Agresivita řidičů (už zase) stoupá

Featured Image

Před pár týdny se objevilo v TV a/nebo na internetu několik případů, kdy policista mimo službu zkrátka nemohl vydržet pohled na protiprávní jednání jiného účastníka silničního provozu a zasáhl. Obvykle to vypadá tak, že jedno (civilní) auto zablokuje druhé, z auta na první pozici se vysouká pobuda v teplácích, zamává překvapenému řidiči zablokovaného vozidla před čumákem vrškem od piva, seřve ho na tři doby a snaží se z něj vytáhnout nějakou tu korunu na místě, „aby to nešlo do správního řízení“. Práce u PČR je náročná – služba nebo volno, jednou jsem policista, a tak musím konat, to je jasné.

Pokud se takový případ odehraje „off record“, tak se samozřejmě nic nestane, nikdo nic neřeší, ačkoliv se v mnoha případech jedná o protiprávní jednání ze strany policisty. Problém je však s kamerami – těmi je už vybavené kdejaké auto a kdejaký řidič si zásah policisty zaznamená, takže v takovém případě už to zkrátka nejde zamést pod koberec a pak se následně vymýšlí způsob, jak z toho ven.

Jeden z výše popsaných případů se stal nedávno na D46 a dnes jsme se mohli dozvědět, že se vlastně nic nestalo, což asi nepřekvapí. Bagatelizování protiprávního chování policistů je celkem rozšířené a v mnoha případech se zainteresovaní (PČR, GIBS, státní zástupce, soudce) starají o to, aby vše vyšumělo do ztracena. Pro šťouraly je tady pak tiskový mluvčí PČR, který funguje jako spin doctor.

Jednou z tiskových mluvčích, která má opravdu mimořádně zábavné komentáře, je Gabriela Pokorná, která byla dříve Holčákovou. Dovoluji si uvést několik komentářů, které se vztahují ke zmíněnému případu:

Policista zakročil a odstranil hrozící nebezpečí, jak mu ukládá zákon. Konal poté, co viděl vůz, jehož jízdu vyhodnotil jako nebezpečnou, bezohlednou a agresivní.

Pozn.: Cituji z daného článku – „Moravskoslezská policie ukončila prošetřování policisty, který letos na jaře zastavil za plného provozu na D46 řidiče kvůli podezření, že jede příliš rychle“. (nikde nevidím ani zmínku o tom, že by jel nebezpečně, bezohledně a agresivně)

Je potřeba si uvědomit, že žádný policista ve službě nemůže ze zákona a při dodržení platných zákonů přihlížet protiprávnímu jednání.

Ano, je to řehole. Když jede příslušník PČR s rodinou na dovču z Ostravy do Chorvatska, tak zastavuje nějakého agresivního a bezohledného řidiče co 20 km. Manželka a děcka jsou sice nas****, ale příslušník zkrátka nemůže jednat jinak. Cesta Ostrava – Zadar mu pak trvá 3 dny…

Agresivita řidičů v posledním období stoupá a vzájemná netolerance mezi řidiči i agresivní způsob jízdy jsou nejčastější příčinou těžkých dopravních nehod,” dodala Pokorná.

A kde jsou nějaká data, případně zdroje pro tohle tvrzení? Podle státních zástupců a policistů stoupá agresivita mezi řidiči minimálně posledních 10 let, což bývá argumentem pro soudy, aby vynášely likvidační tresty, případně aby se podařilo příslušníky PČR vyvinit (jak je to v tomto případě), pouze jsem se nikde nedočetl, jestli ta agresivita stoupá lineárně nebo exponenciálně, ale ono je to asi jedno…

PS: Agresivita mezi příslušníky PČR určitě nestoupá a pokud by snad někdo z vás dostal v hospodě krýglem po palici https://www.novinky.cz/krimi/509391-policista-zmlatil-hosta-restaurace-kvuli-sklenici.html, tak to bylo docela jistě v souladu se zákonem…


07.07.2019 Luba

12345 (248x známkováno, průměr: 1,13 z 5)
17 739x přečteno
Updatováno: 7.7.2019 — 21:44
D-FENS © 2017