Google brother?

Featured Image

Ačkoliv rozhodně nepatřím mezi skalní kritiky Google, nespřádám kolem této firmy žádné konspirační teorie a až doposud jsem byl s jejich službami spokojen, učinil jsem v posledních dnech zkušenost, která mě – slušně řečeno – přivedla do rozpaků; tento článek píši jako varování, neboť se podle některých textů na tomto webu domnívám, že mnohým místním autorům a diskutujícím by podobné jednání mohlo vadit více než mně.

Začněme tedy od začátku. Protože jen málo věcí nesnáším více než instalace libovolných programů kamkoliv (ještě více nesnáším například učit se nový software používat a zvykat si na něj; inu, jak kdosi řekl: „Na změnách je nejhorší, že je to potom jiný,“ což přesně vystihuje můj postoj k technice) a v práci se o mně dokonce traduje, že jsem programátor s fobií z cizího software, zásadně si nepořizuji nový telefon tak dlouho, dokud ještě ten starý funguje (a když mi operátor přihodí nějaký ke smlouvě, raději ho někomu daruji); před několika dny jsem však musel tuto hrůzu opět po pár letech absolvovat.

Jsem uživatelem Android OS (ano, já vím, znám jeho zápory, nicméně už jsem si na něj zvykl a pořizovat si něco jiného by pro mě byl zase horor), přecházel jsem z verze 4.0.4 na 4.4.2. Začal jsem přenosem telefonního seznamu (ten si ukládám do telefonu a pravidelně zálohuji; ač v něm nemám nic zásadně tajného, nevidím důvod je synchronizovat s nějakým účtem Google), konkrétně exportem vcf souboru; nový telefon se mě (stejně jako starý před lety) při importu vyptával, zda chci kontakty uložit lokálně, nebo na účet Google (a hned to zběsile nabízelo přihlášení), což jsem (navzdory několika doporučením a varováním ze strany OS) odmítl a vybral, že mají být jen v paměti telefonu, což se také stalo. Pak přišly na řadu nenáviděné instalace programů (vím přesně, co od telefonu chci, ale najít, které aplikace to umožňují, chvíli trvá); abych je mohl z obchodu Google stahovat, bylo nutné se přihlásit (což jsem udělal).

Po dokončení jsem si povšiml zajímavého jevu: u kontaktu na jednu dívku, kterou jsem znal, když mi bylo asi patnáct (kontakty nepromazávám, nechci tím ztrácet čas, vždy je jen přenáším z jednoho telefonu do dalšího, takže tam mám i velmi staré), se najednou objevila fotografie (nejspíš aktuální), příjmení (které jsem asi nikdy neznal), profese, místo bydliště a podobně. Po letmé kontrole se ukázalo, že k podobné „aktualizaci“ došlo u více lidé v mém seznamu. Otázka, jak je to zatraceně možné, byla v té chvíli spíše řečnická, neboť mi to bylo vesměs jasné; po přihlášení k účtu Google na webu jsem si podezření skutečně potvrdil: ačkoliv jsem operačnímu systému explicitně řekl, že kontakty chci mít uloženy pouze lokálně a nikam je neposílat (určitě jsem se neuklikl, neboť ve chvíli importu ani předtím jsem telefonu nezadal své přihlašovací údaje), byly tyto stejně bez jakéhokoliv upozornění přeneseny ve chvíli, když jsem se (za úplně jiným účelem) k účtu přihlásil; Google si je následně doplnil o další údaje (podle e-mailových adres a telefonních čísel k nim vyhledal nejrůznější informace) a ty mi poslal zpět do telefonu.

S ohledem na to, že v telefonním seznamu nemám nic utajovaného, mně osobně nebyla způsobena žádná reálná újma; toto jednání však považuji minimálně za nekorektní. Nepochybuji sice o tom, že ve smluvních podmínkách to bude jistě ošetřeno a je jen a jen má chyba, že jsem si je pořádně nepřečetl, nicméně zeptat se uživatele, zda chce poskytnout nějaká data, nechat jej to odmítnout, ale stejně je bez upozornění odeslat, není dle mého názoru zrovna žádoucí chování operačního systému.

Druhá věc je, kde vlastně Google našel informace, o které mé kontakty „obohatil“; zdá se, že zatím jen od lidí, kteří je sami zveřejnili na svých profilech Google. Ale zůstane to tak i nadále? Nebo je časem bude shánět i jinde? Například po nějaké šikovné změně licenčních podmínek možná i z těch všech telefonním seznamů, které uživatelé Googlu poskytují (na druhou stranu se domnívám, že toto by bylo zatím pro většinu uživatelů naprosto nepřijatelné; a ztrácet zákazníky nikdo nechce, takže než k podobné změně potenciálně dojde, nejspíše uplyne ještě mnoho vody).

Za zmínku stojí také to, že starší verze Androidu (tedy minimálně 4.0.4 a určitě ještě nějaké další, které si nepamatuji) uživatelské rozhodnutí držet kontakty pouze v telefonu respektují a nikam je neodesílají; verze 4.4.2 už ne (přičemž nevylučuji, že to může záviset ještě na nějakých dalších okolnostech, například modelu telefonu, případně nějakém hlubinném nastavení čehosi kdesi v útrobách systému).

Závěrem bych rád ještě jednou poznamenal, že se rozhodně nezbavuji zodpovědnosti za nepozorně přečtené licenční podmínky, užívání Androidu, přihlašování se z něj na účet Google a určitě neprohlašuji, že si za to nemohu sám; to jen abychom si ušetřili některá zbytečná vlákna v diskusi. Mně osobně se zas až tak nic hrozného nestalo, telefonní seznamy si na Googlu ukládají mraky lidí, ke kterým jsem se tímto přidal, navíc celkem pochybuji, že jsem Googlu dal k dispozici nějaká data, která by už neměl z jiných zdrojů; vím však, že celá řada čtenářů tohoto webu vnímá tyto věci mnohem fatálněji než já, takže doufám, že jim třeba článek poslouží jako varování před přechodem na vyšší verzi Androidu, případně přihlašováním se na takovém operačním systému k účtu Google.


Související články:


12345 (5x hodnoceno, průměr: 2,80 z 5)
497x přečteno
Updatováno: 13.12.2015 — 22:09
D-FENS © 2017
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!