1203 / 1976 - zpět na článek

Počet komentářů: 106

  1. Děkuji autorovi za připomenutí srazu 1203. Zkusím si zítra udělat čas a zajet se tam podívat.
    Na 1203 mám také vzpomínky z dětství. Otec ji čas od času používal a někdy si ji půjčoval domů, když potřeboval přivést materiál na opravu baráku. Moc se mi líbil vysoký posaz a hlavně všudepřítomný kravál, vrzání a jiné pazvuky.Pamatuji, že to byla tmavě zelená kšiltovka s kulatými lampami a plastovými koci nárazníků. Tuším, že uvnitř měla šedý papírový tapecírunk a myslím, že vnitřní kliky byly hliníkové( zřejmě stejné jako v oktávce), jediný sdružený budík na palubce ( škoda 100 nebo škoda1000). A dokonce si pamatuji SPZ: JNA-71-57 a pak šla na GO a po měsíci přijela zbrusu nová hnědá bezkšiltovka.Řekl bych, že z té původní nezbylo snad vůbec nic.
    Pak mám krátké vzpomínky z vojny, kdy mě a dalších asi 10 vojáků vezli buchankou na vyšetření do špitálu.Po stránce cestovního komfortu bych řekl, že byla 1203 lepší. Především lapiduch s námi jel, jak kdyby nás ukradl, měl nižší číslo a měl děsnou srandu, že se vzadu není čeho držet a na čem sedět.
    Nejhorší vzpomínky mám na barkase. Jako 4 leté dítě školkou povinné nás vozil městský mikrobus barkas každou středu do sauny. K smrti jsem nesnášel saunu a dostával jsem zachvaty šílenství a zuřivosti a do toho mikrobusu mě musel nasilím rvát řidič pan Novák, školnice a paní učitelka. Prostě se se mnou nikdo nesral. Škoda,že nebyly tenkrát tísňové linky právní ochrany dítěte a podobné vymoženosti. Averze vůči východoněmecké dodávce mě držela možná do 15 let.
    Za moji nejmilejší dodávku považuji Mitsubishi L300, strávil jsem s ní krásná léta v Rakousku na konci minulého století. Prostě v světle modré metalíze,čtyřokou maskou, panoramatickou střechou a v provedení mikrobus 4×4 s 2,5Td je naprosto dokonalá. Kdybych někde na ní narazil v originálním stavu asi bych neváhal. Je nejvyšší čas, je jich méně a méně a jsou stále dražší.
    Dále jsem měl možnost jezdit i Mazdou E2000- to je celkem nevzhledná dodávka s předkusem, ale v provedení 4×4 s redukcema si myslím dokáže konkurovati buchance.
    Pak jsem se svezl Toyotou Hiace ( rok nevím přesně- asi 95) a to byla tehdy jednoznačně nejkomfortnější dodávka, kterou jsem do té doby jel.
    Dnes máme na firmě pouze Fordy tranzity od r.v. 2012 a nehodlám to tady nějak komentovat, naštěstí beru prášky na vysoký tlak.
    Vivat 1203 !! Jinými slovy 10 nových Fordů za jeden 20 letý Hiace!

    1. Dvanáctsettrojka měla hodně věcí ze Škody 1000MB. Prý existovalo konstrukční zadání unifikovat pokud možno co nejvíce dílů s tehdy vyráběnou Š1000MB, aby se ušetřilo na součástkové základně. Proto taky přístrojový panel, lampy, některé věci v interiéru a na podvozku měly jako dárce Š1000MB.

    2. Myslím, že nejhorší auta z tohoto segmentu byly Nysa a Žuk. Podobně, jako Warszawě tomu lidi říkali Gomulkova pomsta a všelijak jinak. Myslím, že jedna řada Žuku byla jen s tříkvaltem a příšerně kouřila.
      Jezdil s tím skříňovým provedením lokální pekař a myslím si, že to pečivo muselo po dopravení na místo strašně smrdět.
      Nevím jak Barkas, ale proti všemu ostatnímu jezdil poměrně potichu a zdálo se, že je i docela hbitý. Ale nikdy jsem s tím nejel, takže jen z pozorování.
      Jako Š1203 měla původně hodně dílů ze Š1000MB, tak snad i ten Barkas měl hodně dědičných dílů z Wartburgů. Podle mě to bylo hlavně v reálsocialismu účelné.
      Podle čeho Poláci stavěli ty Žuky a Nysy nevím, ale byly to příšerný krámy.
      Pamatujete ještě lehký náklaďák Garant? To bylo taky něco..a nakonec to udělalo taky dost práce.

      1. Žuk byl v podstatě nákladní krabicí na rámu / podvozku Pobědy, resp. Warszawy, včetně pohonné jednotky. Až někdy v osmdesátých letech na to začali vyvíjet silnější motor a před pádem socialismu měli prototyp, který se podobal vzdáleně Fordu Transit. Nysa byla designová šílenost, stejně jako cokoliv, co Poláci vyvíjeli vlastními silami a neměli to koupené jako licenci odjinud.

      2. Řídil jsem jak 1203 tak i Žuka a muj pocit je takový že 1203 byla mnohem větší krám než Žuk, kterého si táta pořídil v r 1975 na stavbu RD. Pružný motor 2120 cm2 v provedení OHV měl 70 celkem agilních koní a i se vzpomínanou 3 stupňovou převodovkou dosahoval po výměně karburátoru za Jikov maximálky přes 110 km/h při spotřebě kolem 13 l/100. Pohotovostní hmotnost cca 1500 kg, psaná nosnost 900 kg běžně překračovaná o půl tuny, Hluk v kabině srovnatelný s 1203 ale v příjemnější hluboké tónině. Žuk lépe seděl na silnici, nekolébal se. Řazení sice pod volantem ale celkem přesné narozdíl od 1203. Měli jsme ho doma až do devadesátých let a odvedl spoustu práce celkem bez poruch.

  2. „Pamatuji si, že otce jednou soudruzi bonzáci napráskali, že nechává před domem běžet motor na volnoběh, zatímco sepisuje záznam o jízdách zvaný stazka a spaluje přitom cenné pohonné hmoty. I tento úchylný společenský proces se nedávno podařilo zeleným soudruhům v UK obnovit.“

    Kdyby jen v UK. Na kolegu, ktery bydli v Brne-Kralove poli, kvuli tomu jednou prijelo mestapo, protoze tam na to pry maji vyhlasku. Kdyz zjistoval co a jak, tak primarnim smyslem te vyhlasky je pry branit hluku, ne ekologie.

    1. Eko neeko, studenej motor v zime dost smrdi a hluk v sest rano taky nepotesi.

      1. Přesně. To traktorové dieselové dunění pod oknem 15 minut před odjezdem, aby manželka měla prdýlku v teplíčku, člověka dost nasere když chce ráno dospat. Pak ještě pobóchat všema 5ti dveřma, když už mám ten pětidvéřák. A přes ten kysele-petrolejový smrad studených (nejen) dieselů, když všichni masově jedou do IT kolbenky, se ráno nedá skoro větrat.

        Z toho co chrlí studený diesel ráno do ovzduší, by se Gréta osypala a kromě její mentální retardace z toho dostala ještě downův syndrom :-p
        Skoro mám pocit že ty staré diesely produkovaly mnohem míň smradu při startu.

        Jedna perlička: při stavbě podzemní šachty přečerpávačky Dlouhé stráně to prý většina pracovníků odnesla doživotními plicními problémy, jak tam museli čuchat ty dvoutaktní diesely tatrovek a pod.

        1. Tak z tech starejch tatrovek musely bejt regulerni hornicky plice, kdyz si vezmu co z toho litalo. Dnesni diesely smrdej asi min, ale hlavne smrdej jinak, tenkrat to byl dusivej cernej kour. Ale ono staci si pockat na nejakou starou tatru 148 nebo rozhasenej autobus a clovrk muze nostalgicky zavzpominat…

  3. Jo jasně, za socíka se rozhodně nerozkrádal socialistický majetek a firemní majetek nepoužíval k soukromým fuškám…
    D-Fens začal něco fetovat? :-D
    Asi jak kde, ale obecně se to dřív dělo rozhodně ve větší míře, než dnes v soukromých firmách se soukromým majetkem.

    P.S. Neví někdo proč je web D-Fens tak pomalý a poměrně pravidelně dochází i k timeoutu?

    1. Jak praví moderní lidové rčení: za komoušů se v továrně kradla Solvína a ručníky na hajzlech. Za kapitalizmu se rozkrádají celé továrny.

      1. Za kapitalismu ani ne, ale Klausova transformace ekonomiky není ani tak jina liga jako jinej sport.

Komentáře jsou uzavřené.

D-FENS © 2017