9/11/2001

Featured Image


V první řadě chci zdůraznit, opravdu zdůraznit, že tento text nemá za cíl podporovat ani vládní ani jakoukoliv jinou teorii o tom, co se skutečně stalo nebo kdo za čím stál. Článek bude mít převážně informační charakter o trasách unesených letadel a o letovém provozu nad USA 11. Září obecně. Zdroje, ze kterých budu vycházet, jsou tedy záběry z kamer a záznamy z komunikace letového provozu.

American 11

Let číslo 11 společnosti American Airlines odstartoval v 7:59 místního času z Bostonu do Los Angeles. Z audio záznamů ATC (air tradic control) víme, že od 8:13 přestal pilot odpovídat dispečerovi. V 8:19 volá letuška Betty Ong z telefonu v letadle a podává svědectví na nouzovou linku American Airlines. V telefonu uvádí ztrátu spojení s pilotní kabinou, pobodání několika členů posádky a čísla sedadel únosců. Od 8:21 je transportér dat z Letu 11 vypnutý a letadlo je dál vidět pouze na primárním radaru jako neidentifikovaný objekt. V 8:23 je na frekvenci Letu 11 slyšet zpráva s přízvukem Blízkého východu: „Máme nějaká letadla, zůstaňte v klidu a vše bude v pořádku. Vracíme se na letiště“. Podle Komise mluvil do vysílačky Muhammad Atta, původem z Egypta, který měl letadlo pilotovat a být vůdcem celého útoku. V 8:26 se letadlo obrací o sto stupňů na jih a pokračuje podél řeky Hudson až do New Yorku. Vedení letového provozu v Bostonu kontaktovalo NEADS (Severovýchodní vzdušný obranný sektor) o potvrzeném únosu letadla (8:37).

Zde si uděláme malou vsuvku pro velmi důležitou informaci: American 11 byl jediný z unesených letů, o kterém se NEADS dozvědělo před nárazem. Bylo to proto, že vedení letového provozu v Bostonu obešlo předpisy a kontaktovalo rovnou armádu (NEADS). Podle protokolů se mělo o únosu dozvědět nejdřív FAA (Federální letecké velení – agentura ministerstva dopravy USA), které mělo dále postupovat.

NEADS tedy vydalo rozkaz pro dvě stíhačky F-15 do bojové pozice z vojenské základny Otis ve Falmouthu (Massachusetts). Oficiální příkaz „2 stíhače F-15, vyslat neprodleně“ přišel na základnu v 8:46. Ve stejnou dobu narazil Boeing 767 to severní věže světového obchodního centra. Stíhačky vzlétly ze základny v 8:53, Dolní Manhattan začnou hlídat 9:25.

V 8:47 centrum letového provozu v Bostonu dostalo od Kennedyho letiště tuto zprávu: „Kenedyho věž hlásí požár Světového obchodního centra. To je místo, kde jsme ztratili to letadlo…“. Příběh American 11 však nárazem do WTC nekončí, naopak toto už neexistující letadlo ještě dá vojenskému sektoru zabrat.

United 175

Let společnosti United Airlines vzlétnul v 8:14 na stejnou trasu jako American 11 (Boston – L.A.). Poslední radiová komunikace s pilotem proběhla v 8:42. V čase 8:47 se dvakrát během minuty změnil signál z transportéru letadla (Komise odhaduje únos letadla mezi 8:42 a 8:46). Letový dispečer si Letu 175 všiml až v 8:51, kdy letadlo změnilo nadmořskou výšku a snažil se jej neúspěšně kontaktovat. V 8:52 se člen posádky Robert Fangman spojil s kanceláří United Airlines a nahlásil únos letadla s informací, že únosci pravděpodobně letadlo řídí. Z letadla se také pokoušeli úspěšně či neúspěšně volat pasažéři svým rodinám. Komise na základě hovorů uvedla, že únosci do mikrofonů v letadle sdělili, že mají bombu. Také prý došlo na hlasování, zdali se pasažéři vzbouří a jestli se pokusí převzít kontrolu na letadlem. Centrum letového provozu v New Yorku v 9:00 kontaktovalo jiného dispečera, jestli si všiml změny kódu a rychlého sestupu letadla. V 9:02 opět New York konzultoval rychle klesající letadlo s New York TRACON (centrum, které má na starosti letadla blížící se k New Yorku). Oba dva dispečeři sledovali blížící se objekt a do komunikace zmínili náraz letadla v 9:03 do jižní věže Světového obchodního centra.

United 175 byl jediný z unesených letů, který měl funkční transportér dat až do nárazu do budovy.

American 77

Let z Washingtonu do L.A. odstartoval v 8:20 s 58 pasažéry a šestičlennou posádkou. Bezproblémová komunikace s posádkou trvala až do 8:50. V 8:56 letadlo provedlo obrat o 180° směrem na Washington a transportér dat byl od této doby vypnut. Během obratu bylo letadlo v místě se slabým radarovým pokrytím a ATC jej ztratilo i na primárním radaru. Dispečer se snažil letadlo neúspěšně kontaktovat. Centrum v Indianapolisu kontaktovalo společnost ohledně vychýlení a ztráty kontaktu s American 77.

Právě v tomto místě se odpůrci oficiální teorie velmi hlasitě ozývají. Let nebyl na radarech zaznamenán po dobu cca 8 minut, což přijde konspiračním i jiným teoretikům velmi zajímavé a podněcuje je to k různým představám. Jediné další svědectví ze vzduchu o existenci komerčního letadla máme od armádního nákladního letadla (Gofer 06) těsně před nárazem do Pentagonu.

Let se na primární radar vrátil 9:05, ale Indy jej hledalo západně od místa poslední potvrzené pozice – tedy na opačné straně. 9:09 Indy hlásí možnost, že se American 77 zřítil. NEADS bylo podle oficiálních zdrojů znepokojeno ohledně stavu paliva v F-15, které letěly z Otisu hlídat Manhattan a rozhodlo se připravit dvě F-15 ze základny v Langley (Virginie) do bojové pozice (= ang. battlestation), což ještě neznamená start (scramble – vyslat), v čase 9:09. Zdůrazňuji, že toto nebylo v reakci na ztracený Let 77, stíhačky z Langley se ale nakonec v 9:30 vydaly do Washingtonu.

V 9:21 dostává NEADS z Bostonského armádního centra (Boston Military Center) zajímavou zprávu: American 11 nenarazil do severní věže, ale pokračuje dál na Washington. Komisi pro 11. září se nepodařilo vypátrat, kde k tomuto informačnímu šumu došlo. V ten samý čas vysílá NEADS stíhačky z Langley pro fiktivní let American 11. Dispečeři z mezinárodního letiště Dulles, Washington (letiště, ze kterého American 77 odstartoval) v 9:24 zaznamenají na primárním radaru objekt letící východním směrem. Tuto informaci předají velitelství FAA, nikoliv přímo NEADS. NEADS se od Bostonu dozvídá o třetím chybějícím letadle v 9:26, v 9:30 dostává informaci, že American 77 se ztratil. V 9:35 letoví dispečeři využijí výše zmiňovaného armádního letadla Gofer 06 o vizuální potvrzení a identifikaci neznámého primárního cíle, který je nyní 6 mil od Bílého Domu. V této době dělá podle údajů z černé skříňky American 77 330° obrat před Pentagonem. Gofer 06 označil letadlo jako typ 767 letící v minimální výšce. Bezpečnostní kamera zachytí výbuch (nikoliv letadlo) v Pentagonu v 9:37, Gofer potvrzuje slovy: „vypadá to, že letadlo narazilo do Pentagonu“.

United 93

Let, který se stal v rámci 11. září populární, měl vzlétnout v 8:00 z New Jersey do San Franciska. Díky provozu na ranveji však odletěl až v 8:42. V čase 9:28 se United 93 dvakrát ozval do rádia výkřiky Mayday! Get out of here. Přibližně v čase 9:30 začínají podle Komise cestující volat na zem, celkem bylo zaznamenáno 35 hovorů. Audio záznamy některý hovorů jsou k nalezení na internetu. Kolem půl desáté slyší v centru letového provozu v Clevelandu v radiové komunikaci třikrát zprávu nepochybně určenou cestujícím: že mají zůstat na svých místech, uklidnit se a že na palubě je bomba. V 9:37 se United 93 vychyluje z kurzu, dispečer o tomto neprodleně informuje FAA. Od 9:40 je v letadle vypnutý transportér dat. V 9:45 je zavřen vzdušný prostor v USA – žádné letadlo nesmí vzlétnout a všechny letadla musí co nejrychleji přistát.

Podle údajné nahrávky z kokpitu (která nebyla zveřejněna) začala v 9:57 revolta cestujících, kteří se chtěli dostat do kokpitu a převzít kontrolu nad letadlem. American 1060 potvrdil dispečerovi vizuální kontakt s cílem, dopravním letounem, který se od 9:58 několik minut ve vzduchu nakláněl na všechny strany. Na nahrávce z kokpitu mají být údajně slyšet zvuky připomínající boj a rozhovor únosců, kteří se po pár minutách rozhodnou poslat letadlo k zemi.

10:03 potvrzuje posádka jiného letu dispečerovi výbuch poblíž Shanksville v Pensylvánii, asi 20 minut letu od Washingtonu oblak černého kouře. V 10:07 se o únosu letu 93 dozvídá NEADS, jako očekávaný cíl označuje Bílý Dům.

Nepochybně zajímavé je posunout si časy United 93 o 40 minut dopředu a zasadit si včasný odlet letadla do celkového kontextu.

Ještě zmíním poslední let, a to Delta 1989. Neboť Delta byla zrovna na stejné frekvenci jako United 93 volající o pomoc, dispečer v Clevelandu zpravující NEADS nesprávně určil jako původce Mayday signálu Deltu 1989. Delta bezpečně přistála v Clevelandu v 9:47.

Zavěrem

Na základně tohoto článku si můžete fakta o letovém provozu 11. září vyrovnat v hlavě a ve své bujné fantazii si vytvořit vlastní konspirační teorii. Z nahrávek ATC není možné na 100% určit, jestli šlo o úmyslné mlžení a zpožďování informací, nebo zdali dokázaly čtyři „hluchá“ letadla vychýlením z kurzu takto zamotat Americkou vzdušnou obranu. 9/11 Commission Report přímo zmiňuje, že na tento typ útoku neexistovaly žádné postupy a dispečeři, vojáci a všichni zúčastnění reagovali, improvizovali a vymýšleli dle svého svobodného uvážení. Jako by to znamenalo, že útok, který nebude odpovídat protokolovým podmínkám, má velkou šanci na úspěch, protože „…co s tím pyčo, tenhle se vychýlil z kurzu a zároveň neodpovídá, má tohle už vědět armáda…?“
.
Původně jsem do článku chtěl zakomponovat nesrovnalosti ohledně pádu mrakodrapů, WTC 7 a událostí kolem Pentagonu, ale zjistil jsem, že o budovách se konspiruje o stošest.


11.9.2013 Bender

12345 (2x známkováno, průměr: 3,00 z 5)
372x přečteno
Updatováno: 27.11.2015 — 23:53
D-FENS © 2017