Prasit, nabourat, zamlžit

Featured Image

Vypadá to, že veřejnost nepřijala dobře závěr vyšetřování nehody policejního auta na honění, které jim půjčilo BMW a ve kterém během nehody seděl hradní protokolář Kruliš.

Nechápu, co je za problém. Dopadlo to nejlépe, jak to šlo.

Za prvé nevnímám jako problém, že policisté prasili s jedním civilem na palubě. Můj problém je, že tam byl jen jeden. Na zadních sedadlech mohl ještě sedět Sobotka a Babiš, v kufru je také něco místa a na střechu lze přidělat rakev. Osobně bych byl rád, aby policie brala politiky poprasit na výlet ještě častěji.

Představte si, co by tady vypuklo, kdyby se stalo to, co se asi stát mělo a co někteří očekávali, že se nevyhnutně stane. Tržila by degradovali, dali mu do ruky pruhovaný pendrek a poslali ho řídit provoz někam do Brna k výstavišti. Ten chlap už toho má na kontě víc, počínaje honícími passaty a jejich ne úplně transparentním způsobem výběru, přes podporu čárkovacího systému. Řidiče by potrestali kázeňsky a tiskové mluvčí seřvali, že nemají říkat arogantní věty typu „Spektrum plněných zákonných úkolů je velmi široké a Policie České republiky při něm využívá prostředků represivního i preventivního charakteru, včetně prezentace techniky“. Taky že nemají vůbec vypouštět z úst bláboly jako „taktická ukázka pro prezidenta“, když je děda v deset večer už dávno v papučích a pyžamu v posteli a taky aby stupidně nemlžily kolem toho, kdo vlastně v autě seděl a co tam měl pohledávat. Také mohli říct, že se omlouvají importérovi BMW, že rozbili drahé a raritní vozidlo, které jim tato firma půjčila v dobré víře, že jej policie použije k zajišťování bezpečnosti silničního provozu a nikoli k zajištění přesného opaku, a omlouvají se zejména všem účastníkům silničního provozu, kteří se mohli být tou večerní honitbou nějak ohroženi a dotčeni a že přijmou opatření, aby se tak flagrantní porušování předpisů, ať již interních policejních nebo obecných, již nikdy neopakovalo.

Kdyby to udělali, nejspíš by to veřejnost přijala velmi dobře a našlo se pár tisíc bláhových jedinců, v jejichž očích by se image policie nepochybně zlepšila. Nepochybně by se našli lidé, kteří by něco takového „lajkovali“, ať již fyzicky někde na facebooku, ale hlavně někde tam v sobě vevnitř. Policie mohla demonstrovat transparentnost a legalitu, ukázat, že určité věci nestrpí a z té šlamastyky ještě slušně vytěžit. Neříkám, že by to byla právě mediální sklizeň, ale mohlo to vyjít alespoň neutrální.

Nic takového se naštěstí nestalo a tak části veřejnosti dostala možnost prozřít a pochopit, co je policie zač a že základní hodnoty policejního sboru jsou mlžení, lhaní, zapírání a ochrana vlastních frček. Myslím, že nápis „pomáhat a chránit“ z policejních vozidel brzy zmizí, protože je to stejně k smíchu všem, těm vně i uvnitř, a místo toho tam by bylo lepší tam napsat něco jako „My můžem.“

Ještě že tedy máme naše policejní hrdiny takové, jací jsou. Na jedné straně policie vymáhá velmi důsledným, puntičkářským a občas silně přehnaným způsobem dodržování různých stupidních povinností, na druhé straně bere hradní papaláše zaprasit po veřejné komunikaci v běžném provozu. Pak policie v médiích skrze svoje devótní pisálky skuhrá, že její příslušníci nemají respekt, občané jsou k nim arogantní, podávají na ně stížnosti a vůbec jim dávají najevo, že by se bez nich dobře obešli. Čím by to asi mohlo být?

Dál je dobré si uvědomit ještě jeden aspekt. Policie a „její“ média vytrvale formují přesvědčení veřejnosti, že dopravní nehody jsou výhradně a jen důsledkem nekázně a nedodržování předpisů, a jako takové ospravedlňují v podstatě libovolné zpřísňování represe, protože i kdyby to mělo zachránit jen jeden lidský život, má to smysl a musíte se tomu podvolit. Některým rozumově slabším jedincům už úplně obrátili myšlení a ti začali uvažovat zhruba podle vzorce „dejte mi pokutu, jinak se vám nabourám“. Rozhodně nelze připustit výklad, že většina nehod se stane nešťastnou náhodou, šroub je třeba udržovat neustále utažený. Z této doktríny existuje jedna jediná výjimka, a to jsou nehody policejní. Ty se stávají zásadně neštastnou náhodou, například že policejnímu hrdinovi praskla cévka, a nikdy ne v důsledku nekázně, agresivity a egoboostu, který takový sporťák za čtyři mega může vyvolat.

Překvapuje mě pouze postoj automobilky BMW, respektive jejího českého zastoupení a firmy Invelt. Nemyslím si, že by se jednalo o chytrý reklamní tah a nemyslím si, že spojování jména značky s pochybnými večírky pro hradní papaláše v hotelu Internacional a večerním prasením po v rámci „taktických ukázek“ nějak pověsti značky prospěje. Má to celé poněkud polokriminální nádech. Spíš mi to připadá, že je nový partner BMW, totiž Policie České republiky, je teď lidem leda pro prdel, protože jim zapůjčený supersporťák stihli zkurvit za 20 dnů, což je přece jen rekord i na jejich poměry. Také si nejsem jistý, zda v cílové skupině zákazníků BMW je dostatek takových, kteří skutečně oceňují hmotnou podporu policie, jmenovitě její dopravní služby. Vím jen to, že řidičům BMW je v médiích pravidelně spíláno do pirátů a vozilo z Bavorska přitom figuruje jako sakrální objekt a policie nikdy neopomene zmínit značku vozu, když jde o nějaké drahé auto BMW nevyjímaje. Kromě toho, v střednědobém horizontu je jen otázka času, kdy policisté při tom jejich honění a demonstrování agresivity zabijí někoho nevinného a pak to ve veřejnosti vyvolá stejný odpor, jako svého času policejní vytváření bariér z majetku občanů. A nejsem si úplně jistý, zda chce být značka BMW u něčeho takového. Myslím, že podobnou ostudu mohou klidně přenechat tradičním policejním dodavatelům jako je Hyundai a Škoda., kde se to tak nějak vsákne. Doufám tedy, že historka s českým policejním honěním poslouží při navrhování další generace vozidel k zlepšení jejich vlastností při nárazu a dalších uživatelských vlastností tak, aby z toho slušní lidé také něco měli.

 


25. 06. 2017 D-FENS

12345 (283x známkováno, průměr: 1,12 z 5)
17 626x přečteno
Updatováno: 25.6.2017 — 21:01
D-FENS © 2017