Kurz negativistického myšlení

Featured Image

Všechno je nahovno. Jenom včely jsou na med. A ten je taky nahovno.

Tato věta z dob, kdy na Hradě seděl jeden brejlatej geront, mi kdysi přišla velice vtipná. Pak jsem zjistil, že není od věci poslání této myšlenky využít při řešení zdánlivě bezvýchodných situací. Vývojově dospělejší pak byl citát „Největší umění žít je vědět, na co se nejdřív vysrat.“ Taky dobrý. Ale pak jsem zhlédl film Sedm let v Tibetu. Na rozdíl od mnohých naivních dobroserů ověšených symboly tohoto státu jsem si z filmu odnesl jednu myšlenku Buddhy: „Má-li problém řešení, je zbytečné zabývat se starostmi. Nemá-li problém řešení, starosti nepomohou.“

Pan doktor Karel Nešpor, guru české psychiatrie, určuje jako hlavního viníka všech našich neuróz, alergií a závislostí takzvané bažení. Toto staré české slovo definuje nenaplněnou touhu po čemkoli. Někdo baží po flašce, jiný po cigáru, další chce menší nos, někdo větší prsa, někdo si přeje být slavným, snem dalšího je poslední model Ferrari… Forem bažení je nepočitatelně mnoho. A teď jak souvisí první a druhý odstavec? Pro každého nositele bažení je jeho nerovnováha obrovský problém.

Základem klidného žití je rozdělit si skutečnosti ve světě kolem sebe do dvou kategorií: Mohu ovlivnit/Nemohu ovlivnit. Současně z každé z těchto dvou kategorií udělat ještě další dvě hromádky – Ovlivňuje kvalitu mého života/Neovlivňuje. Jsem-li například tlustej, můžu s tím začít něco dělat, protože problém patří do hromádky Ovlivňuje kvalitu života-Mohu ovlivnit. Když byli na Hradě ti dva Vendové, srali mě. Neskutečně. A nejen kvůli alkoholově-dětinské naivitě, humanitárnímu bombardování, jájismu či čórce tužky. Nicméně byli v hromádce Neovlivňuje-Nemohu ovlivnit. Raději jsem studoval po večerech i v práci, abych si vylepšil kvalifikaci. Víkendy jsem vyplňoval rodinnými výlety či setkávání s přáteli a strkal prachy do vlastního baráku. Právě proto, aby se můj dům pro mne později nepřesunul do kategorie Ovlivňuje-už nemohu. A dělal bych to i v případě, že by nám z Hradu vládla třeba Dášenka. Nenechal jsem svou averzi vůči těm šaškům přerůst v bažení a raději se staral o věci, které jsem dokázal ovlivnit. Udělat si v palici tyhle čtyři hromádky je podle mého základní podmínkou duševního zdraví.

Transparentním příkladem nepořádku v hromádkách je současná hysterie kolem současného prezidenta, potažmo premiéra. Mnohým lidem bažení po odchodu Zemana či Babiše z jejich funkcí přerostlo v obsedantní psychózu. Tato je dále přiživována zdivočelými havloidy z ČT postiženými stejným bažením, takže bažení se ve spirále stupňuje a vyúsťuje v pičoviny typu trenek, házením vajec, bučením na pietě a dalšími ichtylárnami, které vyvolává davová psychóza. Základní chybou těchto jedinců je nepořádek ve výše uvedených hromádkách, spíš to na některých havloidních akcích vypadá, že mají ti lidé v hlavě hromádku jen jednu. Pokud s takovým postiženým zavedete řeč na téma Jak ten či onen ovlivňuje jeho kvalitu života, obyčejně dostanete odpověď vtloukanou presstituty o ostudě, lži a rozdělování, aniž by byla doplněna vlastní myšlenkou. Odpověď na svůj dotaz rozhodně nedostanete.

Takzvaná vysoká politika obecně je pro mne kromě jedné minuty jednou za čtyři roky v kategorii Neovlivňuje-Nemohu ovlivnit. Díky tomu se cítím v dobré psychické kondici. Ta je základní podmínkou i pro tu fyzickou. Pozoruji život kolem sebe a snažím se řídit mantrou vyslovenou před dvěma a půl tisíci let. Cítím se v pohodě. Vzhledem k mému nicku mi však věřit nemusíte. V tom případě vám doporučuji přečíst si knihu „Důmyslné umění, jak mít všechno u prdele“ (slovenská verze má sympatičtější název).

Anebo se na to vyserte.


02.09.2018 Pako

12345 (175x známkováno, průměr: 2,30 z 5)
14 083x přečteno
Updatováno: 2.9.2018 — 22:43
D-FENS © 2017