle třídy vozu. Tahle strategie se pak promítá i do ekonomický plánů automobilky.

        1. Tomu ale neodpovídá průměrné stáří vozového parku, nejen u nás. 5 let staré auto nikdo šrotovat nebude.

          1. Ale korporáty už takovou flotilu udržovat nebudou a raději to rozprodají. Vzpomínám na jednu laserovou tiskárnu, kdy jsem na ní za měsíc najeli její udávanou životnost a po cca 9 měsících jsme ji reklamovali, protože už byla prodřená pec. Dali nám novou, protože ten díl ač stojí prd a montáž je snadná, tak prostě nebyl. Vůbec se nepočítalo, že se za životnost tiskány opotřebuje.

            1. No ale dál to auto někomu bude sloužit dalších 10 let a x set tisíc km. Osobně s tou udávanou životností moc nesouhlasím a z okna koukám sousedovi na dvě 20 let stará Volva s 4xx 000 km a používaná jako daily. A to hodně šetří na údržbě, žádné leštěnky.

              1. Jenže před 20 lety se auta projektovaly na jinou životnost. Schválně, jestli za 20 let budete koukat na sousedovi scaly/fabie.

                1. No jak jsem psal, Mitsubishi modelovej rok 2014, 200 tisíc najeto a původní kromě pár podvozkovejch komponent prakticky vše. Samozřejmě je pravděpodobné, že se tenhle spotřebák vysype najednou a pak to bude darda (spojka, rozvody, vodní pumpa, ložiska, tlumiče, ..), ale pořád se to ekonomicky vyplatí.
                  Takže jde o to, jestli se tou projektovanou životností nemyslí to, že končí životnost těchto věcí z prvovýroby, ale po jejich výměně se jede dál a ne do šrotu.

                  1. Redguy: projektovaná životnost bude nejspíš řízena tím, že do určitého počtu km a stáří ma automobilka jakž-takž spočítané, co se na tom tak může rozpadnout, zatímco dál je z toho krabička plná překvapení (life is like a box of chocolate). Odtud současně plynou „doživotní náplně“, mé auto má taky „doživotní“ olej v převodovce, což se projevuje primárně tak, že v servisním plánu o tom není ani ň. Ten je veden do 15 let/250k km. Dál už se dle mého počítá s tím, že auto má reálně hodnotu pár korun a co se s ním děje už není věcí automobilky ani v nejmenším (maximálně na to musí ještě vyrábět náhradní díly, ale to je tak všechno).

                    Ze zvědavosti jsem se podíval na tipcars, auta r.v. 2005. Celkem 1591 aut od 11k do cca 250k. Od 250k je tam cca 30 aut, z toho posledních 20 od 500k nahoru jsou Porsche, Hummery, Maserati a Ferrari.

                    Tj. plánovaná životnost neznamená, že se auto po jejím uplynutí rozpadne, ani že se vymění tlumiče a jede se dál, ale že automobilka po tuto dobu zhruba ví, co může zákazníka potkat (mimo fatální problémy, na které se v návrhu nepřišlo a které se projeví až v ostrém provozu).

                    1. Taky je tam přes tisíc aut, co má najeto minimálně 300 tisíc km, já bych to tak zle neviděl :)

              2. To asi né. Malý auto s 250000 už dalších x set tisíc nenajede.
                Nejaká vyšší třída s 350000 taky né. x desítek tisíc, to jo.

                1. To je ale IMHO jen tím, že se už ekonomicky nevyplatí udělat generálka motoru. Je zajímavé, že Amíci vedou i na nejnovější auta dvě až tři větší sady pístů, takže s výbrusem se zjevně normálně počítá.

        2. Drtivá většina nejezdí autem 50k+ km ročně, ale třeba do 10-20k.
          Takže to auto jim v klidu vydrží 15-20 let i víc.
          Se podívejte na silnice co tam jezdi z auta.
          Nová auta jsou převážně firemní nebo erární.

          1. O tom žádná.
            Původní diskuse však byla ve smyslu, zda-li auto s + 200k km hodit do šrotu anebo se jej snažit dále udržovat.
            Já mám vcelku jasno: prostě snaživou, vesměs vlastní, údržbou , mimo jiné i preventivní (což se v těchto krajích moc, či špíš vůbec nenosí a dle mnohých je znakem „změkčilosti“) ta auta dovézt do jejich opravdového důchodu. :-)
            Mívám svá byť již dosluhující auta prostě rád.
            Ostatně průměrný člověk v nich stráví více času než s manželkou a zpravidla jej stojí v mnoha případech i více než ta „zákonná dáma“ co kdysi pojal za ženu – samozřejmě, je to kus od kusu, jak ta auta tak ty ženský .. :-)

          2. Se podívejte na silnice co tam jezdi z auta.
            Imho na silnici jezdí auta podle kupní síly

      3. Koncernový motor v mém autě má nalítáno přes 400 000 km. Je to obávaný dvoulitrový 16V turbodiesel BKD se 103kW / 320Nm. Po výměně vstřikovačů a tandemového čerpadla teď motor šlape hezky, mírně hulí jen když mám pedál plynu na podlaze a otáčkoměr se dotýká červeného pole (protože nemá DPF už z výroby) a startuje hezky v mrazech i v horku. Samozřejmě může znenadání umřít, kilometry na to má, to už je ale riziko podnikání.
        Rozhodně souhlasím s tím, že pravidelný servis dle příručky a měnit olej každých max. 15 000 km je kruciální. Když se pak jeden k tomu motoru chová trochu s úctou, pak to vydrží celkem vysoké nájezdy.

    3. To je jen vaše nepochopení stavu. Běžná situace se kterou se setkávám dnes a denně. Auto jako celek celkem funguje. Rozbije se drobnost a při demontáži vzniká dilema: Všechno co člověk vezme do ruky, je nějakým způsobem v pr… dát to zpět nebo vyměnit? Nejlepší jsou třeba takové výše popsané výfuky, které se při libovolné manipulaci poškodí. Když jsem vám dával opravit startér, tak ale výfuku nic nebylo a vy mi teď tvrdíte, že jste ho musel vyměnit. Pane, vy jste podvodník.
      Zajímalo by mne, jak Dfens vyřešil to dvojložisko. Taky pěkná záležitost, ložisko s náplní, zapouzdřené a uložené v oleji. Já ho vždy otevřel aby se mazalo olejem. (Demontáž probíhá i v autorizáku rozřezáním flexkou)

      1. No ale tento stav nastává kvůli stáří a nebo onomu nájezdu 200 kkm? Protože to mi nepřijde zas tak moc, aby auto bylo na odpis. Měl jsem před Dodgem Volvo z roku 2003 a s 330 kkm a řekl bych, že tam většina věcí byla KO kvůli věku.

        1. Stav kilometrů i stáří přispívají rovným dílem, problém je syntetická pryž která prostě popraská, netěsní, změní tvar a koroze, která naruší povrch kovových dílů. Když se do kulového čepu přes netěsnící manžetu dostane voda, tak Kefalín co? Když to bude jezdit, opotřebuje se to jízdou, když to bude stát, rozpadne se to na molekuly stejně. Výrobce také stále lépe a lépe dokáže načasovat životnost tak, aby to přežilo záruku a dál je to na dluh. Doba bytelných aut je prostě pryč.

          1. Taže myslíš, že z přírodního kaučuku to bude odolnéšéšé?

            1. To co se dnes prodává jako guma… pche. Stačí pneumatiky na kočárky, odstrkovadla, kola. Po dvou letech to má trhliny že se to nedá používat. Když si vzpomenu jak člověk dřív vytáhl staré kolo po prababičce, vzal pumpičku a bylo vše cajk. Stejný boty, uložil jsem si cca před deseti lety zánovní kanady, že se budou hodit. Po letech jsem je nazul, abych nevypadal na střelnici v polobotkách nepatřičně. Ušel jsem tak 200m a podrážky se normálně rozpadly na hrudky. Stejný je to se silentbloky ramen, manžetami kulových čepů, prachovkami. Prostě se to po pár letech samo ekologicky rozloží.

              1. To je rejžáckej podřadnej šmejd. To mi připomíná, že budu muset kouknout po pláštích na kompresor a hlavně na rudl, kde to opravdu ztvrdo, popraskalo a dyž sem se pokoušel jet aspoň po tom prázdným kolečku, tak to rozpraskalo na sračku.

                Otázka je, kde koupit něco slušnýho?

                1. O šmejdu mi povídej. Na podtim jsem že šrotu vytáhl krasnou Favoritku, jenom měla špatné pláště.koupil jsem u místního znalce dva pláště dohromady za 500, ale už na to nebylo počasí. Minulý týden jsem kolo vytáhnul a na obou pláštích tisíce malých trhlin plus pár větších. Takže po pěti měsících a ujetých asi třech kilometrech byly pláště na vyhození.

                  1. máš schovávat účtenky :D

                  2. Roll 5.4.2021 v 20:47

                    Na podzim jsem kopil Continental Ultrasport o před Velikonocemi nasadil místo pláště od Rubeny, protože z něho již lezl kord.
                    Stav gumy na obou pláštích byl nicméně srovnatelný.
                    Stav, kdy po ročním uskladnění byly zánovní pláště na vyhození (Barum), jsem zažil v osmdesátých letech.

                    1. Účtenku jsem měl, vyměnil jsem za jinou značku, tak uvidím.

                      Jsou to dva roky, co jsem prodal originální kola i s plášti asi z 80. let. Sice měly lehké prasklinky, ale držely přes 30 let..
                      Kdybych věděl, že budu ve městě potřebovat kolo, nechal bych si je.

      2. Vony totiž sou předepsaný nějaký servisní intervaly, na který ovšem po záruce většina lidí z vysoka sere. Za 200k by se měla většina podvozkovejch dílů měnit minimálně podruhý, některý i počtvrtý třeba. Kolikrát myslíš, že sou na takovejch ojetinách měněný? Že to drží silou vůle je pěkný, no ale jakmile se vysype jedna věc, tak se to musí udělat pořádně komplet.

        1. Behemot: nesmysl, obecně to rozhodně neplatí. Onehdá tu vasek psal, že měl u Focusu předepsanou výměnu (tuším) tlumičů, něco takového jsem ještě v servisním plánu neviděl. Netuším, co přesně si představujete pod těmi „podvozkovými díly“, ale mé předchozí auto ujelo např. na originální tlumiče přes 200k, jiné mělo zadní měněné při nájezdu lehce přes 100k a přední jezdí. Představa, že bych je měnil častěji mi přijde ujetá a co jiného bych měl měnit dřív? Ramena běžně dají kolem 200k, to stejné stabilizátory.

          Na jiném autě při 80k vyteklé silenty, ale tam se naopak s výměnou vůbec nepočítá (problém je primárně stav našich silnic a tvrdost podvozku ve spolupráci s věkem, s nájezdem to moc společného nemá). Připadáte mi, že jste podlehl Integraleho a D-F dojmu, že pod autem je potřeba pořád ležet a spotřebák že je vše kromě kastle a motoru. Nejkratší interval, ve kterém něco měním (mimo vzduchového a pylového filtru) jsou brzdové destičky (co 50k km), následované svíčkami (90-120k dle auta) a brzdovými kotouči (100k) – a to skutečně „spotřebák“ je. Kromě toho nevím o ničem, co by mělo být za 200k km vyměněné dvakrát, nedejbože čtyřikrát. To ten švédskej „držák“ fakt vydrží tak málo?

          1. Třeba silentbloky a podobný fičury, na místních tankodromech i ty tlumiče. Jak psal LP D-FENS, na místních silnicích ztratí během pár let naprostou většinu tlumicí schopnosti (tzn. zřejmě na vysokofrekvenční zákmity) a zbejvá jenom tupá síla. Většina lidí to pak mění až dyž to div neteče.

            Se schválně můžu kouknout doma do knížky k tojotě, ale miminálně kontrola nebo možná přímo výměna tam je rozepsaná až někam snad do 200k km a podvozkový věci tam snad taky sou.

            1. Behemot: mrkněte, jsem zvědav, co tam najdete.

              Tlumič lze vcelku snadno změřit, ty co jsem měnil po 100k jsem měnil jen proto, že jeden začal téct, ne proto, že by měl špatnou funkčnost. U silentů pochopitelně záleží, kdo je z čeho dělá, nicméně s výjimkou veterána (sportovní auto kupované se 150k na hrbu a origo podvozkem na odpis) jsem to na žádném autě neměnil a měnit ani nemusel (plus teda to jedno, kde odešel jeden specifický, bohužel špatně nadesignovaný, tj. klasický problém daného auta). Opět ale nic, co bych za 200k hodlal vyměnit 4x.

              1. co bych za 200k hodlal vyměnit 4x.

                On silenblok vyžaduje dodržení sice primitivních, ale důležitých pravidel při montáži. Jsem velice skeptický, jestli jsou tato pravidla schopni dodržet oblíbení vesniční fachmani.

                1. Esli se nemýlím, tak (vyjma případů specifikovanejch výrobcem) se to má napevno utahovat na kolech, anžto jsou úplně jinak vymezený vůle, než dyž to je na zvedáku, tak něco?

                  1. Esli se nemýlím, tak (vyjma případů specifikovanejch výrobcem) se to má napevno utahovat na kolech, anžto jsou úplně jinak vymezený vůle, než dyž to je na zvedáku, tak něco?
                    Ano, i toto.

                2. Marty…: to je klidně možný, co to má společného s tím, co jsem napsal? Pokud předpokládáte, že tyto opravy dělá „vesnický fachman“, musím Vás zklamat.

              2. No tak vycházím zejména z toho, že je jedno, esli mám 30 let starej wagen s nájezdem kilo, nebo 20 let s nájezdem 350k, ale zásadně dycky sou uježděný xmrti skoro všechny silentbloky od zavěšení motoru a převodovky po podvozek a dělá to pak strašný věci. To slušnej člověk doprkna měnit musí, jenže to mají všichni v paži.

                1. Behemot: psal jste původně o tom, že do 200k km je nutné věci na podvozku měnit minimálně dvakrát a jiné čtyřikrát. Tím, co jste teď napsal jste do toho spíš hodil vidle než že byste svůj původní názor podpořil. 30 let starej wagen s nájezdem kilo nebude mít pravděpodobně na podvozku měněné nic (záleží, kolik let už stojí), ale pro opětovný provoz to nutné vyměnit bude. Ale do 200k nebude nutné to stejné měnit ještě dvakrát, není-li to úplný krám. Stejně tak je-li na autě vše vylítané po 350k km, problém jaksi není v tom, že majitel do 200k km nevyměnil 4x tlumiče.

                2. Tahle diskuse nedává smysl, dokud nedefinujeme pojmy. Kdy je potřeba měnit něco na zavěšení? Když se jízdní vlastnosti auta výrazně zhorší oproti novému (což je postupný děj, na nějž si řidič plynule zvyká a tedy – kdo to fakt pozná???), nebo minutu předtím, než svévolně opustí karoserii?
                  Je zcela běžné, že majitel auta tvrdí, že autu nic není a je s ním maximálně spokojen, přičemž vykládá historky o tom, jak mu perfektní jízdní vlastnosti toho jeho skvostu pomohly ze svízelných situací. Já pak s takovým křápemu po ujetí 500 metrů nevycházím z údivu, že s takovým šrotem někdo dokáže vozit kromě hnoje i sebe a svoji rodinu.
                  Každý máme jiné nároky a bavit se o tom, kdy jsou tlumiče a jejich uložení na výměnu, zda po 5 000 km nebo po 500 000 km nedává smysl. Rozhodující tu totiž není předmět pře, tedy tlumič a jeho uložení, ale míra vlastní tolerance a nároky.

                  Mimochodem Bilstein B6 jsou u mě vyhozený peníze…

                  1. Integrale: „Je zcela běžné, že majitel auta tvrdí, že autu nic není a je s ním maximálně spokojen, přičemž vykládá historky o tom, jak mu perfektní jízdní vlastnosti toho jeho skvostu pomohly ze svízelných situací. Já pak s takovým křápemu po ujetí 500 metrů nevycházím z údivu, že s takovým šrotem někdo dokáže vozit kromě hnoje i sebe a svoji rodinu.“

                    Toto je dost ostra laska. Pritom vysvetlenie toho javu je velmi jednoduche a nemusi mat nic spolocne s nezodpovednostou ci setrilkovstvom. Dotycny proste jazdi tym svojim autom, nema referenciu. Kto ma to stastie (alebo mozem napisat aj smolu) ze auta strieda, pozoruje degradovanie jazdnych vlastnosti raz-dva.

                    1. To mi taky nikdy nešlo do hlavy. Nedávno jsem například vykonal zkušební jízdu Fobií, kterou si chtěl jeden čtenář tohoto webu koupit. Auto při přidání plynu i brzdění uhýbalo do stran a to brutálním způsobem. Rozjezd na semaforech byl jako start s Bf-109. Zadní silentbloky předních ramen byly po 120 tkm roztrhané na kusy a čep na rameni se pohyboval v podstatě volně uvnitř té hliníkové objímky. Horní uložení tlumičů při točení volantem skřípalo a na nerovnostech bouchalo tak, že by to slyšel i hluchej. Konfrontoval jsem s tím majitele, který vyslovil podezření že si vymýšlím a nepomohlo ani to nafotit. Já zase nevěřil, že si toho nikdy nevšiml.

                  2. ad Behemot:
                    Dyť tady o tom už byla řeč. Guma jako taková, silentbloky nevyjímaje, přece stárne furt. Některá véélmi pomalu a některá zas podezřele rychle. Ale stárne, ať to auto stojí, nebo jezdí, je to úplně jedno.
                    Třebas těsnicí guma skel. Ta vlastně nemusí ani nějak moc pružit, není namáhaná tolik, jako třeba těsnění dveří, nebo silentbloky. Pak už záleží jen na výrobci, jak velký podíl gumových částí auta, pojal dotyčný výrobce za další z limitujících faktorů. Takové další, dílčí kurvítko k mnoha dalším. Je přece známo hodně případů, kdy na 80-90 let starých veteránech, kdysi velkosériově vyráběných, je spousta původních gumových částí, které pruží a fungují.

                    Ze svého oboru /řemínky, obložení, přítlačný kladky, mezikola apod./ a taky od lidí od Bati vím, že lze bezproblémově vyrobit směsi s takovou životností, že i desetkrát překročí technický inovační cyklus toho stroje, kde je použita. Ale výrobce to musí chtít.
                    Dodnes běhá mezi fandy spousta funkčních mgf Sonet, S-Duo a mechanik řady B4, B5, B7 i B9. Běhá i tisíce úplně prvních, skvělých kazetových strojů A3 a A3vkv.
                    Přestože ty nejstarší z nich, mají na hrbu 50 let plus, najeto desetitisíce „motohodin“, proletělo jimi tisíce kilometrů pásku a mají už čtvrté či páté hlavy a druhé motory, tak velká většina z nich, má ještě původní přítlačné kladky a některé i řemínky.
                    Jde to udělat, ne že ne.
                    Originální náhradní řemeny a další gumový díly do těchto aparátů, co po pár kusech skladuju pro p. Příhodu, jsou všecky v naprostém pořádku. Nezatvrdlé, nepopraskané, pruží, jsou z výroby ošetřené jenom tím bílým „federweiss“, asi mastekovým práškem, skladované v socialistických „nezipových“ igelitových pytlíkách.
                    Naproti tomu – v zipových sáčkách skladované, gumové záležitosti stejného druhu, ale do zahraničních aparátů z 80. – 90.let, jsem už musel důkladně protřídit. Asi tak třetina, paradoxně těch víc atypických, šla do kýblu.
                    Některé řemínky a některé kladky buď už doslova „lepily“, anebo byly řemínky rozpadlé na několik kousků.
                    Ty zahraniční, které jsou v pořádku a drží, jsou taky v igelitu, ale zavařené, sáček je potištěný logem výrobce přístroje, do kterého je to určeno, nebo nese logo OEM výrobce. Prostě výrobcem schválený a dodávaný originální ND.
                    Ty lepivé a rozpadlé, ty byly kupované buď jednotlivě, jen na potřebný rozměr, anebo ve zcela bezejmenných sadách. Vždycky po několika kusech, kdy jedna taková sada pasuje např. do celé jedné typové řady určitého výrobce.

                    Tady je to stejný, jako u plastů. Výrobce musí chtít, aby daný díl vydržel. Pokud je výrobce zmrd a u auta/přístroje si nadiktuje inovační cyklus 3-4 roky, tak s tím nic neuděláme, leda sbírat zkušenosti po internetu a dotyčným značkám se vyhnout.

        2. To je sice hezký, ale kde to dělat, servisovat auto v ceně 50-100k v autorizáku je ekonomický nesmysl.
          A Franta garážmistr vám řekne – dokud to funguje tak na to nešahej :)
          A taky životnost jednotlivých dílů se podle stylu využití auta..

    4. Predesilam, ze se v autech nevyznam, ale delal jsem na par zakazkach pro firmy, ktere delaji automotive vyrobu. Kdyz jsem se bavil s jejich vyvojari, tak prelomovy byl tzv. krizovy rok 2009 – pak zacal tak extremni tlak na cenu, ze od te doby je udajne u konfekcnich osobnich aut projektovana zivotnost 7 let. Zduraznuji PROJEKTOVANA zivotnost, tedy uz pri navrhu se pocita s tim, ze pri beznem pouzivani (maji na to statistiky) se auto po 7 letech zacne srat tak, ze se ho nevyplati opravovat.

      A tak je to spravne, konzum musi bezet na plne obratky.

      1. Nějaké obyč 7 let staré auto bude mít cenu dejme tomu 200 tisíc. To teda nevím, co by se na tom muselo vysrat, aby se mi nevyplatila oprava.

        1. Heh, coze? Je videt, ze jste rozezrany drahymi auty. Milej pane, obycejnym autem se mysli treba Fabia a ta se NOVA prodava okolo 300 tis. Kc vcetne DPH. Za 7 let nebude mit hodnotu 200 tis. Kc ani smykem, tedy kdyz nepocitam „sikovne“ prodejce ala AAA. Ona nejspis uz nebude mit tu hodnotu ani kdyz s ni dojedete z autosalonu pred dum. No a za tech 7 let se (treba) vypali jejich LED svetlomety, takze auto pak neprojde STK. Novy stoji 10 tis. Kc, ano, JEDEN stoji 10 tis. Kc a v teto situaci obvykle musite vymenit oba. A to se bavime jen o blbych svetlometech ktere na STK ukecate/uplatite, ne kdyz se neco podela na motoru nebo urezne neco duleziteho na podvozku.

          1. Třeba Octavia rozhodně není pro rozežraný a ročníky 2014 jsou za 200 tisíc a výš. I ty Fabie jsou minimálně za kilo. Vyhodíte auto za kilo nebo uděláte servis za desítku?

            1. Třeba Octavia rozhodně není pro rozežraný a ročníky 2014 jsou za 200 tisíc a výš. I ty Fabie jsou minimálně za kil
              Tyhle ceny jsou vlhké sny jisté skupiny lidí. Realita je jinde…

              1. Tak či tak, až budete někdo chtít sešrotovat 7 let staré auto kvůli světlu, tak mi napište, přijedu si pro to :)

                1. Tak či tak, až budete někdo chtít sešrotovat 7 let staré auto kvůli světlu, tak mi napište, přijedu si pro to :)
                  Reagoval jsem na prodejní cenu olítaných lowcostů z MB…

              2. Realita je přesně tady, možná by ses mohl rozhlídnout kolem sebe a ne zůstat zamrzlej někde v roce 2018.

              3. Marty…: mohl byste se pochlubit, za kolik jste takové auto, inzerované za 200k a víc, v reálu koupil? Skutečně za takový pakatel, že to při výhledu opravy za 10 litrů hodíte do šrotu?

                Spíš jen vůbec netušíte, co se v posledním roce a půl s cenami ojetin stalo.

                1. mohl byste se pochlubit, za kolik jste takové auto, inzerované za 200k a víc, v reálu koupil?
                  Pokud bychom se bavili třeba konkrétně o tom, co koupilo k nám do firmy, tedy 1.6 TDI holobyt, tak bych ročník 2014 opravdu za 200k nekoupil.

                  1. Marty: takže jen plané řeči, zkušenosti nula. Hlavně, že víte, že „realita je jinde“. Jasný.

                    1. Marty: takže jen plané řeči, zkušenosti nula. Hlavně, že víte, že „realita je jinde“. Jasný
                      Primárně je to o tom, že bohužel zkušeností mám možná až příliš a proto prostě za vozidlo, kterému cca zbývá rok do plánovaného životnosti a bylo používáno ve firmě, nedám 40 % původní ceníkové ceny.

                      Hoši z AAA a ESA mají nějaké sny, které pak kopírují soukromí prodejci, ale je tu dost alternativ. V podobě FIII, i30, Ceed, případně alterntivně Mazda.

          2. Světla za desítku sou jak zadarmo, spousta hovnobilek za to chce i třeba 30, pade nebo sedumdesát.

            Ovšem fóbyja za 300 je naprostej holobyt, kde není NIC, takže H4ky, co bys jako nechtěl tvl :D

      2. No nevím,
        ale Honda CRV, benzín manuál, r. 1999 jsem najel bez jakýchkoli trablů 280t km, další opět CRV, diesel automat, 220k km, obě prodány v po +/- 6 letech za cca 1/4 pořizovací ceny.

        Pak KIA Sorento , D/aut. 260k km /ta zůstala v rodině a stále vcelku funguje/ a nyní sjíždím další Sorento , zatím 110k km.
        Jistě, je to stroj a třeba jej udržovat, takže nevěřit na marketingové na kecy o longlife výměně oleje v motoru, doživotní náplní převodovek a rozvodovek a dělat to všechno nějak s rozumem. Spotřebák typu destičky, kotouče apod, neřešme, tlumiče po 150k taky, nějaké neočekávané náklady samozřejmě byly (u KIA relativně hodně hoří ložiska v kolech, v průměru po 90k km), pak jim prdne po 8 letech s téměř jistotou chladič (u obou stejně) a kolem 250k km se podělá palivové čerpadlo.

        Rozhodně nemám zkušenost, že by současné auto po 200k bylo zralé do šrotu či náklady na jeho údržbu již přesahovaly únosnou mez. Samozřejmě, pokud se vysere AUT nebo motor tak to asi už nemá cenu řešit a ten vrakáč to jistí. Mně se to naštěstí zatím nestalo.

        1. Jistě, je to stroj a třeba jej udržovat, takže nevěřit na marketingové na kecy o longlife výměně oleje v motoru, doživotní náplní převodovek a rozvodovek a dělat to všechno nějak s rozumem.
          Mno marketingové kecy. Když se držíte doporučení výrobce a lejete levný minerál s nálepkou plná syntetika, tak to najede to, co výrobce deklaruje. Tedy asi 200 až 250 kkm, pak se to rozsype. Když budete používat skutečnou plnou systetiku, tak ani longlife není problém.

          Samozřejmě, pak je už je vaše svobodná volba, že si koupíte olítaného Passata, Octavii z Německa stočené z 250 kkm na 120 kkm a následně budete mít v životě spoustu emocí.

          1. Typ oleje dávno nemá ani byť jenom nulovej význam, proto už to taky většina výrobců ani nerozlišuje a neuvádí.

            1. Typ oleje dávno nemá ani byť jenom nulovej význam, proto už to taky většina výrobců ani nerozlišuje a neuvádí.
              Dlouhodobé snahy o postavení hydrokrakovaných olejů na úroveň reálně systetických olejů se obzvlástě v provozu režimu longlife jeví jako velmi optimistické.

              Je to v zasadě stejná diskuze jako lít do moderních přeplňovaného přímosvtřikového motoru neaditivovanou 95. Nějak to funguje, ale pak nanadávejte, že se to brzo posere.

              1. A ktorý konkrétny olej leješ ty do svojich áut?

                1. Držím se PAO a OW. U turba se hodí pohlídat HTHS viskozitu. Nejezdím na okruh, tak jsem nikdy nepřišel na chuť xW-50,60,70.

                  1. Ja reku, že dáš konkrétny príklad aký reálne syntetický olej používaš.

                    1. Motul dávam do motorky. Autá jazdia na Mobil.

                    2. Výrobců kvalitních syntetických olejů je mnoho, kromě Vámi zmiňovaných třeba také třeba Penrite, Fuchs, Ravenol…a mnoho dalších, akorát je nutné počítat s cenou někdo asi 350 až 500 Kč za litr.

                      Ono je to někdy o i konkrétním výrobku, třeba mě překvapilo, že kvalitní PAO olej do domácího kompresoru prodává Valar.

          2. Něco k těm olejům :)
            https://www.oleje.cz/clanek/Mazivarske-myty–Mytus-treti—mineral–polosyntetika–syntetika
            Ing. Jaroslav Černý, CSc.
            Ústav technologie ropy a petrochemie,VŠCHT Praha

            1. Síce staršie, ale stále 100% aktuálne – všetky články na téma olej od toho autora.

        2. Je rozdíl asi tak galaxie najet 200k za 6 let a 200k za 16 nebo taky 26 let. Zdá se, že lidi, co vykládají tydlety plky vo tom, jak za pět let natočili vole půl mylyjonu buď dělají debile z ostatních, nebo sou sami. Tak kolem 98+ % majitelů se soukromým autem nikdy nenajezdí 50k+ ročně, jak dyž si hrajou na opchotní cestující s firemním, chňápem?

          1. Kto tam spomina pol miliona za 5 rokov?? Predrecnik hovoril o 280k za 6 rokov. Da sa, ked ho, ako spominas, pouzivas na pracu. Ja som s nasim poslednym autom na Slovensku najazdil za 4 roky a 8 mesiacov 265k. A to som este pocas 2 rokov travil kazdy druhy tyzden v prazskej oficine kam som cestoval lietadlom a bral som si tamojsie auta na pracu.
            Samozrejme, sef cel cas nariekal ze aky som prenho s tym autom drahy, no nikdy sa nemal k tomu aby mi kupil sluzobne.

            1. Ráčil si všimnout, že oblíbená disciplína firem je ujezdit to za těch 5-6 let xmrti a pak podvodem udat nějakýmu neznalýmu blbci jako leštěnku (se stočeným aspoň kilem), kterýmu se to doslova rozsype? Čím to tak asi bude, hm, hm…

              1. Nemusi to byt nutne zabava firiem prevadzkujucich tie auta. Viem o jednom pripade ked bolo „stare“ auto poskytnute ako protihodnota leasingovke pri leasovani noveho a bazar predavajuci to auto z poverenia leasingovky stocil 220k(!). Stalo sa to u mojho vtedajsieho zamestnavatela a dozvedeli sme sa o tom len preto, ze kupujuci kontaktoval kolegu ktory s tym autom jazdil. Chcel sa povypytovat na udrzbu a zazil vcelku neprijemne prekvapenie.

                1. Nemusi to byt nutne zabava firiem prevadzkujucich tie auta.
                  Imho hlavně firmě je úplně šumák a mělo by jí to být šumák. Nejde o žádnou charitu. Prostě najedou plánovanou životnost a auto je „spotřebované“. Že to pak socky koupí a ještě od toho něco čekají je věc druhá.

  6. Naprosto DF chapu a ja taky delam veci, ktere ekonomicky nemaji v podstate smysl. Jenze to je prave ten moderni trend, vsechno prepocitat na prachy, nebo lajky. Dobrej konicek naopak vubec neni o vykon/cena, ale o spokojenosti, relaxu. Naprosto nemeritelnych vecech, ktery nejdou primo koupit. I kdyby tu karu ve finale polil benzinem a ekologicky recykloval plamenem, tak porad je to vetsi zabava, nez hnit u YT.

  7. Za 4 týdny jsi naplánoval Den mobility, tak tam wagen můžeš zase zkusit udat :)

  8. OT: ten odkaz tedy reklama na „délského potápěče“, což je otevřeně neonacistická, proarijská a antisemitská stránka, mě dost nasral. Navíc „informace“ uváděné v odkazovaném článku jsou z hlediska genetiky zjevnými nesmysly – popsaných 13 století je z hlediska genů doba zanedbatelná a mor, hlad a války zejména třicetiletá měly nesrovnatelně větší vliv než naivně popsaná selekce západocivilizační.

  9. Zaujalo mě to přelakování ramen. Má smysl po takovejch letech to jenom nalakovat a vrátit zpátky? Nejsou tam mechanickým namáháním za takový roky strukturální změny v mřížce takovýho rozsahu, že to je lepší vyměnit za nový?

Komentáře jsou uzavřené.

D-FENS © 2017