Apologetika Josefa Švejka v dnešním světě

Featured Image

Otevřeně se přiznám. Mám rád Švejka. Nejen knihu, respektive knihy – ty přímo miluji a verzi namluvenou Janem Werichem jsem slyšel aspoň padesátkrát – ale i postavu Josefa Švejka. Tu kurvu a vohnouta, jak je zde často častován. Nemyslím si totiž, že by švejkování nebyl legitimní (ač pouze komplementární) způsob odporu. Vím, že naše historie oplývá mnoha situacemi, kdy jsme (jako národ/lid/plebs) měli popadnout vidle a vidlat. Také vím, že už jsme to tu a tam i udělali, ale kdy naposledy, že?

Co vidle vyřeší rychle – ovšem jen do té doby, než přijde někdo s většími vidlemi (ať už čert, Poseidón nebo třeba Albrecht z Valdštejna) – to švejkování podkopává a podemílá pomalinku, ale o to trvaleji.

Ne, není to hrdinství – a hrdiství nenahradí. Ne, nejedná se o činnost vyžadující chrabré srdce, lesklou přilbici a tvrdou ocel. Chce to prostě bejt tak trošku vychcanej. To se nám ale teď bude určitě hodit – v mnoha situacích, ve kterých se jistě v nejbližší budoucnosti ocitneme. Vidle máme teď bohužel výrazně menší – a s kratší násadou – přesně dle nové směrnice EU, ale vychcaný bejt můžem – i kdybysme u toho nakrásně museli sedět.

Než budu v této drobné úvaze pokračovat, dovolil bych si několik citátů z (asi) úst současných předních politiků. Některé jsou již mírně zprofanované, ale i tak si stojí za to je připomenout a okomentovat. Možná pak pochopíte můj úhel poledu.

Citáty jsou anglicky a překládat se mi je nechce (;)). Neangličtináře bych tedy odkázal na gůglovský překladač, a případně do diskuse (pokud najdou nějaký obzvlášť vypečený). V rámci možností jsem ověřoval, zda jsou autentické, takže na úplné nesmysly (a že se jich po internetu potuluje) byste tu narazit neměli. Rozdělme si je dle jejich autorů. Držte si klobouky a menstruační kalíšky, bude to jízda (a budu psát nespisovně).

Prvním naším hostem je Justin Trudeau, kanadsky premiér, krasavec, bývalý učitel činohry a lyžařský instruktor:

“Fidel Castro was a larger than life leader who served his people for almost half a century. A legendary revolutionary and orator, Mr. Castro made significant improvements to the education and healthcare of his island nation.“

Zapomněl jsi dodat „pro členy ÚV“, Justine. Nikomu není zle z toho, že ministerskej předseda Kanady uctívá Castra?

“While a controversial figure, both Mr. Castro’s supporters and detractors recognized his tremendous dedication and love for the Cuban people who had a deep and lasting affection for “el Comandante”.

Lituju, že starej Trudeau nepoužil „el condón“. Ale je fajn vědět, že mladej by se uživil jako „el Comediante“.

„There’s a level of admiration I actually have for China because their basic dictatorship is allowing them to actually turn their economy around on a dime.“

Jo, diktatura je boží! Hlavně pro diktátora. Neboj, Bureši, Tvůj čas se taky blíží. Vim, že to tu čteš.

„I am the leader of the Liberal Party. I decide who is in the Senate.“

Princátko promluvilo. Pouze princátko posvětí případné politické přesuny, protože právě předsedá partaji!

Pro neznalé – bavíme se o synovi 15. premiéra Kanady (Trudeau st. byl ve funkci 11 let), což dává jeho dalšímu výroku zvlášť zlatistě zářivou auru kretenismu:

„I’ve always known that it’s sometimes an advantage to be a Trudeau.“

Ne, vole, je to strašný břímě, bejt členem nový šlechty V KANADĚ.

Ale jedeme dál, močálem (a kočárem) černým okolo bílých skal:

Příchází Jeremy Corbyn, předseda britské Labour Party a srababa par excellence:

“Tomorrow evening it will be my pleasure and my honour to host an event in parliament where our friends from Hezbollah will be speaking. And I’ve also invited friends from Hamas to come and speak as well. Unfortunately the Israelis would not allow them to travel here…“

Chápu, dneska už to jsou vlastně sousedi, a s těma se musí vycházet. Muslimský bratrstvo tam už nějakej ten pátek máte, žejo… Už umíš aspoň hadíthy, Jeremy? Jinak se jedná se o fantastickej námět pro sitcom. Mám i znělku.

ladění kytary: D# G# C# F# A# D# (prostě o půltón podladit)

A protože jsem hovado s přebytkem času, tak jsem jí i nahrál a dodělal několik partů pro jiný nástroje. Bacha, je to docela „ušní červ“.

Poznámka 1: Berte to prosím jako sofistikovanější vtip, ne nějakej pokus á la Olivie Žižková.

Poznámka 2: Na té doméně nic jiného není, takže si ušetřete čas s případným hackingem ;)

G                            D

Kdopak ti hlavu usekne,

Am                      C

než stačíš říct „Alláh“,

G                            D

bude to přítel z Hamásu,

Am                  C

nebo celej Hizballáh?

G                                  D

Nikdy nekousneš do řízku,

Am                    C

a piva si nedáš lok,

G                         D

však faraónskou obřízku

Am                     C

by odmít jenom cvok

G D Am G D Am7

Sousede náš, problémy máš,

G Em

však až zavedou tu šaríu,

C        D                G

tak coproto nám dáš

Em               Am                C            D

Džizju my ti zaplatíme, nemusíš se bát,

Am             C

Dokonce Ti dovolíme,

jako prorok

nejsvětější

šestiletý

holky malý

G

za ženu si brát.

A dále…

“My views on nuclear weapons are well-known. I want to achieve a nuclear-free world through multilateral disarmament through the Nuclear Non-Proliferation Treaty.”

To je moc hezká představa. Její krása ale poněkud uvadá, když si pustíme rozhovor, kde Jeremy odmítá sdělit, zda by při jaderném útoku na Vekou Británii útok opětoval (krátký úryvek zde). Protože tato bezpáteřnost Brity vyhnala do vysokých otáček, byl kvůli tomu v diskusním pořadu na BBC Corbyn devětkrát pranýřován (stran postoje k britskému obrannému sytému Trident), ale ani tehdy z něj nikdo nevyrazil rozumnou odpověď. Jeremy, dělej si, co chceš, ale vždycky musíš aspoň tvrdit, že odveta bude!

Dále také Jeremy nazval přítelem tohoto pána. Omluvil dekapitaci Alana Henninga činy „Západu“. Kritizoval útok dronem, při kterém zemřel jeho idol Jihadi John…

…a vůbec se chová, jako kdyby kandidoval na premiéra Lentilkového paci-paci-pacifi-světa, a ne jedné ze světových ekonomických a vojenských velmocí.

Opusťme tedy Jeremyho, protože jinak bych jeho hovadností pokryl tucty stránek, a kdo by to pak čet, žejo.

Dalším pánem na holení je londýnský sterorista, pardon, starosta, pan Sadiq Khan:

„If Donald Trump becomes the president I’ll be stopped from going there by virtue of my faith, which means I can’t engage with American mayors and swap ideas.“

Pan Khan nejspíše zapomněl, že není občanem Iránu, Iráku, Lybie, Sudánu, Somálska, Sýrie, ani Jemenu. Nebo si prostě jen myslel, že Trump prostě zakáže vstup „muslimům“. Pokud to nemyslel jako otázku solidarity, na kterou ovšem v takové situaci NEMÁ nárok, protože je především vyslancem svých voličů, a až pak posranej mohamedán.

„We’ve always had terrorism. It doesn’t make us blasé, but it does make us resilient.“

Taky mám rád erpégéčka. Občanům ale nestoupá počet hitpointů s každým útokem a „expy“ neboli zkušenost by si lidé také pravděpodobně odpustili. Zasloužil bys přes hubu, Ty rezilijente.

„We need to make it safe to cycle across London. Why not pedestrianise parts of London like Oxford Street and Parliament Square? I intend to plant 200 million trees across London in my term as mayor.“

Ke zde populárnímu tématu cyklistiky ve městě. Mimochodem, já měl taky záměr (se nepoblít). Inu, člověk míní…

„I believe in neighbourhood policing. We also need to look at young people being radicalised.“

„Dívali“ jste se doteď, nastal čas něco dělat. Když si půlka britskejch muslimů myslí, že homosexualita by měla bejt postavena mimo zákon a témeř čtvrtina si přeje zavést šaríu, neni čas ztrácet čas. Radikalizace má mnoho tváří, neni potřeba čekat, až budou máchat kalachem.

Uhni, vošouste!

Dále bych s dovolením oholil Mama Merkel aneb Škola pokrytectví pro pokročilé.

„I might bend, but I will NEVER break because it’s in my nature as a strong woman.“

Po aféře s odposlechy ze strany NSA tomu může uveřit jen dokonalej naiva. Takže voliči ANO a CDU (Teď jsem si všim, že z jejich zkratek jde udělat přesmyčku O CUNDA. To nebude náhoda.)

„This (multicultural) approach has failed, utterly failed.“

Je fajn, že se podle toho chováte. Vlastně počkat…!

„Neither the chains of dictatorship nor the fetters of oppression can keep down the forces of freedom for long.“

Tohle jí jednou někdo vytesá kudlou do stydký kosti. Bohužel už to bude jen prázdný gesto.

„I still believe in the old fashioned ways of showing a woman Respect and Honor!!“

Takže děvčata, stoupněte si k sobě, taharrush začíná! A skandujem: „Kolín-Stockholm-Káhira, mrdej díra-nedíra!“

„We feel bound to the Christian image of humanity – that is what defines us. Those who do not accept this are in the wrong place here.“

Tohle snad ani nemá cenu komentovat. Jen bych si s dovolením odložil své boa…

Pokračovat nebudeme, protože jestli by Jeremy vydal na pěknou brožurku, tak Angelou by se daly vytapetovat pyramidy v Gíze. Následuje další „dáma“.

Tak pojď, Hillary (Clintonová, samozřejmě), pojď a posaď se. Co říkáš?

Women have always been the primary victims of war. Women lose their husbands, their fathers, their sons in combat. Women often have to flee from the only homes they have ever known. Women are often the refugees from conflict and sometimes, more frequently in today’s warfare, victims. Women are often left with the responsibility, alone, of raising the children.

No to teda! Chlapi se válej v zákopech s flintama, skvěle se u toho bavěj (viz MASH a Danger 5), jezděj tankama, rabujou, pobíraj žold a cigára a kurvěj se. A když to přežijou, tak se ještě vrátěj s frajerskym hákem místo ruky a posttraumatickou stresovou poruchou, kterou můžou bavit společnost na večírcích, pyčo! A chudáci ženský aby chodily na směny navíc do zbrojovky a staraly se o děti. Je ten život ale nespravedlivej!

„I want to send a message to every survivor of sexual assault: Don’t let anyone silence your voice. You have the right to be heard. You have the right to be believed, and we’re with you.“

I když je znásilnil a obtěžoval Bill? Clinton, ne Cosby. Aha, tak proto jste pak tenhle Tvůj výrok vymazali z oficiálních stránek Tvý kampaně. #grabthembythepussy

„What we have to do… is to find a way to celebrate our diversity and debate our differences without fracturing our communities“

Skoč jim to povědět do nejbližší mešity, ty první světová diverzito. Poletíš jak šutr na Kábu. A neni nutno se zaměřovat jen na muslimy, spousta skupin se v USA – třeba i nedobrovolně – segreguje.

„I believe that the rights of women and girls is the unfinished business of the 21st century.“

Máš úplnou pravdu. ALE NE V USA, TY NÁNO, tam už máte splněno. Co jsi jako ministryně zahraničí a ohromná feministka udělala pro ženy v Africe a na Blízkym východě? Hovno, viď? Vono je snazší se zabejvat nesmyslama ve státě, kde jsou ženský protežovaný, a tím ještě získávat politický body, než pomáhat skutečně utlačovanejm, co?

Ať je v Saudský Arábii kamenujou, hlavní je, že chlapi se nebudou roztahovat v newyorskym metru.

„We need to build bridges, not walls.“

A o půl roku později, postavili v Londýně zeď na mostě, milé děti.

Tomu se říká ironie. Plus cyklouplakánci jako bonus.

„Marriage has got historic, religious and moral content that goes back to the beginning of time and I think a marriage is as a marriage has always been, between a man and a woman.“

A Trump je z vás dvou ten homofobní, co?

No, necháme Hillary v klidu umřít, stejně nevyhrála a za ty skoro čtyři roky by jí snad už moh nominovat jen naprostej magor a reanimátor v jedný osobě.

Nastupuje náš dnešní poslední borec, reprezentant EU, Jean-Claude „JCVD“ Juncker:

„I believe neither the French nor the Dutch really rejected the constitutional treaty.“

…a víra Tvá Tě uzdraví. A referendum se kdyžtak dá zvopakovat, žejo. Jednou to vyjít musí.

„You can’t deepen the European Union against the wishes of the European countries.“

Ale aleee, vážně ne? Dyť vám to doteď tak pěkně šlo.

It is not acceptable that European Union countries are divided into those who give and those who take.“

Samozřejmě, to by pak nebylo z čeho rozhazovat za píčoviny. Dávat budou všichni a my, nevolený zástupci, o tom budeme rozhodovat a brát za to skoro jak prezident USA. A teď zpátky do práce, holoto!

After 30 years in Brussels, I can tell you: The relationship between the Commission and the Parliament has probably never been as good as it is now.

Tak proto jsi je nedávno seřval jak malý haranty a poškleboval se jim, že jsou směšný. Jaký ty vztahy asi mohly bejt předtim…?

„Now people are criticizing Europe, the European Commission, Juncker and the whole lot because the distribution of refugees didn’t succeed immediately. But you also have to recognize that close to 20,000 refugees have already been redistributed. There are only a few member states that do not want to take part.“

„Tak paninko, naše firma Švábijec a syn vám sice do baráku natahala miliony švábů, což je v přímym rozporu s činností deratizační firmy, ALE dvacet tisíc z těch asi dvou miliónů švábů zalezlo do kůlny, kde (možná) nenapáchaj takovou škodu, tak nevim, co remcáte. Jo, vrátit do domu se můžou, v tom jim nikdo nezabrání. Tak nashle, fakturu pošlem.“

„Angela Merkel did the right thing. Her decision and the extraordinary willingness of the German people to take in refugees conveyed an image of Germany that is still having positive repercussions today. Unfortunately, people in Germany are no longer seeing that.“

Protože ani hyperprogresivní ultramasochistický západní Němci nejsou ÚPLNĚ vypatlaný. Snad.

a poslední perla:

„We must also take this opportunity to learn from the situation [of Brexit], just as we learned from the refugee and debt crises.“

Kdo se z čeho jak poučil, Ty vole? ESM a neustálý přijímání ekonomickejch migrantů po tisících je „poučení“?

Přestaň už mluvit newspeakem, sic Ti zakroutim pytlíkem!

A zde bych to raději utnul. Měl jsem sice ještě v plánu sekci „kusovek“, kde bych zmínil idioty, kteří se neprojevili tolikrát, co jejich výše zmínění kolegové, ale už teď mi z toho, co jsem pro tenhle článek musel podstoupit, třeští hlava.

Doufám, že ve světle toho, co si myslí lidé, kteří patří mezi světovou politickou špičku, chápete, že švejkování je výsostně užitečná metoda, která (doplněná o občasnou přímou akci) i takovému malému hráči, jako jsme my, dává do ruky jistou zbraň. Není to ten náš tradiční husitský cep, je to spíše takové hovno (hovno jako cep) na klacku. Když ovšem nebojujete s válečníkem, ale s byrokratem, je takový zahovněný klacek obdobně účinný jako řemdih.

Již jsme se několikrát přesvědčili, že nedokážeme jednotně stát ani jako V4, natož aby se (alespoň) v rámci EU dala dohromady nějaká pořádná iniciativa. Nerudovo „bude-li každý z nás z křemene, je celý národ z kvádrů!“ jistě tehdy chytilo Čechy za srdce, ale pragmatik (nebo cynik?) si dnes představí ty křemeny jako hromádku oblázků, do které každý kopne, pár se jich zašlape do hlíny a na zbytek se vydělá pes, který pak ještě část oblázků rozhází po okolí při zahrabávání lejna.

Švejkování na nejvyšších místech naší politické reprezentace zapříčiní, že s námi Brusel ani nebude chtít jednat, natož nám (jako Němcům) vyčítat, že jsme přijali jen statisíce běženců, a máme z osmdesáti miliónů obyvatel šest „nácků“, takže jsme vlastně ti nejhorší. Vzpomeňme si na to, jak dopadli všichni ti soudní lékaři, poručíci Dubové, Bretschneiderové, a další. Byli rozčileni, znechuceni, jejich autorita pošlapána, byli zesmešněni a nedosáhli ničeho. Ono se ne darmo říká, že nejhorší je srážka s blbcem. A protože, ze srážky s blbcem nemůžete vyjít vítězně, není od věci si na toho blbce aspoň zahrát.

Ne, Švejk není český Beowulf, Ivanhoe, ba ani Forrest Gump. Švejk nevybojuje bitvu, nepostaví katedrálu, ale může způsobit sběh lidu. Švejk je element rozkladný, klamavý a – jak jsem předesílal na začátku článku – vychcaný. Vtip je v tom, že málokdo může být Leonidas, ale Švejků máme miliony. Pojďme jim tedy ukázat, kdo je tady Dub, a buďme jim, aspoň občas, jednoročními dobrovolníky Marky.

 


16. 07. 2017 Redik

12345 (153x známkováno, průměr: 2,57 z 5)
10 747x přečteno
Updatováno: 19.7.2017 — 23:06
D-FENS © 2017