2020 the Cordoba project - zpět na článek

Počet komentářů: 187

  1. „Nějakou náhodou to přesto všechno spolu funguje, dokud do toho někdo nahrábne, a to je na tom ten největší zázrak koncernových technologií.“
    Tomu říkám součástkové status quo. Ono si to za ta léta ježdění nějak spolu sedne, obrousí a omačká se to vzájemně tak, že tam vznikne vratká rovnováha. Tu ale naruší výměna některé ze spolupracujících součástek. Já si to vychutnal na motoru, konkrétně PD vstřikovačích. Měl jsem jich celkem sedm, čtyři v motoru, jeden náhradní a dva repasované a ty jsem kombinoval tak, aby hodnoty na kanálech 013 a 023 VAG diagnostiky motoru vycházely co nejlépe. Zjistil jsem, že jeden repas byl naprosto nepoužitelný, protože podfukoval, ačkoliv nevypadal nijak poškozeně, druhý byl na hranici akceptovatelnosti a nejlepší výsledek přineslo zahrát si škatulata hejbejte se se vtřikovači v motoru, náhradním vstřikovačem a ještě jedním, který jsem koupil od známého za pár kaček. Motor teď nekouří, startuje dobře za tepla i studena a táhne od nízkých otáček jako elektromotor. Jenže tohle dlouho nevydrží, i vstřikovače jednoho dne umřou, nové stojí raketu a jejich kvalita není zaručena. Na druhou stranu, proč vyhazovat něco, co funguje a má ještě potenciál fungovat dalších pár let?

    1. Do postapo světa jedině atmosféra a co nejmíň elektroniky. A nebo nějaký vergl z Ruska. Jestli se celý Západ deindustrializuje, zavře automobilky a ponechá výrobu elektromobilů pro hrst vyvolených, tak v Rusku výroba pořád pojede, včetně náhradních dílů.

      Docela lituju že už se nedají sehnat staré žiguly s karburátorem.

      1. Ale dají, není to problém a nejsou to ani žádný shnilý mrdky. A dílů je furt tři prdele, Rusové to v pohodě posílají i sem, žádná třetivýroba, ale origoš skladovaný díly z prvovýroby.
        VAZ 2103 /klasická 1.5/, nebo první Samara s tímto motorem, má sice už 57A alternátor s diodami, ale jeho regulátor je klasický trojcívkový-elektromagnetický. Zapalování je klasické s cívkou, kladívkem a kondenzátorem na rozdělovači, karburátor. Kromě autorádia Unitra Safari 2A, později Safari 5B, se kterými se model 2103 a 2105 původně prodávaly v Rusku i tady /čistě diskrétní konstrukce bez IO/ v tomto Žigulíku žádná další elektronika už není – i otáčkoměr je mechanický, až u pozdějších modelů elektronický. A bez otáčkoměru i rádia se dá jezdit. To rádio bude beztak nahovno, když budou zničený vysílače.
        Anebo sehnat jeden z prvních modelů Niva – ty přece měly stejný motor 1.5 i příslušenství k němu, později do Nivy tuším dávali i ty motory 1.6, co se jako první montovaly do faceliftované kastle od 2103 a označené asi 2106, už si to přesně nepamatuju. Ty Žigulíky se živými 1.6 OHC motory, nalítaly po našich cestách klidně i 150.000 bez GO. Dyť to bylo původně navržený na ruský cesty.

        1. Chce to spíš auto, které se nelekne ani lehčího terénu typu rozrytá lesní cesta, pole nebo kamenitá stráň, přitom je jednoduché na údržbu a díly stojí pár korun. Lada Niva nebo Dacia Duster 4×4. Sám uvažuju nad tím, že až oktávka doslouží, přesednu do čtyřkolového Dustera.

          1. Neviem ako sú na tom Dustre 4×4 teraz, ale mal som možnosť jazdiť na jednom – r.v. 2010, 1,5DCi, 4×4, manuál (asi 6-stupňový) a po tri a pol roku 100 000km na odo-metri. Prevodovka už trpela (tretí stupeň šiel tak na 75% cez zuby), motor drnčal proste ako diesel, vnútri boli popraskané niektoré plasty, ostatné plasty často „rezonovali“ a celkový pocit bol taký o ničom. Ale na ceste to sedelo ozaj dobre a to aj v zime – sa mi zdá, že tam bol pohon 4×4 od Nissanu, ale ruku do ohňa by som za to nedal. Najazdil som stým niečo cez 5500km a potom to šlo doprdele.

            1. Ty předfacelifty měly údajně být problematické stran koroze, to jsem už zachytil. Nový Duster by ale měl mít tyhle chyby vychytané. No, budu to řešit, až na to dojde. Oktávka se zatím má čile k světu a tudíž nejsem nijak tlačený do rozhodování.

  2. Dobrý bastlířský článek. Super, pěkně se to četlo.

  3. Trochu OT dotaz: Až bude povinný to elektro v celé Evropě, platí to i pro traktory a traktůrky?

    1. Neboj sa – v nasledujúcej päťročnici bude všetko.

  4. Lejt prachy do auta, které má zápornou hodnotu, mě baví taky. Já se rozhodl vyrvat šrotníkovi z lisu telecomáckou dlouhou feldu fdechtu. Pořizovací cena byla rovna ekodani a dani z převodu (majitel za to nechtěl nic), udržovací cena … mno, dobrých sto papírů už to spolykalo (největší částka šla šmelinářovi za to, že to celý nechal nalakovat, však ho za to taky osud pěkně vytrestal). Převážně je to dáno tím, že nemám známé na správných místech, ale na nesprávných, a že jsem stran mechaniky aut úplný pako, takže si sám tak maximálně vyměním žárovičky v palubovce za LEDky (což jsem udělal, protože ty žárovičky tam nesvítily do jedné všechny, protože tenkrát nikdo při výrobě nepočítal s tím, že se zavede povinné denní svícení a celá ta barevná hudba byla designovaná na občasné svícení za tmy, když už je nutné za tmy jet) nebo jsem nahradil nefunkční hydraulické štelování výšky světel elektronickým, ale pořešit něco na pohybovém ústrojí je pro mě bohužel úplně mimo mísu, takže za to hezky postaru cáluji, bohužel nejsou moc lidi, co by to chtěli dělat, ani když se jim za to nabízejí prachy a ty já problém nabídnout nemám, protože vím, co je to za sraní a že jde o řemeslo, který je potřeba si hýčkat, protože líp už bylo, zejména v automobilovém světe v těchto končinách.

    1. Mě mrzí, že mnozí automechanici k Feldám r.v. 2000 už přistupují jako ke šrotu na dojezd, přestože je žádáte o to, aby požadovanou operaci udělali co nejlépe a kvalitními díly. Že s tímto, všelijak v průběhu času o různé užitečnosti vyšperkovaným vozem, hodlám jezdit, dokud to bude legislativně možné – protože mi prostě vůz vyhovuje, jednoduchostí, spolehlivostí, spotřebou, snadnou opravitelností..
      Taky samozřejmě svedu jenom elektriku, něco ze „vzduchu“ a „hydrauliky“, umím si po zimě vyčistit přední brzdy, vyměnit tlumiče, výfuky, těsnění oken, dveří, mechaniky centrálu, svíčky, spravím si ventilátor topení…ale s motorem, podvozkem jako takovým a s kastlí toho moc nesvedu.
      A už se mi bohužel stalo, že po jednom dacanovi, který k této konkrétní, velmi zachovalé Felicii přistupoval, jako ke starému pekáči, to bylo nutno do necelého půlroku téměř všecko předělat. Stálo mě to zbytečných 15k navíc, kdyby ten dotyčný mladý čurák, nečuměl na tenhle typ auta tak přezíravě.
      Říkal jsem si – místo toho, abys byl rád, že můžeš dělat snadnou práci na jednoduchém autě, kde je skoro všecko důležité pohodlně dostupné, nemusíš kvůli ptákovině rozebírat půl čumáku auta, tak se tváříš otráveně jak šváb a ještě to dojebeš..

      1. Felda je ideální na udržování ve vlastní garáži, protože na ní není co zpackat a šikovný kutil si to auto za pár kaček vymazlí. Já si na autech dělám všechno sám v mém domácím jakoservisu v garáži. Co zatím neumím, je lakování, geometrie náprav a klempířina, protože na to už je potřeba vybavení, ale na to asi taky časem postupně dojde. Jinak dlouhá felinka po faceliftu už uměla nabídnout slušnou výbavu, případně se to do ní dalo dodatečně docvakat a pokud k tomu měla i koncernovou benzínovou šestnáctistovku, tak i slušně jela. Felicia Fun je kapitola sama pro sebe. Na Youtube je kanál týpka, který tyhle feldy sbírá a renovuje, je krásné se na to koukat (erbos.cz – https://www.youtube.com/channel/UCMG548NmkEts0eBjwut2KuQ ).

        1. 1,9ka dehet taky nejede tak blbě, sice to je asi nejhlučnější osobákovej motor v historii, ale zas jede na všechno :)

          bral sem to v pikoušu, 1,3ka by na naloženýho byla fakt zoufalá no a 1,6tek je obecně míň

          1. 1.9D jezdila za 6l/100km v Pick Up ať se dělo co se dělo a měla myslím i posilovač
            Krátká 1.6 55kW litina z Vlčíhohradu jela hezky, ale za 8 neb jsem s ní prasil. Ovšem měla posilovač i klimu.
            Nakonec nejlepší IMHO byla 1.3 50kW f kombajnu, která jezdila za 7l/100km, ale absence posilovače a klimy mě srala. Obojí zároveň dodělat nešlo, tak výběr padl na klimu.
            Mohu dále potvrdit, že při cenách ND se nevyplatilo šetřit, jednou jsem se ulakomil na Strachlajn a po roce tam šel Lemforder tuším.
            Trochu to hnilo, trochu se srala elektrika, 3x relé na hlavní světla, 2x výška světel, startér, altík, podvozkové díly beru jako spotřební, ale nakonec s 300tkm ještě švagrovi 2 roky sloužila po 16 letech od výroby…

            1. Klima s posilovacem na 1.3 slo, jsou relativne bezne v Jizni Evrope. Do Feldy se servem se u dealera dodelavaly klimatizace od Diavie, klimakompresor se daval nad alternator (pripadne se dal misto servocerpadla a cerpadlo se dalo nad alternator) do extra drzaku. Je zajimave, ze Skodovka sama neprisla s nejakym elegantnejsim resenim… Celkove ta klima v 1.3 byla zvlastni, treba tim, ze byl stejny chladic, jen silnejsi sahara, zatimco 1.6 mela i vetsi chladic.

              1. A to keď si v lete klimatizoval tú 1,3-ku Felíciu tak na predbiehanie pomalších vozidiel si mohol zabudnúť.

                1. No vono i tak je s tím předjíždění vošajslich, v pohodě všem ujedeš na semtamfórech a v druhým pruhu, ale jak začneš předjíždět protisměrem, tak najednou všichni najdou plynovej pedál, dyž je předjíždí pikouš, a to je vo život, pže těch 60 koní prostě využíváš na krev a víc tam není.

                  Ale s ohledem na to, že pikouš má maximálku 600 kilo (a v pohodě tam narveš i jen nákladu přes 600 plus posádka), s 1,3kou by to bylo peklo i samo o sobě, natož na tom mít posilovač i klímu, to by fakt nejelo!

                2. Proto mela 1.3 „kickdown“, kdy pri pozadavku na vykon odpojila kompresor. (nevim, jestli se to ridilo jen plynem nebo i otackami). Ta ridici jednotka umela i pridavat plyn podle zateze serva, ale u Felicie to tusim nebylo zapojene, pouzivalo se to u litrove verze v Lupu (tam uz asi byl problem utahnout i to servo)

                  1. Tak to by obecně mělo být vždycky, že si to přidá na udržení volnoběhu. Ale může se stát u slabejch motorů že přijde nějakej nečekanej záběr na výkon a než zareaguje jednotka a přidá, tak to z volnoběhu chcípne, to o.

                    1. Tak to samozrejme, to cidlo tam bylo prave proto, aby odber nebyl necekany a otacky se pokud mozno ani nehly :)

                  2. Kamoš to tak riešil s kolegami na firemnej Fábii a nejakým sranda motorom – šofér zahlásil:“Vypni klímu, idem obiehať.“ A spolujazdec musel v mžiku sekundy vypnúť klimatizáciu vozidla. Inak neobiehali :)

                    1. My tohle měli na Fordu Escortu combi 1.6i, bylo to to kulaté vajíčko. Tam se taky dalo buď předjíždět nebo klimatizovat, na obojí najednou motor nestačil. Když jsem jel s tímhle fordem ustálenou rychlostí a zapnul klimu, bylo zřetelně cítit, jak auto ztratilo výkon. Pobavilo mě to :).

                    2. Když jsem jel s tímhle fordem ustálenou rychlostí a zapnul klimu, bylo zřetelně cítit, jak auto ztratilo výkon. Pobavilo mě to :).
                      To je spíš charakter vozidel, která nemají elektronický plyn.

                    3. Počúvajte, Marty, a čo vy si predstavujete pod takým pojmom „elektronický plyn“? To je nějaká ta plazmová mlha v tokamaku či?

                    4. Poloha klapky je nastavovana elektronicky s ohledem na polohu plynoveho pedalu misto kechanicky primo pedalem.

                    5. Počúvajte, Marty, a čo vy si predstavujete pod takým pojmom „elektronický plyn“?

                      Kdybyste se chtěl trošku dovzdělat v oblasti elektroniky:-))) – https://en.wikipedia.org/wiki/Electronic_throttle_control

        2. Jo a ta geometrie bude potřeba, mám tip na někoho v Brně, snad to udělá. Strčil sem to do BestDrive, že sou v pohodě (a jiný práce mi dřív udělali OK, domluva cajk), no přes 20 minut se v tom rejpali, řekli si skoro litr a pominu-li přefouklý přední kola, tak akorát srovnali souběh. Že se vostatní parametry nestaví a nejsou tolerance je pěkný, ale kurva mít na jednom kole záklo přes 2° a na druhým přes 3° je dost na hovno ne? To nemohli aspoň prohlídnout esli sou dobrý těhlice nebo co s tím? Že to táhne furt doprava nevyřešili nijak (podle mě částečně i záklonem) a teď na letňákách se objevila nová věc – občas to normálně cuká s volantem doprava-doleva :-o

          Nejlepší zkušenost nakonec mám s garážníkem, co si svařil před lety trubkovou soupravu na geometrie a dělá to úhloměrem a šuplerou. Za dvě-tři stovky a fakt jako dobrý! Všichni vostatní si honí triko s lejzrama a výsledek mnohdy stejně na hovno a za několikanásobek, a to se vyplatí.

          Hrůza mě jímá že budu potřebovat přetěsnit víko ventilů, chčije olej přes ty dva boční šrouby, a teď komu to vlastně dát, že.

      2. Přesně. Přistupujou k tomu jako průměrní doktoři k pacientovi s kovidem (odpad, co nesmí do ordinace). By mě z toho jeblo. Nakonec mi asi nezbude než v garáži vykopat montážní jámu a naučit se to sám.

      3. Nejhorsi je, ze spoustu kvalitnich dilu uz na Feldu ani nejde sehnat.

        1. To je taky fakt, zejména dieselový Feldy trpěj na převodový stupeň 5, který kvílí. A ty převodovky prostě nebudou. Já už mám měněnou a servisák, co mi to dělá, musel splašit asi tři, než našel takovou, která funguje dobře. Pětka už jí taky kvílí (kolem 70 km/h), ale ještě to funguje dobře. Furt mi slibuje, že má v hlavě nějakej zlepšovák stran těch převodovek, ale má práce, že neví, kam dřív, takže se na to bude mít problém dostat.

          Mám naštěstí doma jednu vyřazenou 1,9D Feldu, co jsem koupil od kohosi za 5 papírů (už neházela ani stín, jak byla prorezlá), čili (pojízdnej) domeček plnej náhradních dílů (část už darovala mojí SPT Feldě). Ale je fakt, že to je s dostupností některých dílů už špatný.

          1. Co to znamená že „kvílí“?

            1. Jako meluzína?

              1. Jo, zhruba tak, kolem rychlosti 70 km/h se zespodu ozývá konstantní tón (konstantní vzhledem k otáčkám), přičemž se stoupajícími otáčkami je tišší, od 80 km/h už v podstatě není slyšet, s klesajícími je takový drsnější, ale tichne taky a pod 60 ho též není skoro slyšet (samozřejmě pod 60 je zase cítit, že se to autu nelíbí jet na 5. stupeň).

          2. Za kvileni petky udajne muze matka na kole 5. stupne, strihne se aretace, povoli se a kolo uhne a kvili. Melo by stacit vymenit tu matku. Pokud jde jeste sehnat…
            U feldy je nejvetsi problem plecharina, ktera je fakt potreba. Origo dily nejsou, donedavna dostupna ceska druhovyroba uz taky ne, jen papirovy plechy z taiwanu… Divim se, ze jsem sehnal slusnou pumpu na 1.3, dokonce s originalnim silentblokem.

            1. Na plechařinu mám (zatím) jednoho starýho pána, co dělá veterány typu stará Praga a podobně, tuhle Feldu už měl taky v prackách a navařil na starý plechy vlastní naohýbaný kusy (lemy blatníků – uřízl, co bylo rezavý, a navařil tam vlastní ohýbávky). Nemůžu říct, že by to udělal kdovíjak solidně, ale udělal to, měl pořád pocit, že to má bejt za pár korun, tak se s tím moc nesral (jen co strusky jsem seškrábal ze skel, ani se zakrytím se nezatěžoval), těžko ho přemluvit, aby to udělal pořádně, to bylo samý „to se ti nevyplatí“ a já furt „to nech na mě, jestli se to vyplatí, nebo ne“, prostě jak když se baví blbej s hluchým (což je vlastně trefný – on nahluchlej je a já byl blbej, že jsem na něj netlačil víc). Pak to dostal lakýrník, kterej byl neskutčnej lempl, za rok to jen párkrát umazal od kitu, až jsem mu to musel vzít a přes šmelináře to nechat udělat pořádně. Bohužel pod lakem zbylo pořád dost koroze, takže se to bude muset předělat, naštěstí vím přesně, kterej lakýrník to dělal a s tím už nějaká domluva je (a ten to udělal v podstatě dobře, i když i on mohl odvést lepší práci). Jediný, co tam vypadá dobře, je zadělání spodku od tuny nějaký černý směsi pekla s hovnem, ale to nevím, kdo dělal.

          3. k tomu kvilejcimu 5. stupni:
            https://youtu.be/sfFzAAy84ek

      4. A má to smysl udržovat feldu jako daily car? Strčit do stodoly, pokud nějakou máš, značky do depozitu a za 10 let bude mít pěknou tržní cenu.

        Za směšné peníze koupíš dneska jedničkovou fabii, focuse nebo něco podobného, co už má pozink, takže to nebude reznout tak rychle a ještě ti to opraví i v servisu. Bude to mít posilovač, lepší podvozek, lepší motor a klimatizaci. Na co se trápit ve feldě.

        1. Fabie porad nedosahly cen, jako Felicie par let zpet. 20lete s Feldackym motorem a nejakou vybavou (vetsinou stocenky z DE) se prodavaji za 40-60k, zatimco 15 lete Felicie se prodavaly pod 30…

            1. ty dechty maji pekne sezrany prahy, pak ze Fabky nereznou :)

              1. Jasně že reznou, problémový místo je za předním kolem, všechny jedničkový fábky na to trpěj. Za podběhem se drží bahno, to je ten problém, trpí pak ten konec blatníku a začátek prahu.

                Ovšem oproti felicii, která je ještě starší a bez pozinku, to bude o trochu lepší. Legendární prohnilé páté dveře, které se mění celé za druhovýrobu z laminátu, tak špatně na tom fabie zatím nejsou.

                1. videl jsem i Fabie s orezlymi patymi dvermi :) U me felicie zacaly petky reznout az po 20 letech.
                  Ono to neni tolik o tom, jestli je karoserie pozinkovana, ale jestli tam nejsou mista, kde se drzi bordel. U fabie je to ten zacatek prahu, u Ibizy 6l vrsek blatniku, u Felicie cely podbeh, jelikoz plastova nadkoli se davala jen jako dodatecna vybava, tak bahno cakalo vsude kolem (podobny problem mely prvni Octavie, typicka koroze kolem vika nadrze) Kdyz se vcas ty podbehy osadily, (a nebo se tak i ta Felicie vydrzela bez koroze dlouho.

          1. Hledejte tady: https://www.nabidkamajetku.cz/
            Tachometry nebudou stočené a zatajená havárka taky nehrozí.

            1. Kurva – najlepšia je asi kategória: Hrobové přislušenství.

              1. Teď tam draží 0,42337268 bitcoinu.

                1. Ešte som tam našiel drevenú truhlu. A pár motoriek – väčšina už len na náhradné diely.

                2. I most přes Vltavu si tam můžeš koupit.

            2. Nebudou sice stočený, za to ale vylítaný a rozhodně nešetřený.

              1. Do policejních/celnických a zabavených bych nešel. Ale auta ostatních úřadů jsou v pohodě. Fakt myslíte, že se úřednický pumy navlečený do kostýmků budou trmácet něčím, co hrká, škvíká, chrčí a je to fujky?

                1. Já si ještě pamatuju, jak se všichni chovali k tzv. referentským vozidlům. A to měla firma vlastní správkárnu. Do něčeho takovýho bych nešel.

                  Navíc si myslim, že střídání šóférů je pro stroj nejhorší co může bejt. Jeden drží v otáčkách, ženský podřazujou. Půlka lidí závady včas nehlásí nebo je vůbec nepozná. Z cizího krev neteče.

                  1. Podle sebe soudím tebe? Většinu těch úřednických aut kupují insideři, lidi ze servisu kam jezdí, nebo informovaný bazar.

                    1. Ježišmarjá, co je tohle zase za strawman podsouvací konstrukt?

                      Prostě největší mrdky byly na podniku auta bez pána. Přeberte si to jak chcete.

                    2. Úřad není podnik. Přeberte si to jak chcete.

                    3. @Panek. Shocking. Totální šach – mat. Jsem rozdrcen a odcházím se stydět do kouta.

                    4. jako insider v korporátu jsem auto jednou koupil a podruhé málem koupil. předpokládám, že u státních organizací to bude ne-li podobné, tak mnohem složitější, ale jde to.
                      spadla mi čelist, když mi bylo jedním výše postaveným managorem od fleetové společnosti jen tak mimochodem u podepisování papírů nabídnuto, že honem uděláme předprodejní velký servis s výměnou prakticky poloviny motorového prostoru a podvozku, za který zaplatím polovinu ceny, ale ne servisu, ale jemu osobně v malých použitých bankovkách. zachoval jsem se tenkrát dávno mladicky hrdě a poslal jej tam, kam nechodí slunce, čímž jsem jej naprosto vykolejil, a jako mstu mě pak velmi zpestřovali převod plechovky natolik, že jsem byl nucen naznačit možnost pískání na píšťalku po anglicku.
                      předpokládám, že šikovní insideři jedou touhle cestou, a tak koupi olítaného vraku šikovným insiderem za ekonomický nesmysl považovat nelze.

                2. Kupovat vylítaný služebáky nebejvá prostě to nejchytřejší. Jako sehnat dobrou ojetinu, když se nepovede v rodině nebo od známýho, je voser, vo tom žádná, ale služebák na tom bejvá nejhůř.

                  1. Tak do tej tvojej rovnice o dobrej ojetine vstupuje viacej parametrov – aké konkrétne auto hľadáš / chceš; aký máš na to rozpočet (vztiahnuté na pôvodnú cenu vozidla); na akom trhu / krajine hľadáš; koľko máš času na nákup ojetiny; koľko sa ti chce času obetovať na hľadanie a cestovanie za ojetinou atď.
                    Ak si správne nastavíš parametre tak to nemusí byť až taký voser.

                  2. @ shifty když toho borca znáš, tak v klidu, nesmí to být prasič ani loudal, ale ani 120kg slušňák není ideál.
                    Třeba z mých šéfů bych asi nebral jen po jednom, a to jen proto, že jezdí dieselem 10km do práce, i když o víkendu ho protáhne.

        2. Já se v tom netrápim, já si ji užívám :). Víte, on ten chrochták v tý feldě prostě nejde přeslechnout. A to je jedna z věcí, co mě na tom baví. Rozumím tomu, že lidi chtěj mít v autě klid, mně se to takhle líbí, ten zvuk Kadle Kadle Kadle a jak se to při startu celý otřese jak když lízneš citron, to jsou takový drobnosti, který mě na tom baví.

          A pak samozřejmě fakt, že to plive brikety a žere malý děti, takže to sere ekoteroristy, byť jim to ubližuje fakticky míň než současný diesely, co vypouští částice tak malý, že je nezachytí nic. Zkrátka to chci udržovat v chodu, co to nejvíc půjde, systému navzdory.

          1. Esli je řeč o AEF, což je fakt strašnej trachtor, tak to ovšem jezdí na všechno a mimo startů kolem nuly a míň sem si zatím nevšiml, že by to vyfukovalo jakkoli opticky znečištěný plyny.

            Zato třeba ten turbopažout za kterým sem jel včera sem normálně měl hrůzu, esli to nehoří, nebo co se tam s tím děje, s ohledem na ten černej oblak, přes kterej nebylo vidět.

            1. Asi to je AEF, nevím, co to přesně znamená, ale stran 1.9D Feld jsem nic jinýho než AEF nenašel. Je to původní SPT Telecomácká žlutá dlouhá Felda a jezdí po Budějcích a okolí s tím původním logem na sobě (nechal jsem si ho udělat v reklamce).

          2. Pokud chceš motor, co pracuje na principu náhodných otřesů, jdi do 1.4 TDI:

            https://auto.bazos.cz/inzerat/134719178/skoda-fabia-14tdi.php

            1. Super kauf – poctivých 293 961km na odo-metri.

              1. Auto má 15 let, za rok najelo 20 000, na diesel ještě dobrý. Ten si obvykle nikdo nekupuje na to, aby ho strčil na 10 let do stodoly nebo s ním jezdil dva kilometry do kauflandu a zpět.

                Kolik myslíš, že má nalítáno naftová felda, co má na hrbu ještě o pár let víc?

                1. Koľko má Felda či táto Fóbia nalietane je mi ozaj „ukulele“.
                  Tých 20 000km za rok je v pohode uveriteľných a pre bežného človeka aj reálnych.

                2. Ta moje má o štipec míň, cca 268k.

  5. Takovy dotaz, pokud dochazi ke zvedani kola, nemela by se spis pritvrdit druha naprava? A umoznuje PQ24 tuzsi stabilizaci vzadu?

  6. Zajimave u te 02T, ze z toho, co jsem nasel, dvojlozisko odchazi vice na slabsich motorech. Cim to, muzou za to vyssi provozni otacky nebo tam davali horsi loziska?

  7. Divné, že na 288mm brzdy nenasadíte 15″ kola. U golfa mkIII je normálně mám a ty brzdiče jsou rozměrově stejný jako na fabii, jen mají jinou hloubku kotouče, vychází to tedy na cca 5mm mezeru mezi třmenem a diskem, ale to ničemu nevadí.

    1. To je jedna věc a druhá, esli teda nemá smysl dát i zimáky plechový 16ky, aspoň časem, až se sjedou gumy 15ky, větší brzdiče za to IMHO stojí.

  8. To me těší, že ji pořád máš! Já už ji poslal do světa právě v r. 2005. Někdy v r. 2004 jsme řešili chybové hlášení lambda sondy. Ty jo, to byl ještě Old School Dfens!

  9. Ty Bilsteiny B6 jsou vynikající. Mám je na autě (BMW 330i). Mají tu fantastickou vlastnost, že čím rychleji jedete a víc na ně tlačíte, tím lépe fungují…

Komentáře jsou uzavřené.

D-FENS © 2017